STOIXIMAN GBL

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ετοιμάζεται για τρελό πάρτι, ο Ολυμπιακός περιμένει τη χοντρή να τραγουδήσει

EUROLEAGUE 2023-2024 /  - .  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE 2023-2024 EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ, που έτσι κι αλλιώς θα αναδείξει πρωταθλητή. Η παράδοση και η λογική δείχνουν τον φουριόζο και παθιασμένο Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στο ΟΑΚΑ για την τελευταία ζαριά και ελπίζει

Στον πέμπτο τελικό, λένε, κερδίζει πάντα ο γηπεδούχος. Κι ο Παναθηναϊκός AKTOR, έχοντας κάνει τόσο κόπο για να ανατρέψει το 0-2 σε βάρος του κόντρα στον Ολυμπιακό είναι έτοιμος απόψε (21:15, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα που τόσο λαχταράει εδώ και τρία χρόνια και αν το κατακτήσει θα το πανηγυρίσει ίσως περισσότερο κι από τα προηγούμενα 40. Υπάρχει τεράστια προσμονή και πάθος, που οδηγούν τους "πράσινους" στην επιστροφή τους στην κορυφή εντός συνόρων.

Μόνο που οι "πράσινοι" δεν θα παίξουν μόνοι τους στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός, λαβωμένος από τις δυο ήττες, δεν μπορεί παρά να δώσει την τελευταία του μάχη. Όλα (θα) είναι εναντίον του. Ο κόσμος που θα κοχλάζει. Στην τελευταία μάχη της χρονιάς, για να πάρει το πρωτάθλημα (το τρίτο σερί και το 15ο συνολικά) θα πρέπει να κάνει μια τεράστια υπέρβαση. Παρόμοια κι ακόμα μεγαλύτερη από το διπλό στη Βαρκελώνη...

Εδώ που τα λέμε, το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι πολύ πιο δυνατή έδρα από το Παλάου Μπλαουγκράνα και βέβαια ο Παναθηναϊκός AKTOR ισχυρότερος από την Μπαρτσελόνα. Θα αφήσουν οι "πράσινοι" μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη; Δύσκολο. Αλλά και πάλι, για να ολοκληρώσουν τη βραδιά πάνω στο πόντιουμ των πρωταθλητών θα πρέπει να παίξουν ένα ακόμα σπουδαίο ματς, σαν όλα αυτά που συνήθως κέρδισαν μέσα στη χρονιά.

Πράγματι, είναι ελάχιστα τα κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν που έχασε ο Παναθηναϊκός AKTOR. Στην ουσία είναι ένα. Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ΟΠΑΠ. Τα άλλα στα οποία γνώρισε την ήττα, μπόρεσε ο ίδιος να διορθώσει τα λάθη του, όπως έκανε στο Βελιγράδι με τη Μακάμπι, ή πριν δυο 24ωρα στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό. Μένει η αποψινή μονομαχία με τους "ερυθρόλευκους" για να ολοκληρώσουν τη χρονιά μιας πραγματικής αναγέννησης και εντός τρομερού καμ μπακ από το ναδίρ στο ζενίθ.

Ποιος λογαριάζει την κούραση;

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR κατέβαλε προχθές (12/6) μια τεράστια προσπάθεια. Ξόδεψε πολλή ενέργεια, άντεξε μέσα στην πυρκακτωμένη (σχεδόν στην κυριολεξία, λόγω του αφόρητου καύσωνα) έδρα του Ολυμπιακού και προφανώς οι περισσότεροι νιώθουν την κούραση να τους τσακίζει. Εδώ, που φτάσαμε, όμως, ποιος λογιαριάζει την κόπωση; Στο ΟΑΚΑ, άλλωστε, τα air condition λειτουργούν κανονικά...

Από το 0-1 και μετά ο Παναθηναϊκός AKTOR άρχισε να ανεβάζει σταδιακά την απόδοση του. Αν θέλετε προσγειώθηκε από την χρυσόσκονη του Βερολίνου στην σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής Stoiximan Basket League. Η "πράσινη" αυτοσυγκέντρωση έφτασε στα επίπεδα του Final Four μέσα στο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο ΠΑΟ δεν έχασε ποτέ την ηρεμία του, ακόμα κι όταν ο Ολυμπιακός πίεζε με τη γνωστή μαχητικότητα του την μπάλα. Απόδειξη τα buzzer-beater που έβαλαν οι παίκτες του Αταμάν και δε μιλάμε για εκείνο το σουτ του Γκραντ από το κέντρο του γηπέδου, το οποίο για να μπει θέλει και μια δόση τύχης, όσο τα προηγούμενα τέσσερα-πέντε, με την μπάλα να βρίσκει τον στόχο ακριβώς ή κλάσματα πριν από την εκπνοή των 24 δευτερολέπτων.

