EUROLEAGUE

Ο Μπερτομέου στο SPORT 24

Ο Μπερτομέου στο SPORT 24
ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ

Ο Τζόρντι Μπερτομέου δίνει πολλές (και καλές) ειδήσεις στο SPORT 24

Τα όποια προβλήματα με τον Δήμο Αθηναίων έχουν ξεπεραστεί (ή αν προτιμάτε "καλυφθεί" από την ορμή της πορτοκαλί μπάλας που ήδη κύλησε στο παρκέ με τον ημιτελικό ΤΣΣΚΑ-Μάλαγα) κι ο Μπερτομέου απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις.
- Η Ευρωλίγκα μοιάζει να δίνει ιδιαίτερη σημασία, πλέον, στο φάιναλ-φορ.

"Η αλήθεια είναι θέλουμε να το μετατρέψουμε στο κεντρικό γεγονός της χρονιάς. Γι αυτό υπάρχει ένα γκρουπ ανθρώπων που εργάζεται για το φάιναλ-φορ το οποίο με την πάροδο του χρόνου, πλαισιώνεται κι από άλλά στελέχη, ώστε τον τελευταίο μήνα, όλοι να δουλεύουμε γι αυτό".

-Πέρσι στη Πράγα δοκιμάσατε το μοντέλο συνεργασίας με μια ιδιωτική εταιρεία. Φέτος στην Αθήνα προτιμήσατε ως συνεταίρο σας, τον Δήμο Αθηναίων

"Ναι και του χρόνου στην Μαδρίτη θα δοκιμάσουμε και τα δυο. Το φάιναλ-φορ θα διοργανωθεί με την τοπική κυβέρνηση της περιοχής της ισπανικής πρωτεύουσας αλλά και μια εταιρεία, η οποία θα συνδράμει στην όλη διεξαγωγή. Και τα δυο μοντέλα έχουν συν και πλην. Με την εταιρεία, μπορείς να είσαι πιο "ευέλικτος", με τις τοπικές αρχές έχεις την δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στο τοπικό στοιχείο".

- Δεν θα ήταν προτιμότερο για να αποφεύγετε προβλήματα, να δημιουργήσει η Ευρωλίγκα μια εταιρεία που θα διοργανώνει το φάιναλ-φορ, όπως κάνει ας πούμε, η UEFA με το Champions League;

"Το έχουμε σκεφτεί και το απορρίψαμε. Πρώτον γιατί δεν μπορούμε να πάμε σε μια πόλη και να πούμε , ωραία ήρθαμε εμείς, αφήστε μας να δουλέψουμε, κι ύστερα γιατί μας ενδιαφέρει η επαφή με το μπάσκετ κάθε χώρας και σε επίπεδο ανθρώπων".

- Αν υποθέσουμε ότι το 2002 ήταν το πρώτο φάιναλ-φορ της Euroleague, πώς βλέπετε την εξέλιξή του;

"Δεν χωράει αμφιβολία, ότι υπάρχει τεράστια εξέλιξη. Εμείς ξεκινήσαμε με τελικούς πλέι-οφ, γρήγορα, όμως συνειδητοποιήσαμε πως το φάιναλ-φορ είναι κάτι το διαφορετικό και πρέπει να το προσαρμόσουμε στις σύγχρονες απαιτήσεις του μπάσκετ. Αν θυμάστε ξεκινήσαμε από το Καζαλέκιο και φτάσαμε στο ΟΑΚΑ. Η διαφορά είναι τεράστια. Το 2002 το φάιναλ-φορ μεταδόθηκε σε 26 χώρες, το 2007 μιλάμε για εικόνα σε 163! Πρώτα μας ενδιέφερε αν θα γεμίσει το γήπεδο, τώρα, έχουμε sold out εδώ και μήνες. Όλα αυτά αναδεικνύουν την εξέλιξη και την πρόοδό μας".

- Δεν σας απασχολεί, όμως, ότι λίγο-πολύ, στα φάιναλ-φορ πρωταγωνιστούν οι ίδιες ομάδες;

"Υπό προϋποθέσεις αυτό είναι πρόβλημα και φυσικά θέλουμε περισσότερες ομάδες, για να πρωταγωνιστήσουν. Ας πούμε από την Γαλλία, την Σερβία, ή την Γερμανία. Από την άλλη, όταν μια ομάδα εκπληρώνει όλα όσα ζητάει η Ευρωλίγκα, δεν κοιτάμε την εθνικότητά της. Είτε τη λένε Μάλαγα, είτε Ολυμπιακό..."

