O τελικός απολογισμός του Fantasy
Η σεζόν ολοκληρώθηκε για τους οπαδούς του Euroleague Fantasy Challenge κι ο "ειδικός" κάνει τη σούμα σε ένα κείμενο 4.000 λέξεων που δεν πρέπει να χάσεις.
Αυτό ήταν λοιπόν! 29 αγωνιστικές γεμάτες δράση, αγωνία και ...devotion! Ανεξάρτητα από το αν είχατε μια καλή, ή όχι σεζόν, σίγουρα απολαύσατε το παιχνίδι και με το παραπάνω. Ειδικά, οι ρούκι του παιχνιδιού, που ήρθε και για εσάς το πλήρωμα του χρόνου να αλλάξει ο τρόπος που παρακολουθείτε το αγαπημένο σας άθλημα. Παραδεχτείτε το, δεν τα πήγατε και άσχημα!
Του Νότη Φιλιππίδη
Η φετινή ήταν μια αρκετά συναρπαστική σεζόν, ίσως μάλιστα πιο εύκολη απ' όσο θα περίμενε κανείς, με την έννοια ότι εύκολα μπορούσαν να εξασφαλιστούν πολλά κρέντιτς στην αρχή της σεζόν, ενώ στη συνέχεια αυτά έμειναν αχρείαστα, αφού στο TOP 16 ανέβηκαν πολλοί παίκτες που είχαν μέτρια ή άσχημη Regular Season. Αυτό βέβαια ήταν ό,τι καλύτερο για το γενικό ανταγωνισμό του παιχνιδιού, που χτύπησε κόκκινο!
Η συμμετοχή στις private leagues του Sport24 και του EFC the blog ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή, όπως εξάλλου και στη σελίδα στο Facebook , η οποία απέκτησε αμέσως ζωή και βοήθησε στην πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ μας.
Ο τελικός απολογισμός περιέχει φυσικά και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά πέρα από τους μέσους όρους και τα άλλα νούμερα που αναφέρονται παρακάτω, εστιάζει κυρίως σε παίκτες οι οποίοι απασχόλησαν περισσότερο το κοινό του Fantasy, κατά τη διάρκεια, ή έστω για κάποιο διάστημα της χρονιάς. Αντί επιλόγου λοιπόν, αλλά και αντι... προλόγου, για την επόμενη σεζόν, παρακάτω αναφέρονται όλοι όσοι ξεχώρισαν φέτος στο παιχνίδι, θετικά ή αρνητικά.
Πως προέκυψαν οι αθλητές του... "αποστάγματός" μας:
Δίπλα από κάθε παίκτη αναφέρεται ο μέσος όρος σε Index Rating που είχε στο τέλος της σεζόν. Πρόκειται για τον καθαρό αριθμό, χωρίς τα μπόνους νίκης. Από κάτω, αναγράφεται πόσες φορές ο παίκτης αυτός ανακηρύχθηκε MVP της αγωνιστικής (στο Fantasy), πόσες φορές βρέθηκε στην καλύτερη δεκάδα της αγωνιστικής (1η+2η) και πόσες φορές απογοήτευσε. Έχουν συνυπολογιστεί και τα playoffs. Αυτός είναι λοιπόν ο απολογισμός των απολογισμών:
MVP
Κιθ Λάνγκφορντ (Μιλάνο) - 17,68
Ο ικανότατος γκαρντ πραγματοποίησε την πιο ώριμη σεζόν την καριέρα του, σε ένα ρόστερ μάλιστα με γεμάτη περιφέρεια. Ανέκαθεν ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές για το Fantasy, αλλά ειδικά φέτος, ήταν must από την πρώτη μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Άντεξε τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια (ακόμα κι όταν η συμμετοχή του ήταν αμφίβολη), δεν πτοήθηκε ούτε από την απόκτηση του Χάκετ από την ομάδα του και η μοναδική φορά που απογοήτευσε ήταν κατά τη διάρκεια των playoffs, όπου βρισκόταν στο 100% των (όχι πολύ φτωχών) ομάδων. Γιατί είναι ο MVP, αντί του Φερνάντεζ, ή του Ροντρίγκεζ; Από τον πρώτο υπερτερεί σε σταθερότητα, από το δεύτερο σε σκορ. Ή καλύτερα, από όλους, όσους συνέχισαν στο TOP 16, είχε το μεγαλύτερο μέσο όρο. 17,68 και με μέτρια σχετικά playoffs. MVP.
MVP: 1
TOP-10: 8 (6+2)
Απογοήτευσε: 1
Καλύτερη Πεντάδα
1. Σέρχιο Ροντρίγκεζ (Ρεάλ) - 15,66
Την καλύτερη σεζόν της καριέρας του διανύει ο δαιμόνιος point guard. Αν μάλιστα είχε καλύτερη παρουσία στα playoffs, να ήταν πιθανώς ο πραγματικός MVP για τη σεζόν 2013-2014, αν και απ' ότι φαίνεται θα του κλέψει τη δόξα ο Φερνάντεζ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ροντρίγκεζ ήταν εγγύηση από την αρχή της χρονιάς, ξεκινώντας μόλις στα 52 κρέντιτς. Από τους καλύτερους point guards του παιχνιδιού όλα αυτά τα χρόνια και σίγουρα από τους σταθερότερους, αν εξαιρεθούν τα παιχνίδια των playoffs.
