ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, Καναδάς: Η απόλυτη ανάλυση του πρώτου αντιπάλου της Εθνικής ομάδας

Ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ
Ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ FIBA BASKETBALL

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ του Καναδά, τον οποίο αντιμετωπίζει η Εθνική ομάδα απόψε (27/7) στην πρεμιέρα της στο Ολυμπιακό τουρνουά. 

Η Εθνική ομάδα κάνει πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιμετωπίζοντας τον ισχυρό Κανάδα (22:00, ΕΡΤ1, Match Center από το SPORT24).

Οι Καναδοί προκρίθηκαν στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού χάρη στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι έχουν αφήσει στο παρελθόν την αφέλεια που τους χαρακτήριζε.

To SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του Hudl Instat το προφίλ των Καναδών.

Οι σταρ, οι ρολίστες και η αστερόσκονη του NBA

Ο Καναδάς είναι η ομάδα με τους περισσότερους NBAερς μετά την Team USA. Συνολικά 10 παίκτες από το φετινό ρόστερ της ομάδας έχουν ενεργό συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ενώ ένας ακόμα - ο Κεμ Μπιρτς - έχει εμπειρία από το NBA, από όπου αποχώρησε πριν από μερικούς μήνες.

Το δίδυμο των Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) και Τζαμάλ Μάρεϊ (Ντένβερ Νάγκετς) δεσπόζει στην υπερπλήρη περιφέρεια των Καναδών, που έχει τέτοιο βάθος που δεν φαίνεται καν η απουσία του Άντριου Γουίγκινς των Γουόριορς. Μία περιφέρεια που έχει τα πάντα: Από 3-level σκόρερ (Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Μάρεϊ) και 3-and-D περιφερειακούς (Ντορτ, Μπρουκς), μέχρι σκόρερ (Μπάρετ), αμυντικούς εξολοθρευτές (Αλεξάντερ-Γουόκερ) και οργανωτές (Νέμπχαρντ).

Στην γραμμή ψηλών υπάρχουν δύο Stretch φόργουορντ/σέντερ (Ολίνικ, Λάιλς) και τρεις Pick and Roll σέντερ (Πάουελ, Μπιρτς, Ετζίμ).

Το ρόστερ του Καναδά

  • Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ (1.97 μέτρα, 25 ετών, Μινεσότα Τίμπεργουλβς)
  • Αρ Τζέι Μπάρετ (2.02 μέτρα, 24 ετών, Τορόντο Ράπτορς)
  • Κεμ Μπιρτς (2.05 μέτρα, 31 ετών, Ζιρόνα)
  • Ντίλον Μπρουκς (1.96 μέτρα, 28 ετών, Χιούστον Ρόκετς)
  • Λου Ντορτ (1.94 μέτρα, 25 ετών, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
  • Μέλβιν Έτζιμ (2.01 μέτρα, 33 ετών, Μάλαγα)
  • Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (1.98 μέτρα, 25 ετών, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
  • Τρέι Λάιλς (2.09 μέτρα, 28 ετών, Σακραμέντο Κινγκς)
  • Τζαμάλ Μάρεϊ (1.94 μέτρα, 27 ετών, Ντένβερ Νάγκετς)
  • Άντριου Νέμπχαρντ (1.96 μέτρα, 24 ετών, Ιντιάνα Πέισερς)
  • Κέλι Ολίνικ (2.13 μέτρα, 33 ετών, Τορόντο Ράπτορς)
  • Ντουάιτ Πάουελ (2.09 μέτρα, 32 ετών, Ντάλας Μάβερικς)

Το Depth Chart του Καναδά

  • PG: Τζαμάλ Μάρεϊ, Άντριου Νέμπχαρντ
  • SG: Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Λου Ντορτ
  • SF: Αρ Τζέι Μπάρετ, Νικέιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ
  • PF: Ντίλον Μπρουκς, Τρέι Λάιλς
  • C: Ντουάιτ Πάουελ, Κέλι Ολίνικ, Κεμ Μπιρτς, Μέλβιν Έτζιμ
  • Προπονητής: Τζόρντι Φερνάντεθ

Το transition, ο διαστημικός Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και η πεντάδα-φωτιά

Ο περσινός Καναδάς στηρίχθηκε σε τεράστιο βαθμό σε δύο πράγματα: Το τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και στην κλάση του Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Καναδοί εκδήλωναν 15 επιθέσεις σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού) στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ στα τρία φετινά τους φιλικά έφτασαν τις 16 κατοχές ανά αγώνα. Κοινώς… τρέχουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να περιοριστεί.

