Ο Μάριο Χεζόνια είναι καλύτερος όσο λιγότερο παίζει με την Ούνικς στην Euroleague
Πόσο έχει ανεβάσει το επίπεδο της Ούνικς ο Μάριο Χεζόνια μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό και γιατί είναι πιο ωφέλιμος όταν ο Περάσοβιτς μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ παρκέ και πάγκου. Τα στοιχεία του Instat Scout βοηθούν στην κατανόηση της πραγματικότητας για τον Κροάτη.
Ο Μάριο Χεζόνια ήταν, κατά το περασμένο καλοκαίρι, από τα κεντρικά πρόσωπα της πράσινης επικαιρότητας. Η διαπραγμάτευση με τον Παναθηναϊκό για την ανανέωση του συμβολαίου του δεν έμελλε να έχει αίσια έκβαση και έκτοτε ο 26χρονος Κροάτης, που απέρριψε την πρόταση που του κατατέθηκε για παραμονή στην Αθήνα, επιδόθηκε σ' ένα καρουζέλ δηλώσεων και απόδοσης ευθυνών.
Φυσικά, το "τις πταίει" του Super Mario εξαιρούσε σταθερά τον εαυτό του και έριχνε όλο το βάρος για την αρνητική τροπή στην άλλη πλευρά. Ενδιάμεσα, πάντως, είχε ήδη αποφασίσει να ενταχθεί και να παίξει στη ρωσική Ούνικς, μια ομάδα με εξασφαλισμένη θέση στην Euroleague, που και τον πλήρωσε αδρά για να κλειδώσει την υπογραφή του και του υποσχέθηκε ηγετικό ρόλο.
Οι φιναλίστ της VTB League και του Eurocup θέλησαν, δίνοντας στον Χεζόνια ένα εξαιρετικό συμβόλαιο, όχι μόνο να τον δελεάσουν να εγκατασταθεί στο Καζάν, αλλά και να τον πείσουν ότι γύρω του θα δομηθεί το υπόλοιπο σύνολο. Ο -συμπατριώτης του- προπονητής Βέλιμιρ Περάσοβιτς ήξερε, από την καλή και την ανάποδη, τον χαρακτήρα του παίκτη και το πώς να χειριστεί το ζήτημα για να μην χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάστηκε αφότου έγινε γνωστό ότι δεν θα συνεχίσει στο τριφύλλι.
Είναι ο Χεζόνια το πρώτο βιολί;
Ο ταλαντούχος Κροάτης πήγε στην Ούνικς για να 'ναι το "πρώτο βιολί", παρά την παρουσία ποιοτικών Αμερικανών. Μέχρι εδώ οι συμβατικοί αριθμοί τον παρουσιάζουν ως τον αρχισκόρερ της ρωσικής ομάδας με 14.0 πόντους ανά ματς στην κορυφαία διοργάνωση, μπροστά από τον Αϊζάια Κάναν των 12.9 και τον Λορέντζο Μπράουν των 11. Άρα θεωρητικά καλύπτει τις προδιαγραφές ενός ηγέτη στο παρκέ.
Μόνο που τα δεδομένα του Instat Scout, κοιτάζοντας πίσω από τα απλά στατιστικά, αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα που ο Χεζόνια θα ήθελε, μάλλον, να μείνει κρυφή. Ότι δηλαδή παλεύει ν' ανταποκριθεί σ' έναν ρόλο που απ' όσο δείχνουν τα στοιχεία δεν είναι εύκολο. Επιμένει, αλλά δεν του βγαίνει στον απαιτούμενο βαθμό. Τουλάχιστον όχι μετά από οκτώ ματς και πριν από το καρμικό σημερινό (11/11) συναπάντημα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (21:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24).
Με το +10 (οι παραπάνω πόντοι που βρήκε η Ούνικς με αυτόν στο παρκέ) στο νικηφόρο παιχνίδι με την Μπασκόνια στις 27/10 ο Χεζόνια είχε καμουφλάρει μεν το υπόλοιπο -14 που συνόδευε τη συμβολή του στα πρώτα πέντε ματς της σεζόν, ενώ το +6 που προσέθεσε ακολούθως στο ενεργητικό του από το 65-58 επί της τη Ρεάλ Μαδρίτης (απόρροια του ξεσπάσματος των δύο Μπράουν στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης) τον είχε φέρει οριακά πάνω από το 0 στο μέσο όρο του plus/minus (0.3). Μέχρι τότε δηλαδή εμφάνιζε αρνητικό συντελεστή.
Σίγουρα το -25 που είχε προκύψει από το σοκαριστικό 80-41 από τη Φενέρμπαχτσε είχε παρασύρει οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι ψέμα ότι ο Χεζόνια ξεφεύγει πολλές φορές στην προσπάθειά του να επιβεβαιώσει τη φήμη του και μαζί να (αυτο)επιβεβαιωθεί.
Η επαλήθευση ήρθε λίγες ημέρες αργότερα, στο 85-82 από τη Βιλερμπάν στη Γαλλία. Η Ούνικς έχασε μεν με 3 πόντους (85-82) και ο Χεζόνια τελείωσε με carreer high στο σκοράρισμα (27π με 10/12 δίποντα). Παρόλα αυτά στα σχεδόν 32 λεπτά που ο Κροάτης έμεινε στο παιχνίδι, η ομάδα του Περάσοβιτς δέχθηκε 9 περισσότερους πόντους, απόδειξη της αδυναμίας του να φέρει ισορροπία στις δύο πλευρές του παρκέ. Ήταν συνολικά η δεύτερη χειρότερη επίδοση εκ των συμπαικτών του, πίσω μόνο από Μπράντλι του -10!
