Ο Ιωάννης, ο Αργύρης και ο... Αργυρός
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και ο Βασίλης Σκουντής ανακατεύει σε αυτή την ιστορία την απαγωγή του πατέρα του από το τριφύλλι και τον γάμο του Νέντοβιτς...
Φαντάζομαι πως δεν χαλάω τη ζαχαρένια του Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλά θαρρώ πως η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό δεν είχε σασπένς, ούτε εμπεριείχε στοιχεία έκπληξης...
Μπορεί ο ίδιος να τα μάσαγε την Κυριακή το βράδυ στη Σύρο, δηλώνοντας ότι «δεν έχω αποφασίσει ακόμη για το μέλλον μου, υπάρχουν επιλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και όλα είναι ανοικτά», αλλά με όλα όσα ακολούθησαν επιβεβαιώθηκε το νόημα της παροιμίας που λέει «θέλει η... τάδε να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει»!
Το αφεντικό τρελάθηκε!
Τη μαρτύρησε αυτή την επιστροφή το πρωί της Δευτέρας στο Instagram ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και μένει να φανεί ποιες θα είναι οι άλλες τέσσερις φάτσες που θα προστεθούν στο κολάζ...
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο ή κατά το κοινώς λεγόμενον, το αφεντικό τρελάθηκε!
Βεβαίως αυτή η έκφραση αναφέρεται σε όσους πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές, και όχι σε εκείνους οι οποίοι αγοράζουν και μάλιστα σπρώχνουν έναν σκασμό λεφτά, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση.
Η πράσινη παλιγγενεσία και ο... Μίδας Σλούκας
Δεν εννοώ ως προκειμένη περίπτωση αυτή του Παπαπέτρου, αλλά εκείνη του Κώστα Σλούκα, που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος του άλλαξε το επώνυμο και τον έκανε... Μίδα.
Την Κυριακή ο Παπαπέτρου έλεγε πως δεν περίμενε τη μεταγραφή του Σλούκα στον Παναθηναϊκό, αλλά στη δική του περίπτωση, προφανώς ο κόσμος το ‘χε τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι.
Μετά από έναν χρόνο, λοιπόν, ο Ιωάννης επιστρέφει στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο της κοσμογονικής παλιγγενεσίας στην οποία υποβάλλεται ο Παναθηναϊκός...
Δεν επιστρέφει ως άσωτος υιός, ούτε ως μετανοημένος, ούτε με την ουρά στα σκέλια, τουναντίον όπως ο ίδιος τόνισε νωρίτερα, «έχω μεγάλο ενθουσιασμό και τεράστιο κίνητρο».
Τουναντίον ο Παπαπέτρου επαναπατρίζεται έναν χρόνο μεγαλύτερος, ωριμότερος και πιο συνειδητοποιημένος με τον εαυτό του, αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους μετακόμισε πέρυσι στο Βελιγράδι.
Η βεντέτα και ο Ομπράντοβιτς
Δεν μετάνιωσε, λέει, που βγήκε από τη βολή του και άφησε τον Παναθηναϊκό για να φορέσει τη φανέλα της Παρτίζαν και να... βουτηχτεί στην αβάσταχτη τοξικότητα της βεντέτας με τον Ερυθρό Αστέρα.
Βουτήχτηκε όμως και στα νάματα της μπασκετοσύνης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα μεταλαμπαδεύει στους Πράσινους, έστω κι αν στον πάγκο τους βρίσκεται πλέον ο Εργκίν Αταμάν που έχει στεφθεί δυο φορές πρωταθλητής της EuroLeague και σε κάθε περίπτωση δεν είναι τυχάρπαστος!
Πλάκα πλάκα, ο Παναθηναϊκός της νέας σεζόν θα είναι ένα υβρίδιο του Ομπράντοβιτς, υπό την έννοια ότι μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο ρόστερ του τρεις παίκτες που βρέθηκαν στη δούλεψη του: ο Κώστας Σλούκας και μάλιστα επί πέντε συναπτές σεζόν, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Ματίας Λεσόρ.
