Ο Βαγγέλης Λιόλιος στο Show Must Go On: "Κανονικά με τον Ιτούδη η Εθνική, θέλουμε ο Γκάλης να είναι κοντά στην ομάδα"
Ο Βαγγέλης Λιόλιος με δηλώσεις του στην εκπομπή Show Must Go On ανέφερε ότι η Εθνική Ανδρών θα πάει κανονικά με τον Δημητρη Ιτούδη στον πάγκο της στο MundoBasket 2023, ενώ αναφέρθηκε ακόμα στην τιμή που έχει ετοιμαστεί για τον Νίκο Γκάλη και τον άθλο του 1987
Ο Βαγγέλης Λιόλιος έδωσε το παρών στην εκπομπή "Show Must Go On" και μίλησε με τον Παντελή Διαμαντόπουλο και τον Σπύρο Καβαλιεράτο για θέματα της Εθνικής Ανδρών και όχι μόνο.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ αναφέρθηκε στην βραδιά που θα τιμηθεί ο Νίκος Γκάλης στο φιλικό Ελλάδας - Σλοβενίας, στον άθλο του 1987, στις ενέργειες που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στο καθεστώς νατουραλιζέ που συνεχίζει να υφίσταται για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, τονίζοντας ότι δεν έγινε ποτέ καμία προσπάθεια από πλευράς Ομοσπονδίας για να συνυπάρξει με τον Τόμας Γουόκαπ στην Εθνική, αφού οι κανόνες της FIBA είναι ξεκάθαροι.
Αναλυτικά ο Βαγγέλης Λιόλιος δήλωσε:
Για την βράβευση του Νίκου Γκάλη: “Υπήρχαν πολλοί παίκτες που έφτιαξαν μία μαγική εθνική ομάδα. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Φασούλας, ο Φιλίππου, ο Σταυρόπουλος, ο Καμπούρης. Μην γελιόμαστε όμως, αυτός που βοήθησε καθοριστικά το ελληνικό μπάσκετ και άλλαξε την νοοτροπία ενός λαού, μιας κοινωνίας, δείχνοντας ότι με δουλειά και προσήλωση μπορούμε να είμαστε νικητές, ήταν ένας, ο Νίκος Γκάλης.
Στην συνείδηση του κόσμου είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία της χώρας, αλλά και για κάποιους πανευρωπαϊκά. Η μεγαλύτερή του συμβολή ήταν ότι βοήθησε μία ολόκληρη κοινωνία, στην νοοτροπία μίας ολόκληρης γενιάς Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον τιμήσουμε, να τον βραβεύσουμε. Σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, με 20.000 κόσμου να τον χειροκροτάει και να τον τιμά”.
Για το αν θα μείνει κοντά ο Νίκος Γκάλης στο ελληνικό μπάσκετ με κάποιο τρόπο: “Ο απώτερος σκοπός της ΕΟΚ είναι να σέβεται, να τιμά, να έχει κοντά το παρελθόν και τους παίκτες που έχουν συμβολίσει την πορεία. Σαφέστατα είναι κοντά μας και θα τον θέλαμε κοντά μας όπως και όλους τους παίκτες.
Η κορωνίδα είναι ο Νίκος και χάρη σε αυτόν είμαστε εδώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εννοείται πως με σεβασμό και σωστή προσέγγιση είναι μαζί μας και αυτό φαίνεται επειδή με μεγάλη συγκίνηση και χαρά δέχθηκε αυτή την πρόταση-πρόσκληση, που είναι η επιβράβευση - έστω και καθυστερημένη - για την προσφορά του σε αυτό το δημιούργημα.
Για την νοοτροπία του κόσμου και την βία στα γήπεδα: “Νομίζω ότι η μόνη λύση στα προβλήματα - και αυτό είναι στάση ζωής - είναι πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι, είναι νόμος της φύσης. Όταν πάμε μπροστά, μόνο με θετικές ειδήσεις και γεγονότα, όλα τα υπόλοιπα θα κουραστούν και θα φύγουν”.
Για το πού ήταν το 1987: “Από το 87 θυμάμαι κάθε στιγμή. Θυμάμαι την αναμονή όλων αυτών παίζαμε 3ον3. Το βράδυ δεν μπορούσα να βρω εισιτήριο και καθόμουν σπίτι με φίλους και τα τελευταία δευτερόλεπτα δεν τα είδα. Ήμουν στο μπαλκόνι. Άκουσα τους πανηγυρισμούς.
Ήταν από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής μου. Ήταν απίστευτη χαρά. Έζησα και τις άλλες χαρές σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Όταν το ζεις ζωντανά είναι πολύ έντονο. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη αγάπη, χαρά είναι παντοτινή. Το 87΄’ ήταν ένα και θα το θυμόμαστε πάντα. Λυπάμαι τις επόμενες γενιές που δεν το έζησαν. Η πρώτη φορά είναι μία και κανονική”.