MVP: 0
TOP 10: 6 (2+4)
Απογοήτευσε: 3, οι 2 εκ των οποίων στη σειρά με τον Ολυμπιακό.
2. Κιθ Λάνγκφορντ (Μιλάνο) - 17,68
3. Ρούντι Φερνάντεζ (Ρεάλ) - 17,1
Πιθανότατα ο MVP που θα ανακηρύξει η επίσημη διοργάνωση για τη σεζόν που διανύουμε. Ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς μια από τις βασικότερες επιλογές, με κύριο χαρακτηριστικό την ...επαγρύπνιση στα πιο δύσκολα παιχνίδια, ενώ στα ματς που η Ρεάλ κυριαρχούσε από το πρώτο λεπτό, πολλές φορές έμενε με μικρά διψήφια σκορ. Στα playoffs πάντως ήταν καταιγιστικός και οι 4 από τις 9 (περισσότερες από κάθε άλλον) συμμετοχές του στην καλύτερη δεκάδα της αγωνιστικής σημειώθηκαν στη φάση αυτή.
MVP: 2
TOP 10: 9 (8+1)
Απογοήτευσε: 3
4. Μπράιαντ Ντάνστον (Ολυμπιακός) - 14,97
Ο πιο σταθερός ψηλός του παιχνιδιού, πίσω μόνο από τον Λοβέρν. Μπορεί ο τελικός μέσος όρος του να είναι κατάτι μικρότερος από άλλους παίκτες της θέσης, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε 3 φορές MVP της αγωνιστικής (μόνο ο Ντέντμον κατόρθωσε κάτι παρόμοιο), με τις 2 από αυτές να σημειώνονται στα playoffs, όπως βέβαια και η ευχέρειά του στα διψήφια σκορ. Μοναδική ουσιαστική παραφωνία το μουδιασμένο ξεκίνημα στο TOP 10, αλλά ο Αμερικανός όχι μόνο στάθηκε στο ύψος του, αλλά συνέχισε ακόμα πιο εντυπωσιακά στα playoffs. Ίσως ο ρούκι της χρονιάς, πίσω από τον Ντιλέινι.
MVP: 3
TOP 10: 5 (4+1)
Απογοήτευσε: 3
5. Άντε Τόμιτς (Μπαρτσελόνα) - 15,96
Ο Κροάτης δεν έκανε άσχημη Regular Season, όμως υπήρχαν ψηλοί που είχαν πιο εντυπωσιακά νούμερα κι έτσι δεν τράβηξε ιδιαίτερη προσοχή. Όταν οι περισσότεροι από αυτούς αποχώρησαν πριν το TOP 16, o Τόμιτς ήταν ο ψηλός που έπρεπε να έχει κάθε ομάδα, αλλά ο σέντερ της Μπαρτσελόνα ξεκίνησε τουλάχιστον απογοητευτικά. Στη συνέχεια όμως, αναγεννήθηκε ...απότομα κι έκτοτε δεν έχασε ποτέ το ρυθμό του, για να αποτελέσει τον πιο σίγουρο παίκτη για κάθε ομάδα του Fantasy. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αναδείχθηκε δύο σερί μήνες MVP από την Euroleague.
MVP: 2
TOP 10: 5 (3+2)
Απογοήτευσε: 2
Δεύτερη Καλύτερη Πεντάδα
1. Τζάστιν Ντέντμον (Ζαλγκίρις) - 15,33
Ίσως ο παίκτης με το μεγαλύτερο ταβάνι σε όλο το fantasy, αφού είχε την ικανότητα να κάνει πολύ μεγάλα σκορ, γι' αυτό εξάλλου αναδείχθηκε 3 φορές MVP της στήλης. Μετά τα πρώτα παιχνίδια ...γνωριμίας στη διοργάνωση, εγκαταστάθηκε για τα καλά στα μέτρια μεν, διψήφια δε, σκορ, για να έρθει η έκρηξη στο τέλος της Regular Season και στο TOP 16, όπου πάντως πραγματοποίησε και μερικές κακές εμφανίσεις, θύμα του ...στυλ παιχνιδιού του και της αναμενόμενης αστάθειάς του. Ακόμα κι έτσι όμως, ο μέσος όρος του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, λόγω και του τρομερού 44 με το οποίο έκλεισε τη σεζόν, απέναντι στη Ρεάλ!
