ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης στο SPORT24 για την Εθνική: "Όταν πιστεύεις στην ομάδα σου, σίγουρα θα πεις πάω για το καλύτερο, πάω στα μετάλλια"

Ο Βασίλης Σπανούλης στην μεγάλη συνέντευξή του στο SPORT24 και τους Σπύρο Καβαλιεράτο, Χάρη Σταύρου
Ο Βασίλης Σπανούλης στην μεγάλη συνέντευξή του στο SPORT24 και τους Σπύρο Καβαλιεράτο, Χάρη Σταύρου ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ/SOOC

Ο Βασίλης Σπανούλης αναφέρθηκε στην μεγάλη συνέντευξή του στο SPORT24 στην Εθνική, τονίζοντας ότι βάζει ψηλά τον πήχη και θεωρεί μιζέρια το να μην κάνει κάποιος λόγο για μετάλλιο ή διάκριση επειδή φοβάται την αποτυχία.

Ο Βασίλης Σπανούλης παραχώρησε μία μεγάλη συνέντευξη στο SPORT24 και τους Σπύρο Καβαλιεράτο, Χάρη Σταύρου, με την κουβέντα να πηγαίνει κάποια στιγμή - απολύτως λογικά - στην Εθνική Ελλάδας και τις ελπίδες διάκρισης.

Με αυτό υπόψη, ο Λαρισαίος τεχνικός τόνισε ότι ο ίδιος από μόνος του βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, θεωρώντας ότι αυτός είναι το σωστό, αναφέροντας ότι είναι μιζέρια να φοβάται κάποιος να κάνει λόγο για μετάλλιο ή διάκριση σε μία μεγάλη διοργάνωση.

Αναλυτικά ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε:

"- Κεφάλαιο Εθνική, προολυμπιακό και Ολυμπιακοί Αγώνες. Πώς ήταν η εμπειρία; Και χωρίς να υπονοήσουμε ότι έγινε κάτι λάθος, θα θέλαμε να μάθουμε αν θα άλλαζες κάτι σε όλη αυτή τη διαδικασία.

"Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ όμορφη. Όταν ανέλαβα την Εθνική, είχα πει στον πρόεδρό μας και στον Νίκο Ζήση που είναι GM, ότι στόχος μου ήταν φέτος να χτίσουμε κάτι καλό και του χρόνου να πάμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο.

Πήγαμε ακόμη καλύτερα απ' όσο περίμενα, συναντώ πολλούς ανθρώπους στο δρόμο και μου λένε "αχ Βασίλη, αυτό το παιχνίδι αν το κερδίζαμε...".

Τους λέω ότι ακόμη και στις χρυσές εποχές, την εποχή του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα και την επόμενη που ήταν ο Διαμαντίδης, ο Παπαλουκάς, ο Ζήσης, ο Λάζαρος και όλοι αυτοί οι σπουδαίοι παίκτες, σε Ολυμπιακούς Αγώνες φτάσαμε μέχρι προημιτελικό..

Θα πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι που με την πρώτη φτάσαμε μέχρι τους προημιτελικούς

Επίσης, έχω συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2004 στην Ελλάδα και το 2008 στο Πεκίνο, το φετινό επίπεδο ήταν τουλάχιστον μία-δύο κλάσεις πάνω.

Ήταν πολύ υψηλό, ήρθαν όλοι οι παίκτες και εμείς ήμασταν μία ομάδα που χτιζόταν.

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τον τρόπο που αντέδρασαν τα παιδιά, είναι πολύ δύσκολο να παίξεις προολυμπιακό και Ολυμπιακούς, το έχω κάνει στο Πεκίνο.

Είναι πάρα, πάρα, πάρα πολύ δύσκολο να φορμαριστείς δύο φορές σε ένα καλοκαίρι. Εδώ λέμε επιστημονικά ότι ένας παίκτης φορμαρίζεται δύο φορές σε έναν χρόνο.

Όλο το credit πηγαίνει στα παιδιά, είχαν γεμάτες χρονιές και μικροτραυματισμούς και διάφορα προβλήματα, κατάφεραν όμως να παίξουμε εξαιρετικό μπάσκετ στο προολυμπιακό.

