Analysis: Οι κορυφαίες πεντάδες του Eurobasket
To Eurobasket 2015 ολοκληρώθηκε και το Sport24.gr κατατάσσει τις τρεις κορυφαίες πεντάδες της διοργάνωσης. Τρεις Ισπανοί και τρεις Λιθουανοί στους καλύτερους.
Το "ταξίδι" που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (20/9) με την Ισπανία του φοβερού και τρομερού Pau Gasol να κατακτά το τρόπαιο και να ανεβαίνει για τρίτη φορά στις τελευταίες τέσσερις διοργανώσεις στην κορυφή της Ευρώπης. Το Sport24.gr έκανε τη... δύσκολη δουλειά και ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες πεντάδες σύμφωνα με την πορεία των ομάδων, τα στατιστικά και τη γενικότερη εικόνα των αθλητών. Κάθε ένσταση είναι καλοδεχούμενη στα σχόλια.
Κορυφαία Πεντάδα
Point Guard: Mantas Kalnietis (Λιθουανία)
Τα στατιστικά του: 10.6 πόντοι (37.9% στα δίποντα, 29.3% στα τρίποντα, 64.3% στις βολές), 2.9 ριμπάουντ, 7.8 ασίστ, 3.7 λάθη ανά 34.2 λεπτά συμμετοχής σε 9 αγώνες.
Οι αριθμοί του (κυρίως τα ποσοστά του στα σουτ) ίσως να μη δικαιολογούν την παρουσία του στην πρώτη πεντάδα. Παρόλα αυτά, ο 29χρονος άσος της Λιθουανίας "έβγαλε" μόνος του ολόκληρο τουρνουά και ήταν καθοριστικός στις knockout αναμετρήσεις. Είχε 11/4/7 απέναντι στη Γεωργία, 14/2/11 απέναντι στην Ιταλία σε 40 λεπτά (!), 12/5/9 απέναντι στη Σερβία και 13/1/6 στον Τελικό με την Ισπανία. Ηξερε πως δεν βγαίνει από το παρκέ για να μπει άλλος στη θέση του, αναδείχθηκε πρώτος πασέρ και δεύτερος σε χρόνο συμμετοχής. Αν δεν είχε συμφωνήσει με τη Zalgiris πριν την έναρξη του τουρνουά, ίσως τώρα να συζητούσε με ομάδες του ΝΒΑ για να πάρει έναν συμπληρωματικό ρόλο.
Shooting Guard: Nando De Colo (Γαλλία)
Τα στατιστικά του: 13.1 πόντοι (62.2% στα δίποντα, 42.9% στα τρίποντα, 77.3% στις βολές), 5.2 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ, 1.1 κλέψιμο, 1.8 λάθη ανά 26 λεπτά συμμετοχής σε 9 αγώνες.
Διψήφιος σε όλα τα ματς, πλην εκείνου με το Ισραήλ στο φινάλε της Α' φάσης. Δεν πήρε ποτέ αχρείαστα σουτ, βοήθησε στα ριμπάουντ, ήταν καλός δημιουργικά, έκανε σχετικά λίγα λάθη και ήταν εξαιρετικός στον μικρό τελικό απέναντι στη Σερβία (20 πόντοι σε 23'). Ο 28χρονος SG συνεχίζει στην CSKA και θα είναι και φέτος ένας από τους κορυφαίους της Euroleague.
Small Forward: Jonas Maciulis (Λιθουανία)
Τα στατιστικά του: 13.8 πόντοι (45.9% στα δίποντα, 53.8% στα τρίποντα, 86.7% στις βολές), 6.3 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 1.9 κλεψίματα ανά 31 λεπτά σε 9 αγώνες.
Στα 30 του χρόνια παραμένει ένας τρομερά ποιοτικός forward που μπορεί να παίξει σε δυο θέσεις και να διαλύσει κάθε άμυνα. Η εμφάνισή του στο πρώτο knockout παιχνίδι (απέναντι στη Γεωργία) εκτόξευσε τους μέσους όρους του (είχε 34 πόντους με 8/9 δίποντα, 3/4 τρίποντα και 9/9 βολές), όμως ήταν εξαιρετικός και απέναντι στην Ιταλία (19 πόντοι, 10 ριμπάουντ). Η Λιθουανία στηρίχθηκε στην τριάδα των Kalnietis - Maciulis - Valanciunas και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού δεν είχε κανένα πρόβλημα να κουβαλήσει την ομάδα του.
Power Forward: Danilo Gallinari (Ιταλία)
Τα στατιστικά του: 17.9 πόντοι (66% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα, 88% στις βολές), 6.9 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ ανά 29.9 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες.
