Ο Νίκος Παπανικολόπουλος στο SPORT24: “Ήταν η σεζόν των ανατροπών, ένα ματς-τελικός δεν τελειώνει ποτέ”
Ο προπονητής της Καρδίτσας, Νίκος Παπανικολόπουλος, στο SPORT24. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε για την απίθανη ανατροπή της Καρδίτσας κόντρα στον Ιωνικό που έφερε την παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, σε ένα παιχνίδι που ήταν ενδεικτικό της σεζόν που είχαν οι νεοφώτιστοι.
Ο όρος “νεοφώτιστος” στον ελληνικό ομαδικό αθλητισμό χρησιμοποιείται με ευκολία, συχνά με λάθος τρόπο, αφού έτσι “βαφτίζεται” κάθε ομάδα που ανεβαίνει κατηγορία. Στην πραγματικότητα, αυτός ο όρος πρέπει να αποδίδεται μόνο σε μία ομάδα που αγωνίζεται για πρώτη φορά σε μία κατηγορία. Μία ομάδα δηλαδή σαν την Καρδίτσα.
Συνέντευξη στον Στέφανο Μακρή
Η ομάδα της Θεσσαλίας αποτέλεσε τον ορισμό της νεοφώτιστης στην φετινή Basket League. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Και η νέα σεζόν θα την βρει, ξανά, στο υψηλότερο επίπεδο μετά την απίθανη νίκη της με ανατροπή κόντρα στο Ιωνικό την τελευταία αγωνιστική της Basket League. Ο όρος “νεοφώτιστη” πλέον δεν θα ισχύει για αυτήν. Και ο προπονητής που φρόντισε για να συμβεί αυτό είναι ο Νίκος Παπανικολόπουλος.
Ο 43χρονος τεχνικός ανέλαβε την Καρδίτσα στις 3 Ιανουαρίου, όταν η ομάδα είχε ρεκόρ 1-9 και ήταν τελευταία στην Basket League. Κατά πολλούς αυτό έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος όμως δεν αρνήθηκε την πρόκληση. Όπως δεν την είχε αρνηθεί και πριν από δύο χρόνια, όταν ανέλαβε μεσούσης της σεζόν την Λάρισα και την κράτησε στην κατηγορία.
Ο τεχνικός από την Καλαμάτα έχει 2/2 παραμονές, ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να βάλει την “ταμπέλα” του “ειδικού των παραμονών” στον εαυτό του. “Είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Στα πρώτα προπονητικά σου βήματα, αυτός είναι ο τρόπος για να μπορέσεις να μπεις στον χώρο και να δείξεις πράγματα” δήλωσε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε, χωρίς να θέλει να δώσει μεγαλύτερη αξία σε αυτό που μόλις είχε καταφέρει.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και η κουβέντα του SPORT24 με τον Νίκο Παπανικολόπουλο για την φετινή σεζόν της Καρδίτσας, που ολοκληρώθηκε με τον πλέον τρελό τρόπο. Έναν τρόπο που - όπως φαίνεται - απλώς αποτέλεσε μία μικρογραφία μίας σεζόν ανατροπών για την Καρδίτσα.
Αν ήταν ένα απλό παιχνίδι ίσως να μην γύριζε, ένας τελικός δεν τελειώνει ποτέ
Απομένουν περίπου τρία λεπτά για το τέλος του τελικού παραμονής ανάμεσα στην Καρδίτσα και τον Ιωνικό. Οι φιλοξενούμενοι ξεφεύγουν με 67-79 και φαίνεται να καθαρίζει την νίκη. Ο Νίκος Παπανικολόπουλος καλεί τάιμ-άουτ. Τι μπορεί να λέει στους παίκτες του;
“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να πιστέψουν οι παίκτες ότι μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι. Εμείς είπαμε εκείνη την ώρα τι έπρεπε να κάνουμε. Ότι έπρεπε να ανεβάσουμε το επίπεδο της πίεσης στην άμυνα. Να ρισκάρουμε κάποια πράγματα που είχαμε υπολογίσει. Να διώξουμε την μπάλα από τα χέρια του Μπαρτ κάνοντας διάφορες παγίδες. Να ανεβάσουμε τον ρυθμό.
Αντιδράσαμε όμως καλά, έβαλε και τα δύο πρώτα καλάθια ο Πρίτζετ και αρχίσαμε να μειώνουμε στο σκορ”.
Σε ποιο σημείο θεωρείς ότι οι παίκτες το πίστεψαν πραγματικά; Από το 67-79 και έπειτα υπήρξαν συνολικά 3 τάιμ-άουτ.
