Ο Παναθηναϊκός και το αήττητο... διαρκείας
Η εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού κατέκτησε αήττητη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για δεύτερη σερί χρονιά, επιβεβαιώνοντας όσους συνηγορούν πως το "τριφύλλι" διαθέτει το κορυφαίο προπονητικό πρόγραμμα σε αυτές τις ηλικίες, επί των ημερών του Κώστα Παπαδόπουλου. Ο προπονητής των "πράσινων" μίλησε στο Sport24.gr για το κίνητρο και το αύριο της ομάδας.
Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο τίτλος του Πρωταθλητή Ελλάδος στους Εφήβους κατέληξε στον Παναθηναϊκό. Πιο δύσκολα απ ότι πέρσι, αλλά η ουσία είναι πως οι "πράσινοι" κατάφεραν να κάνουν το back to back και να μπουν σε ένα κλειστό κλαμπ ομάδων που έχει υπερασπιστεί με επιτυχία της σκήπτρα της.
Έγιναν, λοιπόν, η τέταρτη μόλις ομάδας στην ιστορία των Πανελληνίων Πρωταθλητών Εφήβων που κάνει το repeat, μετά τη ΧΑΝΘ (1970, 1971), τον Πανελλήνιο (1984, 1985) και τον Ηλυσιακό (2007, 2008).
Το ακόμη πιο εντυπωσιακό βέβαια της υπόθεσης είναι άλλο. Όλη αυτή η διετής διαδρομή έχει γίνει δίχως... ήττα!Η ομάδα του Κώστα Παπαδόπουλου έφτασε ξανά στην κορυφή της Ελλάδας, όντας αήττητοι τόσο στην τοπική της ένωση (ΕΣΚΑ) όσο και στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, εκεί όπου υπέταξε κατά σειρά τον Προμηθέα Πατρών (85-62), τον Ίκαρο Καλλιθέας (80-71), τον Πιερικό Αρχέλαο (92-52), τον ΠΑΟΚ (67-52) και τον Εργοτέλη (94-49).
Για να γίνουμε ακόμη πιο ακριβείς θα σας πούμε ότι η τελευταία ήττα του Παναθηναϊκού έγινε πριν από δύο χρόνια και δύο εβδομάδες (στις 24.4.2014) από τον Πανιώνιο, στα Τρίκαλα. Τότε που η νίκη των "κυανέρυθρων" (73-71) τους έφερε στην κορυφή της Ελλάδας, αφήνοντας τους "πράσινους" στη δεύτερη θέση.
Σε σχέση με πέρσι βέβαια, πολλά άλλαξαν στον Παναθηναϊκό -σε επίπεδο ρόστερ. Οι περισσότεροι από τους παίκτες που συνεισέφεραν στην κατάκτηση του τίτλου στην Πτολεμαΐδα ολοκλήρωσαν τη θητεία τους στο εφηβικό, αναζητώντας έκτοτε το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο. Ποιοι έμειναν; Οι Μιχάλης Λούντζης, Χρήστος Ιορδάνου, Στέφανος Παπαδόπουλος και Ορέστης Μπέλη. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν ο μεγάλος άτυχος της περσινής διοργάνωσης, αφού στην πρώτη προπόνηση των "πρασίνων" τραυματίστηκε στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να τεθεί αυτόματα νοκ άουτ από τα παιχνίδια που ακολουθούσαν.
Για να επιστρέψουμε στα δικά μας, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να δημιουργήσει την τελευταία εξαετία μία άνευ προηγουμένου κυριαρχία στην ΕΣΚΑ. Οι έξι σερί κατακτήσεις του πρωταθλήματος στην τοπική του ένωση δεν αποτελούν άλλωστε ρεκόρ μόνο γι αυτή, αλλά συλλήβδην για όλες τις κατά τόπους ενώσεις.
Κι όλα αυτά τα πρωταθλήματα συνδυάστηκαν με ένα μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που ακολούθησε. Χάλκινο (Τρίκαλα), χρυσό (Καβάλα), ασημένιο (Πάτρα), ασημένιο (Τρίκαλα), χρυσό (Πτολεμαΐδα) και χρυσό (Καστοριά) ήταν η "πράσινη" συγκομιδή στο πέρασμα αυτών των χρόνων.
"Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΣ"
Μιλώντας στο Sport24.gr για τον back to back τίτλο του Παναθηναϊκού, ο Κώστας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι: " σαφώς εξ αρχής είχαμε θέσει ως στόχο την παραμονή μας στην κορυφή της Ελλάδας. Ως σύλλογος ο Παναθηναϊκός άλλωστε δημιουργεί αυτή την "πίεση", που σε διατηρεί σε εγρήγορση και σε υποχρεώνει, κατά κάποιο τρόπο, να διεκδικείς την πρώτη θέση -ανεξαρτήτως συνθηκών", για να εξηγήσει ότι " σε όλους στην ομάδα άρεσε αυτό. Νιώθαμε άνετα, καταφέραμε να διαχειριστούμε αυτή την πίεση και ουδέποτε νιώσαμε να μας βαραίνει. Τη χρησιμοποιήσαμε ως "όπλο" και ως έξτρα κίνητρο για να τα καταφέρουμε ξανά".
