ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Τσίλντρες μιλά το SPORT 24 αναλύει

Ο Τσίλντρες μιλά το SPORT 24 αναλύει
Τσίλντρες

Ο Τζος Τσίλντρες είπε τα πράγματα με το όνομά τους και το SPORT 24 αναλύει τον Ολυμπιακό

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του βλέπουν στην πράξη, αυτό που περίμεναν –και κάποιοι το έλεγαν μεταξύ τους- ότι θα συμβεί τη φετινή σεζόν: ο κόσμος του Ολυμπιακού έχει στερέψει από υπομονή και διυλίζει τον κώνωπα κάθε παιχνίδι της ομάδας, κάθε φάση των παικτών και κάθε κίνηση του προπονητή. Ένα μήνα μετά τα φιλικά στις ΗΠΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και τις –αναμενόμενες, αξιοπρεπείς, ελπιδοφόρες- ήττες, οι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι δεν θέλουν να βλέπουν την ομάδα τους να ζορίζεται με το μισό (ίσως και λιγότερο) Μαρούσι. Δίκαιο; Όχι. Αλλά πραγματικό.
Κόντρα στην ομάδα των βορείων προαστίων ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε: αγχωμένος μετά την ήττα στη Μάλαγα, σφιγμένος ενώπιον του άδειου –λόγω τιμωρίας- ΣΕΦ, βιαστικός να νικήσει, παίξει καλά, προσφέρει θέαμα, κάτι που αποδεικνύουν και τα 19 λάθη, δεν είχε καθόλου καλή ομαδική λειτουργία στα ριμπάουντ για μια ακόμη φορά, ενώ του λείπει πάρα πολύ το καλό μακρινό σουτ, το οποίο παράλληλα δεν φαίνεται να ψάχνουν οι ερυθρόλευκοι (ο Τεόντοσιτς σουτάρει μόνο όταν το θέλει ο ίδιος, ο Ουέιφερ δεν έχει σύστημα για εκείνον και μετά δεν υπάρχει άλλος κλασικός σουτέρ). Κυρίως, όμως, ο Ολυμπιακός δεν έχει ρόλους. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός και ιδού η εξήγηση: ο καθένας προσπαθεί να αποδείξει κάτι:

Ο Μίλος Τεόντοσιτς ότι μπορεί να οργανώσει και εκτελέσει με την ευκολία που το έκανε ως ηγέτης της Εθνικής Σερβίας. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ότι φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά για αυτόν μετά τη μέτρια περυσινή. Ο Τζος Τσίλντρες ότι έχει μάθει να παίζει μπάσκετ στην Ευρώπη. Ο Πάτρικ Μπέβερλι ότι είναι και πλέι μέικερ και σούτινγκ γκαρντ (κάπου στη μέση βρίσκεται είναι η αλήθεια). Ο Λίνας Κλέιζα ότι μπορεί να βάζει 30 πόντους σε κάθε αγώνα (και όταν δεν συμβαίνει αυτό, χάνει την ψυχραιμία του και σπάει τα συστήματα). Ο Βον Ουέιφερ ότι πέρυσι έπαιξε όντως στα πλέι οφ του ΝΒΑ με τους Χιούστον Ρόκετς και ότι ο Αρτέστ δεν είναι τρελός που δηλώνει «θα σπάσει κάθε άμυνα, αν του δώσουν τα κλειδιά της επίθεσης).

Ο Τζος Τσίλντρες, του οποίου οι δηλώσεις ακολουθούν πιο κάτω, για μια ακόμη φορά δεν φοβάται να πει όσα πιστεύει, βλέπει και διαπιστώνει, όσο βρίσκεται στην Ελλάδα για να παίξει μπάσκετ. Είτε μέσω του Twitter, είτε σε συνεντεύξεις λέει πάντα αυτό που σκέφτεται και ποτέ δεν προσπαθεί να το περιτυλίξει για να είναι πιο εύπεπτο. «Το μπάσκετ δεν είναι τα στατιστικά του καθενός» είπε ο Αμερικανός και επί της ουσίας φωτογράφισε το πρόβλημα των ερυθρολεύκων.

Είναι πολλές μονάδες, που λειτουργούν αρκετές φορές αυτοβούλως. Και αυτό φαίνεται και από τις αποστάσεις που έχουν οι παίκτες πάνω στο παρκέ. Σε δύο τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να βρεθούν τρεις παίκτες και αυτό προκαλεί πρόβλημα στο ρυθμό, στις συνεργασίες και στην τελική επιλογή (προσωπική ενέργεια, όχι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες). Μπορεί ο Ολυμπιακός, λοιπόν, να κερδίζει παίζοντας και ωραίο μπάσκετ; Μόνο αν γίνει ομάδα. Για να το θέσω καλύτερα: ομάδα σαν οικογένεια.

