EUROBASKET

Οι αριθμοί της πρώτης φάσης

Οι αριθμοί της πρώτης φάσης
INTIME SPORTS

Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε κι ο λόγος περνάει στην... στατιστική. Ποιοι ήταν οι καλύτεροι σε κάθε κατηγορία, ποιοι οι Έλληνες που ξεχώρισαν και ποιοι είχαν "παράξενους" αριθμούς; Το Sport24.gr αναλύει...

Ο Λούολ Ντενγκ τα... πήρε τα σουτάκια του, οι ΝΒΑερ Μπενζά-Φεζένκο πέρασαν απαρατήρητοι, ενώ ο Ομέρ Ασίκ μάλλον θα πρέπει να "ντρέπεται" για τους αριθμούς του. Οι κορυφαίοι παίκτες σε κάθε στατιστική κατηγορία, οι πιο... άστοχοι και αυτοί που έχουν κάτι διαφορετικό να θυμούνται από τις 24 ομάδες της διοργάνωσης.

Τα... έσπασαν

Ο έμπειρος -κατά τα άλλα- Ταλ Μπερστάιν είχε το χειρότερο ποσοστό στα δίποντα. Συγκεκριμένα είχε 11%, ελαφρώς χειρότερο από το 12% του Σοκόλοφ και του Λένζι.

Ο Τιμού Ράνικο είχε 11% στα τρίποντα (2/18), παρά το γεγονός ότι θεωρείται εξαιρετικός σουτέρ. Το ίδιο ποσοστό είχε κι ο Στέφανο Μανσινέλι (1/19) ο οποίος όμως δεν φημίζεται για το περιφερειακό παιχνίδι του. Ακόμη... χειρότερα οι δύο Τούρκοι. Ο Τσενκ Ακιόλ είχε 8% (1/12) κι ο Κερέμ Τουντσερί είχε 6% (1/14). Δεν ξεπέρασε κανείς τους όμως το 5.9% του Γκόραν Ντράγκιτς (1/17), του μεγάλου πρωταγωνιστή της Σλοβενίας.

Τα παράδοξα της στατιστικής

Στα ρηχά ο ΝΒΑερ Κίριλο Φεζένκο με 5.0 πόντους και 2.4 ριμπάουντ. Το περίεργο είναι ότι έπαιζε μόλις 9.6 λεπτά.

Ένα δίποντο έχασε μόνο ο Ογκούζ Σαβάς που είχε 11/12.

Ο Ομέρ Ασίκ είχε 42% στις βολές, δηλαδή 12/28. Επίσης δεν είχε ούτε μια ασίστ, ούτε ένα κλέψιμο σε 114 λεπτά συμμετοχής.

Με... 50% σουτάρει στις βολές ο Ρούντι Φερνάντες!

Τα διπλάσια ριμπαόυντ από τον αδερφό του πήρε ο Μαρκ Γκασόλ. Έδωσε σχεδόν και τις διπλάσιες ασίστ!

Στα ρηχά ο Μανουέλ Καλντερόν είχε 5.2 πόντους, 2.6 ασίστ με 37% εντός πεδιάς σε 18 λεπτά συμμετοχής.

Ο Ρίκι Ρούμπιο δεν ευστόχησε ούτε σε ένα τρίποντο στην πρώτη φάση του τουρνουά. Είχε 0/8 προσπάθειες.

Οι αδερφοί Γκασόλ πέτυχαν περισσότερα τρίποντα από τους Ρούμπιο, Γιούλ, Σάδα, Κλαβέρ και Σαν Εμετέριο μαζί, ενώ ευστόχησαν σε όσα ακριβώς κι ο Ρούντι.

"Κομπιούτερ" ο Σμόντις δεν έκανε ούτε ένα λάθος στην πρώτη φάση, όπου έπαιζε 15 λεπτά σε κάθε ματς.

Μια βολή κάθε 55 λεπτά συμμετοχής εκτελεί ο Μάρκο Κέσελι που είχε 2/2!

Ο ύψους 2.14 Νέναντ Κρστιτς πήρε λιγότερα ριμπάουντ από τους φόργουορντ Σαβάνοβιτς, Κέσελι και τον γκαρντ Τεόντοσιτς.

Ο πάουερ-φόργουορντ Κριάπα είναι ο καλύτερος πασέρ της Ρωσίας με 5 ασίστ ανά παιχνίδι.