“Στο τρίποντο και φάουλ του Γκάλινατ πιστεύω ότι φάνηκε πως μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Κατεβάσαμε την διαφορά στους 5 πόντους (σ.σ 75-80). Εκεί πιστεύω ότι είπαμε ότι γυρίζει το παιχνίδι. Ήταν κομβικό αυτό το καλάθι, επειδή ο σκόρερ και σουτέρ της ομάδας βρήκε ρυθμό από αυτό το σουτ, ενώ είδαμε ότι αποδίδει και η πίεση που ασκήσαμε”.
Υπήρξε όμως στιγμή που σκέφτηκε ότι ίσως δεν γυρίσει το παιχνίδι; Η ομάδα επέστρεψε από το -15 και βρέθηκε στο -12 λίγο πριν το τέλος. Πέρασε από το μυαλό σου;
“Αν ήταν απλώς ένα παιχνίδι ροής του πρωταθλήματος ίσως αυτό να μην μπορούσε να συμβεί. Σε έναν τελικό όμως, σε ένα do or die παιχνίδι, αν δεν είσαι πίσω ας πούμε με 10 πόντους και θέλει 10 δευτερόλεπτα για τέλος, τίποτα δεν τελειώνει
Ο Μπαρτ μπορεί να βάλει 30 πόντους κατευθείαν από το... αεροδρόμιο
Ο Ιωνικός έκανε κινήσεις τις τελευταίες ημέρες πριν από το παιχνίδι, πήρε τον Μάιερς και τον Μπαρτ. Πόσο πιο δύσκολο έκανε όλο αυτό την προετοιμασία του αγώνα δεδομένου ότι δεν ήξερες τι ομάδα θα είχες απέναντί σου;
“Ήμασταν σίγουρο ότι ο Ιωνικός θα ήταν άλλη ομάδα σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του. Είχε πολλά πάνω-κάτω, όπως στο ματς με το Λαύριο που ξέφυγε με 20 πόντους και τελικά ηττήθηκε. Ξέραμε ότι ο Μάιερς είχε γεμάτη σεζόν και θα είχε αγωνιστικό ρυθμό. Δεν ξέραμε την κατάσταση που θα βρίσκεται ο Μπαρτ όμως.
Ο Μπαρτ είναι ένας από τους λίγους παίκτες που μπορεί να έρθει από το αεροδρόμιο και να σημειώσει 30 πόντους. Είναι τρομερός σκόρερ. Δεν ξέραμε όμως τι αγωνιστικό ρυθμό θα είχε λόγω της απουσίας του από τα παρκέ. Τα παιδιά που επιμελήθηκαν το scouting του αγώνα είχαν δύσκολη δουλειά. Μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός παίκτη.
Η πρόκληση ήταν να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνεργασίες του Ιωνικού. Το πώς θα λέγαμε ότι σε αυτή την θέση πριν ήταν ο Μαυροκεφαλίδης και πλέον θα είναι ο Μάιερς και θα κάνει αυτό. Ξέραμε ότι επειδή ο Μπαρτ είναι αριστερόχειρας θα έκανε κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Έπρεπε όμως να βάλουμε τους παίκτες στην διαδικασία να φανταστούν λίγο τι θα κάνει ο αντίπαλος. Είναι από τα παράδοξα της δουλειάς μας αυτό”.
Τι μπορεί να κάνει ένας προπονητής βλέποντας έναν παίκτη σαν τον Μπαρτ να σκοράρει με τέτοιο τρόπο;
“Κάναμε πολλά πράγματα. Δοκιμάσαμε. Αλλάξαμε τρεις παίκτες πάνω του, αλλά ο Μπαρτ έβαλε σουτ που έβαζε πριν από 5 χρόνια. Θα κάνεις πολλά εκείνη την ώρα, αλλά έχει σχέση και με την ομάδα σου, τους παίκτες που έχεις.
Εμείς είχαμε μεγάλο θέμα όλη την εβδομάδα με τον Έβανς και τον Γκάμπροβσεκ επειδή ήταν τραυματίες και το μόνο που έκαναν ήταν λίγο περπάτημα στην τελευταία προπόνηση. Έχοντας αυτό το πρόβλημα, δεν μπορούσαμε να ανεβάζουμε τους ψηλούς μας πιο ψηλά στο Pick and Roll όταν αντιμετωπίζαμε τον Μπαρτ”.
