EUROLEAGUE

Ο παρεξηγημένος, το τρένο και η... μη έκπληξη

Ο παρεξηγημένος, το τρένο και η... μη έκπληξη

Ο Ανδρέας Πιστιόλης μίλησε στο Euroleague Greece για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον Μίλος Τεόντοσιτς, τον Παναθηναϊκό, ενώ ξεκαθάρισε πως η Euroleague δεν χωρά προβλέψεις.

Μετά από τέσσερις μήνες στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, το δίδυμο των Δημήτρη Ιτούδη και Ανδρέα Πιστιόλη παρουσιάζει ένα πολύ καλό δείγμα δουλειάς. Η "ομάδα του στρατού" είναι αήττητη στη φετινή Euroleague, μετρώντας έξι σερί νίκες. Παρόλ' αυτά, ο πρώην βοηθός προπονητή του Παναθηναϊκού δεν στέκεται στα ρεκόρ και τα σερί. Έχει μάθει άλλωστε πως αυτό που μετράει είναι μόνο... οι τίτλοι.

Ο Ανδρέας Πιστιόλης μίλησε στο Euroleague Greece για τη φετινή απόπειρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έχει ως "πυλώνα" της τον Μίλος Τεόντοσιτς. Τον... "αδικημένο Μίλος", όπως υποστήριξε ο ίδιος. Παράλληλα αναφέρθηκε στον Παναθηναϊκό που " ήμουν βέβαιος ότι θα παρουσιαστεί ανταγωνιστικός", αλλά και στις παγίδες της Euroleague.

Η Super BasketBall θα είναι μαζί σας μετά το τέλος του αγώνα Λαμποράλ Κούτσα - Ολυμπιακός με το τρίτο ημίχρονο και ανάλυση της αναμέτρησης. Παρουσιάζουν οι Μάνος Μίχαλος, Στέφανος Τριαντάφυλλος. Μαζί τους ο Γιάννης Φιλέρης .

" Η φιλοσοφία μας δεν έχει περάσει πλήρως στους παίκτες. Είναι λογικό, γιατί είναι ακόμα νωρίς. Δουλεύουμε πάντως πάνω σε αυτό σε καθημερινή βάση. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ένα μόνο ποσοστό της δουλειάς, που θέλουμε να παρουσιάσουμε στην ΤΣΣΚΑ", ανέφερε αρχικά ο 36χρονος προπονητής, για να συνεχίσει λέγοντας:

" Η ομάδα φέτος έχει αλλάξει ταχύτητα. Παρά τους πολλούς τραυματισμούς που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, η αλήθεια είναι πως επιθετικά λειτουργούμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης".

Για να εξηγήσει πως " αυτό που βλέπετε είναι ένα κράμα της φιλοσοφίας που θέλουμε να περάσουμε και του ταλέντου των παικτών. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε, αλλά θεωρώ πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Επί της ουσίας πάντως, στο Top 16 θα φανεί ποιες είναι οι δυνατότητες της ομάδας".

"Αδικημένος ο Τεόντοσιτς"

Στη συνέχεια, η συζήτηση πήγε στον Μίλος Τεόντοσιτς. Δικαιολογημένα αφού ο Σέρβος πόιντ γκαρντ μοιάζει… άλλος άνθρωπος από τη στιγμή που ο Δημήτρης Ιτούδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της "ομάδας του στρατού". Ο Ανδρέας Πιστιόλης μίλησε για τα όσα -εντυπωσιακά- κάνει φέτος ο βασικός πλεϊμέικερ της ομάδας του λέγοντας πως "είναι λίγο αδικημένος τα τελευταία χρόνια από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί γι αυτόν".

Τι εννοεί; " Είναι ένα μεγάλο ταλέντο με σπουδαίο IQ. Απλά επειδή έχει άγνοια κινδύνου και δεν φοβάται να ρισκάρει, του έβγαινε σε κακό πολλές φορές".

Για να επεκταθεί στη σχέση που υπάρχει με το σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται φέτος η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου " ένα βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας μας είναι το σύστημα είναι για τους παίκτες, και όχι το αντίθετο. Υπάρχουν φυσικά κάποιες βασικές αρχές στα plays μας".

