Ο Ποκουσέβσκι είναι το απόλυτο πρότζεκτ των Θάντερ
Ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι είχε βραδιά καριέρας με 23 πόντους κόντρα στους Γκρίζλις και το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την εμφάνισή του, αλλά και το πώς δούλεψαν και δουλεύουν μαζί του οι Θάντερ στέλνοντάς τον στην G-League.
Ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι έχει αρχίσει να... ξεψαρώνει πλέον στο ΝΒΑ. Και τίποτα δεν το έδειξε αυτό καλύτερα από την εμφάνισή του κόντρα στους Γκρίζλις, όπου είχε 23 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ στην νίκη των Θάντερ με 128-122.
Ένας διαφορετικός Ποκουσέβσκι έχει εμφανιστεί στους Θάντερ από τότε που επέστρεψε από την G-League. Πιο συγκεντρωμένος. Πιο έτοιμος να αντέξει στην ταχύτητα που παίζεται το μπάσκετ στο ΝΒΑ. Λιγότερο αγχωμένος. Όλα αυτά τον βοηθούν να παίζει παίζει πιο ελεύθερα, ξέροντας πλέον τι του ζητάει η Οκλαχόμα Σίτι. Και όλα ξεκίνησαν από την παρουσία του στην G-League.
ΣΤΗΝ G-LEAGUE “ΑΤΣΑΛΩΘΗΚΕ”
Ο Ποκουσέβσκι δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί στο ΝΒΑ στο ξεκίνημα της σεζόν. Και είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι είχε αγωνιστεί ελάχιστα με τον Ολυμπιακό Β' στην Α2 λόγω του τραυματισμού του στο γόνατο. Η μετάβαση από την Α2 στο ΝΒΑ θα ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολη. Η πολύμηνη αποχή λόγω του τραυματισμού του και η αδράνεια λόγω του κορονοϊού έκανε τα πράγματα χειρότερα, με τον Σέρβο να μοιάζει έξω από τα νερά του στους Θάντερ. Και μετά ήρθε η “φούσκα” της G-League και το “κατέβασμα” του Ποκουσέβσκι στην Οκλαχόμα Σίτι Μπλου. Και τα πράγματα μπήκαν σε μία σειρά.
Παίζοντας στην θυγατρική ομάδα των Θάντερ,ο Ποκουσέβσκι είχε την ευκαιρία να πάρει άφθονο χρόνο συμμετοχής και – κυρίως – να έχει την μπάλα στα χέρια. Οι αριθμοί του δεν ήταν εντυπωσιακοί, αφού είχε 7.9 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 4 ασίστ μέσο όρο με 31.2% στα σουτ και 27% στα τρίποντα σε 25 λεπτά συμμετοχής σε 13 αγώνες. Το Shot Chart του επίσης δεν έδειχνε εντυπωσιακό, αφού τα ποσοστά του ήταν άσχημα. Κάτι όμως είχε αλλάξει.
Το Shot Chart του Ποκουσέβσκι στην G-League (Πηγή: InStat Scout)
Κοιτώντας κάποιος τα Advanced Stats του InStat Scout μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι υπήρχε σχέδιο, με τους Θάντερ να ζητούν από τον Ποκουσέβσκι να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Το 20.8% των προσπαθειών που πήρε ο Σέρβος ήταν σε καταστάσεις Catch and Shoot και Spot Up, τρίποντα από στάση δηλαδή. Είναι όμως ο άλλος αριθμός που δείχνει πολλά: Το 20.1% των κατοχών που ενεπλάκη ο Ποκουσέβσκι ήταν σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, όπου εκτέλεσε μετά από ντρίμπλα.
Κοινώς, οι Θάντερ έδωσαν την μπάλα στα χέρια του Σέρβου – έναν παίκτη με ύψος 2.13 μέτρων για να μην ξεχνιόμαστε – και του ζήτησαν να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του. Να μάθει από τα λάθη του χωρίς πίεση, σε αγώνες που ήταν το καλύτερο φροντιστήριο για αυτόν, αφού μπορεί να μην αντιμετώπιζε πάντα παίκτες επιπέδου ΝΒΑ, αλλά τα έβαζε με παίκτες πεινασμένους, που έψαχναν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ.
ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ
Κόντρα στους Γκρίζλις ο Ποκουσέβσκι έδειξε στο παρκέ ένα μέρος των δυνατοτήτων του, μοιάζοντας για ένα διάστημα με τον παίκτη που είχαν όλοι στο μυαλό τους όταν τον έβλεπαν με την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού και την εθνική Εφήβων των Σέρβων. Έναν παίκτη με ύψος 2.13 μέτρα που αγωνιζόταν στην περιφέρεια, επιχειρούσε το ένα τρίποντο μετά το άλλο, έστηνε Πικ εν Ρολ σαν γκαρντ, έβαζε την μπάλα στο παρκέ σαν φόργουορντ.
Τα 4 από τα 5 τρίποντα που σημείωσε ο Ποκουσέβσκι ήταν σε Spot Up κατάσταση (σουτ από στάση δηλαδή). Το ένα τρίποντο ήρθε όταν έστησε έπειτα από flare screen στην κορυφή, όπου φάνηκε να στήνει αρχικά σκριν αλλά τελικά έφυγε στις 45 μοίρες και εκτέλεσε. Τα δύο δίποντά του ήρθαν όταν επιτέθηκε σε close out άμυνα, με το πρώτο να το πετυχαίνει σουτάροντας μετά από ντρίμπλα και το δεύτερο ποστάροντας τον Ντίλον Μπρουκς. Την ίδια στιγμή, έδωσε 4 ασίστ, μία σε κατάσταση Πικ εν Ρολ, δύο στο transition και μία σε οργανωμένη άμυνα. Το δε Shot Chart του από τον αγώνα λέει λίγο-πολύ τα πάντα:
Οι προσπάθειες για σουτ του Ποκουσέβσκι στον αγώνα των Θάντερ με τους Γκρίζλις (Πηγή: InStat Scout)
Ο Ποκουσέβσκι δεν ήταν και δεν είναι τέλειος. Τα άσχημα τελειώματά του στο “ζωγραφιστό”, όπου είχε 1/4 σουτ κόντρα στους Γκρίζλις (και συνολικά 41% όταν αγωνιζόταν στην G-League), ήταν μία υπενθύμιση πως αν δεν δυναμώσει το κορμί του δεν θα μπορέσει ποτέ να τελειώνει φάσεις στο “ζωγραφιστό”, χάνοντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα που θα έχει λόγω ύψους. Η λογική όμως λέει ότι όσο περνάει ο καιρός και οι Θάντερ τον βοηθήσουν να “χτίσει” το κορμί του, τότε θα βελτιωθεί σε αυτό τον τομέα. Ιστορικά εξάλλου ελάχιστοι ρούκι τελειώνουν καλά τις φάσεις στο “ζωγραφιστό”.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΘΑΝΤΕΡ
Ο Ποκουσέβσκι έχει πολύ δρόμο μπροστά του. Όσο αγωνίζεται, τόσο οι αντίπαλες ομάδες θα ασχολούνται μαζί του όταν κάνουν το scouting report των Θάντερ. Τα ελεύθερα σουτ δεν θα έρχονται τόσο εύκολα, η άμυνα πάνω του θα γίνει πιο πιεστική, πιο σκληρή. Το θέμα ωστόσο είναι ότι ο Σέρβος έχει ήδη την απαραίτητη “πρώτη ύλη”. Το μέγεθός του, το μπασκετικό του μυαλό, το καλό μακρινό του σουτ, η ικανότητά του να κινείται σαν περιφερειακός, η ικανότητά του στην πάσα, όλα αυτά είναι πράγματα που εξιτάρουν.
Το όριό του Ποκουσέβσκι ήταν και είναι ο ουρανός. Οι Θάντερ πήραν ένα μεγάλο στοίχημα όταν τον επέλεξαν στο ΝΒΑ Draft. Έχουν κάτι ξεχωριστό στα χέρια τους και το ξέρουν, φροντίζοντας να δουλεύουν μαζί του καθημερινά σε ένα περιβάλλον με ελάχιστο άγχος, αφού κάνουν tanking και αγωνίζονται σε μικρή αγορά, άρα δεν υπάρχει πίεση. Ο Ποκουσέβσκι βρίσκεται στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή. Το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα είναι καθαρά δικό του θέμα. Η αρχή μόλις έγινε.
Photo Credits: ⓒ 2021 Garett Fisbeck/Associated Press