X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο κυρίαρχος Ολυμπιακός και το πρώτο μεγάλο κατόρθωμα

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ EUROKINISSI SPORTS

Ο ασταθής και εύθραυστος Ολυμπιακός μετατράπηκε σε μια κυρίαρχη ομάδα που κερδίζει με άνεση. Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει τις συγκρίσεις του πρώτου γύρου της περσινής σεζόν με τον αντίστοιχο φετινό. Η αμυντική εκτόξευση, οβιδιακή μεταμόρφωση του Βεζένκοβ, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ και το πρώτο κατόρθωμα του Μπαρτζώκα

Πόσο βελτιωμένος είναι σε σχέση με πέρσι ο φετινός Ολυμπιακός; Πόσο κοντά είναι στον πρώτο του στόχο, δηλαδή την πρόκριση στους "8" και εν συνεχεία στο καλύτερο δυνατό πλασάρισμα; Ποιο είναι ίσως το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα; Δεν θα κλέψω τη δόξα του Στέφανου Μακρή και του Γιάννη Ζωιτού, που έκαναν το απόλυτο αφιέρωμα με βάση τα στοιχεία της instant scout στον πρώτο γυρο της Euroleague και στις επιδόσεις των ερυθρολεύκων (αλλά και του ΠΑΟ).

Με τον κορωνοϊό, ωστόσο, να έχει διακόψει αναγκαστικά την προσπάθεια του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση, υπάρχει μεγαλύτερη άνεση για ανάλυση, σύγκριση και κάποιες διαπιστώσεις εν όψει και του δεύτερου γύρου, που ήδη ξεκίνησε (έστω και μετ' εμποδίων λόγω της επέλασης του covid-19)

Συγκρίνοντας τον Ολυμπιακό του πρώτου μισού της φετινής χρονιάς, με τον αντίστοιχο της περσινής, οι αριθμοί συμφωνούν με το συμπέρασμα που έχει βγάλει από την αρχή της σεζόν ο κόσμος της ομάδας και όχι μόνο. Οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο εμφανίστηκαν ανταγωνιστικοί, όπως είχε προαναγγελθεί, αλλά μετά από χρόνια αναζωογόνησαν τα μπασκετικά ένστικτα της εξέδρας τους, με τους ουδέτερους να βγάζουν το καπέλο.

Αν στην αφετηρία της διοργάνωσης ο Ολυμπιακός "θα πάλευε με αξιώσεις να μπει στα πλέι-οφ, αλλά δεν θα ήταν και στην πρώτη-πρώτη γραμμή", με βάση την απόδοσή του στις 17 πρώτες αγωνιστικές, εξελίσσεται σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague. Εξ ου και ο κόσμος που επέστρεψε δριμύτερος στο Ειρήνης και Φιλίας, με το γήπεδο των Πειραιωτών να είναι ένα από τα πιο "ζωντανά" στη διοργάνωση.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε.

