EUROLEAGUE

Ο Μίρτσα Τελέτοβιτς στο SPORT 24

Ο ''εκτελεστής'' της Κάχα Λαμποράλ Μίρτσα Τελέτοβιτς μιλάει στο Sport24.gr για το ματς με τον ΟΣΦΠ (v)

Ο Μίρτσα Τελέτοβιτς είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της νέας γενιάς της Ταουγκρές, που τα τελευταία χρόνια συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο ισπανικό μπάσκετ, έχοντας παράλληλα και μια σταθερά υψηλή παρουσία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο Βόσνιος «βομβαρδιστής» γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1985 στο Μόσταρ της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και σήμερα, στα 24 χρόνια του, βλέπει τον κόσμο από τα 2.06 μ., αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο στις επιτυχίες της ομάδας του και έναν από τους κορυφαίους εκτελεστές έξω από τη γραμμή των 6.25 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Τελέτοβιτς ξεκίνησε την καριέρα του το 2002 στην KK Sloboda Tuzla της Βοσνίας και το 2004 μετακινήθηκε στη βελγική Οστάνδη. Εκεί αγωνίστηκε για δυο χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα την περίοδο 2005-06.
Το καλοκαίρι του 2006 ο προπονητής της Ταουγκρές, Βέλιμιρ Περάσοβιτς, τον έφερε στη Βιτόρια και ο 21χρονος τότε Μίρτσα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην ACB την 1η Οκτωβρίου, στην εκτός έδρας νίκη των Βάσκων επί της Παμέσα Βαλένθια. Στα τριάμισι χρόνια που αγωνίζεται στην Τάου, ο Τελέτοβιτς έχει κατακτήσει ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας (2007-08), ένα Κύπελλο Ισπανίας (2009) και τρία ισπανικά Σούπερ Καπ (2006-07, 2007-08, 2008-09). Στην Ευρωλίγκα έχει πάρει μέρος σε δυο Final 4 (2006-07 & 2007-08), χάνοντας όμως την πρόκριση στον τελικό την μεν πρώτη φορά από τον Παναθηναϊκό, τη δε δεύτερη από την ΤΣΣΚΑ.

Στις ατομικές του διακρίσεις ξεχωρίζουν ο τίτλος του «Παίκτη Αποκάλυψη» της Liga ACB για την περίοδο 2007-08 και ο τίτλος του MVP στο τουρνουά του ισπανικού Κυπέλλου το 2009 (όπου στον τελικό εκτέλεσε την Unicaja με 20 πόντους και 6/12 τρίποντα). Στην ACB έχει αγωνιστεί σε συνολικά 135 παιχνίδια και έχει πετύχει 1292 πόντους (με μέσο όρο 9.6 π.). Σουτάρει με 43% ευστοχία στα τρίποντα, 58% στα δίποντα και 80% στις βολές, ενώ μαζεύει και 3.4 ριμπάουντ. Στο φετινό πρωτάθλημα έχει μέσο όρο 14 πόντους με 41% στα τρίποντα, 60% στα δίποντα και 84% στις βολές. Τα στατιστικά του στην Ευρωλίγκα 2009-10 είναι 14.4 πόντοι μέσος όρος, με 46% στα τρίποντα, 46% στα δίποντα και 78% στις βολές.

Η Κάχα Λαμποράλ, όπως ονομάζεται πλέον το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων, είναι ο πρώτος – και δυσκολότερος – αντίπαλος του Ολυμπιακού στη δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα, που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» αρχίζουν τις υποχρεώσεις τους την Πέμπτη μέσα στην καυτή «Fernando Buesa Arena» της Βιτόρια, όπου μπροστά στις κατάμεστες από 10.000 θεατές κερκίδες, καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Caja, ώστε να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «8» και την κατάκτηση της 1ης θέσης του ομίλου που θα δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

Με αφορμή τον εναρκτήριο αγώνα της δεύτερης φάσης της Ευρωλίγκας 2009-10 ανάμεσα στην Caja Laboral Baskonia και τον Ολυμπιακό, το SPORT 24 επικοινώνησε με τον Μίρτσα Τελέτοβιτς και σας μεταφέρει όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν σε αυτή τη συνέντευξη.

SPORT 24: Μίρτσα, την Πέμπτη αντιμετωπίζετε τον Ολυμπιακό σε ένα καθοριστικό παιχνίδι για την πρόκριση και την πρωτιά. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η Caja Laboral;

M.Teletovic:

Εδώ πλέον αρχίζουν τα σοβαρά παιχνίδια. Στην ουσία πρόκειται για την έναρξη της Ευρωλίγκας. Τα λάθη παύουν να συγχωρούνται και οι ήττες καθορίζουν την πορεία της κάθε ομάδας. Είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε τον πιο δύσκολο αντίπαλο του γκρουπ και πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε με νίκη τη δεύτερη φάση των ομίλων. Ξέρουμε ότι αν χάσουμε δε χανόμαστε, αλλά θα πρέπει να αποχαιρετήσουμε οριστικά την πιθανότητα κατάκτησης της πρώτης θέσης που δίνει το πλεονέκτημα έδρας στον δρόμο προς το Παρίσι.