Εχει αντιμετωπίσει σοβαρούς τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια και η αλήθεια είναι πως δεν τον περιμέναμε τόσο κυρίαρχο. Υπήρχαν στιγμές που ο 27χρονος Ιταλός έμοιαζε με τον... Kevin Durant. Εβαλε 33 πόντους στην πρεμιέρα με την Τουρκία με 9/10 σουτ και 14/15 βολές, είχε 29 απέναντι στην Ισπανία, 25 με τη Γερμανία, 14 με τη Σερβία, 17 με τη Λιθουανία και 15 με την Τσεχία. Δεν πήρε σε κανένα ματς περισσότερα από 12 σουτ (!) και ήταν τρομερά αποτελεσματικός, καθώς γνωρίζει όσο ελάχιστοι να φθείρει τον προσωπικό του αντίπαλο.
Center : Pau Gasol (Ισπανία)
Τα στατιστικά του: 25.6 πόντους (56.3% στα δίποντα, 66.7% στα τρίποντα, 80.5% στις βολές), 8.8 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ, 2.3 μπλοκ ανά 30 λεπτά σε 9 αγώνες.
Ο,τι κι αν πούμε, θα είναι ελάχιστο μπροστά στο μεγαλείο αυτού του αθλητή. Προερχόταν από την κορυφαία (ατομικά) σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ και στα 35 του ήρθε στην Ευρώπη για να διαλύσει τους πάντες και να κατακτήσει άλλο ένα Eurobasket με τη χώρα του. Ξεκίνησε με 16 και 21 πόντους απέναντι σε Σερβία και Τουρκία, συνέχισε με 34,21 και 16 στα παιχνίδια με Ιταλία, Ισλανδία, Γερμανία και μπήκε στα knockout για να κάνει πράγματα και θαύματα. Στις τέσσερις αναμετρήσεις με Πολωνία, Ελλάδα, Γαλλία και Λιθουανία έγραψε 30.5 πόντους και 10 ριμπάουντ μέσο όρο, με 42/71 δίποντα και 8/12 τρίποντα. Πλήγωσε την Εθνική μας, γκρέμισε τους Γάλλους, έβαλε 25 στους Λιθουνούς και ήταν ο απόλυτος MVP.
Δεύτερη καλύτερη πεντάδα
Point Guard: Tomas Satoransky (Τσεχία)
Τα στατιστικά του: 14.1 πόντοι (50.8% στα δίποντα, 37.1% στα τρίποντα, 68.8% στις βολές), 5.2 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ, 1 κλέψιμο ανά 33 λεπτά σε 9 αγώνες.
Η 7η θέση που κατέκτησε η Τσεχία, ήταν ένα μετάλλιο για την παρέα του άσου της Μπαρτσελόνα, ο οποίος θα παλέψει στο Προολυμπιακό Τουρνουά για ένα εισιτήριο για το Ρίο. Ο 24χρονος point guard ήταν διψήφιος σε όλα τα παιχνίδια πλην της πρεμιέρας, έκανε ρεκόρ ασίστ στην ιστορία των Eurobasket με τις 15 που έδωσε στην αναμέτρηση με τη Λιθουανία (είχε επίσης 11 πόντους και 9 ριμπάουντ σε εκείνο το ματς) και ήταν ένας από τους πιο διασκεδαστικούς παίκτες της διοργάνωσης. Είναι δεδομένο πως φέτος θα πρωταγωνιστήσει στη Euroleague και εκτός απροόπτου θα φύγει το καλοκαίρι του 2016 για να φορέσει τη φανέλα των Washington Wizards.
Shooting Guard: Nando Gentile (Ιταλία)
Τα στατιστικά του: 16.8 πόντοι (50.6% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα, 82.9% στις βολές), 4.8 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ, 1.6 λάθη ανά 32.8 λεπτά σε 8 αγώνες.
Η σούπερ Ιταλία δεν κατάφερε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, όμως εκτός από τον Gallinari, στο φετινό Eurobasket έλαμψε το αστέρι και του 22χρονου σκόρερ της Armani Milano. Επαιζε πολύ, μιας και δεν υπήρχε αξιόλογος παίκτης πίσω από αυτόν, δεν έπαιρνε υπερβολικά πολλά σουτ, ήταν αποτελεσματικός, αλλά αυτό μπορεί να εξηγηθεί (εν μέρει) από το γεγονός ότι οι αντίπαλες άμυνες δεν εστίαζαν αποκλειστικά πάνω του, μιας και υπήρχαν γύρω του οι Belinelli - Gallinari - Bargnani. Ακόμη κι έτσι, ο Gentile κατάφερε να αποδείξει πως πλέον μπορούμε να τον θεωρούμε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στην Ευρώπη. Και αν όλα κυλήσουν... λογικά, το ΝΒΑ σύντομα θα τον "κλέψει".