Πλάκα πλάκα, απορώ πως τού ξέφυγε ο Γιαμ Μάνταρ που τράβηξε κατά.. Ιτούδη μεριά!
Το σχολείο και ο Αργυρός
Το σχολίασε κιόλας αυτό ο Παπαπέτρου στη Σύρο, επισημαίνοντας ότι «κάθε μέρα και κάθε προπόνηση μαζί του είναι σχολείο», οπότε θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω πόσο καλοί μαθητές θα αποδειχθούν όσοι πέρασαν από την τάξη του!
Ιδού, λοιπόν, το νόστιμον ήμαρ για τον Παπαπέτρου, έστω κι αν η δική του «Οδύσσεια» βάσταξε μονάχα έναν χρόνο, αλλά πλέον μπορεί να τραγουδάει και συνάμα να ρίχνει και μερικές βόλτες στην πίστα, ένα σουξέ του Κωνσταντίνου Αργυρού!
Το «Αθήνα μου» εννοώ, που όχι μονάχα το τραγούδησε, αλλά το χόρεψε κιόλας στο τσακίρ κέφι στις 29 του περασμένου Ιουλίου στο γαμήλιο γλέντι του Νεμάνια Νέντοβιτς.
Το ΄χουν άλλωστε με τη μουσική οικογενειακώς, καθόσον ο πατέρας του, ο Αργύρης Παπαπέτρου φοίτησε επί εννέα χρόνια στο Ωδείο, παίζει κιθάρα, ακορντεόν, κορνέτα και είναι εξαιρετικός τραγουδιστής!
Τα τηλεφωνήματα του Ζέλικο και του Τσάβι
Τον Ιούλιο του 2022, ο Ιωάννης είχε πει ότι «το τηλεφώνημα του Ομπράντοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου να παίξω στην Παρτίζαν»...
Έναν χρόνο αργότερα δεν ξέρω εάν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Αταμάν ή εάν συνομίλησαν μέσω zoom όπως συνέβη με τον Τούρκο προπονητή και τον Σλούκα, αλλά για τον Παπαπέτρου μια τέτοια διαδικασία θα αποτελούσε déjà vu...
Το γράφω αυτό διότι το καλοκαίρι του 2018 που ο Ιωάννης διέβη τον Ρουβίκωνα και από τον Ολυμπιακό μετακόμισε στον Παναθηναϊκό, κατέληξε στην ιστορική απόφαση του μετά από τα τηλεφωνήματα του Τσάβι Πασκουάλ.
Παρεμπιπτόντως, όπως τώρα ο Σλούκας, παρομοίως και τότε ο Παπαπέτρου ήταν κατά το μάλλον ή ήττον «σκοτωμένος» (ή έστω παρεξηγημένος) με τον προπονητή του στον Ολυμπιακό: ο Σαλονικιός γκαρντ με τον Γιώργο Μπαρτζώκα και ελόγου του με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο επειδή, λέει, τον έβαζε περισσότερο στο «4» και λιγότερο στο «3».
Ο Γιαννακόπουλος και το «εις το επανιδείν»
Στις 15 Ιουλίου του 2022, που ο Παπαπέτρου αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό (από τη δραστηριότητα του οποίου είχε απουσιάσει επί δυο μήνες, λόγω τραυματισμού) ευχαρίστησε δημοσίως και από καρδιάς-όπως τόνισε- τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο «που με έφερε στην ομάδα και με στήριξε έως και την τελευταία ημέρα που ήμουν μέλος της».
Στην τελευταία αποστροφή της ανάρτησης του στο Instagram έγραφε κάτι που συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τη φράση «Εις το επανιδείν»...
Σήμερα, λοιπόν, αποδείχθηκε περίτρανα ότι το έγραψε και το εννοούσε!
Ο... Παπανδρέου (όπως εκ παραδρομής τον είχε αποκαλέσει ένας ρεπόρτερ της γερμανικής τηλεόρασης στον προπέρσινο αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου) υπερασπίζεται τις επιλογές του, όποιες κι αν είναι αυτές...
