X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΣΕΠΚ

Ο ΣΕΠΚ βραβεύει ανθρώπους του μπάσκετ

Τέσσερις ανθρώπους του μπάσκετ θα βραβεύσει την Κυριακή (18/1, 20:00) ο ΣΕΠΚ στα πλαίσια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Παράλληλα θα τιμηθούν οι προπονητές που διακρίθηκαν το 2014 με τις ομάδες τους.

Ο Νίκος Τσοσκούνογλου, ο Νίκος Σισμανίδης, ο Βασίλης Γκιούσμας και ο Βαγγέλης Λυμπεράτος θα είναι τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, που θα διεξαχθεί την Κυριακή (20.00) στο Athenaeum Intercontinental (Λ. Συγγρού 89-93).

Τα βιογραφικά των ανθρώπων του μπάσκετ που θα τιμηθούν για την προσφορά τους στο άθλημα:

Νίκος Τσοσκούνογλου

Ο Νίκος Τσοσκούνογλου, κατά κόσμον "Τσου", γεννήθηκε στον Βύρωνα το 1948 και διέγραψε μια λαμπρή πορεία ως παίκτης, ως προπονητής σε όλες τις Εθνικές κατηγορίες, ως δάσκαλος και ως άνθρωπος του μπάσκετ. Αγωνίστηκε στον Αμύντα, στο Περιστέρι και στην ΑΕΚ, ενώ υπήρξε διεθνής με ολες τις εθνικές ομάδες. Η αγαπημένη του ομάδα, ωστόσο, ήταν η Εθνική Ενόπλων της οποίας αποτελούσε βασικό στέλεχος για μια 15ετία.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον Αρίωνα το 1974 και εργάστηκε με επιτυχία σε 21 ομάδες: όπως Χαραυγιακός, ο Κρόνος, η Ηλιούπολη, η Γλυφάδα, ο Πορφύρας, ο Βύρωνας, ο Μίλωνας, ο Ιωνικός Νικαίας, το Πέρα, το Παγκράτι, ο Πρωτέας, η Νήαρ Ηστ, ο Άλιμος, η Δάφνη, η Δωριέα Ρόδου, το Ηράκλειο και η Χαλκίδα σε επίπεδο ανδρών και σε Γλυφάδα, Πορφύρα και Αστέρα Εξαρχείων σε επίπεδο γυναικών. Συνεργάστηκε με τον αείμνηστο Φαίδωνα Ματθαίου στην Εθνική Ενόπλων το 1980, ενώ αποτέλεσε και προπονητή της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Ξεχώρισε για τον χαρακτήρα, το ήθος, αλλά και την επιμονή του στην επιμόρφωση. Παρακολούθησε πολλά Σεμινάρια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική, ενώ είχε ταξιδέψει και στην Αμερική για να παρακολουθήσει προπονήσεις ομάδων από το ΝΒΑ και το κολεγιακό πρωτάθλημα. Δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: σε στρατιωτικές σχολές, σε ιδιωτικά σχολεία, σε καμπ, σε Σεμινάρια του ΣΕΠΚ, στο ΙΕΚ Πειραιώς και στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών, καθώς και στις Σχολές Προπονητών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Παρουσίασε πρωτοποριακά προγράμματα προπόνησης όπως το Baby Basket, αλλά και την επίδραση της μουσικής στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις κι αποτέλεσε ενεργό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΚ για 10 χρόνια, έχοντας παράλληλα έντονο κοινωνικό και αθλητικό έργο μιλώντας κατά των ναρκωτικών και της βίας και υπέρ του μπάσκετ.

Νίκος Σισμανίδης

Ο Νίκος Σισμανίδης γεννήθηκε το 1945 και συνέδεσε την πορεία του στο μπάσκετ με τρεις ομάδες: το Παγκράτι, τον Ολυμπιακό και την Εθνική ομάδα. Αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ψηλά γκαρντ εκείνης της εποχής και έναν αθλητή πρότυπο, καθώς εκτός από το μπάσκετ σε μικρή ηλικία διέπρεπε και στο βόλεϊ και στην σκοποβολή. Ήταν μέλος της ομάδας των "ερυθρολεύκων" που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα το 1976. O "Μποντ", όπως ήταν το παρατσούκλι του, έμεινε συνολικά στο Λιμάνι για τέσσερα χρόνια, κατακτώντας άλλο ένα πρωτάθλημα (1978) και τρία κύπελλα Ελλάδος (1976, 1977, 1978), ενώ αγωνίστηκε και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας τόσο στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όσο και του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, μετρώντας 87 εμφανίσεις, με συμμετοχές στο Πανευρωπαϊκό του 1965, του 1969 και το Βαλκανικό πρωτάθλημα του 1970, ενώ υπηρέτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ως γυμναστής, συνεισφέροντας στον άθλο του 1987.