Τούτο είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια να πέσει εκ νέου κάτω το φράγμα του 0. Τόσο στον μέσο όρο (-0.9) όσο και αθροιστικά (-7).
Ο τρίτος πόλος του Περάσοβιτς
Από τις κατοχές που αναλαμβάνει κάθε παίκτης της Ούνικς βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς πασχίζει να του βάλει χαλινάρια χωρίς με επιτυχία πάντα. Είναι ο τρίτος ιεραρχικά απ' αυτούς που στήνουν τα πικ εν ρολ (το 22.6% αυτών) δίνοντας μόνο 0.95 πόντους ανά κατοχή και στην αντίστοιχη θέση όταν η μπάλα απομονώνεται για να παίξει ο χειριστής της "ένας μ' έναν" (13.3% με 1.75 πόντους ανά κατοχή).
Η μοναδική κατηγορία επιθετικών ενεργειών που ο Χεζόνια κρατά την πρωτιά είναι η "catch and shoots" (19.8%), όταν δηλαδή πάρει την πάσα και εκτελέσει άμεσα, εντός ή εκτός συστήματος. Αλλά και σε αυτήν τη συνθήκη προσφέρει 1.5 πόντο ανά 2.1 κατοχές, ή διαφορετικά 0.71 ανά 1.
Τα χαμηλά ποσοστά σε προσπάθειες που εκβιάζει
Σε κάθε περίπτωση ο Χεζόνια εμφανίζει χαμηλά, για το βιογραφικό και αντίστοιχα το κασέ του, ποσοστά. Ιδίως από το δεξί φτερό το καλάθι έχει... υποφέρει από την αστοχία. Μόνο από το συγκεκριμένο σημείο μετρά 6/24 τρίποντα (25%) κι άλλα 1/7 mid range shots (14.2%), εκτελώντας σχεδόν ή παράλληλα με το καλάθι.
Τα 24 από τα 31 ήταν μάλιστα μαρκαρισμένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιθανότητες επιτυχίας στο φινάλε της προσπάθειάς του.
Ακόμη και από την κοντινότερη απόσταση ο Κροάτης είναι ανακριβής και αναποτελεσματικός, καθώς με 24/40 προσπάθειες, φτάνοντας προσφάτως στο 60%, αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το μέγεθός του απέναντι σε πιο κοντούς αντιπάλους που τον μαρκάρουν.
Λίγα τα εύστοχα σουτ
Δεν είναι τυχαίο πως έως τώρα ο Κροάτης έχει ευστοχήσει μόνο σ' ένα παιχνίδι (αυτό με τη Βιλερμπάν) σε περισσότερα από τέσσερα δίποντα. Σε κανένα δε περισσότερα από δύο τρίποντα! Επί παραδείγματι απέναντι στη Μονακό μέτρησε 6/17 απόπειρες για καλάθι, ενώ στην εφιαλτική, για την Ούνικς και τον ίδιο, βραδιά της Πόλης. δε, τέλειωσε μ' ένα πολύ φτωχό 11% (1/9 σουτ).
Παλεύει οπότε να καμουφλάρει την αστοχία του με τα κερδισμένα φάουλ και το 77% που παρουσιάζει στις βολές (17/22).
Ο χρόνος του επηρεάζει την απόδοσή του
Είναι διαπιστωμένο πλέον πως όσο περισσότερο παίζει ο Χεζόνια (κάτι που επιδιώκει) τόσο πέφτει η απόδοσή του. Γι' αυτό και ο Περάσοβιτς προσπαθεί να βάλει τον χρόνο του σε καθεστώς διαχείρισης.
Κόντρα στους Μονεγάσκους φερ' ειπείν ο Χεζόνια είχε αγωνιστεί σχεδόν 32 λεπτά και ξόδεψε 14 επιθέσεις (11 άστοχα σουτ, 3 λάθη). Αντίθετα στο παιχνίδι με την Μπασκόνια έμεινε εντός γηπέδου για μόλις 20'23'' και έδωσε 8 πόντους από 4/5 δίποντα (και 0/4 τρίποντα). Πρόλαβε επίσης να πάρει 5 αμυντικά ριμπάουντ. Όπως ήδη γράψαμε, το ατομικό του +/- ήταν στο κορυφαίο +10.
Όλο αυτό προτού αγωνιστεί λιγότερα από 27' στην αναμέτρηση της Παρασκευής με τη Ρεάλ, έχοντας μείνει εκτός για 7 σερί στην τέταρτη περίοδο φορτωμένος με τέσσερα φάουλ. Σε αυτό το κομμάτι του αγώνα η Ούνικς πίεζε για την ανατροπή χωρίς να φαίνεται ότι τον έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Τη διαφορά, άλλωστε, στο τέλος την έκαναν οι Αμερικανοί με τα κλεψίματα πάνω στην μπάλα. Απλώς ο Χεζόνια καρπώθηκε το +6 στο +/- όταν γύρισε στα τελευταία 105 δεύτερα.
Με τη Βιλερμπάν επανήλθε στα 32 λεπτά, αλλά το τελικό -9 δεν δικαίωσε την παραμονή του για τόση ώρα στον αγωνιστικό χώρο.
Είναι προφανές πως όσο πιο πολύ περιορίζεται, σε λογικά πλαίσια, ο χρόνος του τόσο πιο ωφέλιμος γίνεται για την Ούνικς, διότι είναι πολύ πιο εφικτό να μείνει στο καλούπι. Δεν ξεφεύγει, δεν ξεχνιέται, δεν καταστρέφει ό,τι πασχίζουν να φτιάξουν οι άλλοι. Όταν χάσει τον έλεγχο, χάνει τον κόσμο.