EUROLEAGUE

Οι... μεγάλοι Αμερικάνοι

"Final-4 Stories" συνέχεια με τους μεγάλους Αμερικάνους! Από τον ΜάκΑντου στον Λάνγκτον! (vid)

Η μοναδική σημείωση επί του θέματος αφορά τους Αμερικανούς που στη συνέχεια απέκτησαν κοινοτικό διαβατήριο κι έχασαν την… αυθεντικότητα τους. Μερικοί από αυτούς έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο θεσμό, αλλά θα μας απασχολήσουν σε άλλο αφιέρωμα. Ας μας συγχωρέσουν ο "Ισραηλινός" Ντέρεκ Σαρπ (7 φάιναλ-φορ, 3 κατακτήσεις), ο "Ισπανός" Μάικ Σμιθ (2 φάιναλ-φορ, μια κατάκτηση), ο "Σλοβένος" Άριελ ΜακΝτόναλντ (4 φάιναλ-φορ, μια κατάκτηση), ο "Ρώσος" Τζέι Αρ Χόλντεν (7 φάιναλ-φορ, 2 κατακτήσεις) κι ο "Ισπανός" Τζόνι Ρότζερς (5 φάιναλ-φορ, 2 κατακτήσεις).
Οι μεγάλοι Αμερικάνοι



Λίγοι παίκτες μπορούν να πουν ότι το... φάιναλ-φορ τους ανήκε! Ακόμη λιγότεροι από αυτούς γεννήθηκαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Υπάρχουν, ωστόσο, αυτοί που θα μπορούσαν να πάρουν την κούπα... σπίτι τους.

Μπομπ ΜάκΑντου


Πριν τον Τζος Τσίλντρες, πριν τον Ντομινίκ Ουίλκινς και την μαζική "μετακόμιση" των Αμερικανών ένας πρώην αστέρας του ΝΒΑ ήρθε λίγο πριν τη σύνταξη να "τρομοκρατήσει" την Ευρώπη. Ο λόγος για τον Μπομπ ΜάκΑντου, έναν εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη με 18.787 πόντους καριέρας!

Λίγο πριν τα 40 ο θηριώδης Αμερικανός με το φονικό σουτ από μέση απόσταση (εξού και το περίφημο "Another two for McAdoo"), που είχε αναδειχτεί πρωταθλητής (το ’82 και το ’85 με τους Λέικερς), πρώτος σκόρερ του και MVP της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ, κατάκτησε δύο πρωταθλήματα Ευρώπης με την Τρέισερ Μιλάνο.

Το πρώτο το 1987 και το δεύτερο το 1988 στην παρθενική σεζόν των φάιναλ-φορ. Στον ημιτελικό σκόραρε 39 πόντους και στον τελικό άλλους 25 χαρίζοντας στην ομάδα του τον τίτλο. Οι 32.0 πόντοι που πέτυχε παραμένουν οι καλύτεροι επίδοση σε μέσο όρο σε φάιναλ-φορ!

Ντομινίκ Ουίλκινς



Για πολλούς παραμένει το μεγαλύτερο όνομα που αγωνίστηκε ποτέ στην Ευρώπη! Και δεν έχουν άδικο αν σκεφτεί κανείς ότι παραμένει ο 9ος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ με 26.668 πόντους! Ακόμη και στα 36 του ο "human highlight film" ήταν ατραξιόν και το απέδειξε στο Παρίσι.

Εκεί πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό για να τον οδηγήσει (με τη βοήθεια του Βράνκοβιτς και της τάπας του) στην κατάκτηση του τίτλου, που ήταν ο πρώτος στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Ουίλκινς πέτυχε 35 πόντους στον ημιτελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ πρόσθεσε άλλους 19 στον τελικό με τη Μπαρτσελόνα.

Οι 27.0 πόντοι σε ένα φάιναλ-φορ είναι η 2η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους Αμερικάνους (μαζί με αυτή του Ρίβερς) πίσω από τον ΜάκΑντου, που μεγαλούργησε ωστόσο σε μια εποχή που οι επιθέσεις είχαν τον πρώτο λόγο.