Έχουν μείνει στην ιστορία τα πρωτοποριακά προγράμματα εγύμνασης που ακολούθησε στην προετοιμασία για το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, βασισμένα στους βιορυθμούς του κάθε παίκτη. Την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, ωστόσο, κατέχει το Παγκράτι, η ομάδα που τον ανέδειξε και στην οποία εργάστηκε ως προπονητής. Αποτέλεσε μέλος της περίφημης πεντάδας του Παγκρατίου μαζί με τους Κοντουβουνίσιο, Λάνθιμο, Μάγλο και Δεκαβάλα, μια ομάδα-δημιούργημα του αείμνηστου Νίκου Μαστρογιάννη, που έφτασε ως την 3η θέση του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι πο μας πέρασε ανέλαβε το πόστο του γυμναστή της αθηναϊκής ομάδας.

Βασίλης Γκιούσμας

Ο Βασίλης Γκιούσμας γεννήθηκε το 1937 στον Κακόλακκο Πωγωνίου των Ιωαννίνων. Το 1957 όταν κι αποφοίτησε από το 2ο γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών βρέθηκε στην μπασκετική οικογένεια του Πανελληνίου, με την οποία αγωνίστηκε για 16 χρόνια.

Το 1973 μπορεί να κρέμασε τα μπασκετικά του παπούτσια, όμως δεν θέλησε να αποχωριστεί την αθλητική περιβολή και την οικογένεια των "Ολυμπιονικών". Αρχικά ανέλαβε την εφηβική ομάδα του Πανελληνίου με την οποία αμέσως κατέκτησε το πρωτάθλημα Αθηνών - Πειραιώς και την επόμενη σεζόν βρέθηκε να καθοδηγεί την αντρική ομάδα που συμμετείχε για πρώτη φορά στην Α' Εθνική. Το 1977 αποφάσισε για πρώτη φορά να αφήσει την Κυψέλη πηγαίνοντας στον Έσπερο, ενώ εν συνεχεία ακολούθησαν Τρίτωνας, Αιγάλεω, Νήαρ Ηστ και Πειραϊκός. Τη σεζόν 1981-82 εκτός από τον Πειραϊκό επιλέχθηκε από την ΕΣΚΑ για την συγκρότηση της μικτής Αττικής, με την οποία ταξίδεψε μέχρι την μακρινή Λιβύη, κερδίζοντας το Κύπελλο του τουρνουά.

Ανέκαθεν ήταν άνθρωπος που του άρεσε να παλεύει για το κοινό καλό κι αυτό έκανε από το 1982 έως το 1985 όταν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΚ μοχθούσε για τον Έλληνα προπονητή στο πλευρό των Φαίδωνα Ματθαίου και Θέμη Χολέβα.

Από το 1997 μέχρι το 2012 ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ. Πανελληνίου με την ιδιότητα του Γενικού Αρχηγού αποδεικνύοντας ότι η ομάδα της Κυψέλης είναι ο μεγάλος σταθμός της ζωής του. Πλέον συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, καθώς είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (ΣΠΑΚΕ) με την ιδιότητα του ταμεία.

Ο Βασίλης Γκιούσμας είναι παντρεμένος με την Αγγελική Μισηχρόνη με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Κέλλυ και τον Παναγιώτη.

Βαγγέλης Λυμπεράτος

Ο Βαγγέλης Λυμπεράτος γεννήθηκε το 1940 στον Πειραιά και το 1955 ενεγράφη στο τμήμα μπάσκετ του Πειραϊκού Συνδέσμου. Οι οικονομικές συνθήκες της εποχής δεν του επέτρεψαν την συνέχιση της άθλησής του, καθότι το πρωί ήταν αναγκασμένος να εργάζεται και το βράδυ να πηγαίνει σχολείο.

Από τις κερκίδες και ως φίλαθλος παρακολουθούσε τα ιερά τέρατα της εποχής εκείνης (Κ. Δήμου, Γ. Βασιλακόπουλος, Β. Μουζακιώτης, Π. Καπαγέρωφ) που αγωνίζονταν στον Πειραϊκό. Το 1965 επέστρεψε από το εξωτερικό κι έπειτα από πρόσκληση του αείμνηστου Π. Καπαγέρωφ συμμετείχε στην διοίκηση του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1968 επανίδρυσε το γυναικείο τμήμα μπάσκετ που είχε σταματήσει να υφίσταται από το 1960.