Φτάσαμε πολύ κοντά στο τοπ της φόρμας μας, μετά υπήρχε ένα νεκρό διάστημα γιατί είχαν αδειάσει τα παιδιά, υπήρχε κούραση, υπήρχε χαλάρωση γιατί πετύχαμε έναν μεγάλο στόχο, αλλά έδωσαν και την ψυχή τους απέναντι σε σπουδαίους αντιπάλους που είναι από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο.

Τους είδαμε στα ίσα, είδαμε ότι έχουμε μικρύνει πάρα πάρα πολύ την απόσταση που μας χώριζε τα τελευταία χρόνια. Είμαστε εκεί, ένα λάθος, μια επίθεση, μια λεπτομέρεια, ένα σουτ, θα μπορούσαμε να έχουμε πάει και παραπάνω. Εμένα δεν με νοιάζει το αποτέλεσμα, με νοιάζει ότι χτίσαμε κάτι καλό, χτίσαμε τις σχέσεις μας, το dna μας, την ταυτότητά μας, τους ρόλους μας. Είναι κάτι με το οποίο θα πορευθούμε και στη συνέχεια".

- Οπότε εσύ πιστεύεις ότι μπορεί αυτή η ομάδα να έχει συνέχεια στο EuroBasket 2025; Γιατί κάποιοι παίκτες είναι οριακά στα τελειώματά τους και η επόμενη φουρνιά είναι πολύ μακριά.

"Είναι δουλειά μας να χτίσουμε την ομάδα με τον τρόπο που επιθυμούμε. Για εμένα ένα παιδί 35-36 ετών δεν είναι τόσο μεγάλο για την Εθνική.

Είδαμε τον Κώστα Παπανικολάου να παίζει εξαιρετικά το καλοκαίρι, είδαμε τον Καλάθη στο προολυμπιακό να είναι εξαιρετικός. Και στους Ολυμπιακούς ήταν καλός, ίσως δεν είχε την απόδοση που ήθελε και ο ίδιος, αλλά ήταν εκπληκτικός προηγουμένως και βοήθησε τα μέγιστα για να περάσουμε.

Είναι η δουλειά μας να βρούμε τους επόμενους, να τους δούμε, να τους δοκιμάσουμε, όπως είναι και δουλειά των παιδιών να δουλέψουν, να είναι σε ομάδες που θα παίζουν και θα δείχνουν το ταλέντο τους

Πιστεύω πως είναι μία κατάσταση που πρέπει να απασχολεί και τις δύο πλευρές.

Και τα παιδιά πρέπει να δουλέψουν περισσότερο και να μην τα περιμένουν όλα, να μην προσπαθούν να βρουν την εύκολη λύση, να μη λένε "γιατί δεν είμαι εγώ στην Εθνική και είναι ο άλλος;

Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δουλέψουν, ότι πρέπει να δείξουν κάτι για να περάσουν την πόρτα της Εθνικής. Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοιχτή για όλους.

Είναι στο χέρι του κάθε παιδιού και μετά στο χέρι το δικό μας να διακρίνουμε ποιο παιδί έχει δουλέψει, ποιο παιδί έχει βελτιωθεί για να τον δοκιμάσουμε και γιατί όχι, να είναι στην κανονική ομάδα. Από εκεί και πέρα, είναι η χημεία, το κράμα εμπειρίας και νιάτων.

Φέτος έγιναν κάποια πολύ καλά βήματα με τον Τολιόπουλο, με τον Χαραλαμπόπουλο, με τον Χουγκάζ, υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έρχονται, ο Μωραΐτης, ο Καλαϊτζάκης, παιδιά που μπορούν αν βελτιωθούν και αν δουλέψουν να είναι στην Εθνική για πολλά χρόνια.

Ο Κώστας ο Αντετοκούνμπο, που δεν ήταν μαζί μας και ήταν μεγάλη απώλεια, ο Θανάσης που είναι παιδί το οποίο συνεισφέρει τα μέγιστα και έλειψε από την Εθνική.

Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά ότι όταν κόβεται κάποιος, δεν κόβεται επειδή δεν είναι καλός. Ίσως κοπεί επειδή στα μάτια μου δεν ταίριαξε στη χημεία, στα μάτια μου έκανε κάποιος καλύτερη προετοιμασία, αυτό το καλοκαίρι είσαι εσύ, το άλλο μπορεί να είσαι εσύ αν δουλέψεις.

