Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε: Ο Βεζένκοβ των 21 πόντων με 2 ντρίμπλες, οι 64 πόντοι από ασίστ και ο άλλος ρόλος του Παπανικολάου
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε. Η άμυνα στην μπάλα, οι 64 πόντοι από ασίστ, οι 21 πόντοι του Βεζένκοβ με 2 ντρίμπλες και η αλλαγή στην δεύτερη πεντάδα που ίσως δείχνει πολλά.
Ο Ολυμπιακός ήταν ισοπεδωτικός κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, διαλύοντας την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη με 94-67.
Οι “ερυθρόλευκοι” έπαιξαν ολοκληρωτικό μπάσκετ στην πρώτη περίοδο και σχεδόν σε όλο το πρώτο ημίχρονο και έκτοτε έκαναν τα απαραίτητα για να πάρουν την νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο της EuroLeague, σε μία ακόμα σπουδαία εμφάνιση.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη της ομάδας του Πειραιά.
Το διαστημικό ξεκίνημα στην άμυνα και ο μαγικός Βεζένκοβ
Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός από το ξεκίνημα. Οι “ερυθρόλευκοι” άσκησαν τεράστια πίεση στην μπάλα με τον Αϊζάια Κάναν στον Νικ Καλάθη, ενώ την ίδια στιγμή ο Τόμας Γουόκαπ δεν άφηνε τον Κάρσεν Έντουαρντς να πάρει ανάσα βγαίνοντας από τα σκριν. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήγε στην λογική των αλλαγών από τις θέσεις 1 έως 4, με τον Μουσταφά Φαλ να παίζει κλασικά “Flat” στο Pick and Roll (έμενε πιο πίσω). Όλη αυτή η πίεση έπνιξε την Φενέρμπαχτσε, που είχε 8 λάθη στην πρώτη περίοδο, ενώ δεν βρήκε ποτέ τρόπο να τροφοδοτήσει τον Νάιτζελ Χέιζ.
Έχοντας το μομέντουμ στην άμυνα, οι “ερυθρόλευκοι” μπόρεσαν στην επίθεση να βάλουν περισσότερη ταχύτητα ακόμα και σε καταστάσεις 5 ενατίον 5. Το διαρκές σημάδεμα του Τόνιε Τζεκίρι σε hand off καταστάσες (πάσα χέρι με χέρι και άμεσο Pick and Roll) ήταν η αρχή, με τον Ολυμπιακό να δημιουργεί συνεχώς καταστάσεις ανισορροπίας στην άμυνα των Τούρκων.
Σημαίνοντα ρόλο βέβαια σε όλο αυτό το σκηνικό στην επίθεση έπαιξα ο Σάσα Βεζένκοβ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ χτύπησε κάθε ψεγάδι στην άμυνα της Φενέρ, σημειώνοντας 13 από τους 21 πόντους του στην πρώτη περίοδο. Ο Βεζένκοβ κινείτο συνεχώς χωρίς την μπάλα, χτυπούσε τις αλλαγές των Τούρκων στα σκριν είτε ποστάροντας είτε βγαίνοντας στην περιφέρεια και γενικώς έκανε τα… δικά του.
Σε μία ομάδα με γκαρντ που ντριμπλάρουν αρκετά (Σλούκας, Γουόκαπ, Κάναν), αλλά στηρίζεται στην διαρκή κίνηση μακριά από την μπάλα, ο Βεζένκοβ έχει λάμψει φέτος. Αυτό έκανε και κόντρα στην Φενέρ, όπου χρειάστηκε μόλις 2 ντρίμπλες για να σημειώσει 21 πόντους!
Ο Σλούκας που "κλείδωσε" το ματς και οι 64 πόντοι από ασίστ
Η Φενέρ προσπάθησε να προσαρμοστεί, έχοντας υπόψη ότι είχε και σημαντικές απουσίες (Γουίλμπεκιν, Πιέρ, Μότλι και Μπιέλιτσα). Έκανε προσαρμογές, άλλαξε την άμυνά της από το 12’ και μετά (ο Τζεκίρι αντί για hedge out - δυναμική άμυνα στον γκαρντ δηλαδή - πήγε στις αλλαγές). Τίποτα δεν δούλεψε. Ο λόγος ήταν ο Κώστας Σλούκας.
