ΕΣΑΚΕ

Οικονομίδης: "Να συνδράμουμε όλοι"

Οικονομίδης: "Να συνδράμουμε όλοι"
INTIME SPORTS

Για τη συνάντηση που είχε με τον γ.γ. Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή μίλησε ο Βασίλης Οικονομίδης ξεκαθαρίζοντας πως το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό ήταν το τελευταίο που συνεχίστηκε μετά από τόσες ώρες

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων ο Βασίλης Οικονομίδης ξεκαθάρισε ότι: "Δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να περάσουν τέσσερις ώρες για να συνεχιστεί το παιχνίδι".

Παράλληλα, μίλησε για τη συνάντηση που είχαν οι φορείς του ελληνικού μπάσκετ πριν από δύο ημέρες και η οποία έχει σαν στόχο την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.

"Τέθηκαν σοβαρές προτάσεις και αποφασίστηκε να συνδράμουμε όλοι για την αποφυγή μελλοντικών επεισοδίων. Θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα που αφορούν στην τήρηση των κανονισμών, αλλά και μέτρα ασφάλειας, κομμάτι που αφορά την Πολιτεία και την πολιτική βούληση, καθώς και τη συνδρομή της αστυνομίας και της ΔΕΑΒ", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και συνέχισε:

"Η δική μου ένσταση είναι ότι οι μεγάλης εμπειρίας διαιτητές πρέπει να διαχειρίζονται καλύτερα κρίσεις τέτοιου είδους. Πέρα από την εφαρμογή του κανονισμού, θα πρέπει να διαχειρίζονται καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με γνώμονα να μην γίνουν χειρότερες οι εκδηλώσεις βίας".

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης, φωτογράφισε τον πρώτο διαιτητή του πρώτου ημιτελικού, ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, Χρήστο Χριστοδούλου: "Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι όταν οι διαιτητές αποχώρησαν στα αποδυτήρια άφησαν στο παρκέ για 15 λεπτά τουλάχιστον τις δύο ομάδες και ειδικά τον Ολυμπιακό, ως φιλοξενούμενο, σε ένα γήπεδο που 'έβραζε'. Ευτυχώς δεν συνέβη και τίποτα γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε αποτελέσματα απρόβλεπτα".

Ο Βασίλης Οικονομίδης συνέχισε: " Στην τοποθέτησή μου, επέστησα στο γενικό γραμματέα της ΕΟΚ, κύριο Τσαγκρώνη, την προσοχή ότι οι διαιτητές οφείλουν πέρα από το να εφαρμόζουν πιστά το... γράμμα των κανονισμών, να είναι καλοί διαιτητές και στη διαχείρηση των καταστάσεων. Ένας ώριμος διαιτητής μπορεί να αποφύγει μία κατάσταση, όταν φαίνεται πως η ατμόσφαιρα είναι έκρυθμη. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στον ημιτελικό, ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, είναι πως ο διαιτητής αποχώρησε χωρίς να στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια. Ήταν ανεπαρκής η διαιτησία".

Στο τέλος, ο Βασίλης Οικονομίδης εξήγησε: "Ως ΕΣΑΚΕ είχαμε προτείνει να υπάρχουν ευδιάκριτοι ρόλοι. Η Πολιτεία οφείλει να περάσει προς τα έξω πως είναι αποφασισμένη να λάβει σοβαρά μέτρα και η αστυνομία οφείλει να προλάβει, αλλά και καταστείλει τα φαινόμενα της βίας. Ο ΕΣΑΚΕ είχε καταθέσει προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες Είμαστε όλοι κατά της βίας.

Στις προτάσεις αυτές η κεντρική ιδέα ήταν πως ο καθένας μας θα αποκτήσει και έναν ρόλο ώστε όλοι μαζί να λειτουργήσουμε συνολικά για την καταστολή τέτοιων φαινομένων. Η Ομοσπονδία με τους διαιτητές. Εμείς ως ΕΣΑΚΕ με τις ομάδες, την προστασία του χώρου και τη διακίνηση των εισιτηρίων. Η Πολιτεία με τη βούληση. Η αστυνομία να προλαμβάνει και να καταστέλει. Πρέπει να σταματήσουμε να τα φορτώνουμε ο ένας στον άλλο.

Κάναμε, λοιπόν μία παρατήρηση για τη διαχείριση των καταστάσεων από τη διαιτησία σήμερα, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Κατέληξε να συζητάμε αν ήταν καλή ή κακή η διαιτησία. Εμείς δεν θέλουμε να προστατεύεται κάποια ομάδα. Ζητάμε, όμως να γίνονται συστάσεις στους διαιτητές. Όταν ξεκινάμε μία συζήτηση όλοι οι φορείς και πρέπει να φτάσουμε σ' ένα αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να παραδεχτούμε κάποια δικά μας λάθη γιατί και η διαιτησία είναι μέρος του αθλητισμού.

Και ένας κακός διαιτητής παράγει βία. Παραδείγματος χάρη αν είναι υπερβολικός στην τήρηση του πειθαρχικού ελέγχου χωρίς να λαμβάνει υπ' όψη τις συνθήκες και την περιρέουσα ατμόσφαιρα. Αυτή είναι άποψή μου. Φέτος, μόνο, ήδη σε δέκα αγωνιστικές δεκαοχτώ αγώνες έχουν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Ο ΕΣΑΚΕ επιβάλλει την ποινή κεκλεισμένων των θυρών εδώ και χρόνια".

TAGS ΕΣΑΚΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