MVP: 3
TOP-10: 7 (5+2)
Απογοήτευσε: 4
2. Μάλκολμ Ντιλέινι (Μπάγερν) - 17,42
Παίκτης για την 1η πεντάδα με την καταπληκτική ρούκι σεζόν που πραγματοποίησε, αλλά το δίδυμο Λάνγκφορντ-Φερνάντεζ δεν σπάει. Στην αρχή της σεζόν τα φώτα έπεσαν στον Νιχάντ Ντζέντοβιτς, αλλά ο Αμερικανός ήταν αυτός που πήρε τις τύχες της Μπάγερν στα χέρια του και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, όπως μαρτυρά και η πολύ συχνή παρουσία του στην καλύτερη ομάδα της αγωνιστικής. Εξάλλου, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο Index Rating (από τους παίκτες που συνέχισαν στο TOP 16)! Θα μπορούσε βέβαια να βρίσκεται στους point guards.
MVP: 1
TOP-10: 8 (6+2)
Απογοήτευσε: 2
3. Αντρές Νοτσιόνι (Λαμποράλ Κούτσα) - 16,24
O Αργεντίνος πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν και στα 34 του, ήταν ένας από τους πιο βελτιωμένους παίκτες της διοργάνωσης, δεδομένων των περσινών αριθμών του. Φέτος όμως δεν μοιράστηκε το 3 με τον Σαν Εμετέριο, αλλά έπαιζε μόνος του στο 4 και ήταν μια πολύ καλή πηγή πόντων, ρημπάουντ και κερδισμένων φάουλ, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο μις-ματς, ακόμα και για το Fantasy. Έκανε κάποια κοιλιά στα μέσα του TOP 16, αλλά αυτή δεν μπορεί να του στερήσει μια θέση στην καλύτερη ομάδα της σεζόν.
MVP:1
TOP-10: 6 (3+3)
Απογοήτευσε: 2
4. Ντέρικ Μπράουν (Λοκομοτίβ) - 16,22
Άλλος ένας υποψήφιος για ...ρούκι της σεζόν. Εξαιρετικός σκόρερ, με διαστήματα μέσα στα παιχνίδια όπου ήταν ασταμάτητος, κατάφερε να δώσει μεγάλα σκορ, χωρίς πολλές φορές να τον βοηθάνε τα νούμερά του σε άλλες στατιστικές κατηγορίες. Καμιά φορά ήταν και αψυχολόγητος και η παρουσία του δεν έλλειψε ούτε από τις απογοητεύσεις, αλλά το εντυπωσιακό σερί που πραγματοποίησε στο δεύτερο μισό του TOP 16, τον καθιέρωσε ως μια από τις καλύτερες επιλογές ψηλών στο παιχνίδι. Εξάλλου, έχει το μεγαλύτερο αριθμό από τους ψηλούς του παιχνιδιού που συνέχισαν και στο TOP 16.
MVP: 1
TOP-10: 6 (4+2)
Απογοήτευσε: 4
5. Νίκολα Μίροτιτς (Ρεάλ) - 15,52
Η Regular Season που πραγματοποίησε ήταν απλά μαγική και η τιμή του είχε εκτιναχθεί στα ύψη, ξεπερνώντας για κάποιο διάστημα τα 100 κρέντιτς. Ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή μέσα στο 2013, αλλά η απόδοσή του στο TOP 16 έπεσε κατακόρυφα, με αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά δεδομένη να θεωρείται η παρουσία του στις fantasy ομάδες. Στα playoffs στάθηκε στο ύψος του, έχοντας 3 επιπλέον παρουσίες στην καλύτερη ομάδα της αγωνιστικής στα 3 εντός έδρας παιχνίδια της Ρεάλ με τον Ολυμπιακό. Χάνει πάντως τη θέση του βασικού από τον Ντάνστον, λόγω του πολύ μέτριου, για τις δυνατότητές του, TOP 16, ενώ υστερεί και στη σύγκριση των MVP (αν και ήταν άτυχος, καθώς το 38,5 του συνέπεσε με το 48,4 του Λαβρίνοβιτς).
MVP: 0
TOP-10: 7 (3+4)
Απογοήτευσε: 4
Άξιοι Αναφοράς
Point Guards
Κάρλος Αρόγιο (Γαλατασαράι) - 13,48
Ο ηγέτης της Γαλατασαράι ξεκίνησε με ...προδιαγραφές τη σεζόν, αλλά η Regular Season του δεν ήταν ό,τι ακριβώς περίμενε ο fantasy λαός. Στο TOP 16 πάντως μας αποζημίωσε και με το παραπάνω, αποτελώντας μάλλον τον πιο σταθερό παίκτη όλης της φάσης κι έτσι κερδίζει τον ...τίτλο του 3ου καλύτερου point guard του παιχνιδιού.
MVP: 0
TOP-10: 5 (0+5)
Απογοήτευσε: 3
Μπο ΜακΚάλεμπ (Φενερμπαχτσέ) - 14,08
Κι όμως, ανάμεσα σε τόσους αστέρες και με τον Ομπράντοβιτς να δίνει τα ηνία της ομάδας στον Πρέλτζιτς, ο ικανότατος point guard κατάφερε να διατηρήσει τα νούμερά του σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι βέβαια που δεν αντικατοπτρίζεται επακριβώς στα παρακάτω στοιχεία, αλλά στο διόλου αμελητέο μέσο όρο του.