Δεν πρέπει να απογοητεύονται, πρέπει να πεισμώνουν, να μας δείχνουν ότι κάναμε λάθος και την επόμενη χρονιά αυτοί θα είναι στην Εθνική ομάδα".

- Τι τους είπες στο φινάλε των Ολυμπιακών Αγώνων;

"Ότι είμαι περήφανος γι' αυτούς, ότι κάναμε κάτι πολύ σπουδαίο. Το πιο δύσκολο πράγμα στον ομαδικό αθλητισμό είναι να χτίσεις την χημεία και την ταυτότητα της ομάδας κι αυτό είναι ξεκάθαρο ότι το καταφέραμε.

Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο απ' έξω. Εμένα με ενδιαφέρει πώς νιώθω εγώ, πώς νιώθουν τα παιδιά, πώς νιώθουμε μέσα στην ομάδα.

Πολλοί θα πουν "να, άκουσα αυτός είπε καλά λόγια για εμάς". Εμένα δεν με ενδιαφέρει αυτό, εμένα με ενδιαφέρει πώς νιώθουμε εμείς.

Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια, αλλά δεν με ενδιαφέρουν αν δεν το νιώθουμε εμείς σαν ομάδα. Ούτε θέλω να νιώσω καλά ακούγοντας καλά λόγια. Εγώ θα νιώσω καλά όταν θα είναι η ομάδα καλά και όταν τα παιδιά το πιστεύουν. Και πραγματικά φέτος το πίστεψαν και κατάλαβαν πόσο καλή ομάδα είμαστε και μπορούμε να γίνουμε".

- Κάποτε υπήρχε η ΑΕΚ, μετά ο Άρης κι ο ΠΑΟΚ, τα τελευταία 30 χρόνια ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός. Όμως η εκτόξευση του μπάσκετ ήρθε από την Εθνική το 1987, η δεύτερη από την Εθνική το 2005-2006. Πόσο κοντά είμαστε στην τρίτη; Έρχεται;

"Αυτό επιθυμούμε, γι' αυτό κι εγώ ανέλαβα την Εθνική. Δεν κρύβομαι πίσω από τα λόγια μου, ούτε θέλω να βάλω πίεση, αλλά είμαστε εδώ για να πετύχουμε, δεν είμαστε εδώ για να λέμε "πάμε καλά"

Πάμε καλά για να χτίσουμε κάτι, μετά όμως πρέπει να πετύχουμε κάτι. Αν δεν τα καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια ή του χρόνου, πάει να πει ότι κάναμε καλή δουλειά, αλλά δεν κάναμε τη δουλειά που ήθελα εγώ, τη δουλειά για την οποία ανέλαβα την ομάδα.

Εγώ μόνος μου βάζω τον πήχη ψηλά στον εαυτό μου, γιατί πρέπει πάντα να δουλεύουμε για το καλύτερο. Αυτό το φοβόμαστε να μιλήσουμε, φοβόμαστε να πούμε ότι θα πάμε ψηλά, το θεωρώ ανασφάλεια, μια αρνητική ενέργεια, μια μιζέρια. Όταν πιστεύεις στην ομάδα σου, σίγουρα θα πεις πάω για το καλύτερο, πάω στα μετάλλια.

Το να φοβόμαστε να το πούμε, για να μην το γρουσουζέψουμε, εγώ δεν το θεωρώ σωστό. Όταν ένας άνθρωπος, η ομάδα, η διοίκηση πιστεύουν, να φοβηθούν να το πουν; Αν δεν πετύχουμε, θα πούμε ότι αποτύχαμε.

Δεν είναι μόνο η νίκη στη ζωή, είναι και η αποτυχία. Μπορεί μια αποτυχία να είναι η αρχή για μία επιτυχία. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας ούτε θα διώξω τις ευθύνες από αυτό που έχω αναλάβει".

