ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι καπνισμένες... Νάνες και τα τρίποντα σαν layups

Οι καπνισμένες... Νάνες και τα τρίποντα σαν layups
Ο Κέντρικ Ναν INTIME SPORTS

Ο Κέντρικ Ναν σμπαράλιασε την άμυνα των Λομβαρδών και ο Βασίλης Σκουντής βρίσκει την ευκαιρία να καταπιαστεί με τα... μοιραία 39άρια του Παναθηναϊκού και τις κάθε λογής καπνισμένες κάνες στα χρονικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Την περασμένη Παρασκευή (και 13, μπρρρ!) στον απόηχο της τέταρτης ήττας του Παναθηναϊκού AKTOR έγραφα "Eργκίν, we have a problem" και όντως υπήρχε ένα πρόβλημα που το μεγέθυνε η "αιχμαλωσία" από την Εφές...

Υπήρχε και οι πρωταθλητές Ευρώπης έμοιαζαν να ασθενούν, αλλά αίφνης επενέβη ως από μηχανής Θεός ο Κέντρικ Ναν και το έλυσε!

Ναν, ο γκαρντ-γιατρός!

Πλάκα πλάκα, ενώ μέχρι τώρα ξέραμε τον "τερματοφύλακα-γιατρό", τώρα μας συστήνεται και ο γκαρντ-γιατρός!

Γιατρός και μάλιστα επεμβατικός χειρουργός που δεν χρειάστηκε παρά λίγα λεπτά αγριεμένου, οργιώδους και αμείλικτου μπάσκετ για να καθαρίσει την μπουγάδα και να την κάνει λαμπίκος!

Στην προκειμένη περίπτωση εκτός από τη δεδομένη και πανευρωπαϊκώς ανεγνωρισμένη κλάση του Αμερικανού γκαρντ επιβεβαιώθηκε και το νόημα εκείνης της παροιμιώδους έκφρασης που λέει "κάθε εμπόδιο για καλό"!

Το εννοώ αυτό διότι ο Ναν απουσίασε από τον αγώνα με την Εφές, λόγω των αντιδράσεων του στο Βελιγράδι και στο καπάκι τραυματίσθηκε στο ματς με το Λαύριο, αλλά ξα του, κατά πως λέμε και στην Κρήτη...

Ταύρος εν υαλοπωλείω και τρίποντα σαν layups!

Ξα του διότι εισήλθε στην αρένα ως ταύρος εν υαλοπωλείω και τα έκανε λίμπα, σκορπώντας σοκ και δέος όχι μονάχα στους δόλιους τους Λομβαρδούς, αλλά ακόμη και στους γηγενείς υπηκόους του, που έτριβαν τα μάτια τους μπας και συνειδητοποιήσουν εάν βλέπουν κάτι να συμβαίνει στην πραγματικότητα ή απλώς ονειρεύονται!

Τέτοια ήταν η εμφάνιση του λεγάμενου: καταλυτική, κυριαρχική, καταιγιστική, φαντασμαγορική και «ονειρώδης», όπως συνήθιζε να λέει για τις ραβέρσες του Γιώργου Τρόντζου ο συχωρεμένος ο Βασίλης Γεωργίου.

Ο Τρόντζος έκανε εκείνες τις ραβέρσες μέσα στη ρακέτα, αλλά και ο Ναν δεν πήγε πίσω: με τέτοια διαβολεμένη ευστοχία που είχε βάραγε τα τρίποντα σαν να ήταν layups!

Γελώ τώρα που το γράφω, αλλά πέρα από την ατάκα του Εργκίν Αταμάν ότι "ο Ναν σκόραρε και για το ματς από το οποίο απουσίασε", στο επίτευγμα του πρώην παίκτη των Χιτ, των Λέικερς και των Γουίζαρντς ταιριάζει και ο τίτλος μιας παλιάς ελληνικής δραματικής κομεντί...

Κύριος πόντων 39!