  • Πέρσι ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με θετικό ρεκόρ, έχοντας πάντως περισσότερες νίκες εκτός απ' ό,τι εντός έδρας. Δείγμα και της ιδιαίτερης περσινής χρονιάς όπου δεν υπήρχαν φίλαθλοι στις εξέδρες, αλλά και της αστάθειας του Ολυμπιακού, που μέσα στο παιχνίδι του είχε σκαμπανεβάσματα, κέρδιζε δύσκολα και ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 3-5 εντός και 6-3 εκτός. Με απολογισμό 9-8, ο Ολυμπιακός ισοβαθμούσε στην 8η θέση με την Αρμάνι Μιλάνου και ξεκινούσε τη μάχη των πλέι-οφ, έχοντας δεχθεί και τα πρώτα πλήγματα από τον κορωνοϊό.
  • Φέτος το ρεκόρ του είναι 12-5. Το τρίτο καλύτερο στον πρώτο γύρο, με ένα εντυπωσιακό 9-0 στο ΣΕΦ που αγγίζει το απόλυτο ρεκόρ μιας σεζόν (10-0, την περίοδο 2009-10 από την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη) και 3-5 μακριά από το ΣΕΦ (με νίκες κλειδιά σε Καζάν και Μιλάν και κυρίως μια εικόνα τελείως διαφορετική από πέρσι). Ο Ολυμπιακός παίζει με αυτοπεποίθηση, είναι ανθετικός, γυρίζει παιχνίδια αλλά κερδίζει και εύκολα. Εξ ου και το +152 που ήταν το χάντικαπ επίθεσης και άμυνας του (πέρσι ήταν στο -2). Το +19 μέσα στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού είναι μια απόδειξη. Ακόμη καλύτερο ήταν το +21 στο Μιλάνο επί της Αρμάνι, ενώ ακόμη ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει διαφορές 35 πόντων (με Βιλερμπάν), 25 (με Μπασκόνια), 23 (με Μπάγερν), 21 (με Μονακό) 17 (με Μακάμπι), 15 (με Ζαλγκίρις) και επιφυλλάσσεται για τη συνέχεια. Τέτοια σκορ ο Ολυμπιακός και οι φίλοι του είχαν να χαρούν πολλά χρόνια. Τουλάχιστον μια πενταετία και από την τελευταία φορά που έπαιξε σε φάιναλ-φορ και τελικό. Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι φέτος είναι ακόμη πιο επιβλητικός...

Η αμυνά του τον εκτόξευσε

Τι λέει η σύγκριση των ομαδικών στατιστικών; Θεωρητικά, η επίθεση του έχει σχεδόν τις ίδιες επιδόσεις. Πέρσι έβαζε 79.3π, φέτος σταματάει στους 80. Όπως σημείωσε η ανάλυση του SPORT24 η ειδοποιός διαφορά στην φετινή επίθεση του Ολυμπιακού είναι οι περισσότερες προσπάθειες τριών πόντων. Συν τρία τρίποντα κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα του σουτάρουν φέτος οι Πειραιώτες (πέρσι 23.8, φέτος 27.2) έχοντας όμως και μικρότερη ευστοχία (35.5% έναντι 36.9% πέρσι).

Συνολικά, πάντως, ο Ολυμπιακός σουτάρει καλύτερα φέτος με 47.7% έναντι 46.6%, παίρνει περισσότερα ριμπάουντ (35.4 έναντι 30.1 στην περσινή σεζόν), κάνει δυο λιγότερα λάθη (11.2 έναντι 13.2) και έχει σχεδόν ίδιες ασίστ (17.5 με 17.2) και κλεψίματα (6.2 έναντι 6.4).

Η διαφορά του έρχεται από την άμυνα του. Ο Ολυμπιακός, όπως δείχνουν και τα σκορ, έχει εξολοθρεύσει σχεδόν όλες τις ομάδες, που νίκησε. Σε ελάχιστα ματς "εκτέθηκε", η παραδόθηκε. Η αμυντική του προσέγγιση είναι εξαιρετική και φαίνεται όχι μόνο από τους λιγότερους πόντους που δέχεται (71 φέτος, έναντι 79.4 πέρσι, την ίδια εποχή) αλλά και από τα ποσοστά των ομάδων που παίζουν εναντίον του.

Φαλ και Γουόκαπ με σημαντικό ρόλο στην αμυντική ισχύ και την εικόνα μιας κυρίαρχης ομάδας όπως ήταν στο πρώτο μισό της χρονιάς ο Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

✍ Πράγματι, οι αντίπαλοι των "ερυθρολεύκων" σουτάρουν φέτος με 41.8 % συνολική ευστοχία και μόλις 30.5% τρίποντα. Τα αντίστοιχα περσινά νούμερα ήταν 47.2% και 37.3%. Είναι η αριθμητική απεικόνιση της προσπάθειας των παικτών του Μπαρτζώκα να μην αφήσουν κανένα σουτ αμαρκάριστο. Σημειώστε επίσης ότι οι ομάδες που κοντράρουν τον Ολυμπιακό έχουν σχεδόν τα πάντα λιγότερα: ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα. Πραγματικός κυρίαρχος, δηλαδή...

