EUROLEAGUE

Ο παλιός καλός Κρστιτς

Ο παλιός καλός Κρστιτς

Μετά από ένα κάκιστο ξεκίνημα στη φετινή σεζόν, ο Νέναντ Κρστιτς κάνει θραύση στα τρία πρώτα παιχνίδια του Top-16. Το Euroleague Greece αναλύει τις εμφανίσεις του Σέρβου σέντερ.

Η αντίδρασή του στο αξέχαστο τουρνουά Ακρόπολις, όταν σήκωσε μια καρέκλα στα επεισόδια του αγώνα Ελλάδα - Σερβία και την... προσγείωσε στο κεφάλι του Γιάννη Μπουρούση που είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα, πιθανότατα δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Και η αλήθεια είναι πως εκείνη η ανοησία της 19ης Αυγούστου του 2010, πιθανότατα να του κόστισε μερικά ακόμη καλά συμβόλαια στο ΝΒΑ. Ο Νέναντ Κρστιτς φοράει την τελευταία τριετία την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μετά από ένα απογοητευτικό ξεκίνημα στη σεζόν, έχει βρει στα τελευταία παιχνίδια τον παλιό καλό του εαυτό.

Στα 10 πρώτα ματς της χρονιάς, στην κανονική περίοδο της Euroleague, είχε μόλις 5.8 πόντους με 48.6% στα δίποντα και 55.6% στις βολές. Μάζευε 2.9 ριμπάουντ και δεν είχε ιδιαίτερη επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του, στα 13 λεπτά που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο. Οι 5.9 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κι ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι απέγινε ο κυρίαρχος σέντερ που προερχόταν από μερικές καλές σεζόν στο ΝΒΑ, η κατάσταση άλλαξε προς το -πολύ- καλύτερο από τη μέρα που ξεκίνησε το Top-16.

Ο παλιός καλός Κρστιτς

Απέναντι στη Λοκομοτίβ (εκτός έδρας), τη Ζαλγκίρις (εντός) και την Παρτίζαν (εκτός), ο Κρστιτς ήταν ο ψηλός που χρειάζεται ο Ετορε Μεσίνα για να φτάσει μέχρι την κορυφή της Ευρώπης. Σε αυτά τα τρία παιχνίδια σκόραρε συνολικά 50 πόντους (2 περισσότερους από όσους είχε βάλει σε 10 ματς στην κανονική περίοδο), με τον μέσο όρο του να ξεπερνάει τους 16 και το ποσοστό στα δίποντα να αγγίζει το 61%. Διπλασίασε τον μέσο όρο των ριμπάουντ (6 αντί 2.9 στην πρώτη φάση), μοίρασε παιχνίδι και υπερτριπλασίασε τις επιδόσεις του στο σύστημα αξιολόγησης (20.7 ανά παιχνίδι) σε κάτι περισσότερο από 27 λεπτά συμμετοχής.

Σύμφωνοι, ο τραυματισμός που δεν επέτρεψε στον Κάιλ Χάινς να αγωνιστεί στο δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι με την Παρτίζαν, του έδωσε την ευκαιρία να παίξει πολύ, να βρει ρυθμό, να πάρει επιθέσεις και να αποδείξει πράγματα. Παλεύει, άλλωστε, με τον Σάσα Κάουν που είναι ένας "βαρύς" ψηλός περιορισμένων δυνατοτήτων και αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα σε μια ομάδα που κάνει και φέτος πρωταθλητισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να σηκώσει την ΤΣΣΚΑ στις πλάτες του. "Περπατάει" το 30ο έτος της ηλικίας του και προέρχεται από δυο πολύ καλές σεζόν. Την περίοδο 2011-2012 είχε 14.2 πόντους με 63% στα δίποντα και 5.5 ριμπάουντ ανά 24 λεπτά συμμετοχής, ενώ τη σεζόν 2012-2013 έγραψε 13 πόντους με 61% στα δίποντα και 4.4 ριμπάουντ ανά 23 λεπτά σε σύνολο 29 αγώνων.

Ο παλιός καλός Κρστιτς
2011 GETTY IMAGES

Το κακό στην περίπτωσή του είναι ότι "χάνεται" στα κρίσιμα (δηλαδή τους αγώνες των Final-4), καθώς σε τέσσερα τέτοια ματς την τελευταία διετία έχει μόλις 28 πόντους με 10/25 δίποντα, 8/14 βολές, 9 ριμπάουντ και μόλις 20 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτά με αντιπάλους ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός (δις) και η Μπαρτσελόνα.

Για την ιστορία, ο 30χρονος Σέρβος σέντερ έχει 10 πόντους (49.4% στα σουτ, 73% στις βολές) και 5.4 ριμπάουντ ανά 25.2 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 419 συμμετοχών στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Νιου Τζέρσεϊ Νετς, των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και των Μπόστον Σέλτικς, από τους οποίους αποχώρησε το καλοκαίρι του 2011 για να επιστρέψει στην Ευρώπη και την Ρωσία. Η ΤΣΣΚΑ είναι ο δεύτερος σταθμός του στη χώρα, καθώς το 2008 είχε παίξει για ένα χρόνο στην Τρίουμφ.

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