Όταν ο ρυθμός έπεφτε, τότε η μπάλα πήγαινε στον Γκίλτζιους-Αλεξάντερ. Ο σταρ των Θάντερ - και υποψήφιος MVP της κανονικής περιόδου - είναι ένας 3-level σκόρερ (μετάφραση: Μπορεί να σκοράρει και με τους τρεις τρόπους όταν έχει την μπάλα, δηλαδή από το τρίποντο, από μέση απόσταση και πηγαίνοντας προς το καλάθι). Ένα σκριν στην κορυφή για τον Γκίλτζιους-Αλεξάντερ είναι αρκετό για να δημιουργηθεί ανισορροπία, αν και ενίοτε δεν χρειάζεται ούτε αυτό.

Οι Καναδοί παίζουν το λεγόμενο Spread Pick and Roll. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως έχουν έναν καλό Pick and Roll ψηλό (Πάουελ, Μπιρτς, Ετζίμ) να κάνει σκριν, την ίδια στιγμή που οι άλλοι τρεις παίκτες της πεντάδας ανοίγουν το παρκέ χάρη στο καλό τους σουτ (για αυτό και ο σμολ φόργουορντ Ντίλον Μπρουκς, αγωνίζεται στο 4), με δύο εξ αυτών να είναι στις δύο γωνίες και έναν στις 45 μοίρες. Η πεντάδα με τον Μπρουκς σε θέση πάουερ φόργουορντ που ξεκινούσε στα φιλικά εν τη απουσία του Μάρεϊ είναι μάλιστα και η πλέον αποδοτική των Καναδών.

Ολυμπιακοί Αγώνες, Καναδάς: Η απόλυτη ανάλυση του πρώτου αντιπάλου της Εθνικής ομάδας

Ο Γκίλτζιους-Αλεξάντερ είναι τόσο καλός στην εκτέλεση και στην δημιουργία που δεν χρειάζεται κάτι άλλο μία ομάδα για να έχει μία παραγωγική επίθεση. Το να έχει απλώς την μπάλα ο σταρ των Θάντερ και δημιουργεί ή να εκτελεί είναι αρκετό. Αυτό που τρομάζει όμως είναι ότι ο φετινός Καναδάς έχει την δυνατότητα να εμφανιστεί ακόμα πιο επικίνδυνος στην επίθεση.

Ο παράγοντας Μάρεϊ και το χαρτί του “5 out”

Ο φετινός Καναδάς έχει τέσσερις αλλαγές στο φετινό του ρόστερ σε σχέση με πέρυσι, αφού στην Γαλλία θα βρεθούν οι Μάρεϊ, Νέμπχαρντ, Λάιλς και Μπερτς αντί των Σκραμπ, Μπελ-Χάινς, Έντι και Αλεξάντερ αντίστοιχα. Για να γίνει σαφές τι σημαίνει αυτό: Οι 3 από τους 4 φετινές προσθήκες είναι εν ενεργεία NBAερς και ο ένας (Μπερτς) έχει παίξει στο NBA. Οι 4 που δεν βρίσκονται στην Γαλλία δεν έχουν αγωνιστεί ακόμα στο NBA, με τον Ζακ Ίντι (Νο9 στο φετινό NBA Draft) να είναι ο μόνος που μπορεί να λογιστεί ως απώλεια.

Το δίδυμο των Μάρεϊ και Νέμπχαρντ έδωσε ακόμα περισσότερη ποιότητα σε μία ήδη γεμάτη γραμμή γκαρντ των Καναδών. Είναι βέβαια ο Μάρεϊ αυτός που αποτελεί τον X-Factor. Ο γκαρντ των Νάγκετς είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο στο σουτ μετά από ντρίμπλα, έχοντας την δυνατότητα να σουτάρει ακόμα και από τα 8.5 μέτρα, ενώ είναι εξαιρετικός και στο Pick and Roll (προφανώς η συνύπαρξη με τον Γιόκιτς όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε).