SPORT 24: Η «Fernando Buesa Arena» θεωρείται από τις πλέον καυτές έδρες της Ευρωλίγκας. Πόσο σας βοηθάει η παρουσία του κόσμου;

M.Teletovic:

Το γήπεδο θα είναι κατάμεστο, αλλά το ίδιο, φαντάζομαι, θα συμβεί και στην Ελλάδα, όταν θα ταξιδέψουμε για να αντιμετωπίσουμε εκεί τον Ολυμπιακό. Ο κόσμος φτιάχνει κλίμα, ατμόσφαιρα, μας δίνει φτερά, αλλά από εκεί και μετά, όλα εξαρτώνται από την αγωνιστική μας συμπεριφορά στο παρκέ. Η Βιτόρια πάντως είναι παραδοσιακά μπασκετική πόλη και ο κόσμος ευχαριστιέται, διασκεδάζει με το μπάσκετ. Ο χαρακτηρισμός «καυτή έδρα» είναι καλοδεχούμενος, αλλά όχι καθοριστικός, τουλάχιστον σε τόσο υψηλό επίπεδο.


SPORT 24: Ποιους παίκτες του Ολυμπιακού ξεχωρίζεις;

M.Teletovic:

Αγωνίζομαι ως 4άρι, οπότε η προσοχή μου είναι περισσότερο στραμμένη στον Κλέιζα. Πολύ ανεβασμένος είναι και ο Τεόντοσιτς, ειδικά μετά το εκπληκτικό Ευρωμπάσκετ της Σερβίας και τον ηγετικό του ρόλο σε εκείνη την ομάδα. Σταθερή αξία είναι ο Παπαλουκάς, παίκτης βαρόμετρο για ολόκληρο τον Ολυμπιακό. Δεν έχει σημασία να συνεχίσω να σου απαριθμώ ονόματα, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ο αντίπαλός μας είναι ομάδα με μεγάλη αξία, ταλέντο και βάθος στον πάγκο.


SPORT 24: Όλοι περιμένουν να δουν τα δυο 4άρια, εσένα και τον Κλέιζα. Ποια είναι η γνώμη σου για τον αντίπαλό σου;

M.Teletovic:

Ο Κλέιζα είναι πολυσύνθετος παίκτης. Μαχητής, παθιασμένος, δυνατός, αλλά και με υψηλή τεχνική στο παιχνίδι του. Συνδυάζει στοιχεία από το ΝΒΑ και το ευρωπαϊκό στιλ και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Ολυμπιακού, κυρίως στην επίθεση. Τον σέβομαι απεριόριστα, είμαι σίγουρος ότι θα αφήσει εποχή. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι μέσα στο γήπεδο και μπορώ να σου πω ότι οι φίλοι του μπάσκετ θα απολαύσουν μια δυνατή μονομαχία.

SPORT 24: Υπάρχει κάποιο αδύνατο σημείο στον Ολυμπιακό που θα προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε;

M.Teletovic:

Είμαστε μια πολύ γρήγορη ομάδα και ένα στοιχείο στο οποίο κατά τη γνώμη μου υστερεί ο Ολυμπιακός είναι η ταχύτητα στις επιστροφές. Οπότε εμείς θα προσπαθήσουμε να το εκμεταλλευτούμε και να τρέξουμε το δικό μας transition game. Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε ένα σοβαρό πλεονέκτημα.



SPORT 24: Από την άλλη μεριά, ο Ολυμπιακός παρουσιάζει σαφές πλεονέκτημα με την υπεροπλία του στους ψηλούς, από τη στιγμή που οι Μπάρατς και Ελιάχου είναι τραυματίες.

M.Teletovic:

Και αυτό είναι αλήθεια. Αυτές τις απουσίες θα προσπαθήσουμε να τις αναπληρώσουμε οι υπόλοιποι ψηλοί. Και βέβαια ο Ιβάνοβιτς έχει ετοιμάσει κάποια τρικ με σύνθετες άμυνες και βοήθειες, ώστε να λειτουργήσουμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κυρίως στην άμυνα.