Για το τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από την Εθνική στο μέλλον: “Εφόσον είμαστε όλοι υγιείς, θα πάμε δυνατοί εκεί. Σωματικά και πνευματικά. Η πνευματική προσήλωση είναι πιο σημαντική, όχι μόνο στους παίκτες, αλλά κυρίως στην διοίκηση.
Πάμε σε ένα δύσκολο τουρνουά. Πρέπει να πάμε προσηλωμένοι και να προσέχουμε πώς κινούμαστε. Πολλές φορές βάζουμε ψηλούς στόχους και σπάμε τα μούτρα μας. Στις μεγάλες επιτυχίες δεν πήγαμε ως φαβορί. Να πάμε συνειδητοποιημένοι και με ταπεινοφροσύνη. Αυτό πρέπει να μεταφερθεί σε όλους. Πάμε σε τουρνουά με μεγαθήρια, χαιρόμαστε για αυτό, θα χαρούμε αν προχωρήσουμε. Η Εθνική θα πάει κανονικά με τον Δημήτρη Ιτούδη στο Παγκόσμιο. Θα προχωρήσει ως έχει”.
Για το αποτέλεσμα των ενεργειών που έκανε η ΕΟΚ: Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και βλέπω τι άσχημα έγιναν. Από τα 10 πράγματα που θα κάνουμε, τα 4 θα είναι λάθος. Για να μην κάνεις λάθος πρέπει να μην κάνεις τίποτα. Κάναμε πολλά πράγματα, απλώσαμε πολύ τον τραχανά σε πολλά πράγματα. Μου αρέσει ότι η ΕΟΚ έχει πια μία οργάνωση και δομή που μπορεί να υποστηρίζει τόσες δραστηριότητες. Τα κομμάτια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα είναι τεράστια και θα χρειαστούμε χρόνο να τα προχωρήσουμε
Πρέπει να βελτιώσουμε πλέον την Α1 Γυναικών, την Β’ και Γ’ Εθνική. Σε κάθε κατηγορία θα κάνουμε και βήματα, Θα μελετάμε τι πήγε καλά και θα συνεχίζουμε. Προχωράμε. Οι Εθνικές οργανώνονται πολύ καλά, το αναπτυξιακό προχωράει.
Ψηφιακά πάμε τρέχοντας με ψηφιακό φύλλο αγώνος από του χρόνου. Υπάρχουν αρκετές αλλαγές που θα ανακοινώσουμε. Πρέπει να τρέξουμε και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να κρατάμε τα καλά και να διορθώνουμε τα άσχημα.
Ο κακός εαυτός μας είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Δεν μπορώ να κατηγορήσω για κακούς φιλάθλους. Πρέπει πρώτα να δώσουμε όλοι το πρότυπο. ΕΟΚ, ομάδες, δημοσιογράφοι, προπονητές, όλοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα σε όλους και τα παιδιά. Αν τα παιδιά δουν να γίνεται κάτι καλό θα το κάνουν. Το τρίπτυχο είναι το εξής: Σεβασμός, ταπεινοφροσύνη και κριτική”.
Για το αν έγινε προσπάθεια να αλλάξει το καθεστώς νατουραλιζέ του Τάιλερ Ντόρσεϊ για να συνυπάρξει με τον Τόμας Γουόκαπ: “Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για το θέμα. Δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για να υπάρξει ταυτόχρονη παρουσία Ντόρσεϊ και Γουόκαπ. Η FIBA έχει κανόνες και η κάθε χώρα έχει δικούς της κανόνες. Η FIBA αναφέρει ότι υπάρχει ένας νατουραλιζέ ανά εθνική ομάδα. Δεν υπάρχει ότι έπρεπε να είναι και ο ένας και ο άλλος και έχει να κάνει με το πότε ένας παίκτης έλαβε το διαβατήριο.
Ο ελληνικός νόμος έχει συγκεκριμένες διαδικασίες και τις ακολουθήσαμε. Στην περίπτωση του Ντόρσεϊ έγινε με την διαδικασία περί ιθαγένειας ελληνικης. Στην περίπτωση του Γουόκαπ περί ιθαγένειας ελληνικής. Αυτό έγινε. Όπως αργότερα θα γίνει με τον Μήτρου-Λονγκ. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Οι κανονισμοί της FIBA ως διοργανώτριας αρχής είναι συγκεκριμένοι. Δεν έχει να κάνει με τον τρόπο ιθαγένειας κάθε χώρας, αλλά με τον δικό της τρόπο. Αλλιώς μία χώρα θα έβαζε 15. Η FIBA λειτουργεί με έναν τρόπο. Εμείς ακολουθούμε τα κελεύσματα των καιρών και δίνουμε όλα τα εργαλεία για τους προπονητές, σεβόμενοι νομοθεσία και κανόνες της FIBA”.