Πέντε παίκτες της Πολωνίας είχαν πάνω από 11.0 πόντους ανά παιχνίδι.

Κουκ και Γιέρετιν μοίρασαν το 56% των ασίστ του Μαυροβουνίου.

Πέντε παίκτες της Λιθουανίας σκοράρουν πάνω από 9.6 πόντους (Καουκένας, Καλνιέτις, Πόσιους, Γιασάιτις, Γιασικεβίτσιους).

Μόνο οι Κουζίν και Μαεστράνζι δεν πέτυχαν τρίποντο για την Ιταλία.

Η τριάδα Μπαρνιάνι-Γκαλινάρι-Μπελινέλι έκανε το 64% των σουτ της "σκουάντρα ατζούρα".

Ο Γκάι Πνίνι δεν πήρε ούτε ένα επιθετικό ριμπάουντ παρότι έπαιξε συνολικά 140 λεπτά.

Ο Ντενγκ έκανε το 30% των σουτ της Μεγάλης Βρετανίας και εκτελούσε το 40% των βολών της ομάδας!

Νταμπλ-νταμπλ μέσο όρο για τον Κρις Κέιμαν που είχε 12.8 πόντους και 10.0 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Συν του ότι έκανε και τα... μισά κοψίματα της γερμανικής ομάδας (6 από τα 13).

Τρεις Γάλλοι μόνο πέτυχαν πάνω από ένα τρίποντο στην πρώτη φάση! Αυτοί ήταν οι Τζελεμπάλ, Μπατούμ και Πάρκερ.

Οι Φινλανδοί απέδειξαν πόσο "ομάδα" είναι με την πρόκριση τους, παρά το γεγονός ότι ο εμπειρότερος παίκτης τους (Ράνικο) δεν είχε περισσότερους από 4.2 πόντους ανά παιχνίδι. Ήταν δηλαδή ο 3ος χειρότερος σκόρερ μετά τον Νίκιλα και τον Μακαλάινεν, που έπαιζαν συνολικά λιγότερα από 10 λεπτά.

Άχαστος ο Άντε Τόμιτς. Όχι μόνο είχε 74% στα δίποντα, αλλά σούταρε με 88% και στις βολές!

Με 37% (20/54 εντός πεδιάς) εκτελούσε ο καλύτερος σουτέρ της Ευρωλίγκα, ο Μίρζα Τελέτοβιτς, που έκανε ένα απογοητευτικό τουρνουά.

Μόλις 8 σουτ έκανε ο Ερμίν Μπάβσιτς της Βοσνίας στα πέντε παιχνίδια που αγωνίστηκε.

Ο απολογισμός του χειρότερου... ΝΒΑερ του Ευρωμπάσκετ, του Ντι Τζέι Μπενζά ήταν 5.6 πόντοι και 2.6 ριμπάουντ.

Οι Βέλγοι είχαν μόνο έναν παίκτη με περισσότερους από 10 πόντους (10.8 τον Μπέγκιν)

Ο Λούολ Ντενγκ έκανε τα περισσότερα σουτ στο τουρνουά. Σε κάθε ματς είχε 19.0 προσπάθειες εντός πεδιάς.

Ο Σάφαρτζικ είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στη σύγκριση ασίστ/λάθος μες στους πρώτους 20 πασέρ της διοργάνωσης. Είχε 4.6, ενώ 3.9 μέτρησε ο Σάσα Βασίλιεβιτς. Δεν... πιάνουν μια όμως μπρος στον εκπληκτικό Γκαλ Μέκελ που είχε 12.0, έκανε δηλαδή μόνο ένα λάθος για κάθε "ντουζίνα" ασίστ!

Ατομικά στατιστικά

Πόντοι

Πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχτηκε ο Βρετανοσουδανός Λούολ Ντενγκ με 24.6 πόντους. Ακολούθησε μια τριάδα από το ΝΒΑ (ο Τόνι Πάρκερ με 23.2, ο Αντρέα Μπαρνιάνι 22.8 και ο Γκασόλ με 21.8). Την 5άδα κλείνει ο Μπο ΜακΚάλεμπ με 20.6. Πάνω από 20 είχε ακόμη ο Ντιρκ Νοβίτσκι (20.4).

Ο πρώτος Έλληνας σκόρερ (Αντώνης Φώτσης) εντοπίζεται στην 28η θέση με 13.0 πόντους ανά παιχνίδι.