Η Σμάρω Στεφανίδου ήταν η "Δεσποινίς ετών 39" και ο Κέντρικ Ναν έγινε ο "Κύριος πόντων 39"!

Σιγά τα ωά, όμως: τριάντα εννέα έχωσε, ούτε καν 40!

Βεβαίως με τη στρεβλή και κίβδηλη στη συγκεκριμένη περίπτωση απλή μέθοδο των τριών, ο Ναν που έκανε blackjack (με 21 πόντους) στην πρώτη περίοδο, εάν συνέχιζε με τον ίδιο ρυθμό θα έβαζε 84, θα ξεπερνούσε τον αείμνηστο Κόμπε Μπράιαντ και θα... γαργάλαγε τις πατούσες του μακαρίτη του Γουίλτ Τσάμπερλεν!

Ο "Black Mamba" άφησε στη διαθήκη του το ρεκόρ των 81 πόντων, ο "Big Dipper" είχε ρίξει μια κατοστάρα, ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις κατέχει το ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague με μια στρογγυλή και σβουριχτή πενηντάρα και ο… Ταϊρίς Ράις διατηρεί στη ναφθαλίνη τους δικούς του 41!

Οι 41 πόντοι του Ράις στο ντέρμπι "αιωνίων"

Ανακατεύω επίτηδες τον μικρό το δέμας Αμερικανό γκαρντ και πρωταθλητή Ευρώπης του 2014 (με τη Μακάμπι) ο οποίος φόρεσε τις φανέλες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ διότι μοστράρει την αφεντομουτσουνάρα του στο Νο1 των σκόρερς των Πρασίνων σε ματς των Κυπέλλων Ευρώπης στη σύγχρονη εποχή και πάντως μετά τα ανδραγαθήματα του Γιώργου Κολοκυθά.

Ο ασύλληπτος Ράις σκόραρε 41 πόντους (5/7δ., 8/16τρ., 7.7β.) στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 στο ΟΑΚΑ στο θρίλερ με τον Ολυμπιακό στο οποίο οι οικοδεσπότες επικράτησαν με 99-93 στην παράταση.

Σε αυτό το pursuit τον ακολουθούν πλέον τρεις παίκτες, οι οποίοι έχουν σκοράρει από 39 πόντους σε ένα ματς της EuroLeague, τουτέστιν ο (τρίτος κατά σειρά) Ναν έχασε για ένα τρίποντο την ευκαιρία να αναρριχηθεί στην κορυφή και να ρεμβάζει από εκεί...

Τα 39άρια του Παπαπέτρου και του Νέντοβιτς

Αυτή τη φάμπρικα με τα 39άρια στη σύγχρονη εποχή την άνοιξε ο Ιωάννης Παπαπέτρου στις 14 Νοεμβρίου 2019 στο ΟΑΚΑ, όπου οι Πράσινοι γνώρισαν την ήττα από την Άλμπα Βερολίνου στο ΟΑΚΑ με 106-105 στη δεύτερη παράταση κι αυτό το αποτέλεσμα προκάλεσε κιόλας το διαζύγιο με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Ούτε το δεύτερο 39άρι απέβη η ικανή και αναγκαία συνθήκη της νίκης: το πέτυχε ο Νεμάνια Νέντοβιτς στις 22 Δεκεμβρίου του 2020 (9/10δ., 6/12τρ., 3/4β.) στο Τελ Αβίβ, ωστόσο οι Πράσινοι ηττήθηκαν από τη Μακάμπι με 89-81.

Χθες το κακό δεν τρίτωσε και η ραψωδία του Ναν αποτέλεσε το γερό θεμέλιο μιας νίκης την οποία οι επτάκις πρωταθλητές Ευρώπης αποζητούσαν απελπισμένα όπως ο ταλαιπωρημένος διαβάτης στη Σαχάρα ψάχνει μια στάλα νερό να βρέξει τα χείλια του.

