O κόσμος στα πόδια τους
Δύο δικά μας παιδιά, έκαναν εξαιρετικό τουρνουά και μπήκαν σε λίστες... εκείνων που ασχολούνται επισταμένως με το μέλλον. Δείτε ποιοι είναι αυτοί, μαζί και τους πέντε πολυτιμότερους (έναν σε κάθε θέση), μέσω και σχετικού video.
Στις 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει ενήλικας. Έχει ήδη προλάβει να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την U16 (2012) και δυο φορές με την U18 (2013, 2014), στο πρώτο back to back έθνους -στην κατηγορία- μετά το 1988 και τη Γιουγκοσλαβία. Ειρήσθω εν παρόδω, η Τουρκία έγινε η πρώτη γηπεδούχος πρωταθλήτρια, μετά το 2010 και τη Λιθουανία.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας: τα παιδιά που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του Eurobasket U18. Κάποια έπαιζαν ένα επίπεδο πιο κάτω (συγκριτικά με τις δυνατότητες του και όσα μπορούν γενικά να κάνουν), άλλοι υπερέβαλαν εαυτούς και κατάφεραν να μπουν στον ευρωπαϊκό χάρτη. Πάντα δε, υπάρχουν εκείνοι στους οποίους εστιάζουν οι του ΝΒΑ και εν προκειμένω ήταν οι Ντράγκαν Μπέντερ (Κροατία), Ντομάντας Σαμπόνις (Λιθουανία), Γιώργος Παπαγιάννης (Ελλάδα) και Εγκεμέν Γκιουβέν (Τουρκία). Ναι, έχουν πάντα μια ροπή προς τους ψηλούς.
Στα του τελευταίου, ο οποίος απολαμβάνει ελληνικής εκπροσώπησης, δεν ήταν απλά ένα μέλος στα ρόστερ. ήταν ο αρχηγός (με όλες τις έννοιες) των Τούρκων, με το τελευταίο Eurobasket να είναι το πιο χαρακτηριστικό από όλα. Τελείωσε ως ο πρώτος σκόρερ των θριαμβευτών (13.8π. κατά μ.ο.), πρώτος ριμπάουντερ (6.9) και πρώτος στις τάπες (1.8), ενώ είχε 61% στα σουτ και έκανε μόλις 1.1 λάθη ανά αγώνα.
Το κορυφαίο παιχνίδι του, ήταν αυτό με την Ισπανία, όταν πρόσφερε 21π., 18 ριμπ. και 5 τάπες, ενώ με το Μαυροβούνιο μέτρησε 28π., 10 ριμπ. και 3 κοψίματα. Σε ό,τι αφορά τον τελικό, είχε 5/5 δίποντα και 2/3 βολές, επί του συνόλου των 12 πόντων. Παράλληλα, κατέβασε 2 ριμπ. και έκανε 3 τάπες -αλλά δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο.
Σαφέστατα και του έδωσαν θέση στην All Tournament Team, όπου βρέθηκε και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Τελείωσε το τουρνουά ως τρίτος σκόρερ (18.3π.), πέμπτος ριμπάουντερ (10 ανά αγώνα) και πρώτος σε χρόνο συμμετοχής (36.6'' ανά ματς), ενώ ήταν ο ηγέτης της Ελλάδας σε ασίστ (3.2) και τάπες (1.6). Ο επίσης 17χρονος, σμολ φόργουορντ είχε 55% στα σουτ -συμπεριλαμβανομένου του 38% από τα 6.75. Η καλύτερη ημέρα του ήταν εναντίον της Ισπανίας, ματς που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, με τον Χαραλαμπόπουλο να έχει 50 λεπτά συμμετοχής -και 25π., 18 ριμπ., 6 ασίστ και 3 τάπες.
Πέραν των Γκιουβέν και Χαραλαμπόπουλου, στην καλύτερη πεντάδα ήταν ο Φεντερίκο Μουσίνι, γκαρντ της Ιταλίας, ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (22.6π.,. ανά αγώνα, με 43% στα τρίποντα!). Ξεπέρασε τους 20 πόντους, σε επτά περιπτώσεις, ενώ το ρεκόρ του ήταν οι 33, εναντίον της Γαλλίας -συμπεριλαμβανομένων έξι τρίποντων. Οι γείτονες τερμάτισαν στην έκτη θέση, σε Eurobasket U18, για πρώτη φορά έπειτα από το 1995.
Το τέταρτο μέλος ήταν ο Στέφαν Λαζάρεβιτς, της Σερβίας, πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ των δευτεραθλητών Σέρβων. Ο αρχηγός των "πλάβι" ήταν το άπαν, παίζοντας σκληρά και στις δυο άκρες του γηπέδου, ενώ είχε και δυο doubles-doubles (14π.-12 ριμπ. με την Ισπανία και 18π.-11 ριμπ. με τη Λιθουανία).
Την πεντάδα "έκλεισε" ο Ντράγκαν Μπέντερ, της Κροατίας. Ο 16χρονος φόργουορντ των κατόχων του χάλκινου μεταλλίου, ήταν ο τρίτος ριμπάουντερ του τουρνουά, ο τρίτος στις ασίστ και ο πρώτος στις τάπες. Είχε τρία doubles-doubles και δυο φορές έχασε στη λεπτομέρεια το triple doubles. Με τη Λετονία είχε 21π., 17 ριμπ. και 9 ασίστ, ενώ στο μικρό τελικό με την Ελλάδα συγκέντρωσε 14π., 9 ριμπ. και 10 ασίστ.
Το video της All Tournament Team