Δεν παραλείπει όμως να εξηγήσει πως " κάποιοι νομίζουν πως μιλάμε για παιδική χαρά ή ότι οι παίκτες κάνουν ό,τι θέλουν, όταν μιλάμε για ελεύθερο μπάσκετ. Δεν είναι έτσι όμως. Λέμε ότι το σύστημα χρησιμοποιείται για να παρουσιάσει το ταλέντο του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Επί της ουσίας, προσαρμόζουμε το τι θα παίξουμε πάνω στους παίκτες που έχουμε. Όπως γινόταν πιο παλιά στον Παναθηναϊκό, με παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Γιασικεβίτσιους και ο Σπανούλης".

"Δεν τρέφουμε αυταπάτες"

" Έχουμε αρκετή εμπειρία, τόσο οι προπονητές όσο και οι παίκτες για να ξέρουμε πως δεν γίνεται μια ομάδα να πάει τρένο μέχρι το τέλος. Κάποια στιγμή θα έρθουν τα άσχημα αποτελέσματα και η αγωνιστική "κοιλιά". Αργά ή γρήγορα, θα γίνει και αυτό. Μιλάμε για παίκτες, όχι για μηχανήματα", ανέφερε αρχικά, για να συνεχίσει:

" Το πιο λογικό πράγμα στο μπάσκετ είναι να υπάρξει ένα διάστημα όπου η ομάδα θα έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ή μια μικρή περίοδος. Είναι αποδεδειγμένο αυτό. Μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ομάδα που να πήγε αήττητη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Γι αυτό και δεν τρέφουμε αυταπάτες πως μπορούμε να κερδίζουμε όλη την ώρα ή ότι δεν θα κάνουμε έστω ένα κακό παιχνίδι. Είναι απλή λογική".

Όσο για το know how που υπάρχει; " Έτσι όπως είναι δομημένη η Euroleague, δεν έχει καμία σημασία αν τερματίσεις αήττητος στην πρώτη φάση. Το Top 16 είναι μία διαφορετική ιστορία. Γι αυτό και δεν χαλαρώνουμε σε καμία περίπτωση", υποστήριξε, ενώ έφερε ως παράδειγμα τον Ολυμπιακό και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ:

" Tα όσα έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι είναι ενδεικτικά. Αν θυμάστε, πέρσι ο Ολυμπιακός στην πρώτη φάση πήγαινε αέρα, αλλά δυσκολεύτηκε πολύ να περάσει στα πλέι οφ. Αντίθετα, η Μακάμπι ήταν κακή στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, αλλά στο τέλος στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Γι αυτό και τούτη την ώρα επικεντρωνόμαστε στο πως παίζουμε, και όχι στο πόσο εύκολα ή δύσκολα κερδίζουμε".

Ο παρεξηγημένος, το τρένο και η... μη έκπληξη
INTIME SPORTS

"Aποφεύγω τις προβλέψεις γιατί…"

" Μπορώ να πω ότι κάποιες ομάδες ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής με βάση την απόδοσή τους. Δείχνουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες, αλλά αν μας έχει μάθει κάτι η Euroleague όλα αυτά τα χρόνια, αυτό είναι πως δεν μπορείς να μιλήσεις για φαβορί για το Final Four από τον Νοέμβριο", δήλωσε αρχικά και εξήγησε: "Οι τελευταίοι Πρωταθλητές Ευρώπης δεν έδειχναν κάτι το ιδιαίτερο τέτοιες ημέρες. Θυμηθείτε τι έκανε ο Ολυμπιακός πριν δύο και τρία χρόνια, ή τι έκανε η Μακάμπι πέρσι. Ουδείς τους υπολόγιζε".

" Παρόλ' αυτά, θα έλεγα πως ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα (πολύ καλό ρόστερ, σταθερός κορμός και προπονητής που είναι χρόνια εκεί, η Ρεάλ Μαδρίτης (ποιοτικό ρόστερ, το Final Four γίνεται στην έδρα της) και κάποιες άλλες δείχνουν να βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός, που πρόσφατα άλλαξε προπονητή, ή ο Παναθηναϊκός. Ακόμα, υπάρχει πάντα το ερωτηματικό των τουρκικών ομάδων. Πιστεύω ότι η Φενέρμπαχτσε θα ανέβει σταδιακά, γιατί ξέρω τον τρόπο δουλειάς του κόουτς Ομπράντοιβτς, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Αναντολού Εφές, αν και η απουσία του Κρστιτς την κρατάει αρκετά πίσω".