Το να βάλεις ένα, δυο τέτοια σουτ συμβαίνει σε ένα ματς. Τα τέσσερα-πέντε, ωστόσο, δείχνουν την απόλυτη συγκέντρωση της ομάδας που είχε μπει στο παρκέ αποφασισμένη για όλα. Η επιστροφή της στο δεύτερο ημίχρονο με τον Γκραντ να δίνει το έναυσμα και τον Ναν να κάνει ό,τι θέλει πάνω στο παρκέ, ήταν η απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την κατάκτηση του τίτλου.

Οι πρωταγωνιστές του μεγάλου διπλού (Γκραντ, Ναν, Ερνανγκόμεθ) θα' ναι και σήμερα παρόντες για το τελικό χτύπημα. Μαζί τους ο ακούραστος Λεσόρ που μόνο ... σπαθιά δεν έχει καταπιεί, οι Γκριγκόνις, Παπαπέτρου και Μήτογλου που δεν είναι στα καλύτερά τους αλλά παλεύουν να δώσουν βοήθειες, ο Αντετοκούνμπο με τον ενθουσιασμό του και φυσικά ο αρχηγός Σλούκας, θέλουν να δικαιώσουν τις προσδοκίες 20.000 αφιονισμένων οπαδών τους.

Βγήκε η χοντρή; Όχι...

Στον Ολυμπιακό, εν τω μεταξύ, δεν έχουν παρά να θυμηθούν τον Στιβ Γιατζόγλου, που θυμόταν τι έλεγαν οι παλιότεροι όταν ήταν μικρός στην Αμερική: "Αν δεν τραγουδήσει η χοντρή να τραγουδήσει, το σόου δεν τελειώνει".

Η... χοντρή δεν έχει βγει ακόμα, άρα οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν παρά να ανέβουν στο ΟΑΚΑ για να νικήσουν ίσως το σημαντικότερο ματς της τελευταίας οκταετίας. Αν τα καταφέρουν θα μιλάμε για ένα θαύμα, για ένα κατόρθωμα αντίστοιχο με εκείνη τη νίκη και το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη το 2016...

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να ξεχάσει τις ολιγωρίες και τα λάθη που έκανε στον τέταρτο τελικό και να θυμηθεί τον εαυτό του. Ναι, είναι δύσκολο να νικήσει μέσα στο ΟΑΚΑ, ειδικά σε ένα πέμπτο τελικό, μη ξεχνάμε όμως ότι είναι η μοναδική ομάδα η οποία φέτος έχει επικρατήσει σε αυτό το γήπεδο όχι μία αλλά δυο φορές (στην πρεμιέρα της EuroLeague και στον πρώτο τελικό των playoffs).

Αφού έχασε τις ευκαιρίες στα ματς-μπολ που προηγήθηκαν, πρέπει να τα καταφέρει ξανά μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να παίξει καλύτερη άμυνα από ποτε. Αυτή τη φορά ο Γουόκαπ μάλλον θα ακολουθήσει τον Ναν σε ολόκληρο το σαραντάλεπτο, ενώ η ομάδα θα ψάξει να επαναξιοποιήσει τον Μιλουτίνοβ όπως συνέβη στους τρεις πρώτους τελικούς. Ο Μπαρτζώκας περιμένει τα σουτ των Πίτερς, Κάναν, τον ... κανονικό Γουίλιαμς-Γκος των δυο πρώτων αγώνων και τους πολύτιμους Παπανικολάου, Πετρούσεβ και Μακ Κίσικ σε φουλ-δράση.

'Ετσι κι αλλιώς στο τέλος της βραδιάς θα έχουμε πρωταθλητή. Ή τον Παναθηναϊκό AKTOR μέσα σε αποθέωση και τρελό πράσινο πάρτι, ή τον Ολυμπιακό σε μια μοναδική επιστροφή και... αρπαγή. Σήμερα, πάντως, που γιορτάζει το ελληνικό μπάσκετ τα 37χρονα από το εμβληματικό 1987, καλό θα είναι οι πρωταγωνιστές να ασχοληθούν μόνο με το σπορ.

TAGS STOIXIMAN GBL ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