EUROLEAGUE

Ολυμπιακός-Χίμκι: 87-69

Ολυμπιακός-Χίμκι: 87-69
Τσίλντρες

Με κορυφαίο τον "Σόφο" νίκησε τη Χίμκι με 87-69 και πλέον η πρωτιά στον όμιλο είναι δικό του θέμα

Η νίκη ήταν ο αυτοσκοπός, η καλή εμφάνιση ο στόχος και ο Ολυμπιακός κατάφερε και τα δύο. Με εξαιρετική άμυνα επί 40 λεπτά, οι ερυθρόλευκοι ούτε που νοιάστηκαν για το αργό τέμπο που θέλησε να επιβάλει η Χίμκι στο ΣΕΦ, σκεπτόμενη προφανώς ότι η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη θα δυσκολευόταν, αφού της αρέσει να τρέχει. Όμως, ο Ολυμπιακός δεν άφησε τους Ρώσους να πάρουν ανάσα στην επίθεσή τους και τους ανάγκασε να σκοράρουν μεν, αλλά με προσωπικές ενέργεις δε. Από εκεί και πέρα ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν εξαιρετικός. Πάρα πολύ γρήγορος σε όλες τις φάσεις, με εξαιρετικές αντιμετωπίσεις στα πικ εν ρολ και με 14 πόντους στην επίθεση, προσφέροντας και θέαμα.
Ο Ολυμπιακός στην άμυνά του ήταν πολύ καλός και ομαδικά. Και οι πέντε παίκτες περιστρέφονταν σωστά και στο ίδιο δευτερόλεπτο, κλείνοντας τους διαδρόμους προς τους παίκτες του Σκαριόλο, που αδυνατούσε να βρει άλλο τρόπο για να διεκδικήσει η ομάδα του τη νίκη. Έτσι, οι ερυθρόλευκοι που είχαν και τον Γιοτάμ Χαλπερίν σε μεγάλη μέρα, τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη ετοιμοπόλεμο έστω και αν δεν έπαιξε πολύ και συνολικά μια ομάδα που λειτούργησε με βάση το πλάνο του προπονητή της, έφτασε στη νίκη και παρέμεινε αήττητη στον όμιλό της. Ακολουθεί συνέχεια, μείνετε συντονισμένοι...

Ο αγώνας

Το ότι ο Ολυμπιακός παίζει γρήγορα και αυτό ξέρει να κάνει καλά, είναι δεδομένο. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει πάντα, αφού στο γήπεδο υπάρχει και αντίπαλος. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι στα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα, έτρεξαν, πάτησαν πάνω στην πολύ σφιχτή τους άμυνα (με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να τρέχει σε όλα τα σημεία του μισού γηπέδου και να αντιμετωπίζει ιδανικά τα πικ εν ρολ) και έφυγαν στον πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Ο Λίνας Κλέιζα, ο Τζος Τσίλντρες και ο Γιοτάμ Χαλπερίν βρήκαν το στοιχείο τους και το σκορ έγινε γρήγορα 15-4. Όμως, η Χίμκι είχε συγκεκριμένη φιλοσοφία για το ματς. Αργό τέμπο.

Έτσι, με τον Σέρτζιο Σκαριόλο να επιλέγει άμυνα ζώνης και να ένα κοντό στην περιφέρεια σχήμα, που όμως είχε πάντα έναν πολύ ψηλό παίκτη (όπως τον Μοζγκόφ) έριξε το ρυθμό του Ολυμπιακού. Οπότε, από το 22-10 άρχισε σιγά, σιγά να ροκανίζεται. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προσπαθούσε να βρει λύση, αλλά η ομάδα του είχε κολλήσει. Δεν υπήρχε ομαδικότητα στην επίθεση (σε 15 λεπτά αγώνα οι ερυθρόλευκοι είχαν δώσει μόλις 2 ασίστ!) και με τον Σχορτσανίτη στον πάγκο δεν υπήρχε καλό ποστάρισμα, ενώ επίσης η απουσία του Τσίλντρες, έκανε τον Ολυμπιακό αρκετά στατικό. Όμως, παρόλα αυτά, η ομάδα του Πειραιά δεν έχασε τη συγκέντρωσή της στην άμυνα.

Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τη συνέχεια. Σε ένα σημείο όπου η Χίμκι έδειχνε να πιστεύει πολύ στη νίκη, ο Ολυμπιακός με της δυσκόλευε τη ζωή με την άμυνά του και ας μην μπορούσε εκείνος να ανοίξει το ρυθμό το σκορ. Κατά συνέπεια, όταν ο Σχορτσανίτης επέστρεψε και πέρασε η μπάλα στα χέρια του, η ζώνη του Σκαριόλο δέχθηκε χτυπήματα στην καρδιά της, ο Χαλπερίν ήταν σε πολύ καλή μέρα και με συνεχόμενες καλές άμυνες ο Ολυμπιακός ανέβασε πάλι τη διαφορά και τελείωσε το πρώτο ημίχρονο προηγούμενος με 38-28.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού δεν άλλαξε ούτε στο τρίτο δεκάλεπτο. Ωστόσο, σε αυτή την περίοδο είδαμε περισσότερο θέαμα. Ο Τζος Τσίλντρες έκανε ένα πολύ ωραίο κάρφωμα μετά από σταυρωτή ντρίμπλα, ενώ δύο φάσεις μετά, στην άμυνα, σηκώθηκε σε... ασύλληπτο ύψος και έριξε μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα στον Λάνγκφορντ. Μέσα σε όλα, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης παρέδιδε μαθήματα υψηλής τεχνικής μέσα στη ρακέτα και ήταν ασταμάτητος, κάνοντας τους ψηλούς της Χίμκι να φαίνονται αν όχι δυο κεφάλια κοντύτεροι, σίγουρα πολύ πιο αργοί στη... σκέψη! Και μπορεί η διαφορά να μην ανέβαινε πάνω από τους δέκα πόντους για τον Ολυμπιακό, αλλά δεν έπεφτε και πολύ. Με λίγα λόγια, τον έλεγχο τον είχαν οι ερυθρόλευκοι και ας μην "λέει" πολλά το 61-52 της περιόδου.

Το μπάσκετ, όμως, που ήθελε ο κόσμος του Ολυμπιακού (που ήταν αρκετός, τουλάχιστον 8.000) η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη το είχε κρατήσει για το τέλος. Κυρίως, για τα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, όπου κρίθηκε και το ματς. Οι ερυθρόλευκοι μέσα σε τρεις επιθέσεις παρέδωσαν μαθήματα ομαδικής λειτουργίας, έκρυψαν την μπάλα με τις πάσες τους και ξεσήκωσαν τους φιλάθλους που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και συνθήματα. Με αυτόν τον θεαματικό τρόπο ο Ολυμπιακός έκανε το σκορ 70-54 και είχε πλέον ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη δεύτερη νίκη του στο Top 16 της Ευρωλίγκα.

Από εκεί και πέρα το ματς έχασε το... ενδιαφέρον του, τουλάχιστον οσόν αφορά το αποτέλεσμα. Γιατί ο Ολυμπιακός συνέχισε το ωραίο μπάσκετ, την πιεστική και απόλυτα ομαδική άμυνα, ο Γιαννάκης έβλεπε και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να είναι πάρα πολύ καλός, ενώ ο "δράκος" έβαλε στο παρκέ και τον Πάτρικ Μπέβερλι μετά από καιρό. Εν τέλει ο Ολυμπιακός επικράτησε της Χίμκι με 87-69 και βαδίζει ολοταχώς προς την πρώτη θέση του ομίλου του.

Τα δεκάλεπτα: 22-10, 38-28, 61-52, 87-69

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 7 (1), Πεν, Τσίλντρες 9, Βούιτσιτς 11 (1), Χαλπερίν 15 (2), Κλέιζα 12, Μαυροκεφαλίδης 10, Βασιλόπουλος, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 9, Σχορτσιανίτης 14

Χίμκι (Σέρτζιο Σκαριόλο): Λάνγκφορντ 18 (1), Φριτζόν 5 (1), Καμπέθας 3 (1), Ντμιτρίεφ, Γιανκούνας 5 (1), Γκουμπάνοφ 3, Γιαβτόκας 10, Λόπεθ 5 (1), ΜακΚάρτι 15 (1), Μοζγκόφ 5

Για τα αναλυτικά στατιστικά του Ολυμπιακού πατήστε ΕΔΩ και για της Χίμκι ΕΔΩ .