Πόσο άλλαξαν οι πρωταγωνιστές

Σε ατομικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός βρήκε πολύ γρήγορα τους ρόλους στη νέα σεζόν. Βρήκε επίσης τους πρωταγωνιστές που βγήκαν μπροστά και οδηγούν αυτή την συναρπαστική, μέχρι τώρα, χρονιά της ομάδας. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αλλά και ομοιότητες.

✒ Ο Σάσα Βεζένκοβ έχει μεταμορφωθεί από το δεύτερο μισό της περσινής χρονιάς, όταν ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε βασικό στέλεχος του Ολυμπιακού. Ο περσινός πρώτος γύρος ήταν το πρελούδιο για ό,τι θα ακολουθούσε, καθώς μετρούσε σε 16.8 λεπτά συμμετοχής 8.3 π και 3.9 ριμπ, ξεκινώντας βασικός σε δυο από τους 16 αγώνες που έπαιξε. Φουλάροντας από τον περσινό β΄γύρο, ο Βούλγαρος διεθνής, έγινε υπερόπλο του Ολυμπιακού. Φέτος είναι βασικός σε όλα τα ματς του πρώτου γύρου, σκοράρει 12.7π και παίρνει 5.5ρ (δεύτερος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας δηλαδή) παίζοντας περισσότερο απ' όλους: 28.2 λεπτά κατά μέσο όρο, σε μια οβιδιακή μεταμόρφωση που λίγες φορές έχουμε δει σε παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας.

✒ Η προσθήκη του Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι επίσης ένα στοιχείο που κάνει τον φετινό Ολυμπιακό να ξεχωρίζει. Ο Ελληνοαμερικανός ήρθε και έδεσε αμέσως σε ένα ιδιότυπο αλλά και τόσο αποτελεσματικό ρόλο. Θεωρητικά έχει πάρει τη θέση του Βασίλη Σπανούλη, με τις επιδόσεις του πάντως να καλύπτουν σχεδόν σχεδόν τόσο τους πόντους του μεγάλου αρχηγού στην τελευταία του σεζόν (μ.ο 7π, 1.5ρ και 2.7 ασίστ σε 17 λεπτά συμμετοχής στο αντίστοιχο περσινό διάστημα) όσο και του Άαρον Χάρισον που στην εκκίνηση της περσινής σεζόν ήταν βασικό δ σούτινγκ γκαρντ (με 6.8π και 2.8ρ, σε 16.5 λεπτά). Ο Ντόρσεϊ παίζει 23 λεπτά και έχει 13.4π (πρώτος σκόρερ, 2.5ρ και 2.4 ασίστ). Άψογος...

Ηγέτης ο Κώστας Σλούκας EUROKINISSI SPORTS

✒ Ο Κώστας Σλούκας παραμένει βασικό γρανάζι και σημείο αναφοράς του φετινού Ολυμπιακού. Έρχεται μεν από τον πάγκο και παίζει λιγότερο (23 λεπτά, σχεδόν τέσσερα λιγότερα) αλλά είναι μακράν ο καλύτερος πασέρ της ομάδας (4.1 έναντι 5.7 πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα), ενώ σκοράρει 10.6π (πέρσι 11.2) έχοντας την ευθύνη των μεγάλων σουτ στο τέλος και τον ρόλο του ηγέτη της ομάδας πάνω στο παρκέ.