Γνωστός για τα δυνατά του πατήματα, την έφεση του στις διεισδύσεις και τη μοναδική του ικανότητα να τελειώνει τις φάσεις ήταν λογικό να... κυριαρχήσει και στο ευρωπαϊκό στερέωμα, παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις που τον καθιέρωσαν στο ΝΒΑ, ήταν πιο περιορισμένες.

Ντέιβιντ Ρίβερς



Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού ήταν ένας ακόμη παίκτης που έβαλε φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα του σε έναν τίτλο. Ένα χρόνο μετά τον Ντομινίκ, ο Ρίβερς με 27.0 πόντους οδήγησε μια ελληνική ομάδα (τους Πειραιώτες αυτή τη φορά) στην κορυφή της Ευρώπης.

Και το έκανε να μοιάζει προσωπική υπόθεση. Συγκεκριμένα πέτυχε 28 πόντους απέναντι στην Ολίμπια Λουμπλιάνας και πρόσθεσε άλλους 26 στον τελικό με τη Μπαρτσελόνα, μετατρέποντας το "Παλαέουρ" σε... σκηνή για έναν ρόλο.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ταχυδακτυλουργικές του ντρίμπλες, την περίφημη... ριβέρς (το έχει το όνομα), αλλά και το φονικό σουτ μετά από ντρίμπλα.

Το φάιναλ-φορ της Ρώμης ήταν το μοναδικό στην καριέρα του.

Νέιτ Χάφμαν



Ο ξανθομάλλης σέντερ με την περίεργη κοψιά και το τατουάζ του... ΝΒΑ στο μπράτσο ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που πέρασαν από την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι επί ημερών του η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε την «ολική της επαναφορά» επιστρέφοντας στην ελίτ.

Με μπόι κοντά στα 2.16, ταχύτητα, μακρινό σουτ και καλή τεχνική κατάρτιση ο Αμερικανός άσος (που στάθηκε άτυχος και σταμάτησε νωρίς την καριέρα του λόγω τραυματισμών) οδήγησε την "ομάδα του λαού" σε τρία φάιναλ-φορ και μια κατάκτηση (το 2001 στο Παρίσι).

Και τις τρεις χρονιές (2000-2002) βρήκε απέναντι του τον Παναθηναϊκό. Κέρδισε τη μια μάχη, έχασε τις άλλες δύο.

Συνολικά είχε 20.8 πόντους ανά παιχνίδι, έναν από τους καλύτερους μέσους όρους στην ιστορία των… Αμερικανών στα φάιναλ-φορ.

Άντονι Πάρκερ


Ο ρέκορντμαν των φάιναλ-φορ! Ο all-around φόργουορντ που συνέδεσε το όνομα του με την Μακάμπι Τελ Αβίβ (έπαιξε κι ένα χρόνο στη Ρόμα) είναι ο Αμερικανός με τις περισσότερες συμμετοχές σε φάιναλ-φορ (5), αλλά κι αυτός με το μεγαλύτερο σύνολο πόντων (140).

Ρεκόρ αποτελούν κι οι τρεις κατακτήσεις του, καθώς μόνο ένας συμπαίκτης του (Μπαστόν) κι ο Τράιαν Λάνγκτον είναι οι Αμερικανοί με περισσότερους από έναν τίτλους.

Και τα σημαντικότερο; Είχε μεγάλη συμβολή σε όλες τις επιτυχίες της Μακάμπι καθώς ήταν ένας παίκτης που τα έκανε... όλα πάνω στο παρκέ. Δημιουργούσε, εκτελούσε από κοντά και μακριά, βοηθούσε στα ριμπάουντ, έπαιζε τρεις θέσεις και πολύ καλή άμυνα. One of a kind!

