ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Εθνική ομάδα: Αυτό είναι το γήπεδο που θα παίξει η Ελλάδα με την Γερμανία στα προημιτελικά

Ολυμπιακοί Αγώνες, Εθνική ομάδα: Αυτό είναι το γήπεδο που θα παίξει η Ελλάδα με την Γερμανία στα προημιτελικά
EUROKINISSI

Το SPORT24 παρουσιάζει το γήπεδο που θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ και στο οποίο η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Γερμανία. Η ιστορία του, αλλά και η σύνδεσή του με το ελληνικό μπάσκετ και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η Εθνική ομάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων χάρη στην νίκη της Σερβίας επί του Νοτίου Σουδάν και την Τρίτη (6/8) θα αντιμετωπίσει την Γερμανία (12:00, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24). Παράλληλα, βέβαια, μετακομίζει από τη Λιλ στο Παρίσι, όπου και θα διεξαχθεί η τελική φάση του τουρνουά μπάσκετ.

Οι αγώνες της φάσης των ομίλων φιλοξενήθηκαν στο Stade Pierre-Mauroy. Η τελική φάση όμως θα διεξαχθεί στην Accor Arena στο Παρίσι, σε ένα γήπεδο που οι Έλληνες φίλαθλοι γνωρίζουν πολύ καλά. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για το περίφημο Παλέ ντε Μπερσί, με το οποίο το ελληνικό μπάσκετ έχει συνδεθεί με πολλούς τρόπους.

Η ιστορία του γηπέδου και η χωρητικότητά του

Το περίφημο "Palais Omnisports de Paris-Bercy" όπως ήταν αρχικά γνωστό, το οποίο στην χώρα μας το λέγαμε Παλέ ντε Μπερσί, σχεδιάστηκε από τους Ζαν Προβέ και Αϊντίν Γκουβάν και φτιάχτηκε το 1984, όντας πλέον ένα από τα πιο ιστορικά κλειστά γήπεδα στην Ευρώπη.

Η Accor Arena
Η Accor Arena PARIS2024 MEDIA CENTER

Στην περίφημη αρένα του έχουν φιλοξενηθεί αγώνες μπάσκετ, μποξ, τένις, χάντμπολ, Ice Hockey, UFC και Γυμναστικής (εκεί φιλοξενείται η Γυμναστική και στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες), καθώς και συναυλίες. Η χωρητικότητά του ξεκινάει από τις 7.000 και φτάνει μέχρι τις 20.300 θέσεις. Στους αγώνες μπάσκετ συνήθως η μέγιστη χωρητικότητα είναι 15.609 θεατές, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτή θα αυξηθεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το συγκεκριμένο γήπεδο έχει πλέον το τέταρτο διαφορετικό του όνομα. Από το 1984 έως το 2014 λεγόταν "Palais Omnisports de Paris-Bersy", ακολούθως μετονομάστηκε σε Bercy Arena για μία σεζόν (2014/15), και σε Accor Hotels Arena (2015-2020), ενώ πλέον ονομάζεται Accor Arena, αποτελώντας πλέον κυρίως την έδρα του Paris Masters ATP Tour, αλλά και του All Star Game του γαλλικού πρωταθλήματος.

Οι μπασκετικές διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει και η σύνδεση με την Ελλάδα

Το Παλέ ντε Μπερσί φιλοξένησε το Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλήτριών (νυν EuroLeague) του 1991. Πρόκειται για μία ιστορική διοργάνωση, αφού σε αυτό το γήπεδο έδωσε την τελευταία της παράσταση η περίφημη Γιουγκοπλάστικα (με το όνομα POP 84), κατακτώντας τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο της.

Πέντε χρόνια αργότερα, στο Final Four του 1996, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας του - αλλά και του ελληνικού μπάσκετ - νικώντας την Μπαρτσελόνα στον τελικό χάρη στην τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στον Χουάν Μοντέρο στο φινάλε, κάτι που ξεκίνησε και την σύνδεση του ιστορικού γηπέδου με τα ελληνικά χρώματα.

Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς σταματάει τον Μοντέρο στον τελικό της Ευρωλίγκας του 1996 ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα
Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς σταματάει τον Μοντέρο στον τελικό της Ευρωλίγκας του 1996 ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα EUROKINISSI - Θ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Κι αυτό γιατί 14 χρόνια αργότερα, στο Final Four του 2010, ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου και ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα.

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς σε προσπάθειά του στον τελικό του Final Four της EuroLeague το 2010, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα
Ο Θοδωρής Παπαλουκάς σε προσπάθειά του στον τελικό του Final Four της EuroLeague το 2010, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα EUROKINISSI

Στις 24 Ιανουαρίου 2020, γεύση από το γεύση γήπεδο πήραν και Γιάννης με τον Θανάση Αντετοκούνμπο, αφού στο γήπεδο φιλοξενήθηκε ο αγώνας των Μπακς με τους Χόρνετς για την κανονική περίοδο, με το Μιλγουόκι να παίρνει την νίκη με 113-106, σε ένα ματς που ο "Greek Freak" είχε 30 πόντους και 16 ριμπάουντ.

Ο Νικολά Μπατούμ εκτελεί βολή στον αγώνα των Μπακς με τους Χόρνετς στην Accor Arena
Ο Νικολά Μπατούμ εκτελεί βολή στον αγώνα των Μπακς με τους Χόρνετς στην Accor Arena Ⓒ 2020 CHRISTOPHE ENA/ ASSOCIATED PRESS

Στο ιστορικό γαλλικό γήπεδο φιλοξενήθηκε και το EuroBasket Ανδρών του 1999, όπου η χτυπημένη από τραυματισμούς Ελλάδα είχε κατακτήσει την τελευταία (16η) θέση, αλλά και το EuroBasket Γυναικών του 2021, όπου η Ελλάδα κατέκτησε επίσης την τελευταία (16η) θέση.

Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στο Παρίσι και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