Το πέρασμά του δίπλα στον Γκίλτζιους-Αλεξάντερ έδωσε έναν σχεδόν ισάξιο δεύτερο πόλο εκτέλεσης και δημιουργίας στους Καναδούς. Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι ο Μάρεϊ δεν βρίσκεται στο 100%, χάνοντας μέρος της προετοιμασίας, ενώ ίσως υπάρξουν θέματα χημείας. Παράλληλα όμως, ο Νέμπχαρντ (ένας τύπος με ενεργό ρόλο στους Πέισερς, που εξερράγη αγωνιστικά στα playoffs) δίνει επίσης επιλογές.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η προσθήκη του Λάιλς. Ο φόργουορντ/σέντερ των Κινγκς δίνει την δυνατότητα στους Καναδούς να παρατάξουν σχήματα με ταυτόχρονη παρουσία πέντε σουτέρ στο παρκέ (το λεγόμενο 5 out), να παίξουν δηλαδή ένα χαρτί που δεν είχαν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πέρυσι. Στα τρία φετινά φιλικά της ομάδας, ο Τζόρντι Φερνάντεθ χρησιμοποίησε αρκετά συχνά σχήματα με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Λάιλς και Ολίνικ, δύο Stretch ψηλών δηλαδή που ανοίγουν το γήπεδο. Αυτά τα σχήματα δεν πήγαν καλά (έβγαλαν -24 σε σχεδόν 32 λεπτά), ωστόσο είναι σαφές πως υπάρχει στο μυαλό του Φερνάντεθ.

Μία άμυνα που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία

Ο Καναδάς είναι μία φύσει επιθετική ομάδα. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ωστόσο είναι ότι την ίδια στιγμή η άμυνά του μπορεί να προκαλέσει ασφυξία λόγω της παρουσίας πολλών περιφερειακών με μάκρος, αθλητικά προσόντα και αμυντική προσήλωση. Οι Ντορτ, Μπρουκς και Αλεξάντερ-Γουόκερ θεωρούνται από τους καλύτερους αμυντικούς του NBA, ενώ οι Νέμπχαρντ, Μπάρετ και Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, είναι περιφερειακοί με μέγεθος, που είναι ανταγωνιστικοί σε αυτό το κομμάτι.

Ο Καναδάς είναι εξαιρετικός στην πίεση στην μπάλα και ακόμα καλύτερος στο να υποχρεώνει τον αντίπαλο σε λάθη, κάτι που δίνει ευκαιρίες για τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο. Στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο υποχρέωνε τους αντιπάλους του σε 14.8 λάθη ανά αγώνα και στους 0.96 πόντους ανά κατοχή. Στα τρία φετινά, πολύ δυνατά, φιλικά του (κόντρα σε Team USA, Γαλλία και Πουέρτο Ρίκο, δηλαδή δύο ομάδες που στοχεύουν στο χρυσό και ένα ανταγωνιστικό σύνολο) δέχθηκε μόλις 0.93 πόντους ανά κατοχή, ενώ υποχρέωσε τους αντιπάλους του σε 17.7 (!) λάθη ανά αγώνα.

Ο Καναδάς - με εξαίρεση τον Πάουελ - δεν έχει ελίτ αθλητικότητα στις θέσεις των ψηλών του και σίγουρα δεν έχει παίκτη να ματσάρει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αν και οι Μπρουκς και Λάιλς είναι σκληρά παιδιά, που δεν φοβούνται να παίξουν ξύλο. Είναι ρεαλιστικό το να πει κάποιος ότι μία ομάδα μπορεί να χτυπήσει τους Καναδούς κοντά στο καλάθι. Για να φτάσει όμως μία ομάδα μέχρι εκεί, πρέπει πρώτα να αντέξει στην πίεση στην περιφέρεια.

Ένα ματς-πρόκληση

Σε μία πρώτη ανάγνωση, ο Καναδάς μοιάζει με κακό ματσάρισμα για την Εθνική ομάδα. Η ποιότητα των γκαρν, η αθλητικότητα και το μάκρος των περιφερειακών και ο τρόπος που τρέχουν το γήπεδο οι Καναδοί είναι σημαντικά ζητήματα.

Η Ελλάδα όμως έχει και αυτή το δικό της στυλ. Έχει γκαρντ με παραστάσεις και εμπειρία, που ξέρουν να διαχειρίζονται την πίεση πάνω τους. Έχει μέγεθος σε όλες τις θέσεις και ειδικά στις θέσεις των ψηλών. Μπορεί να ανοίξει το γήπεδο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Καναδάς έχει τρόπους να πιέσει, να κλείσει χώρους στην άμυνα και να τρέξει. Είναι το φαβορί. Η Εθνική όμως έχει τρόπους να μπορεί να φανεί ανταγωνιστική. Να παίξει με το μυαλό των Καναδών στην άμυνα. Για να έρθει η νίκη, όμως, απαιτείται μία εμφάνιση πολύ υψηλού επιπέδου.

Ο διευθυντής του SPORT24, Παντελής Βλαχόπουλος βρίσκεται στη Λιλ και μαζί με τη ΔΕΗ ακολουθεί την πορεία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΝΑΔΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