Βολές

Συνήθης ύποπτος ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αστόχησε μόνο μια φορά από τη γραμμή (14/15) έχοντας 93.3%. Το ίδιο έκαναν οι Γκάι Πνίνι και Μάρκο Πόποβιτς, που είχαν ακριβώς την ίδια επίδοση. Ακολούθησε ο Ντιρκ Νοβίτσκι (25/27) και 92.6%, με τον δικός μας Νίκο Ζήση να κλείνει την 5άδα με 91.3! Πάνω από 90% σούταρε ακόμη ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (90.9%).

Τις περισσότερες βολές πέτυχε πάντως ο Τόνι Πάρκερ (35), εκτελώντας 7.0 σε κάθε παιχνίδι της πρώτης φάσης. Ακολούθησαν Ντενγκ (6.8), ΜακΚάλεμπ (6.2) και Κρστιτς (5.2). Από ελληνικής πλευράς ο Νίκος Ζήσης στήθηκε 21 φορές στη γραμμή των προσωπικών.

Δίποντα

Ο Άντε Τόμιτς της Κροατίας ήταν από τους λίγους που στάθηκαν στο ύψος τους, έχοντας 73.9% στα δίποντα! Ακολούθησε ο Γάλλος Νικολά Μπατούμ με 68%, ο Νέναντ Κρστιτς με 67% κι ο Πάου Γκασόλ με 64%. Την 5άδα κλείνει ένας ακόμη φόργουορντ των "τρικολόρ" ο Μπορίς Ντιαό με 62%.

Ο Γιάννης Μπουρούσης είχε το καλύτερο ποσοστό από την ελληνική ομάδα με 46%, επίδοση που τον κατατάσσει στην 35η θέση της σχετικής λίστας.

Κατά τα άλλα τα περισσότερα εύστοχα δίποντα είχε ο Γιορ Ελιγιάχου (38) και ακολούθησαν οι Ντενγκ (37), Γκασόλ (29), Μπαρνιάνι (34) και Τόμιτς (34). Από τους γκαρντ ξεχώρισε ο Τόνι Πάρκερ (33). Στο Νο29 βρίσκεται ο Κώστας Κουφός με 19 εύστοχα.

Τρίποντα

Το εντυπωσιακό 67% είχε στην πρώτη φάση ο πιο αξιόπιστος σουτέρ της ρωσικής ομάδας, Βιτάλι Φριτζόν. Είχε 12/18. Εξίσου αποτελεσματικός ήταν κι ο Μικαέλ Τζελαμπάλ (11/17) με 65%, ενώ πάνω από 60% είχαν ακόμη οι Λένζλι (63%), Κέσελι (61%) και Πρέλτζιτς (60%). Στην 7η θέση ο Αντώνης Φώτσης με το εκπληκτικό 58%.

Τα περισσότερα τρίποντα πέτυχε ο Λετονός Ρίχαρντς Κούκσικς που ευστόχησε σε 18. Ο Κέσελι πέτυχε 16, ο Ναβάρο 14 κι οι Μπλουμς-Ντόμερκαντ από 13. Από ελληνικής πλευράς τη σχετική πρωτιά είχε ο Αντώνης Φώτσης, που τερμάτισε 12ος έχοντας 11 "βόμβες".

Αυτός που τα έσπασε για τα καλά ήταν ο Μίρζα Τελέτοβιτς που σούταρε 37 φορές (7.4 κατά μέσο όρο). Οι... Ίβηρες Μιράντα και Ναβάρο εκτέλεσαν 33 τρίποντα, ενώ από 32 είχαν ο Βιντένοφ κι ο Μπελινέλι. Στο Νο15 ο Κώστας Βασιλειάδης με τις 26 προσπάθειες του (5.2 ανά ματς).

Ριμπάουντ

Ο καλύτερος ριμπάουντερ του τουρνουά ήταν η "κολώνα" της Γερμανίας, ο Κρις Κέιμαν (10.0) που πήρε 17 σε ένα παιχνίδι. Ακολούθησαν ο Πέρο Άντιτς (9.4), ο Λούολ Ντενγκ (9.4) κι ο σμολ-φόργουορντ της Γεωργίας Βίκτορ Σανικίτζε (8.6). Ο κορυφαίος Έλληνας ριμπάουντ, Γιάννης Μπουρούσης, πλασαρίστηκε στο Νο25 με 5.8 "σκουπίδια".