-Παρόλο όμως που η Ευρωλίγκα αυξάνει τη δύναμή της, τα έσοδα των ομάδων παραμένουν τα ίδια...

"Δεν θα συμφωνήσω, γιατί υπάρχει έστω και μικρή αύξηση. Κοιτάξτε, όμως, πώς έχει η κατάσταση. Η Euroleague είχε συμφωνήσει με την Teleofonica στο ξεκίνημα της διοργάνωσης. Ήταν πολύ δύσκολο να αποδεσμευτούμε! Ακόμη υπάρχουν τηλεοπτικά συμβόλαια, που έχει υπογράψει η Telefonica. Για παράδειγμα, αυτό με την Ελλάδα, ολοκληρώνεται φέτος. Θα πρέπει να ξέρετε ότι την επόμενη περίοδο, το ύψος του συμβολαίου στην χώρα σας θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο (σ.σ περίπου 3.000.000 ευρώ), κάτι που σημαίνει και τριπλάσια έσοδα για τις ελληνικές ομάδες. Επίσης, έχουμε στόχο, να μπούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, στην ανοιχτή τηλεόραση. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, θα υπάρχει συνεργασία στις μεταδόσεις ανάμεσα σε Supersport και ΕΡΤ (...δίνει ειδήσεις δεν λέμε)! Όλα αυτά με την Telefonica, δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε. Πέρσι ο ισολογισμός μας έκλεισε με έλλειμμα. Φέτος θα έχουμε ενεργητικό, αλλά θα πρέπει να καλυφθούν τα όποια χρέη. Από την επόμενη σεζόν, πιστεύω ότι θα έχουμε κέρδη".

- Οι σχέσεις με την FIBA Europe, σε ποιο σημείο βρίσκονται;

" Ο ένας μιλάει κι ο άλλους δεν ακούει. Κάπως έτσι. Πρέπει, όμως, να βρούμε μια λύση. Προσπαθούμε συνέχεια, χωρίς ανταπόκριση. Το σίγουρο είναι ένα. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε το project της Ευρωλίγκας. Από τον Απρίλιο του 2006, περιμένουμε τις απαντήσεις σε όσες προτάσεις έχουμε κάνει..."

- Περιμένατε κάποιο μήνυμα από τον κ.Βασιλακόπουλο, μιας και το φάιναλ-φορ γίνεται στην Αθήνα;

" Να σας πω. Είμαι πολύ κοντά στην FIBA World, μιλάω με πολλούς προέδρους και εκπροσώπους των ομοσπονδιών. Μόνο ο πρόεδρος της FIBA Europe απουσιάζει. Τον κάλεσα τρεις φορές στο φάιναλ-φορ. Δεν μου απάντησε. Μόνο ... εισιτήρια ζήτησε!"

- Σας ενοχλεί αυτό;

"Με ενοχλεί η αντιμετώπιση. Εμείς δεχθήκαμε ευχαρίστως, πέρσι στην Πράγα, να διαφημίσουμε το Ευρωμπάσκετ. Όταν ζητήσαμε κάτι ανάλογο για το δικό μας φάιναλ-φορ, πήραμε αρνητική απάντηση".

- Με την περίφημη expansion τι γίνεται;

"Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το οποίο εξετάζουμε με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και πολλούς μήνες. Έχουμε συζητήσει μα τα κλαμπ, τις ομοσπονδίες, κοιτάζουμε τα πάντα. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι για αρκετό καιρό ακόμη, η Ευρωλίγκα θα διεξάγεται με 24 ομάδες. Για την επόμενη περίοδο, είναι δεδομένο. Ίσως και για την μεθεπόμενη. Από την άλλη, το να μην έχει η Ρωσία, ας πούμε, μια θέση ακόμη, στην Ευρωλίγκα είναι άδικο. Κοιτάμε, όμως, και τις άλλες "αγορές". Θέλουμε, σίγουρα, μια ομάδα από το Παρίσι, ή από το Λονδίνο"¨

-Πού, στην Ευρωλίγκα;

" Όχι, ακόμη. Θα ξεκινήσουμε από το ULEB Cup, δίνοντας σε αυτές τις ομάδες wild card. Κι όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα τις δούμε στην Ευρωλίγκα".










































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