Ο Παναθηναϊκός κόντρα στον χρόνο και το ένστικτο
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν όπως ακριβώς αναμενόταν, με τα καλά του και τα κακά του. Τα τρία "+" και τα τρία "-" των πρασίνων απέναντι στο Λαύριο και το παιχνίδι παιχνίδι με τον χρόνο. Η αξιοπιστία του Λούις Κασιμίρο και το δίκοπο μαχαίρι της ΑΕΚ. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έκανε το καθήκον του απέναντι στο Λαύριο, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις για δυόμιση περιόδους, αλλά και προβληματισμό για ένα επτάλεπτο. Μία συνθήκη που μπορεί να μην άρεσε, κρίνεται όμως ως απολύτως φυσιολογική για το χρονικό σημείο στο οποίο βρισκόμαστε -και δη αναλογικά με τα νέα πρόσωπα στο παρκέ.
Τι γεύση άφησε η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη; Γλυκόπικρη. Κάτι που στοιχειοθετείται από τα εξής:
+ Ο Οκάρο Γουάιτ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το γεγονός πως βρέθηκε στο παρκέ για 26'49'' αφού είχε 23 πόντους (με 10/16 σουτ και 2/2 βολές), 11 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη και 1 κλέψιμο
+ Ο Κέντρικ Πέρι κερδίζει μέρα με τη μέρα τη θέση και τον ρόλο του εντός ομάδας, είναι πολύ δραστήριος στην άμυνα (με χέρια και πόδια), παλεύει σε κάθε κατοχή και δείναι διατεθειμένος να αφήσει κατά μέρους τον ρόλο του πρωταγωνιστή γι αυτόν του χαμάλη, αν το(ν) χρειαστεί η ομάδα
+ Οι πράσινοι πήγαν συνολικά πολύ επιθετικά στα ριμπάουντ, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση (49 έναντι 30)
- Το μπλακ άουτ που υπέστη το τριφύλλι προέκυψε κατά βάση λόγω προβλήματος στην "κατεύθυνση" που έδιναν στην ομάδα οι κοντοί
- Το 19% στα τρίποντα (6/31) δεν αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με αυτά που είδαμε στα φιλικά ως τώρα, αφού ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δείχνει να έχει συνολικά πρόβλημα στην περιφερειακή εκτέλεση (σ.σ.: όσο μάλιστα ο Νεμάνια Νέντοβιτς παραμένει σε διαδικασία ανάκτησης ρυθμού, αυτό το πρόβλημα θα είναι έντονο)
- Το πρόβλημα στη δημιουργία (12 ασίστ) έχει να κάνει τόσο με την έλλειψη χημείας των υπολοίπων με τον Νεμάνια Νέντοβιτς (σ.σ.: όλα γίνονται ένα - δύο χρόνους πιο αργά από το προβλεπόμενο) όσο κι από το γεγονός πως οι περισσότεροι από τους υπάρχοντες περιφερειακούς δεν έχουν ως πρώτο μέλημα τη δημιουργία
Για να έρθει σε ισορροπία ανάμεσα σε εκτέλεση και δημιουργία ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, είναι δεδομένο πως χρειάζεται έναν πόιντ γκαρντ που θα "κοιτάζει" περισσότερο τους συμπαίκτες του παρά το καλάθι. Ο Δημήτρης Πρίφτης εξακολουθεί να αναζητά στην αγορά παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά, ευελπιστώντας πως οι υπάρχοντες θα συνεχίσουν να μαζεύουν νίκες, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να κερδίζει χρόνο έως ότου βρει αυτό ακριβώς που τον καλύπτει.
Ο Προμηθέας θα έχει ενδιαφέρον
Λίγη ώρα αργότερα, παρακολουθήσαμε δύο ομάδες που ποντάρουν πολλά στην ταχύτητα δημιουργίας και εκτέλεσης. Μόνο που ο Προμηθέας εμφανίστηκε πιο συνεπής επί σαράντα λεπτά κόντρα στην ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να πάρει αυτό που ήθελε.
Με τον Λούις Κασιμίρο στην άκρη του πάγκου είναι σαφές πως η αχαϊκή ομάδα θα επιδιώξει να παίζει σε ρυθμό που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα. Γι αυτό άλλωστε, οι παίκτες που κυνήγησε στην αγορά έχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Αυτό δεν συνεπάγεται την (όποια) επιτυχία. Από την άλλη όμως, είναι κάτι φρέσκο για τη Stoiximan Basket League, κάτι που μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για την ομάδα.
Όσο για την ΑΕΚ; Κι αυτή θέλει κατά βάση να κερδίζει από την επίθεσή της, οπότε σε βραδιές που σουτάρει με 43% στα δίποντα και 30% στα τρίποντα, είναι δεδομένο πως θα έχει περιορισμένες πιθανότητες νίκης. Η Ένωση χρειάζεται χρόνο, υπομονή και δεδομένη της ποιότητας των ξένων παικτών της είναι σαφές πως σταδιακά θα προσφέρει στους φίλους της βραδιές που θα τους ενθουσιάσουν.
Την ίδια ώρα όμως, σε αγώνες που τα πράγματα δεν θα κυλούν ιδανικά στο μπροστινό μέρος του παρκέ, η "ψαλίδα" με τον εκάστοτε αντίπαλο μπορεί να ανοίξει απότομα.