Όλα του προολυμπιακού δύσκολα για την Εθνική: Τα γκρουπ δυναμικότητας και οι υποψήφιοι οικοδεσπότες
Ο οδικός χάρτης του προολυμπιακού τουρνουά με τις 24 ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν, τα πιθανά γκρουπ δυναμικότητας με βάση το φετινό Μουντομπάσκετ συν τις ιδιαιτερότητες της διοργάνωσης συνιστούν μια πολύ δύσκολη αποστολή για την Εθνική Ομάδα ακόμα κι αν η μάχη της πρόκρισης για το Παρίσι δοθεί στην Αθήνα
Η απευθείας πρόκριση της Γερμανίας και του Καναδά στους Ολυμπιακούς Αγώνες έκλεισε την οκτάδα των χωρών που εξασφάλισαν ένα εισιτήριο για το Παρίσι. Οι δυο νικητές των ημιτελικών προστέθηκαν δίπλα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Σερβία, Ιαπωνία, Ν. Σουδάν και τη διοργανώτρια Γαλλία.
Μένουν τέσσερις θέσεις, οι οποίες θα προκύψουν μέσω των τεσσάρων προολυμπιακών τουρνουά τα οποία διοργανώνονται του χρόνου το καλοκαίρι (2-7 Ιουλίου).
Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 24 ομάδες οι οποίες θα διεκδικήσουν τα τέσσερα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως η πρόκριση ακόμα κι αν διοργανωθεί ένα προολυμπιακό επί ελληνικού εδάφους, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Μη ξεχνάτε ότι η Εθνική Ομάδα έχει και κακή παράδοση στα αντίστοιχα τουρνουά του παρελθόντος.
Μόνο μια φορά (το 2008) πέτυχε τον στόχο της και ταξίδεψε στο Πεκίνο, από το προολυμπιακό τουρνουά, βέβαια, που είχε διοργανωθεί επί ελληνικού εδάφους. Σε όλες τις υπόλοιπες προσπάθειες το αποτέλεσμα ήταν τζίφος. Είτε με την παλιά μορφή (των πολυήμερων τουρνουά) είτε με την καινούργια (των αγώνων-εξπρές με συμμετοχή έξι ομάδων χωρισμένες σε δυο γκρουπ των τριών) πλην του προολυμπιακού της Αθήνας, η Εθνική απέτυχε να προκριθεί.
Η φύση του τουρνουά, που γίνεται λίγες μέρες μετά τη λήξη των συλλογικών αγωνιστικών υποχρεώσεων, στέλνει τις εθνικές ομάδες να διεκδικήσουν πρόκριση στους Ολυμπιακούς με ελάχιστη προετοιμασία και συνήθως ρόστερ εκτάκτου ανάγκης, λόγω των αναγκαστικών απουσιών.
Εμείς, βέβαια, μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε. Αφού ένα τέτοιο ρόστερ ταξίδεψε φέτος στη Μανίλα, μπορεί του χρόνου να γίνει ολόκληρη πανστρατιά και να πάμε (ή να φιλοξενήσουμε το τουρνουά) με ό,τι καλύτερο διαθέτουμε. Στα σοβαρά, τώρα, η αποστολή της Ελλάδας θα είναι εκ των προτέρων δύσκολη. Να δούμε, όμως, τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την επόμενη μεγάλη δοκιμασία της Εθνικής.
Ποιοι παίρνουν μέρος
Οι 24 ομάδες που θα παίξουν στα τέσσερα τουρνουά έγιναν γνωστές με την ολοκλήρωση των ημιτελικών στη Μανίλα. Η Σλοβενία και η Λετονία ήταν οι τελευταίες που μπήκαν στο γκρουπ. Εκεί βρίσκονταν ήδη εκτός της Ελλάδας και οι Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Φινλανδία, Αίγυπτος, Νέα Ζηλανδία, Λίβανος, Φιλιππίνες, Μεξικό, Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Πόρτο Ρίκο (όλες από το Παγκόσμιο Κύπελλο) συν τις πέντε νικήτριες των ισάριθμων τουρνουά πρόκρισης που έγιναν φέτος το καλοκαίρι: Πολωνία, Κροατία, Καμερούν, Μπαχάμες και Μπαχρέιν.
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου (πιθανή ημερομηνία και της κλήρωσης) όλες οι χώρες θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Πιθανή άρνηση σημαίνει αυτόματα και αντικατάσταση τους (μέσω της ειδικής βαθμολογίας κάθε εθνικής ομάδας στην FIBA).
Σημειώστε ότι εκτός διεκδίκησης μιας θέσης στο ολυμπιακό τουρνουά έχουν η Αργεντινή, η Κίνα, η Τουρκία,η Τσεχία η οποία είχε αγωνιστεί στο Τόκιο (νικώντας στον τελικό του προολυμπιακού του Καναδά, την Εθνική Ελλάδας) και άλλοτε ισχυρές δυνάμεις από την Αφρική όπως η Σενεγάλη και η Νιγηρία (θυμάστε τον... Νταγκουντούρο το 2012;)
Όπως καταλαβαίνετε οι ευρωπαϊκές ομάδες είναι εκείνες που θα διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες τα τέσσερα εισιτήρια. Στα προολυμπιακά του 2021, εν όψει Τόκιο, είχαν προκριθεί τέσσερις εκπρόσωποι της Γηραιάς Ηπείρου (Τσεχία, Ιταλία, Σλοβενία και Γερμανία). Λίγο πολύ η δυναμικότητα των ευρωπαϊκών ομάδων είναι ίδια με τρία χρόνια πριν. Ίσως κι ένα κλικ πιο πάνω, αν σκεφτούμε ότι στο γκρουπ της Ευρώπης συμπεριλαμβάνεται φέτος και η Ισπανία.
