Ο Καλινόσκι, ο Stephen Curry και τα... γονίδια
Ο Τάιλερ Καλινόσκι του Απόλλωνα Πάτρας που εκτέλεσε το Ρέθυμνο Cretan Kings με 8 τρίποντα πήγε σε καλό Κολέγιο από τύχη. Ακολούθησε τα βήματα του Stephen Curry επειδή έτσι έπρεπε. Και είναι ξεχωριστός λόγω... γονιδίων.
Ο Τάιλερ Καλινόσκι ήρθε το καλοκαίρι αθόρυβα στον Απόλλωνα Πάτρας. Λίγοι ασχολήθηκαν μαζί του. Αυτό ωστόσο δεν του προξένησε εντύπωση. Ποτέ κανείς δεν τον υπολόγιζε. Και για αυτό ακριβώς στο τέλος καταφέρνει πάντα να ξεχωρίζει.
Λίγοι παίκτες κατάφεραν να κάνουν τόσο θόρυβο στις πρώτες αγωνιστικές της Stoiximan.gr Basket League από τον Αμερικανό γκαρντ του Απόλλωνα Πάτρας. Κάτι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο Καλινόσκι εκτέλεσε το Ρέθυμνο Cretan Kings στα πλαίσια της τρίτης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, σταματώντας στους 28 πόντους με 8/12 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα , σε ένα από τα καλύτερα one man show που έχουμε δει φέτος. Κάτι που ίσως ήταν απαραίτητο να κάνει δεδομένου ότι στις πρώτες δύο αγωνιστικές του Πρωταθλήματος σημείωσε συνολικά 16 πόντους. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι αυτή του η εμφάνιση δεν θα έπρεπε να προξενεί εντύπωση για ένα πολύ απλό λόγο: Ο Καλινόσκι είναι ένας τύπος που πάντα ήξερε να ξεπερνάει τις προσδοκίες. Και η ιστορία του το αποδεικνύει.
Τα αθλητικά γονίδια και το Κολέγιο του Curry
Πολλές κλισέ εκφράσεις ξεκινάνε με το “ο τάδε ήταν καταδικασμένος να κάνει αυτό λόγω γονιδίων”. Στην περίπτωση του Καλινόσκι αυτή η κλισέ φράση πήγε σε άλλο επίπεδο. Κι αυτό γιατί από μικρή ηλικία κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Όχι όταν ΟΛΗ η οικογένειά του – στην κυριολεξία – ήταν αθλητές! Συγκεκριμένα:
- Ο πατέρας του έπαιζε American Football στο φημισμένο Κολέγιο του Περντιού.
- Η θεία του είχε κερδίσει τέσσερα Κολεγιακά Πρωταθλήματα με την Κολεγιακή ομάδα του Νορθ Καρολάινα.
- Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του έπαιζε χόκεϊ επαγγελματικά στον Καναδά.
- Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ήταν αθλητής του στίβου.
- Ένας θείος του έπαιξε μπέιζμπολ σε επαγγελματικό επίπεδο.
- Οι δύο αδελφές του ήταν είναι τεράστια ταλέντα στο Βόλεϊ, έχοντας κατακτήσει τοπικά Πρωταθλήματα με τις ομάδες τους!
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά τα ερεθίσματα ο Καλινόσκι ασχολήθηκε και αυτός με τον αθλητισμό. Και δεν άργησε να βρει το άθλημα που του ταίριαζε: Το μπάσκετ! Και ήταν πολύ καλός σε αυτό για την ακρίβεια, παίζοντας στο Γυμνάσιο του Όλαθ Ιστ. Παρά πάντως τις εξαιρετικές του εμφανίσεις (17.1 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ μέσο όρο στην τελευταία του σεζόν στο Γυμνάσιο) ο ύψους 1.93 μέτρων γκαρντ με το γλυκό σουτ είδε τα περισσότερα μεγάλα Κολέγια να του γυρίζουν την πλάτη. Μέχρι που ξαφνικά η τύχη του χαμογέλασε.
Λίγο πριν την έναρξη της freshman σεζόν του στο Κολέγιο – κι ενώ είχε δεσμευτεί να αγωνιστεί σε ένα μικρό Κολέγιο – ξαφνικά τον προσέγγισε από το πουθενά το φημισμένο Κολέγιο του Ντέιβιντσον, του οποίου ο πιο γνωστός απόφοιτος είναι ο Στέφεν Κάρι των Γκολντεν Στέιτ Ουόριορς! Όσο για τον λόγο που τον προσέγγισαν; Ένας παίκτης που του είχαν προσφέρει απέτυχε να περάσει τις ακαδημαϊκές εξετάσεις που απαιτούνται για να φοιτήσει κάποιος στο Κολέγιο και ξαφνικά άνοιξε μία θέση, την οποία και πρόσφεραν στον Καλινόσκι! Ο νυν γκαρντ του Απόλλωνα δέχθηκε την πρόταση και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία!
Ο Καλινόσκι έμεινε τέσσερα χρόνια στο Ντέιβιντσον, καταφέρνοντας την τελευταία του σεζόν στο Κολέγιο (2014/15) να εκτοξεύσει τους αριθμούς του στους 16.7 πόντους, 5.7 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ και 1.2 ασίστ μέσο όρο, επιδόσεις που του χάρισαν το βραβείο του Καλύτερου παίκτη της Περιφέρειας Atlantic-10! Αυτά του τα νούμερα δεν του χάρισαν κάποια θέση στο ΝΒΑ αλλά δεν έμεινε χωρίς δουλειά, αφού την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Γαλλική Σαλόν, έχοντας 7.1 πόντους μέσο όρο. Και φέτος βρέθηκε στην χώρα μας.
Ο Καλινόσκι ξεκίνησε την σεζόν ήρεμα. Έδειχνε να ψάχνει πατήματα. Σταδιακά τα βρήκε όμως και χθες (22/10) πήρε... “φωτιά”, εκτελώντας το Ρέθυμνο , δείχνοντας στο παρκέ όλες τις πτυχές του ταλέντου του, κάνοντας τα πάντα στο παρκέ. Κάποια στιγμή εξάλλου θα γινόταν αυτό. Πάντα ο Καλινόσκι έβρισκε τον τρόπο να ξεχωρίσει. Κι ας περνούσε κατά κανόνα απαρατήρητος όταν βρισκόταν σε ένα νέο περιβάλλον.
Twitter @steflong85