Ολυμπιακοί Αγώνες, Ισπανία: Η απόλυτη ανάλυση της δεύτερης αντιπάλου της Εθνικής ομάδας
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ της Ισπανιας, την οποία αντιμετωπίζει η Εθνική ομάδα σήμερα (30/7) για την δεύτερη αγωνιστική του Ολυμπιακού τουρνουά.
Η Εθνική ομάδα αντιμετωπίζει σήμερα (30/7) την Ισπανία (12:00, ΕΡΤ1 και LIVE από το SPORT24), ψάχνοντας την πρώτη νίκη της στην διοργάνωση.
Έχοντας γνωρίσει την ήττα από τον Καναδά στην πρεμιέρα, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη θέλει οπωσδήποτε το πρώτο της θετικό αποτέλεσμα προκειμένου να έχει ελπίδες πρόκρισης στα προημιτελικά.
Η Ισπανία μοιάζει να έχει χάσει μέρος της δύναμής της. Πρόκειται όμως πάνω-κάτω για την ίδια ομάδα που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης πριν από μόλις δύο χρόνια. Ερχόμενη από την δική της ήττα στην πρεμιέρα κόντρα στην Αυστραλία, θέλει και αυτή την δική της πρώτη νίκη.
Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ των Ισπανών.
Ο Μπράουν και η γεμάτη γραμμή ψηλών
Η Ισπανία είναι μία ομάδα ομάδα με εμπειρία και μόλις τρεις παίκτες κάτω από 27 ετών στο ρόστερ της. Ο λόγος για τους 23χρονους Αλντάμα, Πραντίγια και τον 22χρονο Ουσμάν Γκαρούμπα, που αποτελούν το νέο αίμα της ομάδας.
Ο Λορέντζο Μπράουν του Παναθηναϊκού AKTOR είναι αυτός που έχει τα κλειδιά της ομάδας, όντας ο οργανωτής της και αυτός που φροντίζει όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Δίπλα του έχει τον αειθαλή Σέρχιο Γιουλ (που έδειξε και στην πρεμιέρα κόντρα στην Αυστραλία ότι εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο) και τον Άλεξ Αμπρίνες, σε μία περιφέρεια με αρκετό μέγεθος και καλούς σουτέρ, ενώ από τον πάγκο έρχεται ο αμυντικός εξολοθρευτης της ομάδας (Ντίαθ) και οι Λόπεζ-Αροστέγκι, Ντάριο Μπριθουέλα.
Ένα από τα όπλα των Ισπανών είναι το μέγεθος που έχουν κοντά στο καλάθι, με παίκτες που αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Σάντι Αλντάμα των Γκρίζλις (μοναδικός εν ενεργεία NBAερ στο ρόστερ) είναι αυτός με τις περισσότερες αρμοδιότητες, χάρη στην ικανότητά του να παίξει κοντά και μακριά από το καλάθι. Δίπλα του υπάρχουν οι Μπίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και ο Ουσμάν Γκαρούμπα, σε μία γραμμή ψηλών που έχει Stretch ψηλούς (Αλντάμα, Χουάντσο), παιχνίδι με πλάτη (Μπίλι Ερνανγκόμεθ) και έναν Pick and Roll ψηλό με αμυντικές ικανότητες (Γκαρούμπα).
