Ο Κλάιμπερν έγινε... Κλάιμπερν την κατάλληλη στιγμή
Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν απολαυστικός στον τρίτο αγώνα της σειράς της ΤΣΣΚΑ με την Φενέρμπαχτσε με 34 πόντους και το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την εμφάνισή του.
Ο Γουιλ Κλάιμπερν χρειάστηκε να διανύσει μεγάλο δρόμο μετά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του (ρήξη χιαστού). Φαίνεται όμως ότι βρήκε τον εαυτό του την κατάλληλη στιγμή: Στην σειρά με των playoffs με την Φενέρμπαχτσε.
Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε τρομερή σειρά κόντρα στην τουρκική ομάδα, έχοντας 21 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο με 38.1% στα τρίποντα σε 30 λεπτά συμμετοχής σε τρεις αγώνες, με την ΤΣΣΚΑ να “σκουπίζει” με 3-0 την Φενέρ. Και το καλύτερο το κρατούσε για τον τρίτο αγώνα της σειράς, όπου τελείωσε τον αγώνα με 34 πόντους με 4/5 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 11/14 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 31 λεπτά συμμετοχής στην νίκη της ομάδας του με 85-68.
Ο Κλάιμπερν έδειχνε καλά και μαζί με τον – επίσης τρομερό στην σειρά με την Φενέρ – Ντάνιελ Χάκετ οδήγησαν εκ του ασφαλούς την ΤΣΣΚΑ. Το βασικότερο ωστόσο, ειδικά στον τρίτο αγώνα της σειράς, ήταν ότι Χάκετ δείχνει ξανά έτοιμος να επιστρέψει στα αγωνιστικά στάνταρ που βρισκόταν πριν τον τραυματισμό του.
ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ, ΑΛΛΑΞΕ Ο ΡΟΛΟΣ
Σύμφωνα με το InStat Scout, την φετινή σεζόν ο Κλάιμπερν εκδηλώνει το 18.1% των κατοχών που εμπλέκεται παίζοντας με πλάτη στο καλάθι (Post Up), το 17% παίζοντας ένας εναντίον ενός (Isolation) και το 15.6% σε καταστάσεις όπου σουτάρει από στάση (Catch and Shoot). Στην σειρά με την Φενέρμπαχτσε ωστόσο αυτό άλλαξε δραματικά.
Στους τρεις αγώνες κόντρα στην τουρική ομάδα ο Κλάιμπερν πήε το 24.4% των κατοχών που ενεπλάκη σε κατάσταση Catch and Shoot, δίνοντας 1.36 πόντους ανά κατοχή, ενώ το 20% των επιθέσεών του το πήρε ποστάροντας (1.56 πόντοι ανά κατοχή) και μόλις το 15% παίζοντας ένας εναντίον ενός (1 πόντο ανά κατοχή).
Τa Shot Chart του Κλάιμπερν στην σειρά με την Φενέρμπαχτσε (Πηγή: InStat Scout)
Θα περίμενε κάποιος ότι η αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς θα σήμαινε αυτόματα περισσότερες κατοχές για τον Κλάιμπερν. Κάτι που πράγματι ισχύει. Ενώ όμως οι προσπάθειές του για σουτ ανέβηκαν (από σχεδόν 10 ανά αγώνα που έπαιρνε στην κανονική περίοδο επιχειρούσε 13 ανά αγώνα στην σειρά με την Φενέρ), στην πραγματικότητα ο Αμερικανός κινήθηκε ακόμα περισσότερο μακριά από την μπάλα, τιμωρώντας συχνά την Φενέρ από την περιφέρεια, αφού ο Δημήτρης Ιτούδης επέλεξε να δώσει αρκετή ώρα την μπάλα στην τριάδα των Χάκετ, Λούντμπεργκ και Χίλιαρντ, για να μην βάλει έξτρα βάρος στους ώμους του Κλάιμπερν.
ΗΓΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Η φετινή ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε την σεζόν από άλλες βάσεις και την τελειώνει σε άλλες βάσεις. Το αρχικό πλάνο ήθελε την μπάλα στα χέρια του Μάικ Τζέιμς στην περιφέρεια και των Νίκολα Μιλουβίνοβ και Τορνίκε Σενγκέλια κάτω από το καλάθι, με τον Κλάιμπερν να κάνει λίγο από όλα μέχρι να βρει ρυθμό μετά τον τραυματισμό του. Ο τραυματισμός του Μιλουτίνοβ και η αποχώρηση του Τζέιμς όμως άλλαξε τα δεδομένα στην χημεία της ομάδας.
Η νέα έκδοση της ΤΣΣΚΑ την θέλει να μοιράζει περισσότερο τις προσπάθειες, να ψάχνει το παραμικρό πλεονέκτημα που έχει και να χτυπάει εκεί, να δίνει πρωτοβουλίες στους Χάκετ, Λούντμπεργκ και Χίλιαρντ και να ποστάρει συχνά τους Φόιγκτμαν και Σενγκέλια που είναι εξαιρετικοί πασέρ. Πάνω από όλα όμως την θέλει να αφήνει ελεύθερο τον Κλάιμπερν να επιτεθεί με όποιον τρόπο ο ίδιος θέλει: Σουτάροντας από στάση, ποστάροντας, παίζοντας ένας εναντίον ενός, παίζοντας Πικ εν Ρολ
Ο Κλάιμπερν πέρασε πολλά. Όταν τραυματίστηκε ήταν ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινούσαν τα περισσότερα στην ομάδα και όταν γύρισε έπρεπε να περιμένει την σειρά του. Τα δεδομένα όμως πλέον έχουν αλλάξει. Ο Κλάιμπερν είναι ξανά... Κλάιμπερν. Και δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο χρονικό σημείο για να συμβεί αυτό.
Photo Credits: CSKA Moscow Basketball / Twitter