Small Forward: Nemanja Bjelica (Σερβία)
Τα στατιστικά του: 13.9 πόντοι (68% στα δίποντα, 37.5% στα τρίποντα, 84% στις βολές), 6.6 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ, 1.9 λάθη ανά 27 λεπτά σε 9 αγώνες.
Ξεκίνησε εκπληκτικά το τουρνουά, έκανε μια "κοιλιά" στο τέλος της πρώτης φάσης, όμως πήρε ξανά τα πάνω του στα knockout παιχνίδια. Είχε 19/14 απέναντι στη Φινλανδία και 14/10 απέναντι στην Τσεχία, παρασύρθηκε από τη γενική μετριότητα της Σερβίας στον ημιτελικό με τη Λιθουανία και πλέον σκέφτεται το ΝΒΑ. Η Euroleague τον έχασε, οι Minnesota Timberwolves τον κέρδισαν και κάτι μας λέει πως ο 27χρονος πλέον point forward θα είναι εξαιρετικός και στη νέα σελίδα της καριέρας του.
Power Forward: Nikola Mirotic (Ισπανία)
Τα στατιστικά του: 12.7 πόντοι (66.7% στα δίποντα, 35.5% στα τρίποντα, 80.6% στις βολές), 4.9 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ ανά 24.6 λεπτά.
Η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί του δεν... ζαλίζουν. Αν δείτε όμως λίγο πιο προσεκτικά, δεν θα βρείτε ματς στο οποίο να πήρε περισσότερα από εννέα σουτ πλην εκείνου της πρεμιέρας απέναντι στη Σερβία που πήρε... 10! Επαιξε άριστα το ρόλο του "στηρίγματος" του Pau Gasol, έκανε εξαιρετική δουλειά απέναντι στην Ελλάδα και γενικά ήταν ένας παίκτης που τελείωνε φάσεις χωρίς να ζητά τη μπάλα. Με 8 σουτ ανά παιχνίδι, είχε σχεδόν 13 πόντους μέσο όρο. Οχι κι άσχημα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως για χάρη του έμεινε εκτός ομάδας ο Serge Ibaka.
Center: Jan Vesely (Τσεχία)
Τα στατιστικά του: 19.3 πόντοι (64.1% στα δίποντα, 51.1% στις βολές), 9.1 ριμπάουντ, 1 ασίστ ανά 28.6 λεπτά σε 9 αγώνες.
Ξεκίνησε ως super ταλέντο (ήταν small forward στην Partizan), έφυγε ως αποτυχημένος από το ΝΒΑ, έκανε καλή χρονιά στη Fenerbahce και εκτόξευσε τις μετοχές του στο Eurobasket. Τρομερός κοντά στο καλάθι, ασύλληπτα ευέλικτος, ήταν απολαυστικός απέναντι στην Κροατία, τη Σερβία, την Ιταλία και τη Λετονία. Σε αυτά τα τέσσερα ματς (knockout και κατάταξη) είχε 23.3 πόντους και 10 ριμπάουντ μέσο όρο. Υποστηρίζει πως δεν σκέφτεται να επιστρέψει στο ΝΒΑ, όμως αν κάνει παρόμοια σεζόν στη Euroleague, δεν βλέπουμε πως η Fenerbahce θα μπορέσει να τον κρατήσει στην Τουρκία.
Τρίτη καλύτερη πεντάδα
Point Guard: Dennis Schroder (Γερμανία)
Τα στατιστικά του: 21 πόντοι (53.4% στα δίποντα, 31.6% στα τρίποντα, 83.3% στις βολές), 4.6 ριμπάουντ, 6 ασίστ ανά 30.4 λεπτά σε 5 αγώνες.