Τάιους Έντνι – Άντονι Μπούι



Δύο συμπατριώτες μοιράζονται τη... δόξα από το φάιναλ-φορ του 1999 στο Μόναχο! Πέρασαν δέκα ακριβώς χρόνια από την εποχή που η Ζαλγκίρις Κάουνας έφερε την επανάσταση με το επιθετικό της μπάσκετ.

Ο Καζλόυσκας στον πάγκο, ένας συμπαγής λιθουανικούς κορμός στο παρκέ (Στομπέργκας, Ζουκάουσκας, Μασιούλις), ο θηριώδης Ζίντεκ και δύο σούπερ Αμερικανοί ήταν η συνταγή της επιτυχίας!

Ο Τάιους Έντνι από το UCLA, παρά το μικρό του δέμας, ήταν ένας... δαίμονας πάνω στο παρκέ. Έτρεχε, δημιουργούσε κι όποτε χρειαζόταν σκόραρε με θράσος μπρος από ψηλότερους και δυνατότερους αντίπαλους.

Ο μικρόσωμος Τάιους που ξαναβρήκε τον Καζλάουσκας στον Ολυμπιακό είχε 13 πόντους στον ημιτελικό και 14 στον τελικό. Έκτοτε έπαιξε άλλα δύο φάιναλ-φορ με τη Μπενετόν Τρέβιζο (2002 και 2003).

Όσο για τον Μπούι; Αν και πλησίαζε στη συνταξιοδότηση δεν είχε ξεχάσει την τέχνη του σκοραρίσματος και συγκεκριμένα του σουτ. Ήταν μάλιστα αυτός που «μίλησε» στα δύσκολα. Πέτυχε 19 πόντους στον ημιτελικό και 17 στον τελικό με την Κίντερ.

Μπορεί να μην έπαιξε ξανά σε φάιναλ-φορ, αλλά κατάφερε την επόμενη χρονιά –με την ΑΕΚ- να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο κάνοντας ένα άτυπο "δύο στα δύο".

Τράιαν Λάνγκτον



O... ήσυχος Αμερικανός της ΤΣΣΚΑ απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να πηδάς ψηλά, να καρφώνεις θεαματικά ή να κάνεις θόρυβο με το παιχνίδι σου. Αντίθετα ο ίδιος χάρις στην καλή του άμυνα, το φαρμακερό σουτ και τη σοβαρότητα, κατάφερε να καθιερωθεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Μετά από μια λαμπρή καριέρα στο κολεγιακό πρωτάθλημα κι ένα σύντομο πέρασμα από το ΝΒΑ, ήρθε στη "γηραιά ήπειρο". Η πρώτη του εμπειρία από φάιναλ-φορ ήταν το 2003 με την Μπενετόν, πριν ακολουθήσει η "εποχή Μεσίνα" στην ΤΣΣΚΑ.

Κατέκτησε τον τίτλο το 2006 και το 2008, ενώ έπαιξε και στον τελικό του 2007 για να γίνει ο Αμερικανός με τα περισσότερα φάιναλ-φορ μετά τον Πάρκερ κι ο δεύτερος σε σύνολο πόντων (90).

Οι... άτυχοι



Υπάρχει μια σειρά από σπουδαίους παίκτες που ουδέποτε κατάφεραν να κατακτήσουν έναν ευρωπαϊκό τίτλο, όπως οι παραπάνω. Ήταν, όμως, όλοι τους υπέροχοι!

Ο σέντερ-ντουλάπα Όντι Νόρις έπαιξε σε τρία φάιναλ-φορ με την Μπαρτσελόνα, όσα κι ο Κεν Μπάρλοου που πριν τον ΠΑΟΚ είχε συμμετοχή σε άλλα δύο με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Μαζί του σε αυτά τα δύο ήταν κι ο αείμνηστος πάουερ-φόργουορντ Κέβιν Μαγκί που είχε 20.7 πόντους ανά παιχνίδι.

