THE SHOW MUST GO ON LIVE

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στο Show Must Go On: "Δικαίως κατέκτησε την EuroLeague o Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός έκανε φανταστική πορεία, αλλά δεν πήρε το αποτέλεσμα"

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του SPORT24, "Show Must Go On", όπου μίλησε στους Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο για την πορεία του στον Ερυθρό Αστέρα, τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του SPORT24, "Show Must Go On", όπου μίλησε στους Παντελή Διαμαντόπουλο και Σπύρο Καβαλιεράτο.

Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα αναφέρθηκε στη σεζόν που πέρασε στο Βελιγράδι, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Βασίλη Σπανούλη, ενώ σχολίασε και την εικόνα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού AKTOR.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για τον σύνδεσμο προπονητών: "Ο σύνδεσμος προπονητών ξεκίνησε μόνο για head coaches της EuroLeague. Ιδρύθηκε στην Μπανταλόνα, πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όταν αναλάβαμε ανοίξαμε μέσω καταστατικού το εύρος των προπονητών, οπότε μπήκαν και οι βοηθοί προπονητών, αλλά και οι προπονητές του EuroCup. Θα κοιτάξουμε να το ανοίξουμε. Προσπαθούμε ως προπονητές να έχουμε ισχυρό λόγο. Ο προπονητής είναι ένας παράγοντας του παιχνιδιού. Έχει λόγο και πρέπει να έχει άποψη γενικά για το άθλημα".

Για το αν μπορούν να κάνουν πράγματα για να προστατέψουν τους εαυτούς τους: "Ο προπονητής όταν κάθεται μπροστά στον πάγκο, είναι τέτοια η φύση του επαγγέλματος, που από πίσω έχει τον πάγκο και την κερκίδα. Ασφαλώς δεν θα βγουν όλες οι αποφάσεις σωστές".

Για τη σεζόν στο Βελιγράδι: "Δύσκολη χρονιά γιατί είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Πρώτο παιχνίδι ο Λάζιτς τρώει μία αγκωνιά και μένει δύο μήνες έξω. Μετά έμεινε ο Τεόντοσιτς έξω δύο μήνες. Τώρα τελευταία ο Μπολομπόι τραυματίστηκε. Αυτό δυχαίρανε τη δουλειά μας. Ας μην ξεχάσουμε τον μεγάλο τραυματισμό του Τόπιτς. Πάντα είχαμε μία ανακατωσούρα. Έτυχε να έχουμε τραυματισμό στην ίδια θέση τρεις παίκτες. Τα πιο πολλά έπεσαν εκεί στην Ευρωλίγκα. Χάσαμε αρκετά παιχνίδια που αν είχαμε πιο γεμάτο ρόστερ, ίσως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο".

Για το Ερυθρός Αστέρας - Παρτίζαν και το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: "Αντίστοιχο. Το ίδιο. Ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν είναι πολύ μεγάλα κλαμπ. Όλος ο κόσμος ασχολείται με αυτά τα ματς. Βρήκαμε χημεία στο τέλος. Ξεπεράσαμε τα προβλήματα. Επιθετικό ταλέντο έχουμε. Η ομάδα ήταν επιθετικογενής. Κερδίσαμε τη Φενέρ 30 πόντους διαφορά, κερδίσαμε στο Μιλάνο σχετικά εύκολα. Αυτά τα πάνω κάτω ήταν και εξαιτίας των τραυματισμών. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε μία πιο ισχυρή προσπάθεια του χρόνου. Ήταν σημαντικό ότι κλείσαμε έτσι τη χρονιά. Πήραμε τρεις τίτλους, γιατί παίξαμε άμυνα και είχαμε διάρκεια. Η Παρτίζαν ήταν μία ομάδα που ιδίως πέρυσι έφτασε πολύ κοντά στο Final Four. Δεν τα κατάφεραν τότε και φέτος ήταν πολύ ψηλά".