Τα γκρουπ δυναμικότητας
Το σίγουρο είναι ότι Ελλάδα θα έχει μία καλή ευρωπαϊκή ομάδα, μπορεί και δυο, ως βασικές διεκδικήτριες του εισιτηρίου για το Παρίσι. Η κλήρωση θα γίνει με βάση τα γκρουπ δυναμικότητας τα οποία καθορίζονται με βάση το ράνκινγκ της FIBA, το οποίο θα ανανεωθεί αμέσως μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 2021 η Ελλάδα ήταν στο πρώτο μαζί με Ισπανία, Ρωσία και Λιθουανία. 'Ήταν στο νο 7 της παγκόσμιας κατάταξης.
Πριν από την έναρξη του Μουντομπάσκετ ήταν στο νο 9 του ranking, σίγουρα όμως θα κατρακυλήσει προς τα κάτω, αφού στη Μανίλα βρέθηκε 15η στη βαθμολογία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πιθανότατα θα την έχει ξεπεράσει η Ιταλία που βρισκόταν στο νο 10 του ranking και στο Μουντομπάσκετ έφτασε ένα βήμα πιο πάνω από την Ελλάδα, παίρνοντας το εισιτήριο για τους οκτώ.
Λογικά στο πρώτο γκρουπ θα βρίσκονται Ισπανία, Σλοβενία, Λιθουανία και Ιταλία. Η Ελλάδα θα βρεθεί στο δεύτερο γκρουπ πιθανότατα με Βραζιλία, Μαυροβούνιο, Πολωνία. Μια ενδεχόμενη κατανομή των ομάδων από κει και πέρα είναι η εξής: 3ο γκρουπ: Π. Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κροατία, Φινλανδία (ή Λετονία), 4ο γκρουπ: Λετονία (ή Φινλανδία), Νέα Ζηλανδία, Μεξικό, Γεωργία ,5ο γκρουπ: Φιλιππίνες, Αγκόλα, Ακτή Ελ, Λίβανος, 6ο γκρουπ: Μπαχάμες, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Καμερούν
Η τελική κατάταξη στη Μανίλα θα οριστικοποιήσει την παγκόσμια βαθμολογία και τους έξι ομίλους δυναμικότητας της κλήρωσης.
Κάθε προολυμπιακό τουρνουά έχει δυο ομίλους των τριών που κληρώνονται ως εξής: Α ΟΜΙΛΟΣ (ομάδες από 1ο, 4ο και 5ο γκρουπ δυναμικότητας) Β ΟΜΙΛΟΣ (ομάδες από 2ο, 3ο και 6ο γκρουπ δυναμικότητας). Οι δυο νικητές κάθε ομίλου παίζουν στον τελικό για ένα εισιτήριο με προορισμό το Παρίσι.
Πού θα γίνουν τα τουρνουά;
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA κάθε Ηπειρος θα φιλοξενήσει ένα τουρνουά, ωστόσο, η Ευρώπη αναμένεται να πάρει ξανά τη μερίδα του λέοντος. Πριν από τρία χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος είχαν φιλοξενηθεί τα τρία από τα τέσσερα.
Σπλιτ, Κάουνας και Βελιγράδι ήταν οι τρεις πόλεις που διοργάνωσαν ένα προολυμπιακό, ενώ το τέταρτο τουρνουά διεξήχθη στη Βικτόρια του Καναδά, εκεί δηλαδή όπου ταξίδεψε η Εθνική μας ομάδα με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο!
Τα 2.3 εκατομμύρια ευρώ που απαιτεί η FIBA από τους οικοδεσπότες συν τα έξοδα για τη διοργάνωση του τουρνουά συνιστούν απαγορευτικά ποσά για τις ομοσπονδίες από την Αφρική και την Ασία, με αποτέλεσμα η Ευρώπη που έχει και τις περισσότερες συμμετοχές (συνολικά 11 σε 24 ομάδες) να παίρνει τα πιο πολλά τουρνουά. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2016 όταν από τα τρία προολυμπιακά που είχαν γίνει πριν το Ρίο, τα δυο διοργανώθηκαν στην Ευρώπη (Τορίνο, Βελιγράδι) και το τρίτο στην Ασία (Μανίλα).
Η Ισπανία θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει ένα από τα τέσσερα τουρνουά (εσχάτως προέκυψε κι η πληροφορία πως το Μαυροβούνιο θέλει να δοκιμάσει την τύχη του), ενώ έχει ενδιαφέρον και η τελική στάση της ελληνικής ομοσπονδίας, η οποία έχει αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά να ζητήσει ένα προολυμπιακό στην Αθήνα. Ήδη η ΕΟΚ μετά από χρόνια έφερε μια μεγάλη διοργάνωση ξανά στη χώρα μας, αφού ανακοινώθηκε ότι το 2025 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει έναν όμιλο και την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ Γυναικών.
Τίποτε δεν θα' ναι εύκολο, πάντως. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σίγουρα αρκετή τύχη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καλό θα είναι η ομοσπονδία να ξεκαθαρίσει γρήγορα την υπόθεση προπονητής, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η δουλειά. Θυμίζουμε ότι στα φετινά προκριματικά (του επόμενου Ευρωμπάσκετ) τον προσεχή Φεβρουάριο θα αγωνιστούν και οι παίκτες της Ευρωλίγκας, έτσι ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την ομάδα μας το ερχόμενο καλοκαίρι.