Ολυμπιακοί Αγώνες, Ελλάδα - Καναδάς: Το -25 όταν συνυπήρχαν Καλάθης - Γουόκαπ, ο Παπανικολάου και ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα της Εθνικής ομάδας από τον Καναδά. Το -25 όταν συνυπήρχαν οι Καλάθης, Γουόκαπ και το +18 της βασικής πεντάδας των Καναδών, το σχήμα με τον Παπανικολάου στο 4 και ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ.
Η Εθνική ομάδα δεν τα κατάφερε κόντρα στον Καναδά, γνωρίζοντας την ήττα με 79-86 στην πρεμιέρα της στο Ολυμπιακό τουρνουά.
Η Ελλάδα βρέθηκε ακόμα και στο -16, αλλά πάλεψε, επέστρεψε, έφτασε ακόμα και στο -2, αλλά τελικά γνώρισε την ήττα, εστιάζοντας πλέον στους αγώνες με την Ισπανία και την Αυστραλία που ακολουθούν.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα της Εθνικής.
Το bullying των Καναδών με την πίεση στην μπάλα και το -25 των Καλάθη - Γουόκαπ
Είχε επισημανθεί στην ανάλυση του Καναδά ότι η άμυνα στην μπάλα της αντιπάλου της Εθνικής στην περιφέρεια μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Ο Λου Ντορτ είναι ένας παίκτης που πριν από μερικά χρόνια υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο αξίας 82.5 εκατ. δολαρίων με τους Θάντερ ακριβώς επειδή μπορεί να το κάνει αυτό στον βέλτιστο βαθμό. Και ήταν αυτός που ξεκίνησε το bullying των Καναδών με την πίεση στην μπάλα στον Καλάθη και τον Γουόκαπ.
Ο γκαρντ των Θάντερ (αλλά και οι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Μπάρετ, Αλεξάντερ-Γουόκερ) δεν άφησαν περιθώρια στην ελληνική περιφέρεια. Η ασφυκτική πίεση στην μπάλα οδήγησε την Ελλάδα στην απόφαση να έχει έναν παίκτη να κάνει σκριν πριν από το κέντρο για να βοηθήσει στο κατέβασμα. Αυτό είχε γενικά ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να ξεκινάει αργά τα συστήματά της. Και τότε ξεκινούσαν τα υπόλοιπα προβλήματα.
Ο Καναδάς είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο στο πώς κλείνει τους χώρους με το μέγεθός του στην περιφέρεια και την αθλητικότητά του. Αν μάλιστα βρει ομάδα με έναν ή δύο μέτριους προς κακούς σουτέρ, τότε τα πράγματα γίνονται ασφυκτικά. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Γιάννης προσπαθεί να ποστάρει τον Αλεξάντερ-Γουόκερ, με όλη την άμυνα να κλείνει πάνω του, αφού η Ελλάδα έχει στην αδύνατη πλευρά τους Καλάθη και Γουόκαπ. Ο Καλάθης κόβει για να τραβήξει πάνω του αμυντικό.
Ο Γιάννης προσπαθεί να πάει προς το καλάθι με όλη την άμυνα του Καναδά να κλείνει πάνω του, με αποτέλεσμα να πασάρει στον Γουόκαπ.
Ο Γουόκαπ κάνει air ball σε τρίποντο.
Η Ελλάδα είχε ταυτόχρονα στο παρκέ δύο γκαρντ με μέτριο σουτ (Καλάθης, Γουόκαπ), συν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και σίγουρα δεν γίνεται να θεωρηθεί σύμπτωση ότι με αυτούς τους δύο γκαρντ ταυτόχρονα στο παρκέ δεν είχε απάντηση στην άμυνα των Καναδών.Σύμφωνα με το Hudl Instat, στα 11 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα που συνυπήρξαν οι Καλάθης και Γουόκαπ στο παρκέ η Ελλάδα είχε -25 στο σύστημα +/-. Κοινώς στα υπόλοιπα 28 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα (όταν στο παρκέ ήταν ένας εκ των δύο ή κανένας τους) η Ελλάδα είχε +18!
Μοιάζει βαρύ να ρίξει κανείς το φταίξιμο μόνος στους Καλάθη και Γουόκαπ. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Από την άλλη ωστόσο, ήταν σαφές πως σε αυτό το παιχνίδι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με επιτυχία στο παρκέ, επειδή έχουν τα ίδια ψεγάδια (μέτριο σουτ, αδυναμία εκτέλεσης μετά από ντρίμπλα ή επίθεσης κάθετα προς το καλάθι). Όταν οι δύο οργανωτές σου έχουν μαζί 8 πόντους με 2/11 σουτ, δεν μπορείς να έχει τύχη κόντρα σε αυτό τον Καναδά.
Οι Καλάθης και Γουόκαπ έχουν δείξει ότι μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτό όμως που φοβόντουσαν αρκετοί, φάνηκε κόντρα στον Καναδά: Εναντίον αθλητικών ομάδων, που κλείνουν χώρους, η συνύπαρξή τους είναι δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο ότι η βασική πεντάδα των Καναδών (Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Ντορτ, Μπάρετ, Μπρουκς, Πάουελ), που συνυπήρξε μόνο στο ξεκίνημα πρώτης και τρίτης περιόδου (δηλαδή απέναντι στους Καλάθη και Γουόκαπ) είχε +18 στο σύστημα +/-.