Τρεις συμμετοχές σε φάιναλ-φορ, χωρίς να πανηγυρίσουν κάποιον τίτλο έχουν ακόμη οι Βίκτορ Αλεξάντερ (ΑΕΚ και ΤΣΣΚΑ), Μπούτσι Θόρτον (Σιένα και Μπαρτσελόνα), Μάρκους Μπράουν (ΤΣΣΚΑ, Μάλαγα).

Στην κατηγορία πρέπει να συμπεριληφθεί κι ο μεγάλος Έντι Τζόνσον, το "πιστόλι" που έκλεψε την παράσταση στη Σαραγόσα (1995), αλλά ηττήθηκε από τον Σαμπόνις και την παρέα του. Οι 27 πόντοι στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, παραμένουν μια από τις αξέχαστες εμφανίσεις σε φάιναλ-φορ.

Μια κατηγορία μόνοι τους



Ειδική κατηγορία αποτελεί ο Μασέο Μπαστόν, ο μοναδικός μαζί με τους Λάνγκτον και Πάρκερ που έχουν πάνω από μια κατάκτηση, καθώς κι ο Ντέιβιντ Βάντερπουλ που έχει τρεις συμμετοχές (Σιένα, ΤΣΣΚΑ) αν και στην τελευταία (το 2007 στην Αθήνα) δεν είχε συμμετοχή λόγω τραυματισμού. Βρισκόταν, πάντως, κανονικά στην 12άδα.

Οι πρωταθλητές



Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά υπάρχουν μόλις 18 Αμερικανοί παίκτες που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης. Επί της ουσίας είναι 17, διότι ο Μάικ Σμιθ (που τότε έπαιζε ως Αμερικάνος) έγινε στη συνέχεια… Ισπανός.

Ποιοι είναι αυτοί; Οι Μπράουν-ΜάκΑντου της Τρέισερ, ο Άιβι Λέστερ της Γιουγκοπλάστικα (1991), ο Μάικλ Γιανγκ της Λιμόζ, ο Κορνίλιους Τόμπσον, ο Μάικ Σμιθ (Μπανταλόνα-Ρεάλ), ο Κορνίλιους Τόμπσον (Μπανταλόνα), ο Τζο Αρλάουκας της Ρεάλ (που έπαιξε ακόμη σε Άρη και ΑΕΚ), ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Ντέιβιντ Ρίβερς, οι Άντονι Πάρκερ, Ντέιβιντ Μπλούθενταλ και Μασέο Μπαστόν της Μακάμπι, οι Ντέιβιντ Βάντερπουλ, Τράιαν Λάνγκτον και Μάρκους Γκορί της ΤΣΣΚΑ, καθώς κι οι Μάικ Μπατίστ-Τόνι Ντελκ του Παναθηναϊκού.

Περισσότερες συμμετοχές

Νο. Όνομα Συμμετοχές Κατακτήσεις Ομάδα
1 Άντονι Πάρκερ 5 3 Μακάμπι
2 Τράιαν Λάνγκτον 4 2 Μπενετόν, ΤΣΣΚΑ
3 Μασέο Μπαστόν 3 2 Μακάμπι
- Τάιους Έντνι 3 1 Ζαλγκίρις, Μπενετόν
- Όντι Νόρις 3 0 Μπαρτσελόνα
- Βίκτορ Αλεξάντερ 3 0 ΑΕΚ, ΤΣΣΚΑ
- Μάρκους Μπράουν 3 0 ΤΣΣΚΑ, Μάλαγα
- Μπούτσι Θόρτον 3 0 Σιένα, Μπαρτσελόνα
Ντέιβιντ Βάντερπουλ 3 1 Σιένα, ΤΣΣΚΑ
- Κεν Μπάρλοου 3 0 Μακάμπι, ΠΑΟΚ


