ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες, μπάσκετ: Ο 17χρονος Καμάν Μαλουάχ είναι ο νεαρότερος παίκτης του ολυμπιακού τουρνουά

Ολυμπιακοί Αγώνες, μπάσκετ: Ο 17χρονος Καμάν Μαλουάχ είναι ο νεαρότερος παίκτης του ολυμπιακού τουρνουά
@2024 AP IMAGES/MICHAEL CONROY

Η ιστορία του Καμάν Μαλουάχ, του νεαρότερου παίκτη στο ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ στους Αγώνες του Παρισιού.

Οι περισσότεροι όταν αναπολούν το τελευταίο τους καλοκαίρι πριν από την εφηβεία φέρνουν στη μνήμη τους στιγμές ανεξαρτησίας από τις πρώτες τους διακοπές.

Το ίδιο δεν θα πρέπει να ισχύει και τον 17χρονο (γεννημένο στις 14 Σεπτεμβρίου 2006) Καμάν Μαλουάχ, ο οποίος αγωνίστηκε με τη φανέλα του Νότιου Σουδάν στο ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού.

Αυτή μάλιστα δεν ήταν η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση με την εθνική ομάδα της χώρας του, καθώς είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του πέρυσι, στο Παγκόσμιο Κύπελλο απέναντι στην Κίνα.

O Μαλουάχ αναδείχθηκε μέσα από το πρόγραμμα αναζήτησης ταλέντων που λειτουργεί το NBA στην Αφρική (Basketball Without Borders - NBA Africa), στο οποίο μάλιστα κατέκτησε και τον τίτλο του MVP το καλοκαίρι του 2023.

Κοιτάζει τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 18 εκατοστά, ενώ το άνοιγμα χεριών του αγγίζει τα 2 μέτρα και 26 εκατοστά(!), την ίδια ώρα που οι ειδικοί εκτιμούν πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.

Τα τρομερά σωματομετρικά του χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα μπασκετικά του ένστικτα και τις επιδόσεις του αθλητή από το Νότιο Σουδάν, έπεισαν τον διάδοχο του Μάικ Σιζέφσκι στον πάγκο του Ντιουκ, Τζον Σέγιερ, να τον εντάξει από τη νέα χρονιά στο πρόγραμμα του κολλεγίου του.

Σε δηλώσεις του στο ESPN μετά την νίκη του Νότιου Σουδάν στην πρεμιέρα του ολυμπιακού τουρνουά με 90-79 επί του Πουέρτο Ρίκο, ο Μαλουάχ ανέφερε: "Για εμένα, όλη αυτή η εμπειρία είναι κάτι σαν όνειρο στα 17 μου. Έχω μεγάλα όνειρα. Είμαι απλά ένα παιδί από μία μικρή πόλη που κυνηγά μεγάλα όνειρα σε μία μεγάλη πόλη".

Γεννημένος στο Ρουμπέκ, μία πόλη περίπου 80.000 κατοίκων και 400 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, ο Μαλουάχ θυμάται τον εαυτό του να ξενυχτά παρακολουθώντας τους αστέρες του ΝΒΑ. Αστέρες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει δις σε διάστημα 11 ημερών.

"Είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία γιατί εγώ τους έβλεπα στο ΝΒΑ και στα Playoffs. Έβλεπα τον Λεμπρόν. Έβλεπα τον Εμπίντ. Το να μοιράζομαι το παρκέ μαζί τους είναι πρωτόγνωρο συναίσθημα. Σκεφτόμουν ότι τα όνειρα όντως γίνονται πραγματικότητα".

Ο Μαλουάχ πήρε χρόνο συμμετοχής και στα 3 παιχνίδια που έδωσε το Νότιο Σουδάν για τη φάση των ομίλων, δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει στο πρόσωπό του ο προπονητής της ομάδας και βοηθός στους Χιούστον Ρόκετς, Ρόγιαλ Άιβι.

"Είναι μόλις 17. Παίζει και μαθαίνει απέναντι σε άντρες, οπότε είναι λογικό να έχει κάποιες καλές και κάποιες όχι τόσο καλές βραδιές".

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τις προοπτικές του νεαρού παίκτη του Ντιουκ, ο πρωτεργάτης των πρόσφατων επιτυχιών του Νοτίου Σουδάν, Άιβι, δήλωσε: "Είναι σπουδαίο ταλέντο, σε 5 χρόνια αυτή θα είναι η δική του ομάδα".

Λίγες μέρες προτού κλείσει τα 18 του ο Καμάν Μαλουάχ θα μαζέψει τα πράγματα του και θα εγκατασταθεί στη Νορθ Καρολάινα για λογαριασμό του Ντιουκ.

Οι αναλυτές του ντραφτ θεωρούν δεδομένο πως θα είναι one-and-done (ότι θα μείνει δηλαδή μόνο για μία χρονιά στο κολλέγιο προτού μεταπηδήσει στο ΝΒΑ) και το όνομα του έχει ήδη σκαρφαλώσει ψηλά στις λίστες τους.

Το μόνο που μένει τώρα για τον Μαλουάχ, είναι να συνεχίσει να δουλεύει και να εξελίξει το παιχνίδι του, γιατί ο μόνος που θα καθορίσει το ταβάνι του πλέον είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