Οι δυο βαθμολογίες της Euroleague και τα ποσοστά που δεν θέλει ο Ολυμπιακός
Η απόφαση για το πώς θα διαμορφωθεί η βαθμολογία της EuroLeague χωρίς τις ρωσικές ομάδες θα ληφθεί σήμερα Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τις δυο βαθμολογίες, τα υπέρ και τα κατά και τι δεν θέλει σίγουρα ο Ολυμπιακός.
Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα οι 15 ομάδες της Euroleague που θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου δεν θα πετάξουν αετό, αλλά θα πάρουν μια σημαντική απόφαση για το πώς θα διαμορφωθεί η τελική βαθμολογία της διοργάνωσης, χωρίς τις ρωσικές ομάδες.
Αρχικά η Euroleague, με βάση την ανακοίνωση του κεντρικού Γραφείου της διοργάνωσης στις 28 Φεβρουαρίου, είχε αποφασίσει ότι σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία "όλα τα ματς της κανονικής περιόδου, εναντίον των ρωσικών ομάδων θα ακυρώνονταν από την βαθμολογία". Βλέποντας τη νέα κατάταξη, κάποιες ομάδες άρχισαν να ψιθυρίζουν διάφορα περί αλλοίωσης των αγωνιστικών αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα να πέσει στο τραπέζι μια εναλλακτική πρόταση.
Σύμφωνα με αυτήν, τα μέχρι τώρα ματς μετράνε όλα, βγαίνουν έξω όσα χρωστάνε οι 15 ομάδες εναντίον ΤΣΣΚΑ, Καζάν και Ζενίτ και επειδή στο τέλος της κανονικής περιόδου δεν θα έχουν όλοι τον ίδιο αριθμό αγώνων, κριτήριο πρόκρισης δεν θα' ναι το ρεκόρ σε νίκες ήττες, αλλά το ποσοστό που δημιουργεί ο συσχετισμός τους.
Μέχρι λοιπόν, την απόφαση της Δευτέρας έχουμε δυο βαθμολογίες. Τυπικά τρεις, καθώς υφίσταται επισήμως και αυτή με τα ρωσικά κλαμπ παρόντα στην κατάταξη, επί της ουσίας είναι δύο, αφού όπως γράψαμε μια επιστροφή στην προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματικότητα είναι απίθανη.
Αξίζει να δούμε και τις τρεις, ώστε να διαπιστώσουμε και τις διαφορές που υπάρχουν στην διαμόρφωση της κατάταξης.
- Η τυπική βαθμολογία με όλους τους αγώνες
- Μπαρτσελόνα 21-5
- Ρεάλ Μαδρίτης 20-6
- Αρμάνι Μιλάνου 18-8
- Ολυμπιακός 16-9
- Ζενίτ 14-9
- ΤΣΣΚΑ Μόσχας 14-10
- Εφές 14-12
- Μονακό 14-14
- Καζάν 13-12
- Φενέρ 12-13
- Μπάγερν 12-13
- Μακάμπι 12-13
- Ερυθρός Αστέρας 11-15
- Άλμπα Βερολίνου 10-16
- Βιλερμπάν 9-17
- Παναθηναϊκός 7-19
- Μπασκόνια 7-19
- Ζάλγκιρις 6-20
Στην επίσημη βαθμολογία Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχαν θέση μέσα στην οκτάδα, λογικά θα έπαιρναν το εισιτήριο για τα πλέι-οφ με την 8η θέση μήλον της έριδος για πέντε ομάδες, ανάμεσά τους και το τρίτο ρωσικό κλαμπ (Καζάν). Ο Ολυμπιακός έχοντας πετύχει δυο σπουδαίες νίκες με Μιλάνο και Μπάγερν, είναι στην 4η θέση, βρίσκεται σε τροχιά πρόκρισης (και πλεονεκτήματος έδρας) αφού έχει σταθερά 2 νίκες διαφορά από τις ομάδες που τον "καταδιώκουν". Υπολογίστε επίσης ότι σε ... κανονική EuroLeague, ο Ολυμπιακός θα είχε να παίξει ακόμη 9 αγώνες, τρεις εκ των οποίων με τις ρωσικές ομάδες στο ΣΕΦ.
Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αλλάζει τα πάντα στην Ευρώπη. Θα έλεγε κανείς ότι η βαθμολογία της EuroLeague μπροστά στον πόλεμο και τα δεινά του, είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
Ας την εξετάσουμε, ωστόσο, με τις δυο ακόμη παραμέτρους της
- Η βαθμολογία χωρίς τα ματς των ρωσικών ομάδων
- Μπαρτσελόνα 18-4
- Ρεάλ Μαδρίτης 16-5
- Αρμάνι Μιλάνου 16-6
- Ολυμπιακός 15-7
- Εφές 12-8
- Μπάγερν 12-10
- Μακάμπι 11-10
- Μονακό 10-13
- Φενέρ 9-13
- Ερ.Αστέρας 9-12
- Άλμπα 8-12
- Βιλερμπάν 7-15
- Μπασκόνια 7-16
- Παναθηναϊκός 6-16
- Ζάλγκιρις 6-16
Η εξαφάνιση των ρωσικών ομάδων (και των αγώνων τους) από την κατάταξη δημιουργεί νέα δεδομένα. Λογικό, καθώς φεύγουν τρεις ομάδες που όπως είδαμε ήταν μέσα στην οκτάδα, ή διεκδικούσε (Καζάν) το εισιτήριο για να μπει στα πλέι-οφ. Η "απάλειψη" όλων των αποτελεσμάτων έχει μια ανισορροπία, καθώς δεν αφαιρείται ίδιος αριθμός νικών-ηττών, άρα ανάλογα με το τι έχουν κάνει κόντρα στις ρωσικές ομάδες κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι. Από την άλλη υπάρχει σαν αντίβαρο τα ματς που απομένουν, αφού ορισμένοι έχουν παίξει τα έξι (ή και τα πέντε) ματς με τους Ρώσους, άρα έχουν πιο πολλά παιχνίδια να δώσουν μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.