Γενικά η Καρδίτσα είναι καλή στην άμυνα πάνω στην μπάλα όλη την σεζόν
“Από τότε που είμαι εδώ σίγουρα ήμασταν συνεπείς στην άμυνα στον χειριστή στο Pick and Roll, ειδικά στους σκόρερ των ομάδων. Στα δύο τελευταία παιχνίδια όμως, με Λαύριο και Ιωνικό, δεν ήμασταν εκεί που θα θέλαμε. Το “πρέπει” βαραίνει κάπως τους παίκτες κάποιες φορές”.
Όταν ήμασταν για πρώτη φορά πλήρεις καταλάβαμε ότι είχαμε καλή ομάδα
Ανέλαβες την ομάδα με ρεκόρ 1-9. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτή ήταν μία αποστολή αυτοκτονίας. Τι άλλαξες όμως, πέρα από τις προσθήκες παικτών όπως ο Πίτερς, ο Γκαλινάτ και ο Έβανς;
“Η ομάδα είχε πολλά προβλήματα όταν ήρθα και αυτό ήταν άδικο για τον κόουτς Αγγέλου. Η Καρδίτσα είδε δύο βασικούς παίκτες, τον Μπέιτμον και τον Ντελόριεν, να ενεργοποιούν την option των συμβολαίων τους και να αποχωρούν. Είχε τραυματισμούς, αλλά και δύσκολο πρόγραμμα. Αν όμως έβλεπε κάποιος τα αποτελέσματα των ανταγωνιστών μας, μέχρι εκείνο το σημείο όλοι είχαν μόνο νίκες μεταξύ τους, δεν είχαν πάρει κάποια νίκη εκτός προγράμματος. Μπορούσε επίσης να δει κάποιος ότι τα κρίσιμα παιχνίδια ήταν στο τέλος του γύρου.
Το πρώτο 20ημερο που ήρθα ψάχναμε για παίκτες. Ήμασταν τυχεροί επειδή ενώ η ομάδα έψαχνε για σέντερ από τις αρχές Δεκέμβρη, ήταν ελεύθερος ο Σον Έβανς. Ξέραμε ότι χρειαζόμασταν τουλάχιστον έναν γκαρντ λόγω της αποχώρησης του Μπέιτμον, αλλά και επειδή ο Κάμφορντ δεν ήταν καλά. Φέραμε έτσι τους Πίτερς και Γκαλινάτ. Όταν ήρθαν όλα αυτά τα παιδιά και κοιτάξαμε την ομάδα μας, όταν ήμασταν για πρώτη φορά πλήρεις, καταλάβαμε ότι έχουμε καλή ομάδα και το ρόστερ για να πιάσουμε τους στόχους μας. Ήμασταν τυχεροί που βρήκαμε τον Πιτερς, αλλά άτυχοι που τραυματίστηκε”
Ο τραυματισμός του Λαμάρ Πίτερς (σ.σ ρήξη χιαστού) ήρθε πάνω που η ομάδα έβρισκε ρυθμό και πήρε σημαντικές νίκες. Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να αλλάξεις - ξανά - προσέγγιση;
“Η ομάδα ήταν δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να στηρίζεται στον Πίτερς. Ο τραυματισμός του τάραξε το σύνολό μας. Ήταν δύσκολο για εμάς, επειδή στα μεγάλα παιχνίδια την μπάλα την έχουν οι γκαρντ.
Πολλοί δεν κατάλαβαν πόσο σημαντική ήταν η απώλειά του επειδή νικήσαμε σε εκείνο το ματς το Περιστέρι bwin και λίγο αργότερα νικήσαμε και τον Άρη. Ήταν ξεκάθαρο όμως ότι μας έλειπε ο παίκτης που θα έσπαγε την άμυνα στο ένας με έναν, θα χτυπούσε τις αλλαγές στο Pick and Roll, θα κουβαλούσε την ομάδα, χωρίς όμως να κοιτάζει το σκοράρισμα. Μας έδινε ισορροπία, ακουμπούσαμε πάνω του.
Έπρεπε να βρούμε άλλους τρόπους για να είμαστε αποδοτικοί στην επίθεση. Ανταποκρίθηκε πολύ στον νέο ρόλο του ο Πρίτζετ από την θέση του σμολ φόργουορντ, έχοντας περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του. Πήγαμε περισσότερο στο post στον Έβανς. Πήρε μεγαλύτερο ρόλο ο Γκαλινάτ”.