Το ρόστερ της Ισπανίας
- Λορέντζο Μπράουν (1.98 μέτρα, 33 ετών, Παναθηναϊκός AKTOR)
- Χάιμε Πραντίγια (2.05 μέτρα, 23 ετών, Βαλένθια)
- Ρούντι Φερνάντεθ (1.96 μέτρα, 39 ετών, αποσύρεται μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες)
- Τσάβι Λόπεζ-Αροστέγκι (1.98 μέτρα, 27 ετών, Βαλένθια)
- Σάντι Αλντάμα (2.11 μέτρα, 23 ετών, Μέμφις Γκρίζλις)
- Ντάριο Μπριθουέλα (1.88 μέτρα, 29 ετών, Μπαρτσελόνα)
- Αλμπέρτο Ντίαζ (1.88 μέτρα, 30 ετών, Μάλαγα)
- Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (2.05 μέτρα, 28 ετών, Παναθηναϊκός AKTOR)
- Μπίλι Ερνανγκόμεθ (2.09 μέτρα, 30 ετών, Μπαρτσελόνα)
- Ουσμάν Γκαρούμπα (2.03 μέτρα, 22 ετών, free agent)
- Σέρχιο Γιουλ (1.92 μέτρα, 36 ετών, Ρεάλ Μαδρίτης)
- Άλεξ Αμπρίνες (1.98 μέτρα, 30 ετών, Μπαρτσελόνα)
Το Depth Chart της Ισπανίας
- PG: Λορέντζο Μπράουν, Αλμπέρτο Ντίαζ
- SG: Σέρχιο Γιουλ, Ντάριο Μπριθουέλα
- SF: Άλεξ Αμπρίνες, Ρούντι Φερνάντεθ, Τσάμπι Λόπεζ-Αροστέγκι
- PF: Σάντι Αλντάμα, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Χάιμε Πραντίγια
- C: Μπίλι Ερνανγκόμεθ, Ουσμάν Γκαρούμπα
- Προπονητής: Σέρτζιο Σκαριόλο
Τα Spread Pick and Roll των Μπράουν, Γιουλ και τα πολλά σκριν μακριά από την μπάλα
Η Ισπανία είναι μία ομάδα που επιθυμεί να δει την μπάλα στα χέρια του Μπράουν και του Γιουλ σε κατάσταση Pick and Roll. Βασικά οι Ισπανοί παίζουν Spread Pick and Roll, όπου δηλαδή ένας κοντός παίζει Pick and Roll και οι άλλοι τρεις παίκτες ανοίγουν το γήπεδο όντες καλοί σουτέρ. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Μπράουν έχει τρέξει (σε Προολυπιακό και Ολυμπιακούς Αγώνες) το 56.6% των Pick and Roll των Ιβήρων, με τον Γιουλ να ακολουθεί με 22.6%.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπράουν έχει περισσότερο δημιουργικό ρόλο και ο Γιουλ εκτελεστικό (κυρίως επειδή στήνει τα Pick and Roll από θέση σούτινγκ γκαρντ). Ο περιορισμός της δράσης των δύο γκαρντ είναι κομβικός για την Ελλάδα. Επιθέσεις σε κατάσταση Pick and Roll έχουν πάρει και οι Μπριθουελα, Ντίαθ, ωστόσο αυτό γίνεται κυρίως από ανάγκη κάποια στιγμή. Καθόλου τυχαία, η καλύτερη πεντάδα των Ισπανών σε Προολυμπιακό τουρνουά και Ολυμπιακούς Αγώνες περιλαμβάνει τους δύο γκαρντ.
Αυτό το οποίο ωστόσο θέλει μεγάλη προσοχή για την Ελλάδα είναι η κίνηση μακριά από την μπάλα των Ισπανών και - κυρίως - τα σκριν που στήνουν μακριά από αυτή, σε κατάσταση δηλαδή off screen. Οι Ίβηρες είναι από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο σε αυτό το κομμάτι, έχοντας την δυνατότητα να βγάζουν αρκετά ελεύθερα σουτ με αυτό τον τρόπο, αφού είναι σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους.
Η Ισπανία έχει την ιδιαίτερη πολυτέλεια να διαθέτει στο ρόστερ της πέντε παίκτες που είναι εξαιρετικοί στο να βγαίνουν από σκριν και να σουτάρουν από την περιφέρεια (Αμπρίνες, Αλντάμα, Χουάντσο, Ρούντι, Γιουλ). Αυτό που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη την Ισπανία είναι ότι οι Αλντάμα και Χουάντσο είναι πάουερ φόργουορντ. Είναι σπάνιο για μία ομάδα να έχει έναν πάουερ φόργουορντ με ικανότητα να σκοράρει σε off screen καταστάσεις. Το να έχει δύο παίκτες στο 4 με τέτοια στοιχεία είναι που μπορεί να κουράσει μία άμυνα, αφού οι αντίπαλοι πάουερ φόργουορντ δεν έχουν συνηθίσει να κυνηγάνε πίσω από σκριν τους παίκτες που μαρκάρουν.