MVP: 0
TOP-10: 3 (2+1)
Απογοήτευσε: 3
Λείπει: ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος είχε αρκετά καλή Regular Season και ένα καλό ξεκίνημα, όπως και τελείωμα στο TOP 16, αλλά στο ενδιάμεσο καθώς και στα playoffs απογοήτευσε. Θα μπορούσε να αναφερθεί και ο Ρίκι Χίκμαν, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στα playoffs, όμως όλη την υπόλοιπη χρονιά κινήθηκε σε ρηχά νερά και δεν ασχολήθηκε πολύς κόσμος μαζί του, ενώ οι Σέρχιο Γιουλ και Μάντας Καλνιέτις, παρά τις καλές σεζόν που πραγματοποίησαν, δεν αποτέλεσαν ποτέ βασικές επιλογές στη θέση.
Shooting Guards & Small Forwards
Εμίρ Πρέλτζιτς (Φενερμπαχτσέ) - 15,48
Από τις κορυφαίες επιλογές μέχρι και ...τον Φεβρουάριο, ήταν από τους πλέον σταθερούς παίκτες του Fantasy, με μερικά πολύ υψηλά μάλιστα σκορ. Στη συνέχεια όμως, είχε μια σειρά αρνητικών εμφανίσεων και πήρε την κάτω βόλτα, όπως και όλη η Φενερμπαχτσέ. Ακόμα κι έτσι πάντως, διατήρησε το ...σκορ για 10άδα, 15,48, ενώ ξεκίνησε μόλις από τα 45 κρέντιτς στο παιχνίδι.
MVP: 0
TOP-10: 3 (2+1)
Απογοήτευσε: 3
Τάρενς Κίνσεϊ (Παρτιζάν) - 14,19
Δεν ξεκίνησε και με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, αλλά υπήρξε για ένα φεγγάρι, στα μέσα του TOP 16, ο πιο hot παίκτης του παιχνιδιού, πίσω από τον Τόμιτς και αποτέλεσε την ...ψαγμένη επιλογή της Παρτιζάν, όταν όλοι αγόραζαν Μπογκντάνοβιτς. Ο τραυματισμός που είχε δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει θέση στην κορυφαία δεκάδα της χρονιάς.
MVP: 1
TOP-10: 3 (1+2)
Απογοήτευσε: 1
Ντάνιελ Χάκετ (Σιένα, Μιλάνο) - 14,19
Πιθανώς ο πιο βελτιωμένος παίκτης, αν εξεταστεί μόνο το διάστημα που αγωνίστηκε με τη Σιένα, όπου και έκανε ...φαντασιακά όργια σε ουκ ολίγα ματς. Η μεταγραφή στη Μιλάνο ήταν δεδομένο ότι θα επηρεάσει δραματικά την αξία του, είχε ωστόσο κάποιες εκλάμψεις, ενώ ήταν και ο καλύτερος της Μιλάνο στα playoffs.
MVP: 1
TOP-10: 8 (2+6)
Απογοήτευσε: 1
Σόνι Γουίμς (ΤΣΣΚΑ) 13,33
Σίγουρα τον αδικούν τα παρακάτω στοιχεία, καθώς ο Γουίμς ήταν από τους πιο σταθερούς περιφερειακούς και παίκτες γενικότερα, στο TOP 16, όταν άλλες, σταθερές μέχρι τότε αξίες, παρέπαιαν. Γι' αυτό εξάλλου και ήταν από τους πλέον αγορασμένους παίκτες αυτό το διάστημα και συνέχισε στις περισσότερες ομάδες μέχρι και τη λήξη του παιχνιδιού, όπου πάντως δεν έκανε και το καλύτερο φινάλε.
MVP:0
TOP-10: 5 (4+1)
Απογοήτευσε: 6
Κρούνοσλαβ Σίμον (Λοκομοτίβ) - 11,5
Διένυσε μια περίοδο τρομερού φορμαρίσματος στα μισά του TOP 16 κι αυτό είναι που τον φέρνει σ' αυτή τη στήλη, καθώς κατά τ' άλλα δεν είχε κάποια καλή ή σταθερή σεζόν. Εκείνο το διάστημα όμως, όποιος τον εμπιστεύθηκε από την αρχή του εντυπωσιακού του σερί, πήρε σαφές προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών του.
MVP: 1
TOP-10: 3 (2+1)
Απογοήτευσε: 4
Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Παρτιζάν) 12,74
Όπως και ο Σίμον, είχε μια περίοδο που βρέθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς πάντως να έχει τα εντυπωσιακά σκορ του Κροάτη, όπως επίσης και την αστάθειά του κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Πιθανότατα ο πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς για την επίσημη Euroleague, ενώ και μόνο ότι ήταν ο Νο. 1 Μπογκντάνοβιτς σε Index Rating φέτος είναι προς τιμήν του.
