ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποκάλυψε στο SPORT24 την εξωφρενική καθημερινή του ρουτίνα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποκάλυψε στο SPORT24 την εξωφρενική καθημερινή του ρουτίνα
KOSMAS KOUMIANOS - 24MEDIA CREATIVE TEAM (KONSTANTINOS BADOUNAS)

"Έλα μωρέ, δύο ώρες την ημέρα δουλεύει ένας αθλητής" λένε κάποιοι. Δείτε πώς ανέλυσε στο SPORT24 την καθημερινή του ρουτίνα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και θα καταλάβετε πόσο περίπλοκη είναι η ζωή ενός μπασκετμπολίστα που κάνει πρωταθλητισμό.

Πρωταθλητής NBA το 2021 με μυθική πενηντάρα στον τελευταίο αγώνα και με το MVP των τελικών στο τσεπάκι του. Δύο φορές MVP κανονικών περιόδων. Οκτώ φορές All-Star. Έξι φορές μέλος της καλύτερης και δύο φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας. Κορυφαίος αμυντικός του πρωταθλήματος το 2020 και οι διακρίσεις δεν τελειώνουν ποτέ.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει κερδίσει τα πάντα στην επαγγελματική του καριέρα σε συλλογικό επίπεδο. Είναι ένας μελλοντικός Hall of Famer, ένας μπασκετμπολίστας που στα 29 του χρόνια στοχεύει στην κορυφαία δεκάδα στην ιστορία του αθλήματος και ακόμη πιο ψηλά, ένας άνθρωπος που κατά δήλωσή του έχει ψύχωση με την βελτίωση εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων.

Για να φτάσει ωστόσο σε αυτό το επίπεδο, ο Greek Freak έχει κάνει αμέτρητες "θυσίες". Έχει δουλέψει με συνέπεια και με πειθαρχία, ξέρει ότι το "παράθυρο" ενός αθλητή δεν είναι πολύ μεγάλο και από την πρώτη ημέρα που έγινε επαγγελματίας, ήξερε ότι έπρεπε να "ρουφάει" κάθε ευκαιρία για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Πολύς κόσμος συνηθίζει να λέει με απαξιωτικό τρόπο πως ένας μπασκετμπολίστας ή ένας ποδοσφαιριστής έχει δύο ώρες προπόνηση και πολύ ελεύθερο χρόνο. Αυτό εξυπακούεται πως δεν ισχύει. Η καθημερινότητα ενός ελίτ αθλητή είναι σκληρή, έχει ιδρώτα, συχνά έχει και αίμα, έχει εμπόδια, μικρότερα ή μεγαλύτερα, έχει στιγμές που χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα. Για τον Αντετοκούνμπο, ο τρόπος είναι ένας. Δουλειά.

Τον συναντήσαμε το απόγευμα της 29ης Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας και συζητήσαμε μαζί του στο περιθώριο του event της Breitling με την οποία συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Τον ρωτήσαμε για την σχέση του με τον χρόνο, για την αξία της διαχείρισής του, αλλά και για το πρόγραμμά του σε μία τυπική ημέρα της σεζόν του NBA. Την απάντησή του, κυρίως τη διάρκεια της απάντησής του, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν την περιμέναμε. Και όπως θα δείτε, ήταν μία σπουδαία ευκαιρία για να εξηγήσει και εκείνος πως η ζωή ενός τόσο σπουδαίου μπασκετμπολίστα είναι πολύ πιο... περίπλοκη απ' όσο πιστεύει ο κόσμος.

Αναλυτικά η απάντηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο:

"Μία ημέρα με αγώνα ξεκινάει στις 06:30.

Πιθανότατα με έχεις δει μετά από τους αγώνες, εκεί κατά τις 22:00 -και έχεις βρεθεί σε πολλούς αγώνες μου με την Εθνική Ελλάδας και προφανώς και με τους Μιλγουόκι Μπακς- να μην έχω όρεξη να μιλήσω με κανέναν. Το μόνο που θέλω είναι να βάλω τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο και να φύγουμε για το σπίτι.

Ο λόγος για τον οποίο το κάνω αυτό, είναι επειδή η ημέρα μου έχει ξεκινήσει στις 06:30 το πρωί.

Από τις 06:30 έως τις 08:00 κάνω μία πολύ συγκεκριμένη θεραπεία για την οποία δεν θέλω να μοιραστώ πληροφορίες με τον κόσμο.

Αμέσως μετά, παίρνω το πρωινό μου.

Στη συνέχεια μπαίνω στο αυτοκίνητο και πηγαίνω στο προπονητήριο. Ζεσταίνω το σώμα μουκαι κάνω τις διατάσεις μου.

