ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτός είναι ο Γιούκι Καβαμούρα με ύψος 1.72 που πήγε να νικήσει μόνος του τη Γαλλία και τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτός είναι ο Γιούκι Καβαμούρα με ύψος 1.72 που πήγε να νικήσει μόνος του τη Γαλλία και τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά
FIBA.BASKETBALL

Το SPORT24 παρουσιάζει τον ύψους 1.72 μέτρων Γιούκι Καβαμούρα, ο οποίος κόντεψε να νικήσει μόνος την Γαλλία για την 2η αγωνιστική του Ολυμπιακού τουρνουά. Ο τρόπος που πήγε να εκτελέσει τους "μπλε", τα πρώτα βήματα στην χώρα του, οι επιδόσεις του και το Exhibit 10 συμβόλαιο με τους Γκρίζλις, που διατηρεί ζωντανό το όνειρο του NBA. 

Η Ιαπωνία βρέθηκε μία ανάσα από μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο Ολυμπιακό τουρνουά, αφού ηττήθηκε με 90-94 στην παράταση από την Γαλλία του Βικτόρ Γουεμπανιαμά για την 2η αγωνιστική. Στην μέση όλων αυτών βρέθηκε ένας τύπος με ύψος 1.72 μέτρα.

Ο λόγος για τον απίθανο Γιούκι Καβαμούρα, έναν δαιμόνιο πόιντ γκαρντ, ο οποίος τρέλανε κόσμο, παίρνοντας από το χέρι την ομάδα του, για να τελειώσει τον αγώνα με 29 πόντους με 3/11 δίποντα, 6/15 τρίποντα, 5/5 βολές, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 33 λεπτά συμμετοχής.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αυτός είναι ο Γιούκι Καβαμούρα με ύψος 1.72 που πήγε να νικήσει μόνος του τη Γαλλία και τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά
FIBA.BASKETBALL

Ο Καβαμούρα ήταν ατρόμητος. Έβαλε την Γαλλία στα σχοινιά και μόνο ψεγάδι στην απόδοσή του ήταν το φάουλ που έκανε - το οποίο ο ίδιος πάντως… αρνείται ότι έκανε - στον Ματ Στράζελ, με το οποίο ο Γάλλος γκαρντ ισοφάρισε σε 84-84 με τετράποντο, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Ποιος είναι όμως αυτός ο τρομερός Ιάπωνας;

Ένας σταρ του Ιαπωνικού μπάσκετ, που συστήθηκε πέρυσι στον κόσμο

Ξεκινώντας από τα βασικά, ο Καβαμούρα γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 2001 και στην χώρα του είναι ένα μεγάλο όνομα. Ένα τεράστιο όνομα για την ακρίβεια, όντας πρακτικά πίσω μόνο από τους NBAερς Ρούι Χατσιμούρα (Λέικερς), Γιούτα Γουατανάμπε (φέτος επιστρέφει στην B.League) και τον Γιούκι Τογκάσι. Τράβηξε από νωρίς τα βλέμματα στην χώρα του έχοντας συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας, χάρη στην ανταγωνιστική του φύση, αλλά και επειδή - τότε - είχε ύψος 1.69 μέτρα και όλοι τον έβλεπαν ως τον επόμενο Τογκάσι. Ο Καβαμούρα όμως ήταν κάτι διαφορετικό.

Τον Ιανουάριο του 2020 ο βραχύσωμος γκαρντ έγραψε ιστορία, αφού έκανε ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία (B.League) με την φανέλα των Τσίμπα Τζετς. Έγινε τότε ο νεαρότερος παίκτης που είχε παίκη στην πρώτη κατηγορία.

Εδώ χρειάζεται μία υποσημείωση: Στην Ιαπωνία οι παίκτες δεν μπορούσαν να γίνουν επαγγελματίες πριν τελειώσουν τις σπουδές τους. Προκειμένου να μην χαθούν ταλέντα, εφαρμόστηκε ένας νόμος που δίνει το δικαίωμα σε μία ομάδα να έχει μέχρι δύο νεαρούς παίκτες - ως ερασιτέχνες - αρκεί αυτοί να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Ο Καβαμούρα θεωρείτο το μεγαλύτερο ταλέντο στην χώρα, για αυτό και έγινε ο νεαρότερος που τα κατάφερε.

Εκεινο το παιχνίδι - στο οποίο είχε 7 πόντους - ήταν απλώς η αρχή για τον νεαρό γκαρντ, ο οποίος στον δεύτερο αγώνα του στην B.League σημείωσε 21 πόντους. Η επόμενη σεζόν (2020/21) τον βρήκε στην Γιοκοχάμα. Και έκτοτε ξεκίνησε η άνοδός του, αφού έφτασε από τους 6 πόντους και τις 3.4 ασίστ μέσο όρο σε 21 λεπτά συμμετοχής την σεζόν 2020/21, να αναδειχθεί MVP την σεζόν 2022/23, ενώ φέτος (2023/24) είχε 20.9 πόντους κα 8 ασίστ μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής.

Όλα αυτά έφεραν και την κλήση του στην εθνική Ανδρών, στην οποία αγωνίζεται από το 2021. Στο περσινό (2023) Παγκόσμιο Κύπελλο συστήθηκε για τα καλά στο κοινό, αφού είχε 13.6 πόντους και 7.6 ασίστ μέσο όρο σε 24 λεπτά συμμετοχής. Αποκορύφωμα βέβαια ήταν η βραδιά της 27ης Αυγούστου, όταν εκτέλεσε με 25 πόντους και 9 ασίστ τους Φινλανδούς, οδηγώντας την Ιαπωνία στην νίκη με 98-88.

Πλέον πολλοί είχαν μάθει ποιος ήταν ο Καβαμούρα. Όπως αποδείχθηκε βέβαια, όχι αρκετοί. Από χθες (30/7) όμως αυτό άλλαξε μετά την εμφάνισή του κόντρα στην Γαλλία. Κάποιοι βέβαια τον πρόσεξαν νωρίτερα.

Οι Γκρίζλις και το όνειρο του NBA

Με τον Καβαμούρα να κάνει πράγματα και θαύματα κόντρα στην Γαλλία, αρκετοί άρχισαν να ψάχνουν το όνομά του. Και τότε έμαθαν κάτι που κάποιοι γνώριζαν εδώ και καιρό: Στις 7 Ιουλίου η Γιοκοχάμα είχε ανακοινώσει ότι ο βραχύσωμος γκαρντ είχε υπογράψει Exhibit 10 συμβόλαιο με τους Μέμφις Γκρίζλις.

Αυτή η συμφωνία βέβαια το μόνο που εξασφαλίζει στον Καβαμούρα είναι ότι θα είναι στην προετοιμασία των Γκρίζλις. Αν πείσει, τότε μπορεί το συμβόλαιό του να μεταβληθεί σε two-way. Κοινώς, έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πει ότι έχει κερδίσει κάτι. Και μόνο το γεγονός ότι έχει φτάσει μέχρι εκεί όμως λέει πολλά.

Το όνειρο του NBA μοιάζει μακρινό για τον ύψους 1.72 μέτρων γκαρντ. Για κάποιους μοιάζει αδύνατο. Ο ίδιος ωστόσο απλώς θα συνεχίσει να παλεύει. Γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει.

Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