ΕΣΑΚΕ

Οι προπονητές της Α1 για την Α1

Οι προπονητές της Α1 για την Α1
προπονητές

Το SPORT 24 ρώτησε: "Τι θα αλλάζατε στην Α1"; Και οι προπονητές των 14 ομάδων απάντησαν. Ιδού...

Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Παναθηναϊκός): «Πιστεύω ότι είναι καταστροφικό το να παίζουμε χωρίς θεατές. Είναι η καταστροφή του μπάσκετ. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος για να τιμωρήσεις ένα σωματείο είναι τα χρηματικά πρόστιμα. Εννοώ τα βαριά πρόστιμα. Εάν συμβεί κάτι και πρέπει να τιμωρηθεί μια ομάδα, γιατί να τιμωρηθούν μαζί με αυτή και οι φυσιολογικοί οπαδοί της; Γίνονται, λοιπόν, επεισόδια; Την πρώτη φορά πρόστιμο 20.000 ευρώ, τη δεύτερη 40.000. Ε, αν συνεχίσουν να γίνονται επεισόδια και τότε πέσει ένα πρόστιμο... 2 εκατ. ευρώ, θα δείτε ότι το ίδιο το σωματείο θα φροντίσει να προετοιμάσει τον επόμενο αγώνα τέλεια. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό».

Παναγιώτης Γιαννάκης (Ολυμπιακός): «Αν μπορούσα να αλλάξω ένα πράγμα, θα άλλαζα τη συγκέντρωση που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, ο καθένας δηλαδή να κάνει τη δουλειά του. Να συγκεντρωθεί στον τομέα ευθύνης του, να μην αποσπάται από τη λατρεία που έχουν όλοι ή να σουτάρουν ή να κοουτσάρουν! Επιπροσθέτως, θα προσπαθούσα να αλλάξω τη συμπεριφορά του κόσμου μέσα στο γήπεδο, ο οποίος συχνά παρεκτρέπεται στην προσπάθειά του να βοηθήσει με τον τρόπο που εκείνος νομίζει την εκάστοτε ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

Γιώργος Μπαρτζώκας (Μαρούσι): «Στο μυαλό μου έχω δύο πράγματα, τα οποία όμως περικλείονται σε ένα. Το πρώτο είναι γεμάτα γήπεδα και το δεύτερο, που θα ήθελα, είναι ο πολιτισμός στην κερκίδα, όπως συμβαίνει παντού πια σε όλη την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Και όπου υπάρχει, είναι κάτι παροδικό. Ο Ελληνας αγαπάει μόνο τη νίκη και αν δεν την πετυχαίνει, εκτρέπεται ιδίως στα γήπεδα. Πιστεύω δεν υπάρχει αθλητική παιδεία. Δεν τηρούνται οι νόμοι, σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο στο μπάσκετ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η κατάσταση. Και πρέπει προφανώς, επειδή κάθε φορά όλοι κάνουν ευχολόγια και καταγραφή των προβλημάτων αντί να τα λύνουν, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι η επίλυση των προβλημάτων».

Φώτης Κατσικάρης (Αρης): «Θεωρώ ότι η αξιοπιστία του πρωταθλήματος είναι το Α και το Ω. Και η αξιοπιστία περιλαμβάνει πολλά πράγματα, τις συνθήκες δουλειάς, την οργάνωση, τον προγραμματισμό. Πρέπει να αλλάξουμε την έξωθεν κακή μαρτυρία. Εχουμε δύο μεγαθήρια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αλλά αν δεν κτιστεί μια υγιής βάση δεν θα μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο. Το πρωτάθλημα της Α1 είναι ανταγωνιστικό, οι ομάδες μας φέρνουν επιτυχίες στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να γίνει αξιόπιστο, ώστε να καλυτερεύει κάθε χρόνο».

Ηλίας Ζούρος (Πανελλήνιος): «Θα άλλαζα την οργάνωση, ώστε να γνωρίζουμε το ποιοι, πότε, πώς και γιατί. Εχουμε τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, έχουμε ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρώπη, έχουμε ίσως καλύτερους διαιτητές σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά κάποιοι από εμάς που έχουμε δουλέψει σε συλλόγους του εξωτερικού, ζηλεύουμε βλέποντας την οργάνωση που εμφανίζουν τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πρέπει να παραδεχτούμε ότι σε αυτό το κομμάτι υστερούμε. Πρέπει να ξέρουμε ποιοι και γιατί βγάζουν πιστοποιητικά συμμετοχής στην Α1, ποιοι και γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις. Μόνο με σωστή οργάνωση και άρτιο προγραμματισμό, θα προσελκύσουμε σημαντικούς χορηγούς, θα γίνει το πρωτάθλημα πιο ελκυστικό. Φοβάμαι ότι ο υψηλός ανταγωνισμός δεν αρκεί».

Νέναντ Μάρκοβιτς (Πανιώνιος): «Θα απαγόρευα το κάπνισμα στα κλειστά γήπεδα! Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τους αθλητές, οι οποίοι δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά ειδικά στα μικρά ελληνικά γήπεδα, όπου δεν υπάρχει καλός εξαερισμός. Το δεύτερο πράγμα που θα άλλαζα, θα ήταν να έβαζα την κλήρωση πολύ νωρίτερα, ώστε οι ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν καλύτερα. Και κάτι τελευταίο. Αρκετά πράγματα γίνονται την τελευταία στιγμή, δεν υπάρχει ένα σαφές πρόγραμμα, ώστε να γνωρίζουμε από την αρχή τις ημερομηνίες των αγώνων και να κάνουμε τον προγραμματισμό μας».

Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ): «Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι η αξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι που υπάρχουν στην Α1. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε. Αν εφαρμοστούν οι νόμοι, όλα θα μπουν στον σωστό δρόμο».

Γιάννης Σφαιρόπουλος (Κολοσσός Ρόδου): «Θα επιχειρούσα να αλλάξω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η οικονομική φερεγγυότητα που πρέπει να έχουν όλες οι ομάδες, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να πληρώνονται και να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και το δεύτερο είναι να μην υπάρχει βία. Αν εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα, της οικονομικής αφερεγγυότητας κάποιων ΚΑΕ και της βίας που συχνά επισκέπτεται τα γήπεδα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα πιο ελκυστικό και υγιές πρωτάθλημα».

Κώστας Φλεβαράκης (ΑΕΚ): «Εγώ θα ήθελα περισσότερη συνέπεια και λογική. Συνέπεια όλων προς όλους και κυρίως προς τον κόσμο, γιατί αυτός τελικά στηρίζει το ελληνικό μπάσκετ. Και λογική, όσον αφορά στα δεδομένα των ομάδων. Βλέπουμε τρομερές ανισότητες και πράγματα που υπερβαίνουν τη λογική. Πιστεύω ότι αν βελτιωθούμε σε αυτά τα δύο κομμάτια, το ελληνικό μπάσκετ έχει τη δυναμική, ώστε να φέρει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και σε συλλογικό και σε εθνικό επίπεδο».

Κώστας Πιλαφίδης (Καβάλα): «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρωτάθλημα πρέπει να αποκτήσει αξιοπιστία, αλλά θεωρώ ότι νωρίτερα θα πρέπει να επιτευχθεί καλός προγραμματισμός και αποκέντρωση. Αν η Α1 δεν αποκεντρωθεί, ώστε να υπάρχουν υγιείς ομάδες, δεν πρόκειται να εμφανίσει και αξιοπιστία. Αυτά τα πράγματα είναι αλληλένδετα».

Βαγγέλης Κουτσουκέρας (ΓΣ Ολύμπια Λάρισας): «Θα προσπαθούσα να εξασφαλίσω την οικονομική συνέπεια όλων των ομάδων. Θεωρώ ότι αν μια ομάδα αντιμετωπίζει προβλήματα και αδυνατεί να συμμετάσχει στην Α1, το πρωτάθλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά. Ακόμη και αν πρόκειται για ένα μεγάλο και ιστορικό όνομα, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Εχουμε δει παραδείγματα στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιταλία με τη Βίρτους Μπολόνια, στη Γαλλία με τη Λιμόζ, στην Ισπανία με τη Χιρόνα. Υποβιβάστηκαν και η ζωή συνεχίστηκε κανονικότατα, όπως και τα εγχώρια πρωταθλήματα».

Βαγγέλης Αγγέλου (Τρίκαλα): «Με ενοχλεί ένα πράγμα. Οτι ενώ στο μπάσκετ, ό,τι έχουμε κάνει, το έχουμε κάνει μαζί, στα προβλήματα του μπάσκετ δεν είναι όλοι μαζί για να τα λύσουν. Θα ήθελα μάλιστα να καταθέσω και μια πρόταση. Οπως στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, οι μεγάλοι προσπαθούν να βρουν τη λύση, έτσι και στο ελληνικό μπάσκετ τη λύση πρέπει να τη δώσουν οι μεγάλοι. Αν οι μεγάλοι σκύψουν πάνω από τα προβλήματα του μπάσκετ, θα βρεθεί λύση. Αν δεν σκύψουν, δεν θα βρεθεί λύση και τα προβλήματα θα διαιωνίζονται».

Θανάσης Σκουρτόπουλος (Περιστέρι): «Θα ήθελα να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό, ώστε όλοι να γνωρίζουμε εξ αρχής τι έχουμε μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή, βιώνουμε μια γενική αβεβαιότητα. Και το δεύτερο είναι να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι ομάδες. Τα πράγματα τα δημιουργούμε μόνοι μας. Μόνοι μας αποφασίζουμε ποιος θα αναλάβει αυτό ή εκείνο το πόστο, τον οποιονδήποτε ρόλο. Το ζητούμενο είναι να παίρνουμε τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις που μπορούμε να τηρήσουμε. Αυτό σε πρώτη φάση, θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε πιο θετικά».

Στέργιος Κουφός (Ηλυσιακός): «Το πρωτάθλημα πρέπει να έχει διαφάνεια. Ολες οι ομάδες να παίζουν με τους ίδιους όρους. Να μην ταλανίζονται με προβλήματα ιστορικοί σύλλογοι, όπως ο ΠΑΟΚ παλαιότερα, η ΑΕΚ τώρα. Θέλουμε αυτές τις ομάδες στο πρωτάθλημα, γιατί κουβαλάνε βαρύ όνομα, αλλά από την άλλη πρέπει όλοι να είναι ξεκάθαροι ως προς το καθεστώς διαφάνειας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν του μπάσκετ».

























TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