Ο Γκλίκμαν, η EuroLeague και η ενοποίηση Eurocup - BCL
Η EuroLeague Basketball θα ανατηζήσει επισταμένως τον νέο CEO, αφού αντικαταστήσει με εκ των έσω λύση τον Μάρσαλ Γκλίκμαν. Γιατί δεν "κόλλησε" ο Αμερικανός στη νέα εποχή της διοργάνωσης. Ποιές είναι προτεραιότητες της; Το SPORT24 έχει τις απαντήσεις.
Πολύ σύντομη αποδείχθηκε αποδείχθηκε η θητεία του Μάρσαλ Γκλίκμαν στη θέση του CEO της EuroLeague Basketball. Όπως άλλωστε και την πρώτη φορά (το 2002) που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, ο Αμερικανός δεν "κόλλησε" με τους Ευρωπαίους, εν προκειμένω τους μετόχους της διοργάνωσης και στις 31 Ιουλίου μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Είτε θα αποχωρήσει οριστικά, είτε θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο, όπως ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας.
Ο Γκλίκμαν μένει εκτός κάδρου, είτε γιατί δεν είχε καλές σχέσεις με τον πρόεδρο, Ντέγιαν Μποντιρόγκα, είτε επειδή τα ερείσματα του μέσα στον σκληρό πυρήνα των ομάδων ήταν ελάχιστα. Πλην της Μακάμπι Τελ Αβίβ κανένας άλλος σύλλογος δεν έδειχνε ζεστός για τη διατήρηση του αδιευκρινίστου ηλικίας (δεν τη λέει ποτέ!) παράγοντα.
Ο ίδιος ήθελε να παραμείνει στη θέση, στην αρχή μάλιστα είχε απαιτήσεις για ένα ακριβοπληρωμένο συμβόλαιο, το οποίο σταδιακά -βλέποντας ότι δεν έχει τόσο πολλούς υποστηρικτές- μείωσε μέχρι το ήμισυ, αλλά και πάλι δεν συγκίνησε την πλειοψηφία των μετόχων, που αποφάσισαν την μη ανανέωση (δηλαδή το τέλος) της συνεργασίας τους.
Η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν σκεφτεί κανείς το προηγούμενο καθεστώς στην συγκεκριμένη θέση, δηλαδή την εικοσαετή παραμονή του Τζόρντι Μπερτομέου, που στο τέλος είχε συγκεντρώσει ένα σωρό υπερεξουσίες. Μετά από μια τόσο μακρόχρονη παρουσία και ένα άνθρωπο, που σίγουρα έβαλε τη σφραγίδα του στο brand EuroLeague, ο επόμενος θα ήταν ... απλά αναλώσιμος.
Ο Γκλίκμαν το ήξερε αυτό. Απλά ήλπιζε ότι θα του δινόταν μια διετής-τριετής παράταση για να δώσει και πιο σαφή δείγματα γραφής για τις όποιες ιδέες είχε. Στον κόσμο του μπάσκετ, άλλωστε, έχει περάσει σαν ένας άνθρωπος που κατεβάζει ιδέες (ο Έρικ Σποέλστρα τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους σπουδαιότερους thinkers στη βιομηχανία των σπορ), ανεξάρτητα αν δεν μάθαμε πολλές απ' αυτές στο μικρό χρονικό διάστημα, που τον είχαμε στα πόδια μας.
Λένε ότι ο Αμερικανός δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της EuroLeague, ενώ επανέφερε κάποιες παρωχημένες από την πρώτη του θητεία σκέψεις οι οποίες δεν ενθουσίασαν τους μετόχους. Υπήρξαν και άλλα που τους ενόχλησαν και γι αυτό το λόγο επήλθε και το διαζύγιο.
Στην κεφαλή, πλέον, παραμένει ο πρόεδρος Ντέγιαν Μποντιρόγκα τις αρμοδιότητες του οποίου θέλουν να διευρύνουν οι μέτοχοι, οι οποίο βέβαια κρατάνε την μετά Μπερτομέου φιλοσοφία για διοίκηση της EuroLeague Basketball από τις ίδιες τις ομάδες. Η λειτουργία της διοργάνωσης από τις επιτροπές όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των κλαμπ κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, ενώ εκ των έσω, φαίνεται ότι θα καλυφθεί προς το παρόν το κενό του CEO.
Ήδη ακούγονται τα ονόματα του Παούλιους Μοτιεγιούνας τζένεραλ-μανατζερ της Ζαλγκίρις Κάουνας, ή του Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι ο οποίος λέγεται ότι δεν έχει πλέον τον πρώτο λόγο στην στρατηγική της Φενέρμπαχτσε. Η λύση θα καλύψει τη θέση του CEO, αλλά η EuroLeague είναι αποφασισμένη, σαν οργανισμός, να αναζητήσει επισταμένως τον κατάλληλο άνθρωπο.
Οι μέτοχοι έχουν κατά νου και το ΝΒΑ, αλλά είναι ανοιχτοί και από άλλα σπορ, αρκεί να εκδηλώσει πραγματικό ενδιαφέρον για τη γενική διεύθυνση της δεύτερης καλύτερης λίγκας του μπάσκετ στον κόσμο.
Οι σχέσεις με τη FIBA σε προτεραιότητα
Την ίδια ώρα οι μέτοχοι βάζουν σε προτεραιότητα τις συζητήσεις με την FIBA, οι οποίες φαίνονται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Η κατάργηση ενός παραθύρου στα προκριματικά ματς των Εθνικών Ομάδων ήταν μια κίνηση από τη διεθνή Ομοσπονδία που αναδεικνύει την "καλή θέληση", ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το καλεντάρι.
Η ενοποίηση του Basketball Champions League με το EuroCup είναι κάτι που βρίσκεται στον ορίζοντα, όχι και τόσο μακρινό, αρκεί βέβαια να ξεπεραστούν όσα εμπόδια χωρίζουν τις δυο πλευρές. Η αλήθεια είναι ότι συζητάνε καλύτερα από ποτέ, με πνεύμα κατανόησης και προοπτικής.
Η ενοποίηση των δυο διοργανώσεων μοιάζει με ιδανική λύση όπως βέβαια και η συμφωνία για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων και τη συμμετοχή σε αυτές των παικτών της EuroLeague.
Οι wild card και η φόρμουλα της νέας σεζόν
Με τη λήξη των εθνικών πρωταθλημάτων αναμένονται και οι αποφάσεις για την επόμενη σεζόν. Το ερωτηματικό που υπάρχει για την Γκραν Κανάρια κι αν μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή, λόγω της κατάκτησης του Eurocup, θα ξεδιαλύνει και τις wild card που θα δοθούν για την Euroleague 2023-24.
Θα μάθουμε επίσης και τη φόρμουλα με την οποία θα γίνει τα play-in, οι αγώνες δηλαδή που θα βάλουν στο κόλπο της πρόκρισης στα playoffs τόσο τον 9ο όσο και τον 10ο της κανονικής περιόδου, κάτι που θα αυξήσει στο έπακρο και τον ανταγωνισμό.
Θυμίζουμε ότι από τη σεζόν 2024-25 θα πάμε σε EuroLeague 20 ομάδων, με βάση τις αποφάσεις για την επέκταση της διοργάνωσης, χωρίς πάντως αυτή τη στιγμή να υπάρχει εν όψει η προοπτική του Ντουμπάι, οι συζητήσεις για το οποίο έχουν παγώσει...