Το 1972 συμμετείχε στην ίδρυση της Τ.Ε. Αττικής μαζί με τους Κοντούζογλου, Ιατρόπουλο, Βιτζηλαίο, Πιπιλιάγκα κ.λ.π., ενώ 4 χρόνια μετά, το 1976 συμμετέχει στην ίδρυση της ΕΣΚΑ και ως πρόεδρος επιτροπής πρωταθλημάτων βρίσκεται στο Δ.Σ. της Ένωσης.

Το 1979 μαζί με τον Π. Καπαγέρωφ ιδρύει τα περίφημα τουρνουά Colgate που αφορούσαν τους παμπαίδες. Επί μία δεκαετία διεξάγονταν ανελλιπώς και πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι Ελληνιάδης, Μπακατσιάς, Κορωνιός, Λανές και πολλοί άλλοι. Το 1974 άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο της ζωής του, καθώς εξελέγη μέλος του ΔΣ του Πειραϊκού αναλαμβάνοντας Έφορος Σωματικής Αγωγής. Σε αυτή τη θέση βρισκόταν επί 30 συναπτά έτη. Το 1995 ο Βαγγέλης Λυμπεράτος μαζί με τους Καπαγέρωφ, Παλάτο, Μακρή και Βλάμη ιδρύουν την ΕΣΚΑΝΑ υπηρετώντας την Ένωση από όλα τα πόστα του ΔΣ (πρόεδρος ΕΟΔ , πρόεδρος επιτροπής πρωταθλημάτων , γενικός γραμματέας και νυν Α΄ αντιπρόεδρος), ενώ τα τελευταία 2.5 χρόνια είναι μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ.

Στην πορεία του στο χώρο της Καλαθοσφαίρισης μέχρι και σήμερα ο Βαγγέλης Λυμπεράτος ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη του αθλήματος ευρισκόμενος στην παραγωγική διαδικασία μαζί με τον Γ. Μακρή. Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με σπουδαίους προπονητές όπως οι Σπανουδάκης, Ποτόσογλου, Σορώτος, Αναστασάτος, Ηλιάδης, Κυρίτσης, Ράμμος, Καρελλάς, Ταυρόπουλος, Διαμαντόπουλος και πάντα στις συνεργασίες του σεβόταν την ιδιότητά τους ως προπονητές και ποτέ δεν υπεισήρθε στο έργο τους.

Ο Β. Λυμπεράτος είναι έγγαμος με την παλιά αθλήτρια του μπάσκετ Ευριδίκη Βλάχου και μαζί της έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Αναλυτικά όσοι θα βραβευτούν για τις επιτυχίες που είχαν την αγωνιστική περίοδο 2013-14

ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: Αργύρης Πεδουλάκης (ΚΑΕ Παναθηναϊκός)

Α2

Βαγγέλης Ζιάγκος (ΑΕΚ) - Πρωτάθλημα

Βασίλης Νιπεργιάλης (ΑΣΑ Κόροιβος) - Άνοδος

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Κώστας Παπαμάρκος (Αετός ΓΑΣ) - Πρωτάθλημα

Μάριος Γούναρης (Εθνικός ΟΦΠΦ) - Άνοδος

Παναγιώτης Αριδάς (ΑΕ Λιβαδειάς) - Άνοδος

Γ ΕΘΝΙΚΗ

Μάκης Γιατράς (ΑΣΠ Προμηθέας) - Πρωτάθλημα

Βασίλης Μπρατσιάκος (ΓΣ Κύμης) - Πρωτάθλημα

Σάββας Συμεωνίδης (ΑΣ Παπάγου) - Άνοδος

Ανδρέας Πολέμης (ΑΟ Φάρος Κερατσινίου) - Άνοδος

Α1 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ελένη Καπογιάννη (ΑΕ Σουρμένων – Ελληνικό) - Πρωτάθλημα, Κύπελλο

Α2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Στέφανος Παπασπυριδάκος (ΑΟ Τερψιθέας Γλυφάδας) - Πρωτάθλημα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ

ΕΣΚΑ ΑΝΔΡΩΝ: Γιάννης Παύλος (ΑΣ Διαγόρας Δρυοπιδέων) - Τάσος Νικητόπουλος (ΓΣ Προμηθέας)

Α' ΕΣΚΑΝΑ ΑΝΔΡΩΝ: Γιάννης Γρίβας (Μανδραϊκός ΑΟ)