Για τον Κάναν και τον Κάλινιτς: "Εμείς θέλουμε να πάρουμε παίκτες που έχουν εμπειρία από playoffs, από EuroLeague. Και ο Κάλινιτς και ο Κάναν ερχόμενοι θα δώσουν την εμπειρία και την ποιότητά τους, από ομάδες που έχουν πάει σε Final Four. Στον Τεόντοσιτς είπα δεν θα σταματήσεις. Εγώ ως προπονητής αφήνω τους παίκτες να εκδηλώσουν το ταλέντο τους μέσα στο γήπεδο. Δεν θέλω να βάλω όρια στο ταλέντο του κάθε παίκτη. Σίγουρα ο προπονητής όταν αξιοποιήσει το υλικό του παίρνει περισσότερα από τους παίκτες. Ο Κάναν και ο Κάλινιτς θα μας δώσουν κάτι που δεν είχαμε σε μεγάλο βαθμό. Θα μας δώσουν και εμπειρία από Final Four. Έχουν και την ποιότητα φυσικά. Θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο".

Για το αν έχει ζηλέψει κάποιον παίκτη: "Ποιος δεν θα ήθελε τον Ντόντσιτς στην ομάδα;"

Για το μεγαλύτερο λάθος που έχει κάνει: "Οι επιλογές παικτών. Δεν γίνεται να διαλέξεις οκτώ παίκτες και να σου βουν οι οκτώ".

Για το αν είναι ο μεγαλύτερος τίτλος εκείνος με τα δύο τρίποντα του Σπανούλη: "Σίγουρα. Και ο πρώτος τίτλος του Ολυμπιακού επί των ημερών μου το 2015 έγινε 3-0. Άρα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Κάθε τίτλος είναι ξεχωριστός, αλλά για τη σχέση με το Βασίλη, σίγουρα μου το ανταπέδωσε. Στη διαχείριση των μεγάλων παικτών και των προσωπικοτήτων, για μένα αυτό είναι το δικό μου το στιλ, ότι οι μεγάλοι παίκτες είναι για τα μεγάλα παιχνίδια και πρέπει να καταλάβουν ότι ο προπονητής τους τους εμπιστεύεται.

Θυμάμαι τον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ στη Μαδρίτη που ο Βασίλης δεν ξεκίνησε καλά, τον έβαλα, τον έβγαλα να ηρεμήσει. Πήγα του μίλησα του είπα 'μη στενοχωριέσαι, ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά'. Και ξαφνικά ο Βασίλης από μόνος του φυσικά, το είχε αυτό πάντα, άρχισε να παίρνει μπρος στα μέσα της τέταρτης περιόδου. Όλο το παιχνίδι μας γύρισε και προκριθήκαμε στον τελικό. Εγώ πάντα μαθαίνω από τους παίκτες σαν προπονητής. Απ' τον Μπάνε έμαθα, από τον Στογιάκοβιτς, από τον Βασίλη. Από όλους τους παίκτες μαθαίνω.

Ο προπονητής πρέπει να βλέπει τον παίκτη, πώς παίζει, πώς είναι το ποιον του και να τον κάνει να αισθανθεί ότι εδώ θα κάνεις αυτό που είσαι καλός, αυτό που σε βολεύει. Όταν ο παίκτης αισθανθεί έτσι, θα στο δώσει πίσω, για αυτό που είπα για τον Βασίλη".

Για το πώς βλέπει τον Σπανούλη ως προπονητή: "Πολύ καλά. Ο Βασίλης είναι μία προσωπικότητα που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Κάθεσαι μαζί του να πεις καφέ και μόνο για μπάσκετ θα μιλήσει. Ο Βασίλης και λόγω της πορείας και λόγω του χαρακτήρα του έχει δείξει ήδη δείγματα πολύ μεγάλα δείγματα γραφής προπονητικής και στο Περιστέρι και πιστεύω και με την Εθνική Ομάδα θα πάει πολύ καλά. Έχει μία προσωπικότητα που τον διευκολύνει να κερδίσει τους παίκτες και να παίξουν όσο πιο καλά μπορούν".

Για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό: "Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού ήταν ότι κέρδισε παιχνίδια σε δύσκολες έδρες. Ο Παναθηναϊκός έδειξε στη διάρκεια της πορείας ότι σε παιχνίδια πολύ δύσκολα ήταν εκεί. Είχε πολλά παιχνίδια do or die και τα κατάφερε. Στο Final Four έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ και από τις τέσσερις ομάδες.