Το come back με τον Παπανικολάου στο 4 με ισορροπία στην περιφέρεια και ο clutch Γκίλτζιους-Αλεξάντερ
Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Βασίλης Σπανούλης χρησιμοποίησε συνολικά 24 διαφορετικές πεντάδες κόντρα στον Καναδά, ενώ καμία δεν έμεινε στο παρκέ περισσότερα από 4.5 λεπτά. Οι 5 αυτών βέβαια έμειναν στο παρκέ για 4 δευτερόλεπτα και κάτω, δηλαδή συνυπήρξαν σε ειδικές συνθήκες. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο ότι το έψαξε το παιχνίδι. Η καλύτερη πεντάδα της Ελλάδας ήταν και αυτή που έφερε τούμπα το ματς, με τον Κώστα Παπανικολάου σε θέση πάουερ φόργουορντ δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Την φετινή σεζόν ο Παπανικολάου πέρασε αρκετή ώρα σε θέση πάουερ φόργουορντ στον Ολυμπιακό, όντας καλός. Το μέγεθός του, το μπασκετικό του I.Q σε άμυνα και επίθεση, το καλό του σουτ, όλα παίζουν ρόλο σε αυτό και φάνηκε και χθες (28/7). Την ίδια στιγμή όμως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η παρουσία των Βασίλη Τολιόπουλου (+8 στο σύστημα +/- σε 19 λεπτά συμμετοχής, το καλύτερο της Ελλάδας) και Γιαννούλη Λαρεντζάκη (+6 σε σε 19.5 λεπτά συμμετοχής, δεύτερο καλύτερο). Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Ελλάδα είχε +11 στα 13 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα που συνυπήρξαν οι δυο τους.
Ανεξαρτήτως αριθμών και στυλ παιχνιδιού των δυο τους, οι Λαρεντζάκης και Τολιόπουλος έχουν δύο κοινά στοιχεία: Απειλούν από την περιφέρεια και - κυρίως - δεν δείχνουν να διστάζουν να το κάνουν. Μία αντίπαλη άμυνα είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί μαζί τους. Παρέα οι δυο τους είχαν 3/14 σουτ (2/11 τρίποντα). Έδωσαν όμως ρυθμό στην Ελλάδα, άνοιξαν χώρους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, επειδή ο Καναδάς χρειάστηκε να ασχοληθεί μαζί τους.
Με την τριάδα των Παπανικολάου, Τολιόπουλου και Λαρεντζάκη στο πλευρό του, ο Γιάννης μπόρεσε πιο εύκολα να γίνει… Γιάννης, βρίσκοντας τρόπους να βάλει την Ελλάδα πίσω στο ματς. Τότε ήταν που η Εθνική έχασε την ευκαιρία να βάλει κι άλλη πίεση στον Καναδά, αφού της έλειψε το μεγάλο σουτ που θα άγχωνε τον αντίπαλό της.
Αυτό το μεγάλο σουτ έμελλε να το βάλει στο φινάλε ο Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, κάνοντας το σκορ 78-82, για να κλειδώσει την νίκη των Καναδών. Ο σταρ των Θάντερ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ένας εναντίον ενός στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο πλήγωσε την Ελλάδα σε όλο το ματς και με αυτό τον τρόπο εξασφάλισε στο φινάλε και την νίκη στην ομάδα του.
Είχε καλές και κακές στιγμές, εστιάζει στην Ισπανία
Ο αγώνας με τον Καναδά έδειξε αρκετά πράγματα για την Εθνική ομάδα. Την ίδια στιγμή όμως δεν ήταν και ένα παιχνίδι που μπορεί να είναι αντιπροσωπευτικό όσων ακολουθήσουν. Η Ισπανία που ακολουθεί στις 30 Ιουλίου ως δεύτερος αντίπαλος δεν έχει καμία σχέση με τον Καναδά. Έχει εμπειρία, αλλά δεν διαθέτει το μέγεθος και τα αθλητικά προσόντα των Καναδών στην περιφέρεια που έβγαλε εκτός ματς την Ελλάδα.
Πολλοί ενδεχομένως μπορεί να θεωρήσουν ότι ο αγώνας με τον Καναδά έδειξε ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν Γουόκαπ και Καλάθης. Όπως όμως τα προηγούμενα παιχνίδια δεν αποτέλεσαν ασφαλές δείγμα ότι μπορούν να τα καταφέρουν, έτσι και ένα κακό αποτέλεσμα δεν σημαίνει απαραίτητα το αντίθετο. Σίγουρα πάντως ο Καναδάς ανέδειξε κάποια προβλήματα.
Η Ελλάδα είχε καλές και κακές στιγμές κόντρα στον Καναδά. Το θέμα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Η νίκη κόντρα στην Ισπανία είναι μονόδρομος. Όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν αργότερα.
Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στη Λιλ και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.