MVP: 0
TOP-10: 3 (0+3)
Απογοήτευσε: 3
Νεμάνια Μπιέλιτσα (Φενερμπαχτσέ) - 13,58
Μάλλον ο πιο σταθερός παίκτης της Φενερμπαχτσέ, ήταν ο ...Νοτσιόνι των φτωχών, ως ένα τεσσάρι που βρέθηκε στη θέση 2-3 στο Fantasy. Το γεγονός ότι αποτελούσε πιο ασφαλή επιλογή από τους Πρέλτζιτς (!) και Μπογκντάνοβιτς, από τους παίκτες της Φενέρ, για κάποιο διάστημα λέει πολλά για την εξαιρετική σεζόν του Σέρβου. Φυσικά, καμιά σύγκριση με τον Κλέιζα.
MVP: 0
TOP-10: 2 (1+1)
Απογοήτευσε: 2
Σκότι Χόπσον (Εφές Πίλσεν) - 15,4
Το μοναδικό φωτεινό σημείο της Εφές σε μια απογοητευτική σεζόν, τόσο ατομικά, όσο και ομαδικά (με την εξαίρεση του Γκόρντον στο δεύτερο μισό του TOP 16). Εξαιρετικά ...εύστοχος, τραυματίστηκε σοβαρά ήδη από το 2013 κι έτσι δε συνέχισε ποτέ ξανά στο παιχνίδι. Στο λίγο που αγωνίστηκε πάντως, έκανε εμφανή την παρουσία του.
MVP:0
TOP-10: 2 (0+2)
Απογοήτευσε: 0
Λείπει: ο Βασίλης Σπανούλης. Το -8 με τη Μάλαγα και τα 5 οριακά διψήφια με τη Ρεάλ στα playoffs συνηγορούν στο ότι δεν πραγματοποίησε την καλύτερη δυνατή σεζόν, αν και μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα στον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου, έδειξε να παίρνει φωτιά στο 2ο γύρο. Δεν είχε ανάλογη συνέχεια όμως, ενώ τον επηρέασε και ο τραυματισμός του.
Power Forwards & Centers
Ζοφρ Λοβέρν (Παρτιζάν) - 15,42
Ο αδικημένος του απολογισμού, καθώς άξιζε μια θέση στην κορυφαία ομάδα της χρονιάς. Ο Μίροτιτς όμως έκανε καλά συνολικά playoffs κι έτσι ο πιο σταθερός παίκτης ολόκληρου του Fantasy φέτος (κάτι που δεν αποτυπώνεται παρακάτω βέβαια) έμεινε να αναφέρεται πρώτος και καλύτερος στους άξιους αναφοράς. Μήπως δεν είναι ο Μπογκντάνοβιτς ο πιο βελτιωμένος παίκτης φέτος;
MVP: 0
TOP-10: 3 (1+2)
Απογοήτευσε: 1
Νικ Κάνερ-Μέντλεϊ (Μάλαγα) - 13,85
Καθόλου άσχημη σεζόν για τον Αμερικανό, που πάντως φαίνεται να έχει χαμηλό μέσο όρο σε σχέση με τη χρονιά που πραγματοποίησε, λόγω και του τραυματισμού που είχε προς το τέλος του TOP 16. Είχε και κάποια άλλα "νεκρά" ματς, αλλά συνολικά ήταν πάντα από τις βασικές επιλογές στο παιχνίδι, τόσο στη Regular Season, όσο και στο TOP 16.
MVP: 0
TOP-10: 3 (1+2)
Απογοήτευσε: 2
Ζόραν Έρτσεγκ (Γαλατασαράι) - 13,16
Ο Σέρβος αποτέλεσε το σημείο αναφοράς μιας Γαλατασαράι αποδεκατισμένης από τους τραυματισμούς, ειδικά στη θέση των ψηλών. Μετά και την τιμωρία του Μένσα-Μπόνσου έκανε μερικές εκπληκτικές εμφανίσεις και δεν είναι τυχαίο και φυσικά διόλου ευκαταφρόνητο ότι είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην καλύτερη ομάδα της αγωνιστικής, που δεν βρίσκεται όμως στην καλύτερη ομάδα της χρονιάς, πίσω μόνο από τον Ντάνιελ Χάκετ.
MVP: 1
TOP-10: 6 (2+4)
Απογοήτευσε: 2
Ρίτσαρντ Χέντριξ (Λοκομοτίβ) - 14,65
Παρότι η παρουσία του στις καλύτερες ομάδες της αγωνιστικής κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή είναι, δε συμβαίνει το ίδιο και με το μέσο όρο του, κάτι που σημαίνει ότι, έστω και κάπως αθόρυβα, λόγω και της προσοχής στον Μπράουν, ο Αμερικανός ψηλός έκανε μια αρκετά καλή σεζόν. Ούτε αυτός βέβαια ήταν ο ορισμός της σταθερότητας.