Έδειξε ότι δικαίως το κατέκτησε. Ήταν πνευματικά έτοιμος να διεκδικήσει. Δικαίως πήρε την Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός από την άλλη έκανε μία φανταστική πορεία, αλλά δεν πήρε το αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις στο Final Four. Αυτό αν το θεωρήσουμε δεδομένο, μετά λες 'πήγαμε, αλλά δεν το πήραμε'. Ασφαλώς ότι δεν κατέκτησε και το πρωτάθλημα θα τον βοηθήσει να γίνει ακόμα καλύτερος".

Για το τι μπορεί να βοηθήσει στην ανασύνταξη του Ολυμπιακού: "Οι ιθύνοντες της ομάδας ξέρουν πολυ καλύτερα από μένα τι πρέπει να γίνει. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα θα κάνουν το καλύτερο. Ποιοι πρέπει να μείνουν, ποιοι πρέπει να φύγουν, ποιοι πρέπει να έρθουν. Δεν μπορεί να τα μηδενίζουμε όλα. Δεν είναι αποτυχία, απλώς δεν είναι επιτυχία. Ο τρόπος δουλειάς είναι ο ίδιος. Δεν μπορείς να πεις ότι πρέπει να αλλάξει τρόπο δουλειάς. Πρέπει να πάρει την ενίσχυση που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί".

Για τον Λορέντζο Μπράουν: "Δίνει άλλον έναν παίκτη ποιοτικό που μπορεί να δημιουργήσει και να σκοράρει. Όταν μεγαλώνεις το rotation, σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη διάρκεια. Όταν παίζεις τα παιχνίδια με λιγότερους παίκτες, σημαίνει ότι οι παίκτες κινδυνεύουν να κουραστούν ή να τραυματιστούν".

Για τον Βεζένκοβ: "Εγώ μπορώ να το βλέπω κάπως και εκείνος κάπως αλλιώς. Δεν είναι εύκολο να είσαι στον Ολυμπιακό, να είσαι ο τοπ φόργουορντ της Ευρωλίγκας, να είσαι τόσο αγαπητός και να πας ξαφνικά κάπου, να μετρήσεις τις δυνάμεις σου. Ο Σπανούλης πήγε στο NBA, ο Ναβάρο πήγε στο NBA. Ο Μίτσιτς πήγε στην Οκλαχόμα και δεν έπαιζε. Μετά έγινε trade και έπαιζε 25 λεπτά. Το τι θα κάνει ο Βεζένκοβ δεν μπορώ να το πω. Θα τον συμβούλευα να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο μέσα του. Αυτό που ο καθένας αισθάνεται ότι τον γεμίζει, αυτό πρέπει να κάνει".

Για το αν βλέπει NBA: "Δεν παρακολουθώ. Τους τελικούς προσπαθώ να τους βλέπω".

Για τις τάσεις του μπάσκετ: "Για μένα ο τρόπος για να φτάσεις στην επιτυχία μπορεί να είναι διαφορετικός. Δεν είναι ένας δρόμος. Ο καθένας προπονητής έχει τη φιλοσοφία του, το στιλ του. Ο βασικός τρόπος του παιχνιδιού τα τελευταία 20 χρόνια έχει πάει στο Pick and Roll, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η πιο διαδεδομένη άμυνα είναι οι αλλαγές. Για αυτό βλέπουμε πολλά isolation. Το να γυρίζει η μπάλα είναι καλό και είναι στοιχείο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε άλλο στιλ μπάσκετ σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Όλα είναι σωστά, δεν υπάρχει σωστό και λάθος".

Για το salary cup: "Εξαρτάται πώς θα το χειριστούμε. Δυστυχώς όλο και λιγότεροι παίκτες ποιοτικοί υπάρχουν για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Βεζένκοβ που ήταν MVP πήγε στο NBA. Υπάρχουν τα κολέγια, που δίνουν συμβόλαια. Και η G-League πληρώνει περισσότερα λεφτά. Το salary cup στην Αμερική από 70-80 εκατομμύρια πήγε 100-120. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ να εμπιστευτεί τους γηγενείς παίκτες".

TAGS THE SHOW MUST GO ON LIVE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