Το συνέβη από τις προσθαφαιρέσεις; Η Μπαρτσελόνα αποσπάστηκε κατά δυο νίκες της Ρεάλ, είναι ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση (κάτι πάντως που ισχύει έτσι κι αλλιώς, αφού η Μπάρτσα έχει νικήσει δυο φορές τους Μαδριλένιους, άρα το σοβαρό προβάδισμα προϋπήρχε). Με Ρεάλ και Μιλάνο, ωστόσο, στο 16-8 προφανώς "ανάβει" η μάχη για την 2η θέση, στην οποία ενδεχομένως να ελπίζει και ο Ολυμπιακός που ακολουθεί με μια νίκη λιγότερη και ευνοείται σε τριπλή ισοβαθμία (λόγω των δυο νικών του επί της Αρμάνι). Σε αυτή τη βαθμολογία, επίσης, ο Ολυμπιακός έχει απόσταση τριών νικών από την Εφές η οποία, όμως, έχει οκτώ ματς να δώσει (έναντι έξι των "ερυθρολεύκων').
Από τις υπόλοιπες "καραμπόλες", ευνοείται η Μπάγερν (δεν είχε καμιά νίκη επί των Ρώσων) και Μακάμπι (1-3 ο απολογισμός της) που κάνουν άλμα στην οκτάδα και ελπίζουν βάσιμα σε πρόκριση στα πλέι-οφ, η Μονακό παρότι χάνει τις 4 νίκες που είχε πετύχει, μένει στην ίδια θέση (8η) της μένουν, όμως, τα λιγότερα ματς απ' όλους τους υπόλοιπους. Αντίθετα υποχωρεί η Φενέρ (είχε τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς με ρωσικές ομάδες) την οποία φτάνει σχεδόν ο Ερυθρός Αστέρας, έχοντας μάλιστα ένα ματς λιγότερο. Και στη θεωρία (καθώς έχει να παίξει οκτώ αγώνες ακόμα) ελπίζει και η Άλμπα Βερολίνου
- Η βαθμολογία με τα μέχρι τώρα ματς εναντίον των ρωσικών ομάδων και το ποσοστό
- Μπαρτσελόνα (21-5) 80.8%
- Ρεάλ (20-6) 76.9%
- Αρμάνι Μιλάνου (18-8) 69.2%
- Ολυμπιακός (16-9) 64%
- Εφές (14-12) 53.8%
- Μονακό (14-14) 50%
- Φενέρ (12-13) 48%
- Μπάγερν (12-13) 48%
- Μακάμπι (12-13) 48%
- Αστέρας (11-15) 42.3%
- Άλμπα (10-16) 38.5%
- Βιλερμπάν (9-17) 34.6%
- Παναθηναϊκός (7-19) 26.9%
- Μπασκόνια (7-19) 26.9%
- Ζάλγκιρις (6-20) 23.1%
Στη θεωρία το να μην αφαιρούνται νίκες μοιάζει πιο σωστό. Αν δει κανείς την κατάταξη με τους 15 να υπολογίζουν τα ματς που έχουν δώσει εναντίον των ρωσικών ομάδων ακολουθεί λογικά τον υπάρχοντα πίνακα, με μια διαφορά, όμως. Δεν αφαιρείται ο ίδιος αριθμός αγώνων, άρα στο τέλος της κανονικής περιόδου δεν θα έχουν όλοι τα ίδια ματς. Κι από την άλλη, κάποιοι έχοντας περισσότερα ματς (και χωρίς την αφαίρεση των αγώνων με τους Ρώσους) τους δίνεται η ευκαιρία για ολική επαναφορά.
Η Εφές με 14-12 για παράδειγμα, ναι μεν είναι πίσω από τον Ολυμπιακό με 2 νίκες, μπορεί όμως στη θεωρία να τον περάσει ακόμη και αν οι "ερυθρόλευκοι" κερδίσουν όλα τα ματς που τους απομένουν. Αν το κάνει και η Εφές (8/8) τότε ... περνάει τους "ερυθρόλευκους" λόγω καλύτερης διαφοράς στα μεταξύ των δυο ομάδων παιχνίδια. Και στο τέλος της καταμέτρησης η τουρκική ομάδα θα έχει δώσει τρεις αγώνες περισσότερους (34 έναντι 31).
Αντίθετα, αν αφαιρεθούν απ' όλους έξι αγώνες εναντίον ΤΣΣΚΑ, Καζάν και Ζενίτ, τότε η τελική βαθμολογία θα αφορά 28 αγώνες για όλους.
Υπάρχει και κάτι άλλο. Αν υποθέσουμε ότι οι δυο ομάδες έχουν το ίδιο ποσοστό και στα μεταξύ τους παιχνίδια από μία νίκη ίδια διαφορά πόντων. Ποιο κριτήριο θα είναι αυτό που θα υποδείξει τον καλύτερο σε περίπτωση ισοβαθμίας; Η συνολική διαφορά πόντων θα πείτε. Ναι, μόνο που δεν θα έχουν τις ίδια ματς για να βγει δίκαιος συντελεστής.
Περισσότερα στην ψηφοφορία των 15 λίγο πριν το πέταγμα του αετού, με τον Ολυμπιακό, βέβαια, να τάσσεται υπέρ της αρχικής απόφασης. Δεν θέλει ... ποσοστά με τίποτε.