Αυτό το είχε τονίσει ο ίδιος στις 11 Οκτωβρίου του 2021 σε μια συνέντευξη του στην επίσημη ιστοσελίδα της EuroLeague, επισημαίνοντας ότι «ανεξαρτήτως του ρόλου που έπαιξε ο πατέρας μου για να εξελιχθώ και να ωριμάσω ως παίκτης και ως άνθρωπος, οι αποφάσεις στην καριέρα μου είναι ολοκληρωτικά δικές μου».
Η απαγωγή του Αργύρη
Έχει το χάζι της αυτή η ατάκα διότι οι αποφάσεις του πατέρα του δεν ήταν ολοκληρωτικά δικές του, άλλωστε η μεταγραφή του από τον Πιερικό στον Παναθηναϊκό υπήρξε προϊόν όχι επιλογής, αλλά απαγωγής!!!
Σήμερα, λοιπόν, που ο υιός ξαναγύρισε στον Παναθηναϊκό, υποκύπτω στον πειρασμό να υπενθυμίσω την ιστορία του πατρός που κάλλιστα θα μπορούσε να γυριστεί σε ταινία-θρίλερ!
Βεβαίως ο Αργύρης Παπαπέτρου δεν είναι απλώς ο πατέρας δυο διεθνών μπασκετμπολιστών, του Ιωάννη και του Γιώργου, (ο οποίος πλέον ασχολείται με τις προπονήσεις ατομικής βελτίωσης), ούτε μονάχα ο σύζυγος της Νατάσας που βαδίζοντας ή μάλλον κλωτσώντας κόντρα στο κύμα τόλμησε να παίξει ποδόσφαιρο!
Περισσότερο από αυτές τις δυο ιδιότητες, διατηρεί τη δική του ταυτότητα και μάλιστα μπορεί να κάνει πλάκα στα παιδιά του, διότι ελόγου του αξιώθηκε να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας των ανδρών, όντας ένα παιδί 19 χρονών, που τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και-κατά το κοινώς λεγόμενον-δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του!
Από το Αιγίνιο στο Παρίσι
Το 1982 ο 17άχρονος Αργύρης Παπαπέτρου ήταν μέλος της ομάδας του Πιερικού, η οποία νίκησε στο μπαράζ της Λάρισας τον Νέστορα και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, όπου ωστόσο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει και υποβιβάσθηκε αμέσως.
Ο γεννημένος στο Αιγίνιο της Πιερίας σέντερ γεύθηκε το νέκταρ της ανόδου και της παρθενικής παρουσίας του Πιερικού στην ελίτ με προπονητή τον συχωρεμένο (πρώην παίκτη του Αρη) Γιώργο Αντωνακόπουλο, με έφορο τον Αλέκο Τσιώτσιο, τον οποίο αναφέρω διότι έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην υπόθεση την οποία εξιστορώ και με παίκτες τους Χελιδώνη, Πετρίδη, Βαφείδη, Χοτοκουρίδη, Παπαπέτρου, Νάστο, Καλαντίδη, Γκοτζαμάνη, Μπουμπουλέντρα και Μιχαηλίδη.
Ο Πιερικός μπορεί να ξαναπήρε την άγουσα προς τη Β’ εθνική, αλλά ο Παπαπέτρου και ο Χοτκουρίδης πρόλαβαν να δείξουν το ταλέντο τους και μπήκαν στο μάτι των μεγάλων ομάδων.
Συν τοις άλλοις ο Αργύρης, αν και 19άχρονος, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Εθνική Εφήβων έκανε κλικ στον Κώστα Πολίτη.
Το αποτέλεσμα; Ο αείμνηστος Ευρωκόουτς που ανέκαθεν είχε την ικανότητα να διαβλέπει τα ταλέντα, όχι μόνο τον κάλεσε στην Εθνική ανδρών, αλλά τον συμπεριέλαβε κιόλας στην αποστολή που ταξίδεψε τον Μάιο του 1984 στο Λε Μαν και στο Παρίσι για το Προολυμπιακό Τουρνουά.
Ιωαννίδης: «Είσαι λεβέντης Μακεδόνας»
Εδώ αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον και μπόλικη ίντριγκα η ιστορία...