Η άμυνα δύο ταχυτήτων και ο ρόλος των Ερνανγκόμεθ, Αλντάμα
Η Ισπανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνά της. Στους 5 επίσημους αγώνες της (4 στο Προολυμπιακό και το ματς με την Αυστραλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες) δέχεται μόλις 0.87 πόντους ανά κατοχή (σημειώνει 1.04). Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Ίβηρες δέχονται μόλις 0.67 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll όπου το σουτ παίρνει ο χειριστής, σε ένα απίστευτο νούμερο.
Στην πραγματικότητα, η Ισπανία έχει δύο ταχύτητες στην άμυνα. Την… σταθερή, όταν είναι μέσα στο παρκέ ο Μπράουν στον άσο, με τον Γιουλ στο πλευρό του και τον Μπίλι Ερνανγκόμεθ στην θέση του σέντερ, όπου και γίνεται στόχος στο Pick and Roll (επειδή παίζει Flat, δηλαδή μένει πίσω) και την… σκληροπυρηνική: Αυτή που εφαρμόζουν όταν στις θέσεις των γκαρντ περνάει ο Αλμπερτο Ντίαθ (ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ευρώπη πάνω στην μπάλα) και σε θέση σέντερ ο Γκαρούμπα (που είναι εξαιρετικός αμυντικός στο Pick and Roll). Είναι τότε που η πίεση στην άμυνα ανεβαίνει κατακόρυφα.
Σύμφωνα με το Hudl Instat, στις πεντάδες που έχουν συνυπάρξει οι δύο τους, οι Ίβηρες έχουν συνολικά +18 στο σύστημα +/- σε 52 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα, ενώ δέχονται συνολικά μόλις 0.7 πόντους ανά κατοχή. Το νόημα σαφές: Όταν οι Ντίαθ, Γκαρούμπα συνυπάρχουν, η άμυνα των Ισπανών πηγαίνει σε άλλο επίπεδο.
Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να αναφερθεί πάντως είναι ο ρόλος των Αλντάμα και Χουάντσο. Οι δύο Ισπανοί φόργουορντ είναι εξαιρετικοί στην άμυνα αδύνατης πλευράς. Μπορούν να κλείνουν χώρους, να καλύπτουν τους συμπαίκτες τους. Δεδομένου ότι θα μαρκάρουν βέβαια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, καταλαβαίνει κάποιος ότι αν ο “Greek Freak” είναι στην περιφέρεια θα κλείνουν μέσα.
Τέλος, υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι Ισπανοί μπορεί ανά διαστήματα να παίξουν ζώνη. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο γενικά αρέσκεται στις σύνθετες άμυνες και έχει το ρόστερ να το υποστηρίξει. Κάποια στιγμή στον αγώνα με την Αυστραλία δεν δίστασε να παίξει μία παραλλαγή της άμυνας “Box-and-1”, όπου τέσσερις παίκτες του έπαιζαν άμυνα ζώνης σε κουτί (δύο μπροστά, δύο πίσω) και ένας μαν του μαν τον Γκίντι. Το νόημα σαφές: Οι Ίβηρες δεν έχουν πρόβλημα να δοκιμάσουν πράγματα στην άμυνα.
Μία αντίπαλος στα μέτρα της Εθνικής
Η Ισπανία δεν είναι το μεγαθήριο του παρελθόντος. Αυτό δεν την κάνει εύκολη ομάδα. Την κάνει όμως μία ομάδα στα μέτρα της Εθνικής μας ομάδα. Οι Ισπανοί διαθέτουν ένα δουλεμένο σύνολο, με παίκτες που βρίσκονται χρόνια μαζί, διαθέτουν αυτοματισμούς. Έχουν έναν σπουδαίο προπονητή στον πάγκο. Είναι μία καλή ομάδα.
Καλή ομάδα είναι βέβαια και η Ελλάδα. Ο κόουτς Σπανούλης έχει δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο με προσωπικότητα και ρόλους. Και πρέπει όλα αυτά να φανούν στο γήπεδο προκειμένου η Ελλάδα να σημειώσει την πρώτη νίκη της στο φετινό Ολυμπιακό τουρνουά.
Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στη Λιλ και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.