ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σάσα Βεζένκοβ κάνει παρέα σε Φορντ, Γκάλη και Στογιάκοβιτς

EUROLEAGUE /  -  (  / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / - ( / EUROKINISSI) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Για τον Σάσα Βεζένκοβ η σεζόν ήταν γεμάτη από βραβεύσεις και θαυμασμό κι ο Γιάννης Φιλέρης ακτινογραφεί τον τρόπο με τον οποίο έγινε πρώτος σκόρερ της EuroLeague. Ο τρίτος "ερυθρόλευκος" και ο πέμπτος παίκτης ελληνικής ομάδας στην ιστορία της διοργάνωσης.

Από την εποχή του Λίνας Κλέιζα -τη σεζόν 2009-'10 δηλαδή- είχε να επιδείξει τον πρώτο σκόρερ της EuroLeague, ο Ολυμπιακός. Ο Σάσα Βεζένκοβ έγινε ο τρίτος "ερυθρόλευκος" που παίρνει τον σχετικό τίτλο, μετά τον Λιθουανό και βέβαια τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ, που το 2001-02 είχε σαρώσει με τη φανέλα των Πειραιωτών τα αντίπαλα καλάθια.

Αργότερα, άλλωστε, όταν ο τεράστιος αυτός μπασκετμπολίστας έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, το βραβείο του αρχισκόρερ κάθε χρονιάς έχει πάρει το ονοματεπώνυμό του.

Η διαφορά είναι ότι ο Σάσα αναμένεται να κατακτήσει και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της χρονιάς, έχοντας σαρώσει τα MVP της εβδομάδας (πέντε φορές) και του μήνα (Νοέμβριος, Φεβρουάριος). Πλησιάζει έτσι περισσότερο τον Βασίλη Σπανούλη, που το 2012 έχασε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ για λίγους πόντους, καθώς το βραβείο Αλφόνσο Φορντ απονεμήθηκε τότε στον Μπο Μακάλεμπ.

Είναι ένας... ψηλός Σπανούλης ο 28χρονος φόργουορντ; Η επιρροή του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ήταν ίδια με εκείνη του Kill Bill, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας (δεύτερος συνολικά στην EuroLeague) παίζοντας, βέβαια, και τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλον "ερυθρόλευκο" (28:48 λεπτά κατά μέσο όρο).

Α, ναι. Ήταν και ο παίκτης που είχε την καλύτερη επίδοση στο σύστημα αξιολόγησης, στα 38 ματς στα οποία αγωνίστηκε. Έχασε μόλις ένα, αυτό με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την πάροδο της σεζόν οι αντίπαλοι επικέντρωσαν τις άμυνες τους πάνω στον φουριόζο φόργουορντ του Ολυμπιακού, που έφερε στο ΣΕΦ το front office αλλά και τον προπονητή των Σακραμέντο Κινγκς, Μάικ Μπράουν.

Έχοντας δείξει τι μας ετοίμαζε για φέτος από την περσινή σεζόν (όταν ολοκλήρωσε με 13.9π, 5.9ρ, 1.5 ασ σουτάροντας με 66.5%δ, 37%τρ και 83.3%β) από τον Οκτώβριο και μετά ο Βεζένκοβ βρέθηκε σε μια διαρκή μπασκετική έκσταση. Από τα 38 παιχνίδια που τον είδαμε πάνω στο παρκέ στα 33 είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Μόλις σε πέντε (τέσσερα στην κανονική περίοδο και ένα στα playoffs) δεν πέρασε τους 10.

Σε 15 αγώνες είχε +20 πόντους, ξεκινώντας μάλιστα με τέσσερες "εικοσάρες", παίρνοντας τις περισσότερες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Δεν είναι ένας σαρωτικός σουτέρ από μακριά, ξέρει όμως να σκοράρει στις κρίσιμες στιγμές και σε... καυτές βραδιές, μπορεί να κονιορτοποιήσει όποια ομάδα βρίσκει απέναντί του. Σουτάροντας χωρίς χρονοτριβή και χωρίς ντρίπλα, έχει το μοναδικό προσόν μιας πολύ γρήγορης εκτέλεσης.

