Ο Μόουζες Ράιτ βρίσκεται κοντά στην απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου - τι ισχύει για τη Stoiximan GBL
Ο Μόουζες Ράιτ βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πάρει στα χέρια του κυπριακό διαβατήριο και να ενισχύσει την Κύπρο στο EuroBasket 2025 στο οποίο θα είναι συνδιοργανώτρια. Τι ισχύει για τη Stoiximan GBL και για τις διοργανώσεις της ΕΟΚ.
Ο Μόουζες Ράιτ βρισκόταν εδώ και καιρό σε συζητήσεις με την κυπριακή Ομοσπονδία και - όπως όλα δείχνουν - σύντομα αναμένεται να έχει στα χέρια του κυπριακό διαβατήριο. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει έτσι να ενισχύσει ως νατουραλιζέ την ομάδα της Μεγαλονήσου στο EuroBasket 2025, το οποίο θα συνδιοργανώσει η Κύπρος μαζί με τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Λετονία (27/8-17/9 του 2025).
Είναι λογικό το ερώτημα που προκύπτει πλέον να είναι το εξής: Θα μπορεί ο Ράιτ να αγωνιστεί ως Έλληνας με την φανέλα του Ολυμπιακού στη Stoiximan GBL από τη στιγμή που θα πάρει στα χέρια του το κυπριακό διαβατήριο; Η απάντηση είναι αρνητική. Ο Αμερικανός θα εξακολουθεί να πιάνει θέση ξένου στην Stoiximan GBL. Ο λόγος είναι ότι τα δεδομένα σε αυτή την περίπτωση - αυτή τη στιγμή - έχουν ως εξής:
- Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό της Stoiximan GBL, ένας Κύπριος αθλητής λογίζεται ως ξένος, αφού η Κύπρος είναι άλλο κράτος.
- Ένας Κύπριος αθλητής μπορεί να αγωνιστεί ως Έλληνας στη Stoiximan GBL μόνο αν έχει ΚΑΙ ελληνική υπηκοότητα πέραν της κυπριακής ή οποιασδήποτε ξένης υπηκοότητας.
Αυτό συμπεριλαμβάνει παίκτες των οποίων είναι Έλληνας έστω ένας από τους δύο γονείς ή περιπτώσεις όπως του Σάσα Βεζένκοβ (που έχει ακόμα βουλγαρικό και κυπριακό διαβατήριο), ο οποίος λογίζεται ως γηγενής παίκτης από το 2015, όταν και βγήκε η σχετική απόφαση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αυτός είναι αντίστοιχα ο λόγος που ο Ζέιντ Μουόσα - ένα παιδί που ανδρώθηκε στις ακαδημίες του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού - θα έπιανε θέση ξένου στην Stoiximan GBL έχοντας ιρακινό και κυπριακό διαβατήριο.
Τι ισχύει στις διοργανώσεις της ΕΟΚ
Την ίδια στιγμή πάντως, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος: Στις διοργανώσεις που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΟΚ (όλες οι άλλες διοργανώσεις δηλαδή πέραν της Stoiximan GBL, όπως το Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ, η Elite League, η Α1 Γυναικών, η Α2 Γυναικών, η National League 1 και η National League 2) οι παίκτες που έχουν κυπριακό διαβατήριο δεν πιάνουν θέση ξένου. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετές ομάδες στην Α1 Γυναικών έχουν στο ρόστερ τους Κύπριες παίκτριες που δεν πιάνουν θέση ξένης.
Στο Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ όμως ισχύουν άλλα δεδομένα. Συγκεκριμένα, από την περσινή σεζόν η ΕΟΚ αποφάσισε να εναρμονιστεί με την Stoiximan GBL. Κοινώς, ένας παίκτης που λογίζεται ως ξένος στην Stoiximan GBL θα λογίζεται ως ξένος και στο Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ. Κοινώς, ο Μόουζες Ράιτ θα λογίζεται ως ξένος και στο Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ, αν τελικά αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.