"Δεν με εκπλήσσει ο Παναθηναϊκός"

Παράλληλα, το Euroleague Greece ζήτησε την άποψη του Ανδρέα Πιστιόλη για τα όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι δύο "αιώνιοι". Ο άμεσος συνεργάτης του Δημήτρη Ιτούδη μίλησε για τα προβλήματα τραυματισμών που δεν επιτρέπουν στον Ολυμπιακό να παίξει αυτό που θέλει, ενώ ξεκαθάρισε πως ουδέποτε έπεσε… στην παγίδα να πιστέψει πως ο Παναθηναϊκός θα χάσει την ανταγωνιστικότητά του επειδή έκανε πολλές αλλαγές (σε πρόσωπα και προπονητές) το φετινό καλοκαίρι.

" Ο Ολυμπιακός είναι σε μια μεταβατική περίοδο αφού διαθέτει νέο προπονητή εδώ και περίπου ένα μήνα. Πιστεύω πως έχει πολύ δυνατό ρόστερ. Δεν ξέρω τι αντίκτυπο θα έχουν στην πορεία της ομάδας οι πολλοί τραυματισμού πάντως. Κυρίως γιατί μιλάμε για παιδιά που αγωνίζονται στην ίδια θέση. Όπως ο Ντάρντεν, που έλειψε στο πρώτο κομμάτι της σεζόν, ο Λοτζέσκι που ακόμα αναρρώνει ή ο Παπαπέτρου που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ φέτος. Φυσικά μην ξεχνάμε και τον Πρίντεζη που είναι βασικός πυλώνας του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές πάντως θεωρώ πως θα παρουσιαστεί σοβαρός σε όλη τη χρονιά και, αν το επιτρέψουν οι τραυματισμοί, θα μπορεί να έχει καλή πορεία", υποστήριξε, ενώ στη συνέχεια -μιλώντας για τον Παναθηναϊκό- είπε:

" Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόσο γρήγορα να παρουσιάσει η ομάδα το αγωνιστικό στυλ που θέλει να της περάσει ο κόουτς Ιβάνοβιτς. Κυρίως γιατί κι εδώ υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με σημαντικότερη όλων αυτή του Νέλσον. Μέχρι στιγμής πάντως είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός παίζει ωραίο μπάσκετ και βγάζει πολλή ενέργεια στην άμυνα. Όλοι οι παίκτες δείχνουν μεγάλη όρεξη και κίνητρο στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στον πιο δύσκολο όμιλο της πρώτης φάσης. Παρόλ’ αυτά, έχει δείξει ένα πολύ καλό πρόσωπo".

Ακόμη, επεσήμανε πως ουδέποτε έκανε το λάθος να θεωρήσει "τελειωμένο" τον Παναθηναϊκό μετά τις πολλές αλλαγές που έγιναν το φετινό καλοκαίρι σε έμψυχο δυναμικό και προπονητικό τιμ. Ο λόγος είναι απλός: έχει ζήσει την ομάδα και ξέρει πως λειτουργεί.

" Επειδή είμαι άνθρωπος που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στον Παναθηναϊκό, δεν έπεσα ποτέ στην παγίδα να υποτιμήσω την ομάδα, παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει. Ξέρω ότι υπάρχει η τεχνογνωσία για να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο ο Παναθηναϊκός", είπε και κατέληξε:

" Το όνομα, η διοίκηση, η δομή του συλλόγου και τα άτομα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν είναι δεδομένο πως δημιουργούν μία πολύ ισχυρή βάση πάνω στην οποία "χτίζονται" όλα. Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να αποκλειστεί από το Top 16 της Euroleague. Όσο μεγάλη κι αν είναι η διαφορά στην ποιότητα του ρόστερ του σε σχέση με αυτό των αντιπάλων του.

Μιλάμε για μια ομάδα που δεν χάνει στο ΟΑΚΑ. Γι αυτό θα πω πως δεν εξεπλάγην από το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να βαδίζει σε σωστά μονοπάτια. Είναι ευχάριστο το ότι παίζει καλό μπάσκετ και βλέπεις τα νέα παιδιά να ανταποκρίνονται στους νέους ρόλους που υπάρχουν για αυτά".

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