Οι άξονες του Βαγγέλη Λιόλιου: Η Εθνική, ο Ιτούδης και οι αλλαγές στη διαιτησία
Ο Γιάννης Φιλέρης σημείωσε προσεχτικά τους βασικούς άξονες της συνέντευξης Τύπου του Βαγγέλη Λιόλιου και θεωρεί ότι με το καλημέρα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με την απόλυτη ακινησία που χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης...
Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η πρώτη συνέντευξη του Βαγγέλη Λιόλιου. Θα μπορούσε να διαρκέσει κι άλλες δυο. Τόσα πολλά είχε να πει ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, καθώς όπως ο ίδιος διαπιστώνει καθημερινά, η δουλειά που έχει μπροστά του είναι ατέλειωτη. Κι εκεί ίσως βρίσκεται το πλεονέκτημα της νεοκλεγείσας διοίκησης της ομοσπονδίας.
Ξεκινώντας από το μηδέν, μην πούμε από το μείον, ακόμη και δυο - τρία να υλοποιήσει απ' όσα εξήγγειλε ο πρόεδρος της, θα έχει πετύχει πάρα πολλά. Απλά πράγματα. Η ΕΟΚ είχε φτάσει στο απόλυτο τέλμα, δεν κουνιόταν φύλλο, άρα και ένα μικρό αεράκι αλλαγής να φυσήξει, τα πράγματα δεν μπορεί παρά να είναι (πολύ) καλύτερα.
Ο Βαγγέλης Λιόλιος, βέβαια, πιστεύει ότι θα υλοποιήσει όλες τις εξαγγελίες που βγήκαν από το στόμα του, το μεσημέρι της Τρίτης, άλλωστε για όσα δεν είναι ακόμη σίγουρος κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και επιφυλάχθηκε ορθώς για το (άμεσο) μέλλον. Ο βασικός άξονας της ομιλίας του και αργότερα στις απαντήσεις που έδωσε στις (αρκετές) ερωτήσεις των δημοσιογράφων, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση-ελάφρυνση των σωματείων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του μπάσκετ.
Ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας, όπως άλλωστε είχε κάνει και στην προεκλογική περίοδο, υποσχέθηκε (με συγκεκριμένες μάλιστα ημερομηνίες) σημαντικές ελαφρύνσεις στον προϋπολογισμό ενός συλλόγου, το οποίο χοντρικά κοστολογήθηκε στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Διαβεβαίωσε τους πάντες, όχι μία αλλά πολλές φορές, ότι το ποσό θα βρεθεί σίγουρα και το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί όπως εξαγγέλθηκε.
Για τον Βαγγέλη Λιόλιο, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ήταν η βασική παράμετρος του προεκλογικού του προγράμματος, το έθιγε κάθε φορά που μιλούσε με τα σωματεία για τις αρχαιρεσίες και θέλει με κάθε τρόπο να πετύχει την οικονομική ελάφρυνση του ... εκλογικού σώματος της ομοσπονδίας. Τα 3 εκατομμύρια που ψάχνει η ΕΟΚ δεν είναι βέβαια μικρό ποσό, ο νέος πρόεδρος, ωστόσο, έχει γνώση της αγοράς και πιστεύει ότι σε βάθος χρόνου θα εκταμιεύσει τα χρήματα.
Μπορεί να μην αναφέρθηκε στο πως θα αναπτύξει το μάρκετινγκ της ΕΟΚ, άφησε ωστόσο πολλές αιχμές για το προηγούμενο χορηγικό πρόγραμμα της ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι καμιά παράτυπη συμφωνία δεν πρόκειται να δεσμεύσει τη νέα διοίκηση. Αυτό μεταφράζεται και σε απόλυτη ελευθερία για ένα καινούργιο χορηγικό πρόγραμμα, με εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που μπορεί να έχει η ελληνική ομοσπονδία και μέχρι πρότινος ... είχε σχεδόν αναφυλαξία να το δοκιμάσει.
Είπε πολλά ο νέος πρόεδρος και για την βελτίωση του τελματωμένου αναπτυξιακού προγράμματος, μια ακόμη προτεραιότητα και ένα προσωπικό όραμα όπως σημείωσε επανειλημμένα, αφήνοντας ωστόσο μέτωρη το οργανόγραμμα και τη δομή του, αφού προφανώς δεν έχει γίνει ακόμη η πλήρης επεξεργασία, ή δεν έχουν βρεθεί όλοι όσοι θα συνεργαστούν για να ξαναγίνει ζωντανή η παραγωγική διαδικασία παικτών.
Θα περιμένουμε τις λεπτομέρειες, γιατί το συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο μεγάλο που δεν καλύπτεται από μια συνέντευξη Τύπου περί παντός του επιστητού. Προφανέστατα δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσουμε να παράγουμε ταλέντα σε μια νέα μπασκετική κοσμογονία, αν μπουν, ωστόσο, γερά θεμέλια και γίνει πραγματικότητα ο πόθος Λιόλιου για διπλασιασμό των αθλούμενων στο μπάσκετ, τότε θα έχουμε κάνει βήματα μπροστά, ενώ τα τελευταία χρόνια πηγαίναμε ολοταχώς προς τα πίσω...