Γιαννάκης: "Πήραμε αυτό που θέλαμε"

Μετά το τέλος του ματς ο Παναγιώτης Γιαννάκης τόνισε: " Παίξαμε μια ομάδα που μέχρι τώρα διανύει την πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή της σεζόν, έχει παίκτες με ποιότητα και εμπειρία και έπρεπε να έχουμε υπομονή, γιατί ξέρουμε ότι όλοι όσοι έρχονται εδώ έχουν μεγάλο κίνητρο προκειμένου να μας κερδίσουν και προσπαθούν να χαλάσουν το ρυθμό του παιχνιδιού. Είχαμε, όμως, αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό, πηγαίναμε το παιχνίδι εκεί που ζητούσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε. Ο κόσμος μας ήταν πραγματικά για ένα ακόμα ματς πολύ καλός, μας βοήθησε και έδειξε ότι η ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ είναι εξαιρετική".

Για το αν ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα απέναντι σε ζώνη, είπε: " Εγώ διαφωνώ. Τα ποσοστά μας είναι υψηλά, απλά η ζώνη δημιουργεί πιο αργές πάσες, οι οποίες σήμερα τουλάχιστον τις βελτιώσαμε. Θεωρώ ότι η ζώνη είναι μια παθητική άμυνα που προσπαθεί να σου χαλάσει το μυαλό, τίποτα περισσότερο. Μέχρι τώρα δεν μας έχει κερδίσει κάποιος με ζώνη". Τέλος, συμπλήρωσε: " Το πιο σημαντικό είναι ο τελευταίος παίκτης που μπαίνει από τον πάγκο στο παρκέ πόσο καλά παίζει, έστω κι αν προσφέρει μόνο για δύο ή τρία λεπτά. Νομίζω ότι το έχουμε αυτό, όπως και τη δυνατότητα να βρούμε αιφνιδιασμούς και πόντους, ακόμα κι όταν δεν κυνηγάμε το γρήγορο μπάσκετ".

Δείτε τις δηλώσεις του Παναγιώτη Γιαννάκη



Σκαριόλο: "Η ποιότητα του Ολυμπιακού έκανε τη διαφορά"

Από την πλευρά του ο Σέρτζιο Σκαριόλο δήλωσε: " Για 30 λεπτά ήμασταν ανταγωνιστικοί, όμως δεν είχαμε το επίπεδο και την ποιότητα των παικτών για να ακολουθήσουμε τον Ολυμπιακό. Στο τέλος δεν είχαμε την ενέργεια για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Ξέραμε ότι ο Μπουρούσης είχε πρόβλημα με την μύτη του και ούτως ή άλλως ποτέ δεν είναι ο βασικός σέντερ. Ο Χαλπερίν είχε ένα εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παίζει στον Ολυμπιακό και έχει αγωνιστεί και στη Μακάμπι. Είχαμε μόνο τέσσερις παίκτες που έχουν παίξει στην Ευρωλίγκα και έτσι αντί να κάνουμε φάουλ στον Σχορτσανίτη, προσπαθήσαμε να παίξουμε άμυνα και να πάμε για το κλέψιμο. Αυτό ήταν δείγμα της έλλειψης εμπειρίας μας.

Ο Ολυμπιακός έχει τόσο καλούς παίκτες στο ένας εναντίον ενός, που δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με άλλο τρόπο εκτός της άμυνας ζώνης. Προσπαθείς να τους σταματήσεις και να μην αφήσεις ανοιχτό γήπεδο. Εν μέρει το κάναμε αυτό, αλλά στο τέλος η ποιότητα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που έκανε την διαφορά και φάνηκε ειδικά στο τέταρτο δεκάλεπτο".

Βραβεύτηκε ο Τεόντοσιτς

Πριν την έναρξη του αγώνα, ο Ζόρντι Μπερτομέου που βρέθηκε στο ΣΕΦ, βράβευσε τον Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του Ιανουαρίου στην Ευρωλίγκα. Ο Σέρβος πλέι μέικερ παρέλαβε το βραβείο και στη συνέχεια αποθεώθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού.

Πριν το τζάμπολ, κρατήθηκε κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιώργου Καραμολέγκου, υπεύθυνου τμήματος διαχείρισης της ΚΑΕ που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, στο match program που μοιράστηκε στους θεατές υπήρχε μια σελίδα αφιέρωμα στον αείμνηστο Γιώργο.

Δείτε τη βράβευση


















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