✒ Νέο πρόσωπο στην πεντάδα είναι ο Μουσταφά Φαλ. Λίγες μεταγραφές έχουν βγει τόσο σημαντικές, όπως αυτή του Γάλλου γίγαντα. Οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν για το ύψος του και την προσαρμοστικότητα του στις αλλαγές στην άμυνα, εξαφανίστηκαν από την πρώτη φάση που κυνηγούσε ακόμη και κοντύτερους αντιπάλους με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Ο Φαλ προσφέρει 8.1π και 5.1ρ στα 22.2 λεπτά συμμετοχής που παίζει, με τους αριθμούς πάντως να μην απεικονίζουν ολότελα την σημαντική παρουσία του στο παρκέ. Προφανώς είναι καταλυτικά υπερ του με τον προκάτοχο του, Οκτάβιους Έλις ο οποίος ξεκινούσε πέρσι βασικός στο "5", έχοντας όμως σε 12.2 λεπτά, 4.6π και 3.4 ριμπάουντ...

✒ Πενταδάτος είναι, βέβαια, και ο Τόμας Γουόκαπ. Ο Αμερικανός τα κάνει όλα υπέροχα, πλην του μακρινού σουτ, καθώς είναι ένας σπουδαίος αμυντικός, που κατευθύνει σωστά την ομάδα, προσφέροντας 6π, 2.8ρ και 3.1 ασίστ. Αν βελτιώσει και το σουτ θα είναι ακόμη καλύτερος, αν και η παραμονή του στο παρκέ σε 21.3 λεπτά δείχνει πόσο τον εμπιστεύεται ο προπονητής του. Με ποιον μπορούμε, ωστόσο, να τον συγκρίνουμε. Μάλλον με τον Τσαρλς Τζένκινς που στο πρώτο μισό της περσινής σεζόν είχε αναβαθμισμένο ρόλο, με 3.7π, 1.4ρ και 2.6 ασίστ σε 15.4 λεπτά. Εντάξει, η μέρα με τη νύχτα...

✒ Ο περσινός τραυματισμός του, μια αγωνιστική πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ήταν ένα κομβικό σημείο για την ανισορροπία του Ολυμπιακού στη συνέχεια. Ο Κώστας Παπανικολάου ταλαιπωρήθηκε πέρσι από ένα σοβαρό τραυματισμό, που δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί σε ολόκληρο τον β΄γύρο. Μέχρι να τραυματιστεί στην 16η αγωνιστική εναντίον της Φενέρ, είχε 14 ματς με 5.7π και 2.2 ρ, σε 19 λεπτά συμμετοχής. Φέτος έχει παίξει σε όλους τους αγώνες βασικός και σε 21.4 λεπτά, μετρά 6.1 και 2.6ρ. Παραμένει καταλυτικός στην άμυνα και όταν ευστοχεί από μακριά αυτός που μπορεί να κάνει και τη διαφορά.

✒ Σαν του Βεζένκοφ και ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η μετάλλαξη του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Κερδίζοντας το κάθε λεπτό συμμετοχής με το σπαθί του, ο διεθνής γκαρντ-φόργουορντ έγινε ένας κορυφαίος έκτος παίκτης, με πολύπλευρη προσφορά. Οι αριθμοί του αναδεικνύουν την τεράστια αλλαγή του. Πέρσι τέτοια εποχή είχε παίξει μόλις σε 7 αγώνες (μ.ο 7 λεπτά και κάτι δευτερόλεπτα), με 3.1π και 0.3ρ. Φέτος δεν έχει χάσει ματς, παίζει τον διπλάσιο χρόνο (15 λεπτά) και μετράει 6.5π, 1.9ρ και 1.5 ασίστ.