MVP: 0
TOP-10: 2 (1+1)
Απογοήτευσε: 3
Ρομπέρτας Γιαφτόκας (Ζαλγκίρις) - 12,7
O Λιθουανός γίγαντας ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο TOP 16, ιδιαίτερα αξιόπιστος και σταθερός. Η Regular Season βέβαια δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, γι' αυτό και ο μέσος όρος του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, ωστόσο ο Γιαφτόκας αποτέλεσε έναν από τους πιο hot παίκτες του παιχνιδιού για ένα σεβαστό διάστημα και φυσικά μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.
MVP: 0
TOP-10: 3 (1+2)
Απογοήτευσε: 1
Τίμπορ Πλάις (Λαμποράλ Κούτσα) - 13,7
Εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, όπως και την απουσία του Χάμιλτον για κάποιο διάστημα και από τα κάπως σπάνια καλά σκορ της Regular Season, πήγε στα σχεδόν μόνιμα διψήφια σκορ του TOP 16, με αποκορύφωμα το 43 απέναντι στην Μιλάνο, το δεύτερο μεγαλύτερο Index Rating ολόκληρης της χρονιάς.
MVP: 1
TOP-10: 2 (2+0)
Απογοήτευσε: 2
Άλεξ Τάιους (Μακάμπι) - 10,44
Εκμεταλλεύθηκε το κενό του Σον Τζέιμς και έδωσε με χαρακτηριστική άνεση μερικά πολύ καλά σκορ. Στη συνέχεια βέβαια ακολούθησε μια περίοδος αστάθειας, για να ολοκληρώσει όμως εντυπωσικά τη σεζόν, με τα τελευταία παιχνίδια του TOP 16, αλλά και τα playoffs, ενώ ανακηρύχθηκε και MVP για το μήνα Απρίλιο από την Euroleague.
MVP: 0
ΤOP-10: 5 (4+1)
Απογοήτευσε: 2
Ντάριους Λαβρίνοβιτς (Μπουντιβέλνικ) - 19,5
Ο κύριος ...48,4, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο φετινό σκορ στο παιχνίδι. Θεαματική διαφορά εντός και εκτός έδρας, με την παρουσία του αποκλειστικά στα παιχνίδια της Ουκρανίας να είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές στο παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια. Η μέτρια όμως εκτός έδρας παρουσία του έριξε το μέσο όρο του στο ...19,5, που ήταν και ο υψηλότερος από όλους τους παίκτες του Fantasy.
MVP: 1
TOP-10: 3 (2+1)
Απογοήτευσε: 1
Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς (Ζιέλονα Γκόρα) - 18,7
Ο παίκτης που δεν ...ήθελε να πάψει να είναι υποτιμημένος. Σε κάθε ματς όλο και πιο εντυπωσιακός, εκτόξευσέ την αξία του στα ύψη, αποτελώντας τον ορισμό του ιδανικού Fantasy παίκτη, συνδυάζοντας σκορ και κρέντιτς στο έπακρο.
MVP: 1
TOP-10: 2 (1+1)
Απογοήτευσε: 0
Αλέξις Αζινσά (Στρασβούργο) - 17,22
Ο Γάλλος σέντερ αποτέλεσε για μια περίοδο το αντίπαλο δέος του Νίκολα Μίροτιτς στην Regular Season, έχοντας μια σειρά από πολύ καλά σκορ. Δεν τελείωσε με τον ιδανικότερο τρόπο το παιχνίδι, μέχρι τότε όμως, επωφελήθηκε η πλειοψηφία των παικτών του από την εντυπωσιακή άνοδο της αξίας του.
MVP: 0
TOP-10: 1 (1+0)
Απογοήτευσε: 1
Μπόμπαν Μαριάνοβιτς (Ερυθρός Αστέρας) - 15,2
Τα σκορ του γίγαντα του Ερ. Αστέρα πήγαιναν ανάλογα με τον αντίπαλο. Αν αυτός ταίριαζε στον Μαριάνοβιτς, ώστε ο ίδιος να βρεθεί πολύ ώρα στο παρκέ, τότε δεν είχε πρόβλημα να κάνει ένα από τα μεγαλύτερα σκορ της αγωνιστικής. Αλλιώς, απλά δεν πλήγωνε τις ομάδες που τον είχαν.
MVP: 0
TOP-10: 3 (1+2)
Απογοήτευσε: 0
Λείπει: ο Στεφάν Λάσμε, που μετά το πρόβλημα τραυματισμού που είχε στη Regular Season ξεκίνησε ιδιαίτερα δυνατά το TOP 16, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στις χαμηλές πτήσεις, όπως και ο Βίκτορ Κριάπα, που η κάκιστη κανονική περίοδος του τον άφησε στο μόλις 12,2 μέσο όρο Index Rating, νούμερο αρκετά χαμηλό για την πραγματική του αξία, όπως έδειξε και στα playoffs.