Μετά, αυτό μπορώ να το πω, κάνω μία blood flow restriction προπόνηση*, μία προπόνηση που σου επιτρέπει να παίξεις περισσότερα χρόνια. Σου επιτρέπει να σηκώνεις βάρη, χωρίς τα βάρη να είναι πάνω στο σώμα σου. Έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, οι μύες σου έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Αμέσως μετά πηγαίνω για σουτ.

Στη συνέχεια βλέπουμε βίντεο.

Πηγαίνουμε στο shootaround. Μετά από το shootaround πηγαίνω για αποθεραπεία, για παγοθεραπεία και για διατάσεις.

Μετά επιστρέφω στο σπίτι και φιλάω τα παιδιά μου.

Ακολουθεί ύπνος, δεν ενοχλούμε τον μπαμπά, κλείνουμε την πόρτα.

Ξυπνάω, σηκώνομαι, φιλάω ξανά τα παιδιά μου, μπαίνω στο αμάξι και πηγαίνω στο γήπεδο τρεις ώρες πριν από τον αγώνα.

Κάνω προθέρμανση.Βγαίνω, φοράω τις μπότες μου, θα με έχετε δει πολλές φορές με αυτές στο internet, οι Normateck μπότες μου.

Μετά κάθομαι στο τραπέζι για λίγο scraping, ώστε οι μυες μου να είναι έτοιμοι για τον ανταγωνισμό.

Ξαναβλέπω βίντεο.

Κάνω λίγο διαλογισμό, ξανακάνω διατάσεις με το foam roll, γυρίζω στα αποδυτήρια για να δέσω τους αστραγάλους μου, να δω λίγο βίντεο για τον αντίπαλο, να εμψυχώσω λίγο τους συμπαίκτες μου, να ακούσω λίγη μουσική.

Στο τριαντάλεπτο βγαίνουμε για την προθέρμανση, για ένα δεκαπεντάλεπτο.

Στο δεκαπεντάλεπτο ακούμε τον εθνικό ύμνο, αν παίζουμε στην Ελλάδα είναι ο ελληνικός, αν παίζουμε στο NBA είναι ο αμερικανικός.

Αμέσως μετά πηγαίνουμε στον Ντοκ Ρίβερς ή σε όποιον είναι προπονητής για να μας πει "καλή τύχη, παίξτε σκληρά" κτλ. κτλ. Τα ίδια πράγματα κάθε φορά.

Και τότε έχεις 48 λεπτά για να γίνεις σπουδαίος. Μόνο που αυτά τα 48 λεπτά είναι το κερασάκι στην τούρτα, το γλάσο.

Για εμένα η ημέρα έχει ξεκινήσει στις 06:30.

Το αγαπημένο μου κομμάτι απ' όλη την ημέρα (αστειεύεται) είναι όταν το ματς έχει τελειώσει, έχω κάνει την αποθεραπεία μου και πηγαίνω για να μιλήσω στα αγαπημένα μου media απ' όλο τον κόσμο.

Και ξέρεις ότι εκεί προσπαθώ να υπάρχει ανάλαφρο κλίμα, γιατί αν είμαι και εκεί σοβαρός... Θα γκρεμιστεί όλη η ημέρα.

Προσπαθώ να πω κάποιο αστείο, να αλληλεπιδράσω με τους ανθρώπους που είναι επίσης κουρασμένοι, είναι 10 το βράδυ και θέλουν να φύγουν κι εκείνοι για το σπίτι τους.

Μετά απ' όλα αυτά, βάζω τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο, γυρίζουμε στο σπίτι και τα βάζω για ύπνο.

Και κάνουμε το ίδιο και την επόμενη ημέρα.

Κααάθε ημέρα".

Αυτό είναι, λοιπόν, το 24ωρο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Του ανθρώπου που έχει ψύχωση με την βελτίωση. Του μπασκετμπολίστα που θέλει κάθε ημέρα να είναι καλύτερος απ' όσο ήταν την προηγούμενη. Του πρωταθλητή, του οικογενειάρχη, του πατέρα, του συντρόφου, του γιου, του αδελφού Γιάννη Αντετοκούνμπο που λίγοι γνωρίζουν πόσο συγκεντρωμένος είναι στο επάγγελμα, στους στόχους και στα όνειρά του. Τα περισσότερα τα έχει πετύχει, όχι όμως όλα. Και όπως καταλάβατε, δεν θα σταματήσει αν δεν σβήσει όλα τα κουτάκια.

* Ως blood flow restriction χαρακτηρίζεται η προπόνηση περιορισμού της ροής του αίματος, μία τεχνική που συνδυάζει άσκηση χαμηλότερης έντασης με την απόφραξη της ροής του αίματος που έχει παρόμοια αποτελέσματα με την προπόνηση υψηλής έντασης.

TAGS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