Ο Γκαλινάτ ήταν δική σου ανακάλυψη, ένας παίκτης που γενικά ήταν σε μικρές λίγκες πριν αγωνιστεί στην Γιαλοβασπόρ στην Τουρκία. Πόσο σημαντικός ήταν στον σχεδιασμό σου;
“Τον Γκαλινάτ τον παρακολουθώ από τότε που αγωνιζόταν στην Α2 Ιταλίας. Είναι ένα παιδί με αθλητικότητα και ικανότητα στο σκοράρισμα. Είχε έναν τραυματισμό κάποια στιγμή και εμτά αγωνίστηκε στην Τουρκία. Όταν κόπηκε από την Νανσί δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα μας βοηθήσει. Πήρε κομβικές αποφάσεις για εμάς, έδειξε ηγετικές ικανότητες. Θα κάνει σπουδαία καριέρα”.
Γενικά η Καρδίτσα ήταν μία ομάδα που έτρεχε πολύ φέτος, κάτι που σίγουρα θα βοήθησε και τον ίδιο. Είναι και αυτό μέρος της φιλοσοφίας σου, το τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο;
“Το τρέξιμο αρέσει σε όλους. Το θέμα είναι να έχεις τους παίκτες να το υποστηρίξουν. Εμείς τρέχαμε όποτε είχαμε καλή άμυνα. Αυτό είχα πει και στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ιωνικό στους παίκτες, όπου είχαμε 0 πόντους στο transition. Ότι πρέπει να είμαστε σκληροί στην άμυνα, για να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο. Έτσι βάλαμε 15 πόντους στο transition στο δεύτερο μέρος.
Ακόμα και με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό που παίξαμε, σκοράραμε πολλούς πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτό όμως ήρθε μέσα από την άμυνά μας, τις κατοχές μας. Όταν είχαμε καλή άμυνα και παίρναμε τα ριμπάουντ, τρέχαμε”.
Όταν ήσουν παίκτης είχε αγωνιστεί υπό τις οδηγίες σπουδαίων προπονητών όπως ο Ίβκοβιτς, ο Σάκοτα, ο Καζλάουσκας, ο Σφαιρόπουλος. Καθόρισαν αυτοί την φιλοσοφία σου; Τι επιρροή μπορεί να είχαν;
“Όταν χτίζεις την ομάδα σου δεν σκέφτεσαι τις επιρροές που έχεις. Υποσυνείδητα βέβαια πάντα υπάρχει κάτι, σκέφτεσαι σε μία ανάλογη κατάσταση είχε συμβεί κάποτε. Είναι ευλογία για εμένα ότι έχω συνεργαστεί με αυτούς τους σπουδαίους προπονητές, αλλά πρέπει να ξέρουμε κάθε φορά ότι αλλάζουν οι εποχές.
Την τελευταία 4ετία ειδικά το μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ. Καλό είναι να με συνδέουμε παλιές τακτικές με σύγχρονες μεθόδους, πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Το μπάσκετ πλέον πάει περισσότερο στους παίκτες - και σωστά συμβαίνει αυτό - υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, είναι διαφορετική η κατάσταση”.
Ο Μπουρούσης είναι ένας περήφανος Καρδιτσιώτης, αγαπάει τον τόπο του
Όντας ένα παιδί της επαρχίας, αφού ξεκίνησε από την Καλαμάτα, πόσο σημαντικό πιστεύεις ότι είναι για την πόλη της Καρδίτσας αυτό που έγινε;
“Είναι μεγάλη η χαρά. Όταν καταφέρνεις κάτι τέτοιο χαίρεσαι επειδή έκανες την δουλειά σου και οι παίκτες πήραν αυτό για το οποίο πάλευαν όλη την χρονιά. Η Καρδίτσα είναι μία ωραία ομάδα ανθρώπων, με όμορφη διοίκηση. Πήρα μεγάλη χαρά με αυτό που κάναμε. Προσωπικά, το να βλέπω τους ανθρώπους που συνεργάζομαι χαρούμενους είναι πολύ σημαντικό. Πόσο μάλλον με την ποιότητα των ανθρώπων της Καρδίτσας”.
Και η συνεργασία με τον παράγοντα Μπουρούση πώς ήταν;
“Ο Γιάννης κάνει και αυτός τα πρώτα του διοικητικά βήματα. Το βασικό του προσόν είναι ότι αγαπάει τον τόπο του, αλλά και την ομάδα. Είναι ένας περήφανος Καρδιτσιώτης και θέλει να πετύχει η ομάδα”.
Αν έβαζε έναν τίτλο στην φετινή χρονιά ποιος θα ήταν για την Καρδίτσα;
“Δύσκολη ερώτηση. Θα πω ότι ήταν η σεζόν των ανατροπών”.