Απογοήτευσαν
Στην κατηγορία αυτή κάποιες απογοητεύσεις έγιναν τόσο συνηθισμένες από μερικούς παίκτες, που από ένα σημείο και μετά δεν έκαναν εντύπωση τα πολύ μικρά ή αρνητικά τους σκορ, επομένως, πιθανώς οι αριθμοί που αναφέρονται να είναι στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτεροι. Όπως επίσης μπορεί κάποια μικρά σκορ ενός παίκτη στην αρχή της σεζόν να μην θεωρούνταν τότε απογοητεύσεις, αν και αυτό ισχύει κυρίως για τους παίκτες που ξεχώρισαν θετικά. Σε κάθε περίπτωση, η κατηγορία αυτή μπορεί να θεωρηθεί πιο υποκειμενική.
Point Guards
Ζόραν Πλάνινιτς (Εφές Πίλσεν) - 7,4
Πιθανώς η απογοήτευση της χρονιάς στη διοργάνωση. Πήγε μετά βαΐων και κλάδων στην Εφές, στην προσπάθειά της να καταφέρει επιτέλους το κάτι παραπάνω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Μπήκε 5 φορές στις απογοητεύσεις της αγωνιστικής, χωρίς να ξεχωρίσει ούτε μία εβδομάδα, στο Fantasy τουλάχιστον.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 5
Τζέρεμι Πάργκο (ΤΣΣΚΑ) - 3,3
Ίσως εξίσου μεγάλη απογοήτευση, αφού παρέμεινε μέχρι και τα playoffs, ανύπαρκτος, ενώ δεν εκμεταλλεύθηκε ούτε τον τραυματισμό του Τεόντοσιτς. Φυσικά καμιά σχέση με τον παίκτη της Μακάμπι πριν λίγα χρόνια, με το τόσο ισχνό μέσο όρο του.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 1 φορά και μετά δεν ξανα ...υπολογίστηκε.
Γουόλτερ Χοτζ (Λαμποράλ Κούτσα) - 6,6
Από τους παίκτες που είχαν ξεχωρίσει, όχι στην Euroleague βέβαια, με τη Ζιέλονα Γκόρα την προηγούμενη σεζόν, έδειχνε παίκτης με εξαιρετική σχέση με τα νούμερα. Στην Λαμποράλ και στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο όμως τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο δύσκολα και ο Χοτζ δεν κατάφερε ποτέ να θυμίσει κάτι από τον περσινό εαυτό του.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 2
Μίλος Τεόντοσιτς (ΤΣΣΚΑ) - 10,29
Πολύ μέτρια και αδιάφορη σεζόν για τον Σέρβο, ο οποίος πάντως, σ' αντίθεση με τον Πάργκο, έδωσε σημάδια ...φαντασιακής ζωής και πραγματοποίησε κάποιες θετικές εμφανίσεις μέσα στη χρονιά, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν έμεινε πολύ μακριά από αυτό που θα μπορούσε να πετύχει.
MVP: 0
TOP-10: 3 (1+2)
Απογοήτευσε: 4
Λίο Βέστερμαν (Παρτιζάν) - 3,8
Ήταν μία από τις ελπίδες της θέσης στην αρχή της χρονιάς, αλλά ξεκίνησε πολύ άσχημα και τον ...αποτελείωσε ο πολύ σοβαρός τραυματισμός που είχε, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί άλλο στην Euroleague κι έτσι να χάσει παράλληλα την ευκαιρία για ανάκαμψη.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 1
Ομάρ Κουκ (Λιέτουβος Ρίτας) - 6,5
O έμπειρος point guard δε βοήθησε όσο θα μπορούσε τη Λιέτουβος Ρίτας, ούτε τους μάνατζερ που τον εμπιστεύθηκαν, γνωρίζοντας την ικανότητά του στη δημιουργία φάσεων, αλλά και έξω από τα 6,75μ, μένοντας σε έναν αρκετά μέτριο μέσο όρο.
MVP: 0
TOP-10: 1 (0+1)
Απογοήτευσε: 1
Shooting Guards & Small Forwards
Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Φενερμπαχτσέ) - 12,29
Ξεκίνησε πολύ δυνατά τη σεζόν κι όλα έδειχναν ότι αυτός θα ήταν και φέτος ο ηγέτης της Φενερμπαχτσέ. Το TOP 16 όμως που πραγματοποίησε ήταν τουλάχιστον απογοητευτικό, όπως και της ομάδας του βέβαια κι αυτό στοίχισε σε πάρα πολλούς παίκτες του Fantasy, χρόνο, κρέντιτς και σκορ.