Με το που επέστρεψε η αποστολή της Εθνικής από το Παρίσι, μετά την ατελέσφορη απόπειρα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, ο πρώην τερματοφύλακας του Αιγινιακού (προτού αφοσιωθεί στο μπάσκετ) έγινε το μήλον της έριδος!
Λίγες μέρες αργότερα κτύπησε το κουδούνι στο σπίτι τους στο Αιγίνιο. Άνοιξε την πόρτα ο πατέρας του και ήρθε μούρη με μούρη με τον Γιάννη Ιωαννίδη!
«Θέλω τον γιο σου στον Άρη» είπε ο «Ξανθός» με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση.
Και όταν εμφανίστηκε μπροστά του ο Αργύρης τον έριξε στο... φιλότιμο!
«Μικρέ θα έρθεις σε εμάς κι ας μην πάρεις τα λεφτά που σου δίνουν οι άλλες ομάδες. Εσύ είσαι δικό μας παιδί, λεβέντης Μακεδόνας»!
Παρά το ψαρωτικό ύφος του Ιωαννίδη, ο Παπαπέτρου δεν τσίμπησε, ενώ την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ ψώνιζε από την ίδια πόλη και από την ίδια ομάδα τον Πλάτωνα Χοτοκουρίδη.
Ο «Δικέφαλος του Βορρά» εκδήλωσε ενδιαφέρον και για τον Αργύρη, που ξαφνικά αισθάνθηκε να παίζεται γύρω του ένα πόκερ, καθώς ενεπλάκησαν επίσης η ΑΕΚ, δια του αείμνηστου γενικού αρχηγού της Δημοσθένη Πασχαλίδη και ο Ολυμπιακός ο οποίος με ένα γερό μπάσιμο και χάρη στην έντονη επιθυμία του προπονητή Φαίδωνα Ματθαίου και στις μεθοδευμένες κινήσεις του γενικού αρχηγού του, Πέτρου Χατζηκώστα φαινόταν να έχει τον πρώτο λόγο.
Ο Ολυμπιακός και ο Γιαννάκης
Ο πρωταθλητής (μετά τη νίκη του επί του Άρη στο μπαράζ της Κέρκυρας) Παναθηναϊκός παρακολουθούσε διακριτικά την υπόθεση, διότι εκείνη την εποχή κυνηγούσε τον Παναγιώτη Γιαννάκη.
Οι Πράσινοι είχαν βολιδοσκοπήσει τον Πιερικό και τον ίδιο τον Παπαπέτρου, αλλά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του «Δράκου», ο οποίος εντέλει κατέληξε στον Άρη.
Με το που «χάθηκε» ο Γιαννάκης ο Παναθηναϊκός αναθέρμανε το ενδιαφέρον του για τον Κατερινώτη σέντερ με το εξαιρετικό σουτ, αλλά υστερούσε πλέον έναντι του Ολυμπιακού...
Στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος του Πιερικού Βαγγέλης Μήτρας (που αναζητούσε χρήματα για την ενίσχυση της ποδοσφαιρικής ομάδας) και ο έφορος της ομάδας μπάσκετ Αλέκος Τσιώτσιος ενημέρωσαν τον Παπαπέτρου ότι είχαν συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και έπρεπε να κατέβει στον Πειραιά για να υπογράψει.
Η πράσινη Alfa Romeο και η χαμένη θάλασσα
Τον ρόλο του συνοδού και οδηγού του Αργύρη στο ταξίδι από την Κατερίνη ανέλαβε ο Γιώργος Σαχπατζίδης, διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Μακεδονίας και Θράκης στην Κατερίνη και εξωδιοικητικός παράγων του Πιερικού.
Τον έβαλε στην πράσινη Αlfa Romeo του και πήραν τον δρόμο προς τα κάτω, με προορισμό τη λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι...
Κατεβαίνοντας από την Εθνική οδό και στρίβοντας στην οδό Αχαρνών, ο Σαχπατζίδης σταμάτησε σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί τους πλεύρισε ένα αυτοκίνητο Lancia ο οδηγός του οποίου τους ζήτησε να παρκάρουν δεξιά για να τους μιλήσει.