SPORT 24: Ο Ιβάνοβιτς έχει τη φήμη σκληρού και δύσκολου προπονητή. Πόσο αληθεύει αυτό;

M.Teletovic:

Ο Ιβάνοβιτς είναι πράγματι αρκετά σκληρός και πολύ απαιτητικός. Η προπόνηση μαζί του είναι «προπόνηση». Ούτε γέλια, ούτε παιχνιδάκια, ούτε τίποτα. Μόνο συγκέντρωση και σκληρή δουλειά. Θέλει να είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε, για να παρουσιαζόμαστε πανέτοιμοι σωματικά και ψυχολογικά. Η ACB και η Ευρωλίγκα έχουν συνεχόμενες υποχρεώσεις υψηλών απαιτήσεων και η δουλειά του Ιβάνοβιτς δικαιώνεται από τις επιτυχίες και τους τίτλους της ομάδας.

SPORT 24: Ολυμπιακός, Κάχα, Κίμκι και Τσιμπόνα. Ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση;

M.Teletovic:

Ο Ολυμπιακός και εμείς είμαστε τα μεγάλα φαβορί για τις πρώτες δυο θέσεις του ομίλου. Προσοχή στην Κίμκι που είναι ικανή να κάνει τη ζημιά, κάτι που ήδη έχει αποδείξει στην πρώτη φάση. Νομίζω ότι οι Ρώσοι θα είναι οι ρυθμιστές της πρώτης θέσης και όποιος τους υποτιμήσει μπορεί να βρεθεί ακόμα και εκτός συνέχειας. Διαθέτουν έδρα, καλή ομάδα και ακόμα καλύτερο προπονητή.

SPORT 24: Θεωρείσαι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ 3 πόντων στην Ευρώπη. Υπάρχει κάποιο μυστικό;

M.Teletovic:

Το τρίποντο, όπως και το σουτ γενικότερα είναι αποτέλεσμα δυο παραγόντων: ενστίκτου και εξάσκησης. Από μικρός διέθετα το ένστικτο για να σουτάρω, το δούλεψα – και συνεχίζω να το δουλεύω – οπότε τα καταφέρνω αρκετά καλά. Είναι πολύ βασικό να έχεις αίσθηση της απόστασης και πολλές φορές να μην έχεις αίσθηση του κινδύνου. Πάντοτε όμως χρειάζεται και η ισορροπία. Δεν γίνεται να σουτάρεις συνέχεια, πρέπει να επιλέγεις τη σωστή στιγμή.

SPORT 24: Ποια είναι η γνώμη σου για την Μπαρτσελόνα του εντυπωσιακού σερί των 25 νικών σε ACB και Ευρώπη και πώς βλέπεις την καινούργια Ρεάλ του Μεσίνα;

M.Teletovic:

Η Μπαρτσελόνα είναι με μια λέξη υπερομάδα. Τα έχει όλα: ταλέντο, εμπειρία, παίκτες αστέρια, παίκτες εργάτες, βάθος στον πάγκο. Βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα και ίσως αυτή αποδειχτεί η χρονιά της. Έχει λύσεις σε κάθε γρίφο που της βάζουν οι αντίπαλοί της και παίζει θεαματικό μπάσκετ. Η Ρεάλ είναι μια καινούργια ομάδα, αφού ο Μεσίνα τη χτίζει από την αρχή εδώ και μερικούς μήνες. Αν και είναι φανερό ότι ακόμα δεν έχει αφομοιώσει 100% αυτά που θέλει ο προπονητής της, βρίσκεται σε καλό δρόμο και ο χρόνος δουλεύει υπέρ της.


SPORT 24: Ποιες ομάδες είναι κατά τη γνώμη σου φαβορί για να φτάσουν στο Final 4 του Παρισιού;

M.Teletovic:

Οπωσδήποτε η Μπαρτσελόνα και από εκεί και μετά ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ και εμείς. Υπάρχουν και άλλες καλές ομάδες, αλλά νομίζω ότι αυτές οι 4 έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

SPORT 24: Αφήνεις έξω τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό;

M.Teletovic:

Να σου πω την αλήθεια, νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός δε βρίσκεται φέτος σε πολύ καλή κατάσταση. Στην Ευρωλίγκα έχασε δυο φορές από τη Ρεάλ και αυτό λέει πολλά. Δεν έχει καταφέρει να πιάσει την απόδοση των προηγούμενων χρόνων, έχει συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών και του λείπουν ακόμα πολλά στοιχεία για να του δώσω τον τίτλο του φαβορί. Λογικά η μεταγραφή του Χέισλιπ θα τον βοηθήσει αρκετά.


Βίντεο: Εντυπωσιακά καρφώματα του Mirza Teletovic

Εντυπωσιακά καρφώματα του Mirza Teletovic
Ανέβηκε από Naisbit. - Περισσότερα επαγγελματικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά βίντεο.

Βίντεο: Όλο το ρεπερτόριο του Mirza Teletovic. 27 πόντοι εναντίον της Μπιλμπάο, 20-12-2008

Teletovic 27 puntos
Ανέβηκε από Naisbit. - Περισσότερα επαγγελματικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά βίντεο.







































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