Η Εθνική Ομάδα, ο Ιτούδης και το μέλλον
Η βασική επιλογή του Βαγγέλη Λιόλιου για την επόμενη τριετία (το διευκρίνισε ο ίδιος, σε σχετική ερώτηση που του κάναμε) και τις μεγάλες διοργάνωσεις που έρχονται σε σχέση με την Εθνική Ομάδα (Ευρωμπάσκετ 22, Παγκόσμιο Κύπελλο 23, Ολυμπιακοί Αγώνες 24) είναι ο Δημήτρης Ιτούδης. Την είχατε διαβάσει στο SPORT24, την ακούσατε και από το στόμα του προέδρου της ΕΟΚ.
Όλα καλά, όλα (πολύ) ωραία, η ΤΣΣΚΑ όμως δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή της για παρτάιμ συνεργασία του κόουτς Ιτούδη με την ελληνική ομοσπονδία, όπως δεν έδωσε και πριν από ένα χρόνο όταν μάλιστα τη Μόσχα είχε επισκεφθεί ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Πώς θα αλλάξει γνώμη η ρωσική ομάδα; Προφανώς ο Βαγγέλης Λιόλιος ποντάρει στην θέληση του Δημήτρη Ιτούδη να είναι προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, καταλαβαίνουμε ότι η επίσημη δήλωση έγινε για να πιεστεί και το ρωσικό κλαμπ, αν και ο Αντρέι Βατούτιν δεν είναι από εκείνους που καταλαβαίνει από τέτοια.
Ο κ. Λιόλιος δηλώνει ότι υπάρχει και plan b και plan c, όμως είναι αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι θα πετύχει το plan a, θα είναι δηλαδή προπονητής ο Ιτούδης, κάτι πάντως που πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, αφού υποτίθεται ότι ο χεντ κόουτς του καλοκαιριού θα επιλέξει και τον προπονητή των παραθύρων...
Οι αλλαγές στη διαιτησία
Εκεί που φαίνεται ότι υπήρχε έτοιμο πλάον είναι ο τομέας της διαιτησίας. Η ΚΕΔ ξηλώθηκε σύσσωμη, τοποθετήθηκε σαν ειδικός σύμβουλος (αλλά με ευρείες αρμοδιότητες) ο Χρήστος Χριστοδούλου, που έστειλε οριστική επιστολή παραίτησης στην Ευρωλίγκα, έτοιμος να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του. Ο Πατρινός, πρώην πλέον, ρέφερι προορίζεται και για αρχιδιαιτητής, όταν θα αλλάξει και το καταστατικό της ομοσπονδίας, ενώ στην τριμελή ΚΕΔ θα είναι επικεφαλής ο Νίκος Πιτσίλκας, πλαισιωμένος από τον Δημήτρη Μπήτη και Κώστα Μουζάκη.
Η συγκρότηση ενός ικανότατου σώματος παρατηρητών διαιτησίας από πρώην διεθνείς ρέφερι συνιστά πραγματικό έλεγχο των ρέφερι, ενώ ο Χριστοδούλου αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου αξιολόγηση και εκπαίδευση, τομείς στους οποίους για χρόνια υπήρχε το απόλυτο χάος.
Ειπώθηκαν και άλλα από τον νέο πρόεδρο της ομοσπονδίας, θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το τελικό σχέδιο για τις εθνικές κατηγορίες (εξαγγέλθηκε μείωση των ομάδων από 110 που είναι τώρα, σε 70), την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του μπάσκετ, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν πραγματικές παρεμβάσεις στο μπάσκετ γυναικών από την Άννυ Κωνσταντινίδου (και τις προτάσεις του ειδικού συμβούλου, Τζώρτζη Δικαιουλάκου), ο τρόπος στελέχωσης των εθνικών ομάδων με βάση τις εισηγήσεις του Δήμου Ντικούδη, ο ρόλος του συμβουλίου των "σοφών" που θα έχει επικεφαλής των Κωστή Ζομπανάκη.
Ήταν πολύ ευχάριστο να ακούει κανείς τον πρόεδρο της ΕΟΚ να δηλώνει ότι φέτος το Κύπελλο Ελλάδος θα έχει τη μορφή Final Four, ενώ του χρόνου πάμε σε Final Eight με τη συμμετοχή των 7 ομάδων της κατάταξης της Basket League συν τον Κυπελλούχο Ερασιτεχνών.
Ακούσαμε λίγα για την Α2, τη ναυαρχίδα των πρωταθλημάτων η οποία θεωρητικά συνδέεται με την επαγγελματική κατηγορία, όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πρωτάθλημα βετεράνων και πεδίο συνδιαλλαγής για αγοραπωλησίες ΑΦΜ. Εντάξει, έχουμε χρόνο μπροστά μας, δεν μπορεί να τα περιμένει κανείς την... επανάσταση του μπάσκετ μέσα σε δυο εβδομάδες, αν αρχίσουν να πέφτουν οι ιδέες είναι βέβαιο ότι θα δούμε ανάλογες προτάσεις και για μια λίγκα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε πρότυπο και μοντέλο ανάπτυξης, δομής και λειτουργίας.
ΥΓ: Μας έκανε εντύπωση η επαναλαμβανόμενη έκκληση του νέου προέδρου για ενότητα του χώρου. Με τόσο ηχηρό εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του, βλέπουμε λίγο δύσκολο να μην απολαμβάνει της γενικής αποδοχής των σωματείων, εκτός αν υποννοεί κάτι άλλο, που δεν ξέρουμε. Και κάτι τελευταίο. Στον ρόλο των δημοσιογράφων συμπεριλαμβάνεται και η κριτική. Από τα πολύ παλιά χρόνια...