✒ Δυο ξένοι έχουν αναπροσαρμόσει το ρόλο τους, σε σχέση με την περσινή ομάδα. Ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν βασικός πέρσι (23 λεπτά, 10.6π, 2.2ρ, 2.2 ασίστ) έρχεται πλέον από τον πάγκο, αλλάζοντας τον ρυθμό του ματς και καμιά φορά (όπως στο ΟΑΚΑ) να αποδεικνύεται καταλύτης. Έχοντας βελτιώσει και την φυσική του κατάσταση ο "Σακ" ανεβάζει στροφές αλλά έχει διαφορετικό ρόλο, παίζοντας 15.4 λεπτά ανά αγώνα, με 6.6π, 2 ρ και 1.2 ασίστ. Πίσω σε σχέση με την περσινή σεζόν είναι και ο Χασάν Μάρτιν, λόγω της διπλής επέμβασης που έκανε στο γονατό του (μια πέρσι, μια το καλοκαίρι). Ο περσινός Μάρτιν ερχόταν μεν από τον πάγκο, αλλά έπαιζε περισσότερο από τον Έλις (23.7 λεπτά, μόνο ο Σλούκας είχε πιο πολλά λεπτά πάνω στο παρκέ) και είχε 9.1π και 5.3ρ (σχεδόν τα νούμερα του Φαλ δηλαδή). Φέτος παίζει δέκα λεπτά λιγότερο (μ.ο 12:46), σκοράρει 4.7π και παίρνει 3.4ρ, αλλά με συνεχή βελτίωση στα τελευταία ματς, όπου δείχνεθι να έχει ανακτήσει και τις δυνάμεις του...

✒ Πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα μένει ο Ζαν Σαρλ Λιβιό (πέρσι 5.9π και 3ρ, φέτος 4.3π και 2.8ρ) ενώ έχει αλλάξει πλήρως και ο ρόλος του Γιώργου Πρίντεζη. Ο βετεράνος αρχηγός που πέρσι είχε 7π και 2.7ρ σε 17 λεπτά συμμετοχής, φέτος παίζει έξι λεπτά λιγότερο με 3.8π και 1.5ρ. Ενδεχομένως στην τελευταία του χρονιά στην σπουδαία καριέρα του ο "Πριντ" είναι πολύτιμος θυμίζοντας και συνδέοντας τις εποχές της ομάδας...

Το πρώτο κατόρθωμα

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να κάνει μια καινούργια αρχή, αφήνοντας πίσω του οριστικά την καταστροφική διετία 2018-20, ξαναβρίσκοντας μια καινούργια ομάδα, που αρέσει στον κόσμο της και διασκεδάζει το μπάσκετ που παίζει. Ακόμη και το μοναδικό στραβοπάτημα, αυτό με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας για την Stoiximan Basket League, το ξεπέρασε χάρη στις συνεχόμενες επιτυχίες του στην Ευρωλίγκα με τελευταία νίκη αυτό το πληθωρικό +19 μέσα στο ΟΑΚΑ.

Τίτλο ακόμη δεν κατέκτησε ο φετινός Ολυμπιακός, έχει πετύχει όμως ένα πρώτο κατόρθωμα. Η μετάβαση του στην εποχή "χωρίς τον Σπανούλη" έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο απογαλακτισμός της ομάδας από τον ηγέτη της τελευταίας δεκαετίας, τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομα του με τους θριάμβους εντός και εκτός συνόρων, τον "μίστερ-Ευρωλίγκα" δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Χαμόγελα για τον Γιώργο Μπαρτζώκα EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός είχε συνηθίσει να περιστρέφεται γυρω από τον Σπανούλη και έπρεπε μέσα σε ένα καλοκαίρι να βρει και τους ρόλους και τη χημεία που θα έκανε αυτή τη μετάβαση, όσο πιο ομαλή γινόταν. Ο Μπαρτζώκας δούλεψε πολύ στο μυαλό μια ομάδα η οποία θα τα κατάφερνε όλα αυτά, χωρίς τον παραμικρό κραδασμό. Κι αυτό σίγουρα είναι το πρώτο παράσημο της φετινής χρονιάς για τον προπονητή και τους παίκτες του...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE STOIXIMAN GBL
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