Ο Λάκοβιτς, ο Καλάθης και ο Γκρέι

Στην ιστορία της EuroLeague, στην από κάτω πράσινη πίστα ακολουθούν ο Γιάκα Λάκοβιτς με 36 πόντους (25 Μαρτίου 2004, Μπενετόν Τρεβιζο-Παναθηναϊκός 111-101, με προπονητή της ιταλικής ομάδας τον Ετόιρε Μεσίνα), ο Κιθ Λάνγκφορντ με 33 (23 Νοεμβρίου 2018, Μπασκόνια-Παναθηναϊκός 86-77) και ο Νικ Καλάθης με 31 (2 Φεβρουαρίου 2018, Μπαμπεργκ-Παναθηναϊκός 95-74).

Τι προκύπτει από αυτή την απαρίθμηση;

Απλούστατα ότι εκτός όλων των υπολοίπων ρεκόρ που πέτυχε χθες ο Ναν, έγινε κιόλας μόλις ο δεύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού (μετά τον Ράις) οι 30+ πόντοι του οποίου δεν πήγαν στράφι, αλλά προσπόρισαν μια νίκη.

Αυτά τα 39άρια μας έχουν κατσικωθεί για τα καλά στο σβέρκο, καθόσον εκτός από τον Ναν, τον Νέντοβιτς και τον Παπαπέτρου, τόσους πόντους έβαλε και ο Στίβεν Γκρέι στις 27 Οκτωβρίου του 2020 στο Βίλνιους στον αγώνα του Basketball Champions League Ρίτας-Περιστέρι (88-106).

Τα ρεκόρ των Γιώργηδων

Το χρονικό του ελληνικού μπάσκετ παρουσίασε στο παρελθόν και –όπως αποδείχθηκε-θα μόστραρε και στο μέλλον κάμποσες ιστορίες με καπνισμένες κάνες!

Το ημερολόγιο έδειχνε 18 Ιανουαρίου του 1968, όταν ο αείμνηστος Γιώργος Αμερικάνος σκόραρε 41 πόντους και οδηγούσε την μετέπειτα κυπελλούχο Ευρώπης ΑΕΚ στη νίκη επί της Κας Βιτόρια με 88-65.

Έναν χρόνο, παρά εννέα ημέρες αργότερα (9 Ιανουαρίου 1969) τα κανόνια του Ναβαρόνε βρόντηξαν ξανά με τους 42 πόντους του συχωρεμένου του Γιώργου Κολοκυθά στον αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στη Χάντελσμι Βιέννης.

Εννοείται βεβαίως ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τρίποντα!

To 56άρι του Γκάλη και το σοκ του Χέιγουντ

Για τον Γκάλη δεν το συζητώ: τις σαραντάρες ο Νικ τις είχε για πρωινό, άλλωστε πέτυχε 105 από δαύτες με τον Άρη, χώρια τα κατορθώματα του με την Εθνική ομάδα.

Στην κορύφωση της εκτελεστικής λίμπιντο του, στις 5 Νοεμβρίου του 1980 στη Βουδαπέστη ο "Γκάνγκστερ" σκόραρε 56 πόντους απέναντι στη Βάσας (σκορ 97-90) και 13 μήνες αργότερα άφησε... παγωτό έναν μετέπειτα Hall of Famer, ο οποίος παρεμπιπτόντως χθες το βράδυ καθόταν δίπλα στον Οσκαρ Ρόμπερτσον στο courtside της T-Mobile Arena του Λας Βέγκας και χάζευαν μαζί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο...

Στις 10 Δεκεμβρίου στη Βενετία (Καρέρα-Άρης 115-78) ο "Gangster" έριξε 54 πόντους, ενώ έβαλε άλλες δυο φορές από 52 πόντους, με αντιπάλους τη Σανέρ Οστάνδης στις 2 Οκτωβρίου 1986 (115-77) και τη Λεχ Πόζναν στις 7 Δεκεμβρίου του 1989 πάλι στο "Παλέ ντε σπορ" (116-92)

Η προσευχή και οι καπνισμένες κάνες

Ήταν τότε που ο προπονητής της πολωνικής ομάδας, Βόισλαβ Κραϊέφσκι άρθρωσε μια μυθική ατάκα...