Σύνολο πόντων



Νο. Όνομα Πόντοι Αγώνες
1 Τόνι Πάρκερ 140 9
2 Νέιτ Χάφμαν 104 5
3 Κεν Μπάρλοου 90 6
- Τράιαν Λάνγκτον 90 8
- Όντι Νόρις 90 6
4 Μάρκους Μπράουν 84 5
5 Μασέο Μπαστόν 78 6
6 Μάικλ Γιανγκ 71 4
7 Μπούτσι Θόρτον 70 5
8 Τάιους Έντνι 70 5


*Στο φάιναλ-φορ του 2002 και του 2003 δεν διεξήχθη μικρός τελικός

Μέσος όρος πόντων

Νο. Όνομα Μ.Ο Σύνολο Αγώνες Ομάδα
1 Μπομπ ΜάκΑντου 32.0 64 2 Τρέισερ
2 Ντομινίκ Ουίλκινς 27.0 54 2 Παναθηναϊκός
3 Ντέιβιντ Ρίβερς 27.0 54 2 Ολυμπιακός
4 Ρίκι Μπράουν 21.5 43 2 Τρέισερ
5 Τερέλ ΜακΙντάιρ 21.0 42 2 Σιένα
6 Νέιτ Χάφμαν 20.8 104 5 Μακάμπι
7 Κέβιν Μαγκί 20.6 86 4 Μακάμπι
8 Έντι Τζόνσον 18.0 36 2 Ολυμπιακός


Η λίστα των Αμερικανών (με πάνω από μια συμμετοχή)



Όνομα Ομάδα Συμμετοχές Κατακτήσεις Πόντοι
Τάιους Έντνι Ζαλγκίρις, Μπενετόν 3 1 70
Τράιαν Λάνγκτον Μπενετόν, ΤΣΣΚΑ 4 2 90
Τερέλ ΜακΙντάιρ Σιένα 1 0 42
Σαμ Μπούι Ζαλγκίρις 1 1 36
Ντέιβιντ Ρίβερς Ολυμπιακός 1 1 54
Μπομπ ΜάκΑντου Τρέισερ 1 1 64
Ρίκι Μπράουν Τρέισερ 1 1 43
Έντι Τζόνσον Ολυμπιακός 1 1 36
Ντομινίκ Ουίλκινς Παναθηναϊκός 1 1 54
Κέβιν Μαγκί Μακάμπι 2 0 86
Κεν Μπάρλοου Μακάμπι, ΠΑΟΚ 3 0 90
Όντι Νόρις Μπαρτσελόνα 3 0 90
Γκρεγκ Ουίλτζερ Άρης 2 0 18
Κορνίλιους Τόμπσον Μπανταλόνα 2 1 35
Μάικλ Γιανγκ Λιμόζ 2 1 71
Τζο Αρλάουκας Ρεάλ 2 1 58
Μάικ Σμιθ Μπανταλόνα, Ρεάλ 2 1 39
Βίκτορ Αλεξάντερ ΑΕΚ, ΤΣΣΚΑ 3 0 68
Άντονι Γκόλντγουαϊρ Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα 2 0 57
Άντονι Πάρκερ Μακάμπι 5 3 140
Νέιτ Χάφμαν Μακάμπι 3 1 104
Άντονι Γκρέιτζερ Κίντερ, ΤΣΣΚΑ 2 0 26
Μπούτσι Θόρτον Σιένα, Μπαρτσελόνα 3 0 70
Μασέο Μπαστόν Μακάμπι 3 2 78
Μάρκους Μπράουν ΤΣΣΚΑ, Μάλαγα 3 0 84
Μάικ Μπατίστ Παναθηναϊκός 2 1 57
Ντέιβιντ Βάντερπουλ Σιένα, ΤΣΣΚΑ 3 1 61
Τράβις Χάνσεν Τάου 2 0 46
Ντέιβιντ Μπλούθενταλ Μακάμπι 2 1 45


Βίντεο των μεγάλων άσων

Άντονι Πάρκερ



Μπομπ ΜάκΑντου



Ντομινίκ Ουίλκινς



Ντέιβιντ Ρίβερς



Έντι και Μπούι



Τράιαν Λάνγκτον






















































































































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