EUROLEAGUE

Ο2 World: Η αρένα των μονομάχων

O2 World το γήπεδο... στολίδι που θα φιλοξενήσει το φάιναλ-φορ (vids)

Την Παρασκευή 1η Μαΐου, στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα Γερμανίας, οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ και της Μπαρτσελόνα θα παραταχθούν μπροστά στους 3 διαιτητές για το τζάμπολ του πρώτου ημιτελικού του Final-4. Οι αγώνες φιλοξενούνται στο αχανές "Οξυγόνο", όπως ονομάζεται ο αθλητικός πολυχώρος που κατασκευάστηκε πέρυσι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.
Το SPORT 24 σας ξεναγεί στο "O2 World", δίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες σε όσους φίλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού ταξιδέψουν στο Βερολίνο για να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το "O2 World" είναι ένα μεγάλο αθλητικό κλειστό στάδιο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο του 2008 και θα φιλοξενήσει από την 1η μέχρι και την 3η Μαΐου τους αγώνες του Final-4 της φετινής Ευρωλίγκας. Η επιβλητική αρένα είναι χτισμένη δίπλα στον ποταμό Spree και ανάμεσα στον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου (Ostbahnhof) και την οδό Warschauer Straße.

Το "O2" το πήρε από την μεγάλη γερμανική εταιρεία "Telefonica O2 Germany" (έναν από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς παροχής κινητής τηλεφωνίας), η οποία αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της ονομασίας του.

Στο "Οξυγόνο" μπορούν να φιλοξενηθούν αγώνες μπάσκετ, χάντμπολ, χόκεϊ επί πάγου, αλλά και άλλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ή συναυλίες. Η χωρητικότητα, η οποία διαφέρει ανάλογα με το άθλημα ή το event, κυμαίνεται από 14.200 θέσεις (στην περίπτωση του χόκεϊ), μέχρι και 16.000 θέσεις στους αγώνες του μπάσκετ, ενώ στις συναυλίες φτάνει τις 17.000. Αποτελεί την έδρα των τοπικών ομάδων Alba Berlin (μπάσκετ) και Eisbären Berlin (χόκεϊ επί πάγου).

Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι, ένα ξενοδοχείο και ένα καζίνο, ενώ πολύ κοντά, δίπλα στον ποταμό Spree, μπορείτε να βρείτε μέρος του παλιού τείχους που χώριζε για δεκαετίες την πόλη στα δυο, με τα γκράφιτι και τα συνθήματα μιας άλλης εποχής.

Το "O2 World" κατασκευάστηκε από την AEG, στοίχισε 165 εκατομμύρια ευρώ και είναι το μοναδικό κτίριο του Βερολίνου που θα μπορούσε να χωρέσει με άνεση την Πύλη του Βραδεμβούργου! Το μήκος του είναι 160 μέτρα, το πλάτος του 130 και το ύψος του 35 μέτρα. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 60.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι κερκίδες καλύπτουν τα 12.000 από αυτά.

Ο χώρος του γηπέδου ανέρχεται σε 230.000 κυβικά μέτρα, ενώ οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 60 μ. Χ 40 μ. Θεατές και δημοσιογράφοι έχουν πρόσβαση στο εσωτερικό του γηπέδου από 8 κεντρικές σκάλες και άλλα τόσα ασανσέρ.

Για τους VIP υπάρχουν 59 σουίτες, οι οποίες παρέχουν κάθε είδους ανέσεις, ενώ το κάπνισμα απαγορεύεται κυριολεκτικά δια ροπάλου. Αν σας πιάσουν να ανάβετε τσιγάρο, το πιθανότερο είναι να σας βγάλουν έξω από το γήπεδο και αφού πληρώσετε το τσουχτερό πρόστιμο, θα σας στείλουν από εκεί που ήρθατε. Προσοχή, οι τύποι δεν αστειεύονται!

Ούτε αυτοί – και πολύ περισσότερο – ούτε τα φοβερά Schaeferhunde (γερμανικά, εκπαιδευμένα λυκόσκυλα), τα οποία είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια του γηπέδου και την πρόληψη ή καταστολή των επεισοδίων. Όσοι "ρομαντικοί" αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία του Τελ Αβίβ και της Σαραγόσα, ας έχουν το νου τους γιατί οι "Γκερμάνεν" καραδοκούν!

Οι σύγχρονες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν στην κατασκευή του "O2 World", το έχουν εξοπλίσει με όλες τις πιθανές ανέσεις για τον θεατή και κάθε είδους τεχνική υποστήριξη για τους δημοσιογράφους. Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί υιοθέτησαν οικολογικές προδιαγραφές στον σχεδιασμό, ενώ η ακουστική είναι καταπληκτικής ποιότητας, μετατρέποντάς το γήπεδο, όποτε χρειάζεται, σε ιδανικό χώρο συναυλιών.

Στους 8 μήνες της λειτουργίας του, το "Οξυγόνο" έχει φιλοξενήσει ήδη τους Metallica (στην παρθενική μουσική εκδήλωση, στις 12 του περασμένου Σεπτέμβρη), την Tina Turner, τον Leonard Cohen και την Alicia Keys, ενώ εδώ θα γίνει φέτος η τελετή του 2009 MTV Europe Music Awards, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση τείχους του Βερολίνου.

Η πρόσβαση στο γήπεδο είναι αρκετά εύκολη. Η καλύτερη λύση είναι το μετρό (U-Bahn). Υπάρχει στάση του υπόγειου στην "Warschauer Straße", που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο γήπεδο. Αν προτιμάτε πιο αθλητικές λύσεις, τότε καλό είναι να ξέρετε ότι μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο έξω από το γήπεδο και να το επιστρέψετε σε οποιονδήποτε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης ή πάλι στο ίδιο μέρος. Υπάρχει ειδικό σημείο πάρκινγκ έξω από το γήπεδο με 400 θέσεις για ποδήλατα, ενώ η εταιρία που τα νοικιάζει είναι η Deutsche Bahn AG (οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι).

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο γήπεδο με μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχουν στο από το επίσημο site του "O2 World". Αν φτάσετε με αυτοκίνητο, μπορείτε να παρκάρετε σε ένα από τα τέσσερα πάρκινγκ που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο. Στο P1 θα μπείτε μόνο αν είστε VIP, οπότε μάλλον κατευθυνθείτε σε ένα από τα υπόλοιπα (P2, P3 και P4). Για το ακριβές σχεδιάγραμμα, κοιτάξτε εδώ , επίσης από το επίσημο site του γηπέδου.

Το γήπεδο



Μια εσωτερική άποψη



Ακόμη ένα βίντεο






































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