"Για τους τέσσερις παίκτες του Άρη κάναμε στα σχέδια μας και για τον Γκάλη κάναμε την προσευχή μας"!

Θα ‘χε δουλειές, φαίνεται, εκείνο το βράδυ ο Θεός και δεν τις εισάκουσε!

Τη σκυτάλη από τον Γκάλη έλαβε ο Ζάρκο Πάσπαλι ο οποίος την 1η Οκτωβρίου του 1992, στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα του με τον Ολυμπιακό, έβαλε 39 πόντους στη "Χάλι Τίβολι" της Λιουμπλιάνα και οδήγησε τους Πειραιώτες στη νίκη επί της Ολίμπια με 88-85.

Στους 39 πόντους (17/26δ., 5/β., 13ρ.) σταμάτησε και ο Γουόλτερ Μπέρι σε μια μαγική παράσταση του, στις 23 Νοεμβρίου του 1995 στο Σεφ, όπου ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Ούλκερ με 92-76.

Το γαϊτανάκι συνεχίσθηκε σε επηυξημένη κιόλας έκδοση στις 31 Ιανουαρίου 2001 (Περιστέρι-Ταού Βιτόρια 79-81) όταν ο συχωρεμένος ο Αλφόνσο Φορντ σκόραρε 41 πόντους ( 9/19δ., 3/4τρ., 14/15β.), που ωστόσο πήγαν στράφι...

Στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλοι κανονιέρηδες βάδισαν ο Νίκος Χατζής με τους 37 πόντους (2/5δ., 7/11τρ., 12/12β.) στις 2 Δεκεμβρίου 2004 (ΑΕΚ-Μακαμπί 110-113) και ο Γιάκα Λάκοβιτς με τους 36 (5/8δ., 4/9τρ., 14/16β., 6ρ., 7ασ.), σε 43 λεπτά (Μπενετόν Τρεβίζο-Παναθηναϊκός 111-101, παράταση).

Το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο

"Αχός πολύς ακούγεται πολλά ντουφέκια πέφτουν", κατά πως λέει και το δημώδες κλέφτικο τραγούδι: αυτό όντως συνέβη στις 14 Οκτωβρίου 2015 στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ-Κράσνι Βόλγκογκραντ 94-96, παράταση) όταν ακούσθηκε το κατά... Λουκάν Ευαγγέλιον!

Όντας σεληνιασμένος εκείνο το βράδυ ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης βάδισε όντως στα χνάρια του Γκάλη και πέτυχε 42 πόντους (12/18δ., 2/2τρ., 12/15β.), χώρια τα εννέα ριμπάουντ, οι δυο ασίστ, τα τέσσερα κλεψίματα και η μία τάπα σε 36 λεπτά.

Στη λίστα των μεγάλων εκτελεστικών επιδόσεων στη σύγχρονη ιστορία, βρίσκονται επίσης ο Μαρκί Πέρι (36π., Ολυμπιακός-Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ 89-93, 6 Ιανουαρίου 2005), ο Παναγιώτης Λιαδέλης (36π., ΠΑΟΚ-Ολίμπια Λιουμπλιάνα 75-64, 1η Φεβρουαρίου 2001), ο Βασίλης Σπανούλης (34π. Νεπτούνας Κλαϊπέντα-Ολυμπιακός 81-85, 31 Οκτωβρίου 2014), ο Νίκος Παππάς (34, Πανιώνιος-Ούνικς Καζάν, 28 Νοεμβρίου 2012), ο Ράιαν Στακ (34, Αρης) και ο Σάββας Ηλιάδης (34, Πανιώνιος).