Κανονικά θα έπρεπε να "χωρέσουμε" σε μια πεντάδα τον Sergio Rodriguez, που βρέθηκε και στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά (9.9 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ). Παρόλα αυτά, θα ήταν άδικο να παραβλέψουμε την "έκρηξη" του Dennis Schroder, ο οποίος κουβάλησε τη Γερμανία και λίγο έλειψε να τη στείλει στη φάση των knockout αγώνων. Στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του δεν τρόμαξε από τους σπουδαίους αντιπάλους του, είχε 24/5/6 στο ματς με την Τουρκία, 29/4/7 απέναντι στην Ιταλία και 26/6/7 στην αναμέτρηση με την Ισπανία. Αν είχε βάλει και εκείνη τη βολή στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, θα είχε παλέψει για την πρόκριση στην παράταση και ενδεχομένως να άφηνε εκτός συνέχειας τη μετέπειτα Πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Shooting Guard: Sergio Llull (Ισπανία)
Τα στατιστικά του: 9.4 πόντοι (44.7% στα δίποντα, 29.7% στα τρίποντα, 85.7% στις βολές), 2.2 ριμπάουντ, 4.4 ασίστ, 1.3 λάθη ανά 28.8 λεπτά συμμετοχής σε 9 αγώνες.
Γνώμη μας πως άξιζε να βρεθεί στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά περισσότερο απ' όσο ο -αγαπημένος μας κατά τα άλλα- Sergio Rodriguez. Η άμυνά του έβγαλε τα συκώτια του Βασίλη Σπανούλη στον προημιτελικό και εκείνα του Tony Parker στον ημιτελικό. Χωρίς αυτόν η Ισπανία δεν θα είχε φτάσει στην κορυφή. Αν η "Φούρια Ρόχα" είχε στο τουρνουά το δίδυμο Rubio - Calderon επίσης δεν θα είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Το ντουέτο του Rodriguez με τον Llull ξέρει να λειτουργεί στην εντέλεια, αποδίδει καλύτερα στο FIBA basket και η Ισπανία είναι τυχερή που τους είχε και τους δυο σε τόσο καλή αγωνιστική κατάσταση.
Small Forward: Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα)
Τα στατιστικά του: 9.8 πόντοι (57.1% στα δίποντα, 38.5% στα τρίποντα, 61.5% στις βολές), 6.9 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1 μπλοκ ανά 24.4 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες.
Ο MVP της Ελλάδας στη διοργάνωση. Δεν ξεκίνησε εντυπωσιακά, όμως ήταν εξαιρετικός στα knockout παιχνίδια και τον αγώνα κατάταξης. Μακράν ο κορυφαίος της Εθνικής απέναντι στην Ισπανία (12 πόντοι, 17 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 μπλοκ σε 34 λεπτά), έκανε τους πάντες να τον χειροκροτήσουν. Ο 20χρονος super star των Milwaukee Bucks είναι το μέλλον της ομάδας και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουν όσοι ασχολούνται με αυτή.
Power Forward: Tornike Shengelia (Γεωργία)
Τα στατιστικά του: 15.5 πόντοι (57.9% στα δίποντα, 18.2% στα τρίποντα, 70% στις βολές), 5.2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1.7 κλεψίματα ανά 30.8 λεπτά σε 6 αγώνες.
Στα 23 του έφυγε από το ΝΒΑ με την ταμπέλα του αποτυχημένου. Στα 24 του έκανε τρομερό τουρνουά, μετά από μια καλή χρονιά στη Euroleague με τη φανέλα της Caja Laboral. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να είναι ένας από τους 3-4 κορυφαίους power forwards στην Ευρώπη, με περιθώρια να φτάσει ακόμη ψηλότερα. Ευέλικτος, τρέχει άριστα το γήπεδο, τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, πολεμιστής και σκληρό παλικάρι. Εκανε την καλύτερη εμφάνισή του απέναντι στην Ελλάδα (20 πόντοι, 8/12 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/4 βολές, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο σε 33 λεπτά) και θα είναι σίγουρα ένας από αυτούς που θα παρακολουθήσουμε στενά στη φετινή Euroleague.
Center: Jonas Valanciunas (Λιθουανία)
Τα στατιστικά του: 16 πόντοι (59.1% στα δίποντα, 85.7% στις βολές), 8.4 ριμπάουντ, 1.4 μπλοκ ανά 27.5 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες.
Στα 23 του έκανε για πρώτη φορά πραγματικά καλές εμφανίσεις με την Εθνική Ανδρών. Σπουδαίος απέναντι σε Ουκρανία, Βέλγιο, ακόμη πιο εντυπωσιακός στο κρίσιμο παιχνίδι με την Ιταλία (26 πόντοι, 11/13 δίποντα, 4/4 βολές, 15 ριμπάουντ σε 38 λεπτά), αποτελεσματικός στον ημιτελικό απέναντι στη Σερβία (15 πόντοι, 5/6 δίποντα, 5/6 βολές). Εκανε ό,τι μπορούσε και ίσως ακόμη περισσότερα από αυτά που περίμενε ο κόσμος, ο Jonas Kazlauskas και εμείς.
Twitter @harris_stavrou