- Επειδή μίλησες για ρόστερ και για επιλογές και επειδή φέτος υπάρχει μια υπερφόρτωση σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, πώς διαχειρίζεσαι μία τέτοια συνθήκη και πώς κρατάς τους παίκτες ζεστούς στη διάρκεια της σεζόν;

"Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά, σίγουρα αυτό που εμένα, ως προπονητή της Eθνικής ομάδας, μου αρέσει να τα βλέπω να παίζουν. Δεν μου αρέσει όταν δεν παίζουν, όταν δεν έχουν ρυθμό, όταν δεν έχουν καλή ψυχολογία.

Από την άλλη, οι προπονητές των ομάδων πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις, πρέπει να κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο για τις ομάδες τους.

Το καλό φέτος είναι ότι έχουμε δύο παράθυρα, τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, ενώ φέτος τα παιδιά θα ξεκουραστούν τουλάχιστον έναν μήνα και παραπάνω.

Θα έχουμε τη δυνατότητα για έναν μήνα να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που θέλω να προσθέσω στην ομάδα και σε αυτά που θέλω να κρατήσω.

Αν σε 3-5 μέρες καταφέραμε να αφομοίωσουμε τη φιλοσοφία μου και να παίξουμε τόσο καλά, με τέτοια υπερπροσπάθεια, δεν μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να γίνει με έναν μήνα προετοιμασία.

Πραγματικά είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά παράλληλα είμαι και ταπεινός γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά γι' αυτό που θέλουμε".

- Επειδή είπες ότι θα πάμε για κάτι πολύ μεγάλο στο EuroBasket 2025, είσαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πάμε με full roster;

"Γενικά είμαι αισιόδοξος σαν άνθρωπος, δεν είναι κάτι που το λέω για να το λέω, έτσι είμαι σαν άνθρωπος.

Όταν αναλαμβάνω κάτι, πάντα θέλω το καλύτερο, δεν αναλαμβάνω κάτι ούτε για να βγω δεύτερος, ούτε τρίτος, ούτε τέταρτος, ούτε πέμπτος, ούτε έκτος

Αναλαμβάνω κάτι για να βγούμε πρώτοι. Τώρα αν πάρεις ασημένιο μετάλλιο, αν πάρεις χάλκινο, δεν θα πεις όχι, αλλά για εμένα στο μυαλό μας πρέπει να είναι πάντα η υψηλότερη θέση.

Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι γιατί τότε πραγματικά πιστεύεις στις δυνατότητές σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα έρθει χωρίς να χύσουμε ιδρώτα, χωρίς να καταναλώσουμε ενέργεια, χωρίς να έχουμε την απαραίτητη συγκέτρωση, χωρίς να δουλέψουμε σκληρά.

Θα έχουμε έναν μήνα το καλοκαίρι, συν τα παράθυρα τώρα, να οργανωθούμε και να ετοιμαστούμε για το EuroBasket 2025.

Ευελπιστούμε θα είναι όλα τα παιδιά διαθέσιμα και από εκεί και πέρα θα είμαι στην... δεν θα πω στη δυσάρεστη θέση, στην ευχάριστη, αν και πολλοί προπονητές λένε "είμαι στη δυσάρεστη θέση να έχω πολλούς.

Για εμένα αυτό δεν είναι δυσάρεστο, είναι ευχάριστο να έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσους καλούς παίκτες. Δεν είναι κακό να πεις σε κάποιον ότι κάποιος άλλος ταιριάζει πιο πολύ, δεν είναι ότι δεν τον σέβεσαι.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κάποιοι πρέπει να κοπούν, ίσως να είναι την επόμενη φορά, όπως είπα πριν. Άρα, για να πάει καλά η ομάδα, πρέπει να συνεχίσει να είναι κάθε καλοκαίρι μαζί.

Μόνο για περίπτωση τραυματισμού είναι σεβαστό και δεκτό κάποιο παιδί να μείνει έξω. Τώρα, για να ξεκουραστεί, εγώ αυτό δεν το θεωρώ σωστό, κάθε φορά που σε καλεί η πατρίδα πρέπει να είσαι εκεί. Κάθε φορά που σε καλεί η Εθνική πρέπει να είσαι εκεί.

Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλό, πρέπει τα παιδιά που θα κληθούν να είναι εκεί και από εκεί και πέρα θα είναι δική μου επιλογή να αποφασίσω ποιος θα είναι στην ομάδα".

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη:

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