Ο Μπάμπιτς και ο "Μότσαρτ"

Το απόλυτο ρεκόρ πόντων σε αγώνα των Κυπέλλων Ευρώπης σημειώθηκε και μένει απείραχτο στο πέρασμα του χρόνου, στις 10 Οκτωβρίου του 1985, στον αγώνα της προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Κόρατς, η Ζαντάρ (που τότε είχε προπονητή τον Βλάντο Τζούροβιτς και λίγους μήνες αργότερα στέφθηκε πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας) νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με το εκκωφαντικό σκορ 192-116, προεξάρχοντος του 25άχρονου Ζντένκο Μπάμπιτς ο οποίος πρόλαβε μέσα σε 26 λεπτά να πετύχει 144 πόντους και να δώσει την απάντηση στον Ντράζεν Πέτροβιτς!

Πέντε ημέρες νωρίτερα στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ και στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα (158-77), ο "Μότσαρτ" είχε σκοράρει 112 πόντους με 30/40 δίποντα, 10/20 τρίποντα και 22/22 βολές!

Πριν από τους 144 πόντους του Μπάμπιτς, το ρεκόρ στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης κατείχε ο αείμνηστος Ραντιβόι Κόρατς, ο οποίος τη σεζόν 1964-65 στον αγώνα της ΟΚΚ Μπέογκραντ με την Αλβικ Στοκχόλμης (155-75) πέτυχε 99 πόντους.

Οι 63 πόντοι του Αρλάουκας και οι 62 του Πέτροβιτς

Το τρίτο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία των Κυπέλλων Ευρώπης σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1996 στην Μπολόνια (Κίντερ- Ρεάλ Μαδρίτης 96-115), από τον μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ και του Άρη Τζόε Αρλάουκας, ο οποίος σε 39 λεπτά σκόραρε 63 πόντους, με 24/28 δίποντα. 0/1 τρίποντα και 15/18 βολές, ενώ είχε επίσης 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα και 80 βαθμούς στο ranking!

Στο Νο 4 βρίσκεται ο Ντράζεν Πέτροβιτς με τους 62 πόντους που σημείωσε (με 12/14 δίποντα, 8/16 τρίποντα και 14/15 βολές) στις 14 Μαρτίου του 1989 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον αλησμόνητο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης επιβλήθηκε της Σνάιντερο Καζέρτα με 117-113.

Στον ίδιο αγώνα, το αντίπαλον δέος από πλευράς της ιταλικής ομάδας, ο δεινότατος σκόρερ Οσκάρ Σμιντ περιορίστηκε στους... 44 με 5/19δ., 6/11τρ., 16/17β., ενώ ο μετέπειτα γκαρντ του Παναθηναϊκού Νάντο Τζεντίλε είχε σημειώσει 34.

Το νωπό 50άρι του Χέιζ-Ντέιβις

Από καταβολής της EuroLeague το ρεκόρ κατέχει ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις με τους 50 πόντους που πέτυχε στις 29 του περασμένου Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη (Φενέρμπαχτσε-Άλμπα Βερολίνου 103-68) με 9/11δ., 9/16τρ., και 5.7β.

Mια πενηντάρα κατέθεσε επίσης ο Αll Star του ΝΒΑ, Ντερόν Γουίλιαμς, ο οποίος μεσούντος του lock out , αγωνίστηκε στην Μπεσίκτας και στις 22 Νοεμβρίου του 2011, σε αγώνα του EuroChallenge της FIBA πέτυχε 50 πόντους εναντίον της Γκέτιγκεν, με 10/13δ, 7/10 τρ. και 9/11β.

Έναν πόντο μακριά από το club της πενηντάρας (49) έμειναν στην μεν Ευρωλίγκα ο Σέιν Λάρκιν στις 29 Νοεμβρίου 2019 (Εφές –Μπάγερν Μονάχου 104-75), στο δε Eurocup ο Ντακ Ράντι στις 27 Ιανουαρίου 2004 (Μπράιτον Μπίαρς-Σολέ 112-103).

Κατόπιν όλων αυτών και για να μην παρεκκλίνω από τον αίτιο και την αφορμή αυτής της αναδρομής, για τον Ναν μπορεί να παραποιηθεί η γνωστή αποφθεγματική ρήση...

Ιδού η πενηντάρα, ιδού και το πήδημα!

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