NBA

"Ο Τσίλντρες ήρθε για τον... ΠΑΟ"

"Ο Τσίλντρες ήρθε για τον... Παναθηναϊκό" γράφει σε μια εις βάθος ανάλυση αρθρογράφος του ESPN

Γίνεται λόγος για οικονομικές πτυχές κι όχι μόνο, καθώς στον επίλογο γίνεται αναφορά και στο... κοινωνικό πλαίσιο της "κόντρας" του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό.
"Αφού το αμερικάνικο μπάσκετ χώνεψε τη μεταγραφή του Τζος Τσίλντρες, του Κάρλος Ντελφίνο και του Ερλ Μπόουκινς στην Ευρώπη, σκέφτεται το... απίθανο.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς να παίζει για τον Ολυμπιακό το 2010; Ο Κόμπι Μπράιαντ να γίνει ιδιοκτήτης-παίκτης στην Ιταλία; Παίκτες της εθνικής των ΗΠΑ να μετακομίσουν στη Ρωσία;

Οι κορυφαίοι παίκτες του κόσμου με συνεντεύξεις του αναφέρουν ότι με 50 εκατομμύρια δολάρια για ένα χρόνο θα έπαιζαν στην Ευρώπη.

Μόνο που υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Κανείς στην Ευρώπη -οι παράγοντες, οι ατζέντηδες, οι φίλαθλοι, ο Τύπος που προσπαθούν ακομη να συνειδητοποιήσουν τα 20 εκ. δολάρια που θα πάρει για τρία χρόνια με τον Ολυμπιακό- δεν πιστεύει ότι μπορεί κάποια ομάδα να προσφέρει ένα τέτοιο συμβόλαιο. Ακόμη..."



"Να είμαστε ρεαλιστές... Δεν μου αρέσει να λέω ότι δεν χωράνε τα όνειρα, αλλά το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στο μακρινό μέλλον. Δεν μπορούμε να πούμε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα τέτοιο επίπεδο, που να μπορεί να... πληρώσει μια τέτοια πρόκληση.

Μπορεί μια ομάδα να αντέχει το συμβόλαιο του Τσίλντρες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους πιο ακριβοπληρωμένος παίκτες. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη, αλλα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές"

σχολίασε ο Ζόρντι Μπερτομέου.

Στο άρθρο αναλύονται οι πτυχές του θέματος όπως τα... μαθηματικά. "Αν όπως λένε οι άνθρωποι του Τζέιμς θα δεχόταν ένα συμβόλαιο 50 εκ. δολαρίων για να πάει στην Ευρώπη, τότε ο Παναθηναϊκος θα έπρεπε να πληρώσει 80 εκατομμύρια μαζί με τους τόκους" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παρακάτω γίνεται και μια σύγκριση με τα ποδοσφαιρικά δεδομένα, όπου οι τοπ παίκτες πληρώνονται 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

"Είναι πολλά λεφτά" είπε ο Μπερτομέου για τη μεταγραφή του Τσίλντρες.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα μπάτζετ. Ο Μαουρίτσιο Τζεραρντίνι σχολιάζει ότι υπάρχουν 2-3 ομάδες που μπορούν να προσφέρουν τα λεφτά που έδωσε ο Ολυμπιακός στον Τσίλντρες, αλλά δεν υπάρχουν κάποιες που να μπορούν να πληρώσουν τον Τζέιμς και τον Μπράιαντ.

"Είναι κάτι που οι Αμερικάνοι δεν μπορούν να καταλάβουν. Στην Ευρώπη επικρατεί ένα διαφορετικό σύστημα, μια διαφορετική προσέγγιση. Εδώ ο ιδιοκτήτης αγαπά την ομάδα του και έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Δεν υπάρχει σάλαρι-καπ" εξήγησε ο Ιταλός παράγοντας των Τορόντο Ράπτορς.

Και συνεχίζει ο αρθρογράφος γράφοντας: "Αν η "φιλοσοφία" των αδερφών Αγγελόπουλου είναι να μοιράσουν 80 εκ. δολάρια στον ΛεΜπρόν για οκτώ μήνες δουλειές, τότε έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν".