Όντως ο Σαχπατζίδης και ο Παπαπέτρου σταμάτησαν και ο άγνωστος οδηγός τους χαιρέτησε, τους καλωσόρισε και τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν...
«Α, θα είναι κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού» σκέφτηκε ο Αργύρης, αλλά όσο περνούσε η ώρα άρχισε να απορεί με τη διαδρομή, διότι αντί να κατευθυνθούν προς τα νότια βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και τότε μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά του...
«Δεν έχω έρθει πολλές φορές στην Αθήνα, αλλά εάν πηγαίναμε στον Πειραιά δεν έπρεπε να βλέπουμε κάπου τη θάλασσα;» ρώτησε τον Σαχπατζίδη, χωρίς να πάρει απάντηση...
«Καλώς όρισες στον Παναθηναϊκό»!
Η μάλλον την πήρε μετά από λίγα λεπτά, όταν ο οδηγός της Lancia σταμάτησε μπροστά σε ένα κτίριο, όπου δέσποζε το τριφύλλι!
Δεν ήταν βεβαίως η λέσχη του Ολυμπιακού, αλλά τα γραφεία του Παναθηναϊκού στην οδό Αρματολών και Κλεφτών, λίγα μέτρα πιο πάνω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!
Χωρίς να το υποψιάζεται και χωρίς να το καταλάβει ο Αργύρης είχε πέσει θύμα κλοπής, αρπαγής και απαγωγής!
Όντας ακόμη τρομαγμένος από τα όσα συνέβαιναν, ο Παπαπέτρου μπήκε στα γραφεία όπου τον περίμεναν ο προπονητής Μιχάλης Κυρίτσης και ο γενικός αρχηγός Γιάννης Μαλακατές, οι οποίοι τον καλωσόρισαν, του ευχήθηκαν τα δέοντα και τον έβαλαν να υπογράψει, παίρνοντας την ίδια στιγμή την τηλεφωνική συγκατάθεση του προέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Βαρδινογιάννη!
Τότε αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα του άγνωστου οδηγού που αντί για το Πασαλιμάνι τους πήγε σούμπιτους στους Αμπελόκηπους: ήταν ο επί σειρά ετών έφορος της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Φραγκάκης.
Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέκος Τσιώτσιος τηλεφωνούσε από την Κατερίνη στον Πέτρο Χατζηκώστα και τον ενημέρωνε για το απρόοπτο γεγονός της απαγωγής του Αργύρη από τον Παναθηναϊκό!
Το Μουντομπάσκετ στο Τορόντο και το... βρέφος στην Πάτρα
Ο Παπαπέτρου φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1985 έως το 1993 κατακτώντας δυο Κύπελλα Ελλάδος, συνέχισε την καριέρα του στον Απόλλωνα Πατρών σε ανταλλαγή με τον Γιάννη Παπαγιάννη, στο Ηράκλειο και στον Πειραϊκό αγωνιζόμενος συνολικά σε 245 ματς της Α’ Εθνικής.
Δέκα χρόνια μετά το Προολυμπιακό Τουρνουά επέστρεψε στην Εθνική , ως παίκτης του Απόλλωνα και αγωνίσθηκε στο Μουντομπάσκετ του 1994 στο Τορόντο, έχοντας αφήσει στο σπίτι του στην Πάτρα τον Γιώργο και τον Ιωάννη που τότε ήταν βρέφος τριών μηνών!
Θα μπορούσε να έχει συμμετάσχει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986, αλλά αποκλείσθηκε από τον Κώστα Πολίτη, όταν του ζήτησε μια τετραήμερη άδεια για να περάσει το Πάσχα στο χωριό του, ενώ η Εθνική θα ταξίδευε στην Πράγα για να παίξει σε ένα τουρνουά προετοιμασίας!
ΥΓ: Πλάκα πλάκα ο Αργύρης απήχθη το 1984 από τον Παναθηναϊκό και μετά από 29 χρόνια (2013) έμελλε να πληρώσει τα κόκκινα λύτρα ο Ιωάννης. Ξόφλησε εκείνο το παλιό πατρικό χρέος και ξα του!