Και τώρα Λιέτουβος Ρίτας

Ο Ολυμπιακός την Τετάρτη (19:00) αντιμετωπίζει τη Λιέτουβος Ρίτας στο ΣΕΦ, η οποία έχει κερδίσει την Εφές Πίλσεν εντός έδρας και την Ορλεάν στη Γαλλία την προηγούμενη αγωνιστική. Οι Λιθουανοί είναι μια ομάδα που σουτάρει πολύ (έχει επιχείρση 23 τρίποντα μέσο όρο σε αυτά τα ματς) και έχει πολύ μεγάλη έφεση στο ριμπάουντ και ειδικότερα στο επιθετικό (κοντά στα 15 μέσο όρο). Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που πρέπει να προσέξει πολύ ο Ολυμπιακός, ο οποίος και στη Μάλαγα και με το Μαρούσι αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα, ειδικότερα με την απουσία του Γιάννη Μπουρούση που είναι ο καλύτερος σε αυτόν τον τομέα. Οπότε πρέπει όλοι να βοηθήσουν, ακόμη και οι «κοντοί».

Οι ερυθρόλευκοι περιμένουν και τον κόσμο να προσέλθει στο φαληρικό γήπεδο, αν και όπως με την Ορλεάν, έτσι και τώρα, η ώρα διεξαγωγής του αγώνα θα αποτελέσει εμπόδιο για τους φιλάθλους, ώστε να γεμίσει το γήπεδο. Και είναι πιθανό για μια ακόμη φορά, το ΣΕΦ να είναι κάπως ψυχρό και… ανόρεχτο, συνεπώς η μόνη που μπορεί να βολευτεί από την κατάσταση αυτή είναι η Λιέτουβος Ρίτας. Και παίζει και ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σταντάρ Λιέγης στις 21:45, οπότε ας ελπίσουν στον Πειραιά ότι δεν θα παίξουν πάλι «φιλικό» όπως με την Ορλεάν…

Τσίλντρες: "Το μπάσκετ δεν είναι τα στατιστικά του καθενός

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "WIND.com.gr" ο Αμερικανός σούπερ σταρ μίλησε για την ήττα από την Μάλαγα, αλλά και την κακή εμφάνιση με το Μαρούσι.

Στο ματς με το Μαρούσι φάνηκε να μην υπάρχει καλή διάθεση; Έφταιξε η ήττα από τη Μάλαγα;

" Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες σε αυτή την ομάδα. Πολλές προσωπικότητες. Όλοι θέλουν να παίζουν 40 λεπτά, να μην βγαίνουν καθόλου, να πετυχαίνουν 30 πόντους, να παίρνουν 15 ριμπάουντ. Κάθε μπασκετμπολίστας το θέλει αυτό, όμως πρέπει να βρούμε την ισορροπία. Όλοι μας. Το μπάσκετ δεν είναι τα στατιστικά του καθενός, αλλά οι νίκες της ομάδας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο, ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και μαζί να κερδίζουμε τα ματς. Είναι θέμα μυαλού. Όταν τα καταφέρουμε, θα μας βοηθήσει στη συνέχεια. Είναι θέμα χρόνου νομίζω".

Στα φιλικά ο Ολυμπιακός είχε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Και έδινε πολλές υποσχέσεις...

" Στα φιλικά παίζαμε εντελώς διαφορετικά. Τρέχαμε πολύ περισσότερο, βγάζαμε πολλούς αιφνιδιασμούς. Στα επίσημα παιχνίδια δεν συμβαίνει αυτό. Δεν βρίσκουμε χώρο για να τρέξουμε, πηγαίνουν συνήθως στο 5 εναντίον 5 και δεν είναι εύκολο να διασπάσεις τις αντίπαλες άμυνες. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε".

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;

" Όλα αρχίζουν από την άμυνα. Πρέπει να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα, όπως και στα ριμπάουντ. Το Μαρούσι πήρε 14 επιθετικά ριμπάουντ την Κυριακή. Αν αυτά τα ριμπάουντ τα είχαμε πάρει εμείς, θα μπορούσαμε να τρέξουμε και να βγάλουμε αιφνιδιασμούς".

Δίχως να τρέξει ο Ολυμπιακός, πέτυχε 86 πόντους. Πόσους πρέπει να πετυχαίνει για να λέμε ότι έπαιξε καλά;

" Οι 86 πόντοι μπορούν να γίνουν 100. Και περισσότεροι. Πρέπει να τρέξουμε, να βγάλουμε αιφνιδιασμούς. Να μην κάνουμε λάθη. Τα 19 είναι πάρα πολλά. Σκοράραμε 86 πόντους με μόλις τέσσερις αιφνιδιασμούς. Κι αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλες δυνατότητες έχουμε. Αν, λοιπόν, πάρουμε τα ριμπάουντ, μειώσουμε τα λάθη και τρέξουμε στον αιφνιδιασμό, όλα θα γίνουν πιο εύκολα".
































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