MVP: 0
TOP-10: 3 (0+3)
Απογοήτευσε: 5
Σίλβεν Λάντεσμπεργκ (Μακάμπι) - 2,6
Η παρουσία του στα παιχνίδια της Μακάμπι πριν την έναρξη της Euroleague ήταν εντυπωσιακή, όμως αυτό δε συνεχίστηκε και στα ματς που ...ενδιέφεραν κι έτσι πέρασε απαρατήρητος σε όλη τη σεζόν.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: όλη τη χρονιά
Σέρχι Γκλαντίρ (Ναντέρ) - 3
Μετά από ένα καλό Eurobasket και σε μια ομάδα όπως η Ναντέρ, όλα έδειχναν πως ο Γκλαντίρ ήταν μια από τις καλές, έστω ψαγμένες επιλογές για το 2-3. Τα σκορ του όμως ήταν τόσο αδιάφορα ή απογοητευτικά, που αυτή τη στιγμή πολλοί θα αναρωτιέστε αν όντως έπαιξε στην Euroleague φέτος.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 2
Power Forwards & Centers
Νέναντ Κρστιτς (ΤΣΣΚΑ) - 10,3
Με εξαίρεση ένα πάρα πολύ δυνατό διάστημα στο πρώτο μισό του TOP 16, όπου έδειχνε ασταμάτητος, η σεζόν του Σέρβου ήταν απογοητευτική. Στην Regular Season δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, ενώ από τα μέσα του TOP 16 και μετά έμεινε να προσπαθεί να κάνει κάποιο διψήφιο σκορ. Ούτε αυτό κατάφερε, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
MVP: 0
TOP-10: 4 (3+1)
Απογοήτευσε: 7
Λίνας Κλέιζα (Φενερμπαχτσέ) - 9,8
Η απογοήτευση με τον Λιθουανό δεν ήταν η μέτρια Regular Season, που θα μπορούσε να θεωρηθεί και διάστημα προσαρμογής σε μια ομάδα με πολλούς νέους παίκτες και σταρ, αλλά το ότι δε συνέχισε ένα καλό σερί που πήγε να ξεκινήσει προς τα μισά του TOP 16. Ο Μπιέλιτσα τον νίκησε κατά κράτος στον ...εσωτερικό ανταγωνισμό της θέσης και ο Κλέιζα έμεινε με μονοψήφιο μέσο όρο.
MVP: 0
TOP-10: 2 (1+1)
Απογοήτευσε: 4
Λούκα Ζόριτς (Φενερμπαχτσέ) - 7
Μετά από μια εξαιρετική σεζόν με τη Μάλαγα, όλοι περίμεναν να είναι ο στυλοβάτης της Φενερμπαχτσέ. Όχι μόνο όμως δεν στάθηκε στο ...φαντασιακό του ύψος, αλλά έγραψε ιστορία, κάνοντας το μικρότερο Index Rating στην ιστορία της διοργάνωσης, με εκείνο το αξέχαστο -14!
MVP: 0
TOP-10: 1 (0+1)
Απογοήτευσε: 3
Σεμίχ Ερντέν (Εφές Πίλσεν) - 8,3
Δεν ξεκίνησε και άσχημα τη σεζόν, αλλά από ένα σημείο και μετά ...ξεχάστηκε από την ομάδα του και ήταν ματς που δεν αγωνιζόταν καν. Βάσει των προδιαγραφών του, θα μπορούσε να είχε κάνει πολύ καλύτερη σεζόν.
MVP: 0
TOP-10: 1 (1+0)
Απογοήτευσε: 2
Ντέγιαν Μούσλι (Παρτιζάν) - 5,4
Είχε δώσει πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα πέρυσι και φέτος αναμενόταν να είναι η χρονιά της καθιέρωσής του. Η πορεία του όμως ήταν ακριβώς αντίθετη κι έτσι κατέληξε ένας παίκτης της ...φαντασιακής σειράς, που δεν είχε κανένα ενδιαφέρον σε κανένα σημείο της σεζόν.
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 3 φορές τουλάχιστον
Ντούσκο Σαβάνοβιτς (Εφές Πίλσεν) - 10,22
Μια από τα ίδια για τον Σαβάνοβιτς, που ξεκίνησε πολύ καλά τη χρονιά, όμως όταν τα πράγματα ζόρισαν, οι απογοητευτικές εμφανίσεις πλήθυναν επικίνδυνα. Συνεχίζει να είναι από τους παίκτες-παγίδες του Fantasy, που για κάποιο λόγο πολύς κόσμος εμπιστεύεται.
MVP: 0
TOP-10: 2 (0+2)
Απογοήτευσε: 6
Ντίον Τόμπσον (Μπάγερν) - 7
Στην αρχή είχε ελαφρυντικό τον τραυματισμό του, αλλά και στη συνέχεια κάθε άλλο παρά ενθουσίασε με τις εμφανίσεις του. Καμιά σχέση με τον παίκτη της Άλμπα, με το μέσο όρο του να πέφτει στο μισό!
MVP: 0
TOP-10: 0
Απογοήτευσε: 3
Μετά από 7 ολόκληρους κοπιαστικούς μήνες, ήρθε η ώρα να ξεκουραστείτε. Στο Final Four δεν έχει Fantasy (μπορείτε βέβαια να παίξετε με την παρέα σας), επομένως, καλό καλοκαίρι και από αρχές Οκτώβρη πιάνετε και πάλι δουλειά. Αυτή τη φορά θα είστε όλοι πανέτοιμοι από την αρχή της σεζόν! Devotion!