Στα επιθετικά ριμπάουντ αυτός που έκανε "θραύση" ήταν ο Έλβις Εβόρα της Πορτογαλίας με 3.0 ανά παιχνίδι. Κιριλένκο (2.8), Κότι (2.8) και Σανικίτζε (2.8) δεν κατάφεραν να τον ξεπεράσουν.

Ασίστ

Ο Μίλος Τεόντοσιτς είχε τις περισσότερες τελικές πάσες στο τουρνουά, μοιράζοντας 7.6 ανά παιχνίδι. Ο Ντόνταϊ Ντρέιπερ, μια από τις "οάσεις" της Κροατίας, είχε 7.0, ενώ οι Ράνικο, Πάρκερ και Βασίλιεβιτς έδιναν 5.4 σε κάθε ματς. Ο Νικ Καλάθης κι ο Νίκος Ζήσης (18ος και 19ος αντίστοιχα) είχαν 3.6 ασίστ.

Κλεψίματα

Έκαστος στο είδος του... Ο Αντρέι Κιριλένκο κι ο Νικολά Μπατούμ κέρδισαν τη συγκεκριμένη μάχη με 2.8 κλεψίματα ανά παιχνίδι. Πάνω από 2 φορές έπαιρναν τη μπάλα από τον αντίπαλο οι Στογιανόφσκι (2.4), Κελάτι (2.0), ΜακΚάλεμπ (2.0) και Λόρενς (2.0). Ο Καλάθης είχε 1.6 και βρέθηκε στην 14η θέση.

Κοψίματα

Ο Αμέρ Ασίκ αποδείχτηκε... απροσπέλαστο εμπόδιο για τους επιθετικούς κάνοντας 2.0 κοψίματα το παιχνίδι. Τον ακολούθησε ο μετρ του είδους Κραβτσόφ (1.6), ο Αντρέα Μπαρνιάνι (1.6) κι ο Πάου Γκασόλ (1.4). Στην 5η θέση ισοβαθμούν μαζί με τους Μπενζά και Κέιμαν οι Κουφός και Φώτσης που είχαν 1.2 μπλοκ σε κάθε αναμέτρηση.

Λάθη

Ο Βούλγαρος Βιντένοφ αποδείχτηκε αρκετά απρόσεκτος κάνοντας 4.0 λάθη ανά παιχνίδι. Πάνω από 3.0 είχαν οι Λάκοβιτς (3.4), Μαρκοϊσβίλι (3.4), Πατσούλια (3.2), Κελάτι (3.2) και Ντα Σίλβα (3.0). Στην 14η θέση ο Νικ Καλάθης με 2.6 κατά μέσο όρο.

Χρόνος συμμετοχής

Μόλις ένα... 5λεπτο ξεκουράστηκε στην πρώτη φάση ο Βλάντο Ιλιέφσκι, που έπαιξε 195 λεπτά, δηλαδή 39.0 σε κάθε αναμέτρησης. Μεγάλο χρόνο συμμετοχής είχαν ακόμη ο Λούολ Ντενγκ (36.6), ο Πέρο Άντιτς (35.4), ο Αντρέα Μπαρνιάνι (34.2) και ο Μπο ΜακΚάλεμπ (33.6). Είναι εντυπωσιακό ότι από τους πέντε οι τρεις είναι παίκτης της ΠΓΔΜ!

Από την ελληνική ομάδα τον περισσότερο χρόνο έμεινε στο παρκέ ο Νίκος Ζήσης, που ήταν 40ος έχοντας 28 λεπτά ανά παιχνίδι.

Φάουλ

Πρόβλημα με τα φάουλ είχε σε κάθε παιχνίδι ο Ντάριους Σονγκάιλα, που χρεώθηκε με τα περισσότερα από κάθε άλλον στο τουρνουά (4.2). Ο μοναδικός που τον κοντράρει είναι ο Μέιερς της Λετονίας (4.2), ο Λεοντσούκ (3.8) κι ο Σέβζικ (3.8). Ο Καλάθης ξεχώρισε και πάλι από την ελληνική πλευρά με 3.2 φάουλ κατά.

Νταμπλ-νταμπλ

Τρία νταμπλ-νταμπλ στα πέντε παιχνίδια είχαν οι Λούολ Ντενγκ και Κρις Κέιμαν, ενώ δύο έκανε ο Γιάννης Μπουρούσης. Όσα, δηλαδή, ο Άντιτς κι ο Ντάσιτς. Από ένα έκανε κι ο Κώστας Κουφός.

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