Παίζοντας επίσης χωρίς την μπάλα είναι αποδέκτης πολλών ασίστ, που τον βρίσκουν είτε σε ελεύθερο λέι απ, είτε σε μις - ματς με κοντύτερους αντίπαλους. Ένας έξοχος σκόρερ και ένας πονοκέφαλος για τους αντίπαλους προπονητές.

Οι καλύτερες βραδιές του...

Ξεκινώντας με 66 πόντους στα τρία πρώτα ματς (20 στη Βαρκελώνη με Μπάρτσα, 23 εναντίον της Ζάλγκιρις στο ΣΕΦ κι άλλους τόσους στη Μαδρίτη στο μεγάλο διπλό κόντρα στη Ρεάλ) ο Σάσα μοιάζει ασταμάτητος όπως όλος ο Ολυμπιακός.

Οι "ερυθρόλευκοι" κάνουν το 4/4 και ο Βούλγαρος διεθνής οργιάζει στη Βιτόρια, σκοράροντας 26 πόντους (6/7δ, 4/9τρ, 2/2β) και παίρνοντας 7 ριμπ στο κομβικό 92-97 εναντίον της Μπασκόνια, που έγραψε και ένα εντυπωσιακό 3-0 επί ισπανικού εδάφους. Αργότερα έγινε 4-0 με τη νίκη και στη Βαλένθια με τον Βεζένκοβ να βάζει άλλους 20π και να 'χει ένα εντυπωσιακό μέσο όρο 22.3π στα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού στην Ισπανία.

Στην 8η αγωνιστική ο Ολυμπιακός περνάει από το Μόναχο, μια έδρα που συνήθως κρύβει παγίδες. Πριν από το ματς ο Αντρέα Τρινκιέρι αναφερόμενος στον Βεζένκοβ (και τον Σλούκα) δηλώνει ότι μοιάζει να βρίσκεται... τρεις πάσες μπροστά. Μετά το ματς η στατιστική του είναι τρομερή: 20π (2/2δ, 2/5τρ, 10/10β) 13 ρ, 4 ασ και 43 PIR το μεγαλύτερο που πήρε μέσα στη χρονιά.

Την επίδοση στο σύστημα αξιολόγησης το πλησίασε στο Βερολίνο στην εύκολη επικράτηση των "ερυρολεύκων" επί της Άλμπα για την 24η αγωνιστική με 93-60. Σκόραρε 25π (6/7δ, 4/6τρ, 4/5β) και μάζεψε 13 ριμπάουντ.

Ίσως στην πιο σημαντική εκτός έδρας νίκη (για το πλεονέκτημα έδρας) με τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας (29η αγωνιστική) δηλώνει και πάλι παρών σε ένα συγκλονιστικό ματς, όπου έχει 25π χωρίς να χάσει δίποντο (9/9), ανάμεσά τους και το νικητήριο σουτ για το τελικό 72-74

Τελειώνει την κανονική περίοδο με τρομερά νούμερα: 17.6π (65.8%δ, 39.8%τρ, 85.7%β) 7.1ρ, 1.9ασ, 0.9 κλ και 0.9 λάθη.

✍ Μόλις σε τέσσερις αγώνες δείχνει να δυσκολεύεται. Ο ένας μάλιστα είναι εκείνος με τη Μονακό στο Πριγκιπάτο (60-64) στην 18η αγωνιστική όταν σημείωσε μόλις 4π. Λίγες μέρες νωρίτερα έβαλε 8 κόντρα στο Μιλάνο, εντός έδρας. Μόλις είχε επιστρέψει από τον μοναδικό τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε κάπως σοβαρά φέτος. Ένα άλλο ζευγάρι "κακών" αγώνων έκανε στο Βελιγράδι (30ή αγωνιστική, 6π) και στο ΣΕΦ με τη Βιλερμπάν (9π)

Η σκιά του Χέιζ κολλημένη πάνω του στα πλέι-οφ

Ο Ιτούδης στα ψυχοβγαλτικά πλέι-οφ με τη Φενέρ επέλεξε για "φρουρό" του Βεζένκοβ τον Νάιτζελ Χέιζ Φίλιπς. Ο Αμερικανός έγινε σκιά του Σάσα, του έβγαλε το λάδι, μένοντας διαρκώς στο παρκέ ακόμη και ένα ολόκληρο 40λεπτο όπως συνέβη στο Game 4 της σειράς.