Για να γίνει μια απαρίθμηση των μπάτζετ: "Στην Ευρωλίγκα υπάρχουν ομάδες με 50 εκατομμύρια δολάρια όπως η ΤΣΣΚΑ, ακόμη και 3.1 εκ. όπω ο Ερυθρός Αστέρας, με μόνο έξι συλλόγους να δίνουν πάνω από 30 εκ.

Ο Ολυμπιακός πέρσι έδωσε 35.8 εκ. δολάρια, ενώ φέτος θα έχει 11 εκ. παραπάνω.

Μάλιστα υπάρχει και μια λίστα που αναφέρει:

Βαλτική


Ζαλγκίρις Κάουνας (7 εκ.)
Λιέτουβος Ρίτας (11 εκ.)
Τουρόφ (5.4 εκ.)
Άλμπα Βερολίνου (9.3 εκ.)
Ντιναμό (11 εκ.)

Ισπανία

Ρεάλ (39 εκ)
Μπαρτσελόνα (34.3 εκ)
Τάου (31.2 εκ)
Μπανταλόνα (12.4 εκ)
Ουνικάχα Μάλαγα (28.0 εκ)

Βαλκάνια



Παναθηναϊκός (42.1 εκ)
Ολυμπιακός (35.8 εκ)
Άρης (12.4 εκ)
Παρτίζαν (4.6 εκ)
Ερ. Αστέρας (3.1 εκ)

Αδριατική



Σιένα (17.1 εκ)
Βίρτους Μπολόνια (14 εκ)
Βιλερμπάν (7.5 εκ)
Τσιμπόνα (4.6 εκ)
Μιλάνο (3.1 εκ)

Ρωσία



ΤΣΣΚΑ (50 εκ)
Κίμκι (18 εκ)
Ντιναμό (20 εκ)
Ούνιξ (14 εκ)
Ντιναμό Περιχώρων (14 εκ)

Ασία



Μακάμπι Τελ Αβίβ (16 εκ)
Χαποέλ Ιερουσαλήμ (5 εκ)
Εφές (12 εκ)
Φενέρμπαχτσε (11 εκ)
Μπεσίκτας (6 εκ)

Στη συνέχεια ένα ξεχωριστός παράγοντας έχει τίτλο "Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη λέξη".

Αναλυτικότερα: "Η Ελλάδα παραμένει μια από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές, αλλά δεν είναι μια οικονομική δύναμη. Βρίσκεται στην 28η με βάση του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται πίσω από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Μέσης Ανατολής ή την Ιαπωνία.

Υπάρχει ένας λόγος που το ΝΒΑ δεν διοργανώνει παιχνίδια του NBA Europe Live κι ο Ντέιβιντ Στερν δεν αναφέρει την Αθήνα ως μια από τις πιθανές πόλεις για την ανάπτυξη του ΝΒΑ.

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολύ την οικονομία της χάρις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Ολυμπιακούς του 2004. Αλλά αν οι συνεργάτες του ΛεΜπρόν θέλουν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία στυλ Μπέκαμ, δεν θα έχουν εύκολο έργο. Το χρήμα δεν ρέει στην Ελλάδα για να δικαιολογήσει συμφωνίες με εταιρίες παπουτσιών ή μπέργκερ.

Κατά μέσο όρο την περσινή χρονιά στην Α1 κοβόντουσαν 1.200 εισιτήρια. Μπορεί ένα όνομα του ΝΒΑ να... γέμιζε τις αρένες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλές ομάδες χρησιμοποιούν γήπεδα χωρητικότητας 2.000 θέσεων!"

Στη συνέχεια του άρθρου γίνεται λόγος για τα ευρωπαϊκά κλειστά, την αγορά, τη Ρωσία και τους ατζέντηδες.

Για να καταλήξει: "Ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ. Πολλοί παρατηρητές -συμπεριλαμβάνονταςι κι εμένα- πιστεύουν ότι η απόκτηση του Τσίλντρες έγινε μόνο και μόνο για δημόσιες σχέσεις, για να έχουν κάτι οι οπαδοί του Ολυμπιακού να φωνάζουν κατά τη διάρκεια των αγώνων με τον "μισητό" τους αντίπαλο, Παναθηναϊκό. Και δείτε τι ακολούθησε..."













































































TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