Β' ΕΣΚΑΝΑ: Μάνος Μανουσέλης (Πρωτέας Βούλας ΑΕΟ) - Διονύσης Γαζής (Αθλητικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου) - Λάμπρος Φώσκολος (Ένωση Τραχώνων Δία) - Ηλίας Αρμένης (ΑΕ Καλλιθέας)

Γ' ΕΣΚΑΝΑ ΑΝΔΡΩΝ: Μάκης Ποτόσογλου (Πειραϊκός Σύνδεσμος) - Στέφανος Νικολαΐδης (Ένωση Αρμενίων Αθλητών Αθηνών - Αρμενική)

Δ' ΕΣΚΑΝΑ ΑΝΔΡΩΝ: Κώστας Τάσος (Δάφνη Αγίου Δημητρίου ΑΟ) - Νίκος Μαυρογιάννης (ΔΑΣ Έλευσις Δήμητα 1972) - Γιάννης Γρηγοριάδης (ΕΣΗ Ατρόμητος Πειραιά)

Β' ΕΣΚΑ ΑΝΔΡΩΝ: Κυριάκος Κοσμίδης (ΦΕΑ ΝΦ-ΝΧ) - Μιχάλης Μιχελάκος (ΑΟ Τρίτων) - Γιάννης Θεολογίτης (ΑΟ Νέας Ιωνίας)

Γ' ΕΣΚΑ ΑΝΔΡΩΝ: Αθηνά Ζέρβα (ΑΟ Πρωτέας) - Μιχάλης Γρυλλιωνάκης (ΑΟ Ίρις Πετρούπολης) - Γιώργος Κεφάλας (ΑΕ Αχιλλέας)

ΕΣΚΑΒΔΕ ΑΝΔΡΩΝ: Μιχάλης Θάνος (Αίολος Αστακού)

ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΑΝΔΡΩΝ: Παναγιώτης Παπακώστας (ΑΣ Αρχαγγέλου «Άγιοι Θεόδωροι»)

ΕΚΑΣΚ ΑΝΔΡΩΝ: Βαγγέλης Θεοδωρουλάκης (Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης Ρεθύμνου)

Α' ΕΣΚΑΣΕ: Αποστόλης Αναστασίου (ΕΣ Κάδμος Θηβών)

Α1 ΕΣΚΑΚ: Άκης Καλαϊτζάκης (ΑΟ Κρανιδίου)

ΕΣΚΑΗ: Σπύρος Δεράος - Θανάσης Λιόνας (ΑΓΣ Κεραυνός Αιγίου)

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Α' ΕΣΚΑΝΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!: Αντώνης Μπουμπούς (Δάφνη Αγίου Δημητρίου ΑΟ)

Α' ΕΣΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ελένη Μίχα (ΑΟ Αρης Πετρούπολης)

Β' ΕΣΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Ελένη Καλαϊτζάκη (ΑΕΚ Περιστερίου Δυτικών προαστίων) - Γιάννης Γερεουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολη) - Μιχάλης Ματζάκος (ΑΟΝΝΕ Αμαζόνες)

Γ' ΕΣΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ; Δημήτρης Σιλιόγκας (ΑΟ Κρόνος Γέρακα)

ΕΚΑΣΚ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Κώστας Πλευράκης (ΟΚΑ Αρκάδι)

ΜΙΚΡΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΦΗΒΩΝ: Βαγγέλης Δεγαΐτας (Πανιώνιος Γ.Σ.) - Πρωτάθλημα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: Γρηγόρης Τασιόπουλος (Πρωτέας Βούλας ΑΕΟ) - Πρωτάθλημα

ΕΣΚΑ ΕΦΗΒΩΝ: Κώστας Παπαδόπουλος (ΑΟ Παναθηναϊκός) - Πρωτάθλημα

ΕΣΚΑ ΠΑΙΔΩΝ: Τάκης Μπακογιώργος (ΑΣΕ Δούκας) - Πρωτάθλημα

ΕΣΚΑ ΝΕΑΝΙΔΕΣ: Απόστολος Παναγόπουλος (ΑΟ Παναθηναϊκός) - Πρωτάθλημα

ΕΣΚΑΝΑ ΕΦΗΒΟΙ: Βαγγέλης Δεγαΐτας (Πανιώνιος Γ.Σ.) - Πρωτάθλημα

ΕΣΚΑΝΑ ΝΕΑΝΙΔΕΣ: Γρηγόρης Τασιόπουλος (Πρωτέας Βούλας ΑΕΟ) – Πρωτάθλημα

ΕΣΚΑ ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ: Θανάσης Χρυσικάκης (ΑΕΣ Ένωση Γαλατσίου)

TAGS ΣΕΠΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