Με την Φενέρ να δοκιμάζει διάφορα πράγματα (όπως το να μαρκάρει τον διεθνή γκαρντ με τον Χέιζ) ο Σλούκας έκανε αυτό που έπρεπε: Έσπαγε την μπάλα στον σωστό χρόνο και στον σωστό παίκτη, διαβάζοντας κάθε φάση. Καθόλου τυχαία, ο ηγέτης του Ολυμπιακό μοίρασε τις 5 από τις 7 ασίστ του στην δεύτερη περίοδο, διαβάζοντας στον απόλυτο βαθμό τις προσαρμογές των Τούρκων. Συνολικά ο Ολυμπιακός πήρε 17 πόντους από τις ασίστ του Σλούκα. Οι 12 από αυτούς τους πόντους ήταν στην 2η περίοδο, όταν συνολικά οι “ερυθρόλευκοι” σημείωσαν 27 πόντους.
Γενικά ο Ολυμπιακός έδειξε ξανά την ίδια διάθεση να μοιράσει το παιχνίδι. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι πήρε συνολικά 64 πόντους από ασίστ. Κοινώς, το 68% των πόντων της ομάδας ήρθε μέσα από συνεργασίες, σε ένα τρομερό νούμερο.
Το πάντρεμα του Παπανικολάου με τον Πίτερς
Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα από το ξεκίνημα της σεζόν για την 2η πεντάδα του Ολυμπιακού και πώς συχνά δεν μπορούσε να διατηρήσει τον ρυθμό της πρώτης πεντάδας. Πριν από μία εβδομάδα, κόντρα στην Βίρτους Μπολόνια, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, αποσύροντας τότε το 8ο λεπτό ταυτόχρονα τους Βεζένκοβ-Φαλ για χάρη των Πίτερς-Μπλακ.
Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε ο Βεζένκοβ έπαιξε - ως συνήθως - όλο το πρώτο δεκάλεπτο, με τον Μπόλομποϊ να αλλάζει τον Φαλ προς το τέλος της πρώτης περιόδου. Υπήρξε ωστόσο ένας κοινός παρονομαστής σε σχέση με τον αγώνα με τους Ιταλούς στην χρησιμοποίηση του Πίτερς: Ο Κώστας Παπανικολάου.
Όπως κόντρα στους Ιταλούς, έτσι και κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, τα πρώτα λεπτά του Πίτερς στο παρκέ συνδυάστηκαν με τα τελευταία λεπτά του Παπανικολάου πριν ο αρχηγός του Ολυμπιακού περάσει στον πάγκο για ανάσες. Με αυτό τον τρόπο ο Ολυμπιακός διατήρησε μέγεθος και αμυντική συνέπεια στις θέσεις των φόργουορντ, έχοντας έναν παίκτη να καλύπτει τις αμυντικές αδυναμίες του Πίτερς μέχρι ο Αμερικανός να “ζεσταθεί”, αφού ο Παπανικολάου είναι από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ευρώπη στην άμυνα μακριά από την μπάλα.
Είναι το δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι υψηλού επιπέδου που ο Γιώργος Μπαρτζώκας δοκίμασε αυτή την αλλαγή στο ροτέισον και το ουσιαστικό πέρασμα του Παπανικολάου στην δεύτερη πεντάδα για μερικά λεπτά προκειμένου να διατηρήσει την αμυντική ένταση που θέλει. Ενδεχομένως αυτό να είναι και τυχαίο. Αυτό όμως θα φανεί στην συνέχεια.
Μία σπουδαία νίκη
Ο Ολυμπιακός πήρε μία σπουδαία νίκη κόντρα στην πρωτοπόρο της EuroLeague. Είναι σαφές ότι το παιχνίδι απλοποιήθηκε από τις απουσίες της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη.
Είναι δεδομένο ότι αν αγωνιζόταν ο Γουίλμπεκιν οι Τούρκοι θα είχαν έναν παίκτη να σουτάρει μετά από ντρίμπλα, ο Πιέρ θα μπορούσε να ποστάρει και να παγώσει τον ρυθμό, ο Μότλι θα έδινε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, ο Μπιέλιτσα ποιότητα. Με τα “ΑΝ” όμως δεν γίνεται δουλειά. Κάθε ομάδα παίζει με τους παίκτες που έχει την δεδομένη στιγμή.
Αυτό που έχει σημασία για τον Ολυμπιακό είναι ότι έβγαλε την ένταση που έπρεπε για το διάστημα που χρειαζόταν για να φτάσει στην νίκη.
Προσαρμόστηκε στα δεδομένα που του παρουσιάστηκαν, έπαιξε το μπάσκετ του, ξεπέρασε τα νεκρά διαστήματα (όταν ο Δημήτρης Ιτούδης έριξε γκαρντ πάνω στον Βεζένκοβ και φόργουορντ πάνω στον Σλούκα), συνέχισε να ενσωματώνει ομαλά τον Κάναν, βρήκε λύσεις όταν έπρεπε. Έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά και πλέον κοιτάζει το επόμενο παιχνίδι. Όλα τα υπόλοιπα, θα ακολουθήσουν.