Ο σκληροτράχηλος Χέιζ έβαλε πράγματι αρκετά εμπόδια στον άσο του Ολυμπιακού, αν και επί της ουσίας μόνο σε ένα (το τέταρτο) κατάφερε να τον εξουδετερώσει πλήρως. Ήταν το ματς που ο Βεζένκοβ αποκαμωμένος ίσως κι από την μεγάλη προσπάθεια που είχε κάνει (όπως και ο Σλούκας, βέβαια) στο τρίτο παιχνίδι, παραδόθηκε, βάζοντας μόλις ένα καλάθι και έχοντας 0/5 τρίποντα

Σε όλα τα υπόλοιπα όσο κι αν προσπαθούσε ο Χέιζ, βρισκόταν στο τέλος εκεί που ήθελε ο "ερυθρόλευκος" σταρ:

  • 19π στο πρώτο παιχνίδι
  • 18 στο δεύτερο
  • Και 17π στο τρίτο και στο τέταρτο ματς...

Η συμβολή του πολύ σημαντική. Πριν ο Σλούκας πετύχει το τρομερό τρίποντο που έδωσε την ιστορική νίκη για το 2-2 μέσα στην Κωνσταντινούπολη, ο Βεζένκοβ είχε πετύχει αυτός ένα απίθανο σουτ από τα 6.75μ, ισοφαρίζοντας 69-69 και ... αναγκάζοντας τον "Σλου" που του' χε δώσει την πάσα να τραβήξει τα μαλλιά του: "Το έκανα γιατί δεν πίστευα ότι ο Σάσα μπορούσε να ευστοχήσει κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες. Μόνο, που είναι μετρ στο να κάνει αυτά τα δύσκολα σουτ, πολύ εύκολα" μονολογούσε ο Κώστας, μετά το ματς.

Κάπως έτσι και κυρίως λόγω του τέταρτου ματς της σειράς με την Φενέρ, έπεσαν και τα νούμερα του στα πλέι-οφ, καθώς σε 5 αγώνες είχε 14.6π με χαμηλό ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (29.2%τρ) αλλά και ένα εντυπωσιακό 100% στις ελεύθερες βολές (16/16). Από κοντά ήταν αρκετά εύστοχος (62.1%) ενώ είχε ακόμα 5.2ρ, 1.3 ασ, 1 κλ και 1.6 λ

Το βραβείο Αλφόνσο Φορντ, πάντως, ο Βεζένκοβ κινδύνευσε να το χάσει από τον τρομερό Ντούειν Μπάλντγουιν που έκανε τρομερά πλέι-οφ (19.9π) στη σειρά με τη Μονακό, αλλά σε συνολικό μέσο όρο ήταν κατάτι χειρότερος (17.17π) από τον άσο του Ολυμπιακού (17.25π)

Συνολικά ο Σάσα τελείωσε τη χρονιά με 17.2π (65.8%δ, 38.8%τρ, 85.7%β) 6.8ρ, 1.9ασ, 0.9κλ, 1λ. Για την ιστορία, ο Κλέιζα το 2010 είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ με 17.1π και μάλιστα δεν είχε κρύψει την ενόχληση του όταν ο συμπαίκτης του Μίλος Τεόντοσιτς είχε αναδειχθεί ... MVP της σεζόν. Ο Σάσα δεν έχει τέτοια προβλήματα (και ούτε ποτέ θα ... κατέβαζε μούρη επειδή ένας συμπαίκτης του αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της λίγκας) γιατί θα είναι αυτός ο καλύτερος!

Ο Αλφόνσο Φορντ το 2002 ήταν ασυναγώνιστος με 24.8π (και τρομερά ποσοστά, 52.3%δ, 44%τρ, 79.3%β). Καλύτερος δηλαδή κι από το Νίκο Γκάλη που το 1994 φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού είχε μέσο όρο 23.8π. Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς το 1998 παίζοντας με τον ΠΑΟΚ ήταν ο δεύτερος παίκτης ελληνικής ομάδας που επανέλαβε το σχετικό κατόρθωμα με μ.ο 20.8π. Ο Βεζένκοβ -μετά τους Φορντ και Κλέιζα-έκλεισε την πεντάδα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE FINAL FOUR 2023 ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