Τι συμβαίνει όμως όταν τα 2/3 της ομάδας αποχωρούν; " Αυτό είναι κάτι με το οποίο έχουμε μάθει να ζούμε, όχι μόνο εμείς αλλά όλες οι ομάδες στη χώρα. Από τη στιγμή που μειώθηκε ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο εφηβικό σε δύο χρόνια (από τρία που ήταν αρχικά) υποχρεωθήκαμε να δουλεύουμε σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που θέλαμε", απαντά για να τονίσει πως " πλέον δεν υπάρχει η άνεση του χρόνου προκειμένου ένας αθλητής που προβιβάζεται από το παιδικό να πάρει εμπειρίες, να εγκλιματιστεί την πρώτη του χρονιά και από την επόμενη να διεκδικήσει τον ρόλο του στην ομάδα. Όλοι πλέον είναι απαραίτητοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο".
Σε όλο αυτό βέβαια, η εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού έχει ως μεγάλο της "όπλο" το εντατικό καθημερινό πρόγραμμα προπονήσεων που τηρείται ευλαβικά: " Η διοίκηση και οι άνθρωποί της βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό μας, προκειμένου να μπορούμε μαζί με το επιτελείο μου να δουλέψουμε απερίσπαστοι. Σαφώς και υπήρχαν δυσκολίες και προβλήματα στη διάρκεια της σεζόν, αλλά αυτά εκμηδενίστηκαν σχεδόν, δείγμα της άριστης συνεργασίας που υπάρχει με το αντρικό τμήμα και της διαρκούς επικοινωνίας", θα πει ο Κώστας Παπαδόπουλος, πριν εξηγήσει ότι " από τη στιγμή άλλωστε που κάποια παιδιά προπονούνταν τόσο με την αντρική όσο και με την εφηβική ομάδα, υπήρχε καθημερινή επικοινωνία".
"ΕΞΤΡΑ ΚΙΝΗΤΡΟ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ"
Η φετινή διοργάνωση διεξήχθη στην Καστοριά, την πόλη που γέννησε τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τον αρχηγό του Παναθηναϊκού που σε ένα περίπου μήνα θα κρεμάσει τη φανέλα του, βάζοντας τέλος σε μια λαμπρή καριέρα. Οι αγώνες της τελικής φάσης έγιναν μάλιστα στο κλειστό που φέρει το όνομά του, με τον προπονητή των "πρασίνων" να στέκεται στην ευτυχή συγκυρία που υπήρξε φέτος:
" Το γεγονός πως η διοργάνωση θα διεξαγόταν στην Καστοριά έδωσε σε όλους μας ένα παραπάνω κίνητρο. Ειδικά από τη στιγμή που συμπίπτει με την απόφαση του αρχηγού μας να αποσυρθεί από τη δράση. Θέλαμε κι εμείς από μέρους μας να κάνουμε κάτι για να τον τιμήσουμε από μέρους μας για όσα έχει προσφέρει στον σύλλογο, αλλά και γενικότερα στο άθλημα όλα αυτά τα χρόνια".
Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει -ορθώς- πως " για όλα τα παιδιά της ομάδας αποτελεί πρότυπο. Με τις δικές του εικόνες μεγάλωσαν, αυτόν είδαν στην τηλεόραση, στο γήπεδο, σε αυτόν θέλουν να μοιάσουν. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως όλο αυτό δημιουργούσε μια αίσθηση ευθύνης, ως ένα βαθμό, στην ομάδα για να κατακτήσει το πρωτάθλημα".
"ΗΡΩΕΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"
Μέσα σε όλα δεν θα μπορούσε φυσικά να μην σταθεί στις θυσίες που έγιναν από το περασμένο καλοκαίρι για να ολοκληρωθεί η χρονιά με τόσο επιτυχημένο τρόπο. " Τα παιδιά και οι γονείς τους έκαναν πάρα πολλές θυσίες για να φτάσουμε ως εδώ", αναφέρει και προσθέτει:
" Μαζευτήκαμε όλοι μαζί στις 17 Αυγούστου, περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Όπως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς αυτά τα παιδιά δεν μπόρεσαν να ξεκουραστούν όσο θα ήθελαν ενδεχομένως, ή όσο ξεκουράζονται οι συνομήλικοί τους. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που τα περισσότερα θα δώσουν σε δύο εβδομάδες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μαζί τους, έκαναν θυσίες κι οι γονείς. Ήταν δίπλα τους, διακριτικά πάντα δίχως να δημιουργούν προβλήματα με την παρουσία τους, τα στήριζαν, τα εμψύχωναν. Το κλίμα που έχει δημιουργήσει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια ευνοεί άλλωστε τέτοιες συμπεριφορές, είμαστε όλοι ενωμένοι".
"Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ"
Τέλος τον ρωτήσαμε για τις πιθανότητες που υπάρχουν κάποια από αυτά τα παιδιά να αποτελέσουν στο μέλλον τη "ραχοκοκαλιά" της ανδρικής ομάδας, ή άλλων στην Basket League. Ο Κώστας Παπαδόπουλος ήταν σαφής ως προς αυτό: " Ταλέντο υπάρχει, γι αυτό άλλωστε η ομάδα έχει κάνει όσα έχει κάνει. Από εδώ και πέρα όμως όλα είναι στο χέρι τους. Θα φύγουν από εμάς για να διεκδικήσουν το πρώτο τους επαγγελματικό συμβόλαιο. Το πόσο θα δουλέψουν, πόσα θα θυσιάσουν για να τα καταφέρουν, πόση όρεξη θα δείξουν είνα τα στοιχεία που θα κάνουν τη διαφορά και μπορούν να τους φέρουν ψηλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η μαγειά υπάρχει πάντως...".