Ολυμπιακός - Μονακό: Ο Σλούκας "κλείδωσε" όντας υπεύθυνος για τους 21 από τους 28 πόντους στην 4η περίοδο
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό στο Game 5. Ο ΜακΚίσικ που κράτησε τους “ερυθρόλευκους”, ο Γουόκαπ που έφερε τούμπα το ματς και ο Σλούκας που το κλείδωσε, όντας υπεύθυνος για τους 21 από τους 28 πόντους στην 4η περίοδο.
Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τους “ερυθρόλευκους”, οι οποίοι επικράτησαν με 94-88 της μαχητικής Μονακό στο Game 5 και προκρίθηκαν στο Final Four της EuroLeague.
Ήταν ένα τρομερό παιχνίδι. Οι εναλλαγές στα συναισθήματα ήταν τεράστιες, οι δύο ομάδες έδωσαν ό,τι είχαν. Στο τέλος όμως, ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που είχε περισσότερες λύσεις, κατακτώντας την νίκη σε ένα παιχνίδι που πήγε πάνω από τους 90 πόντους.
Η άμυνα στον Τζέιμς και οι Λι - Ουατάρα
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παρκέ έχοντας στο μυαλό του ότι δεν έπρεπε με κανέναν τρόπο να αφήσει τον Μάικ Τζέιμς να βρει ρυθμό. Πάνω σε αυτή την λογική, συνέχισε να προσεγγίζει το παιχνίδι με συγκεκριμένο τρόπο αμυντικά πάνω του.
Όπως σε όλη την σειρά, οι “ερυθρόλευκοι” συνέχισαν να στέλνουν τον Τζέιμς στο αριστερό του χέρι (κάτι που δεν κατάφερναν πάντα), να δίνουν βοήθειες από την δυνατή πλευρά και να έχουν τον σέντερ πιο ψηλά από ότι συνήθως.
Όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, αυτό σήμαινε ότι ο παίκτης της αδύνατης πλευράς ερχόταν πιο κοντά στο καλάθι, αφήνοντας ελεύθερο τον παίκτη που ήταν στην γωνία. Αυτός ο παίκτης ήταν ο Γιακούμπα Ουατάρα. Και ήταν αυτός που έκανε την ζημιά στην αρχή, αφού ο Τζέιμς διάβαζε τις φάσεις και τον έβγαζε ελεύθερο. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Τζέιμς παίρνει το σκριν από τον Χολ και πάει στο αγαπημένο του δεξί χέρι, με τον Φαλ να ανεβαίνει πιο ψηλά από ότι συνήθως:
Ο Φαλ δεν παίζει “Flat”, παρά μένει πιο ψηλά, κάνοντας κάτι σαν double-team στον Τζέιμς, ενώ ο Ντόρσεϊ κλείνει για να καλύψει το ρολάρισμα του Χολ.
Ο Τζέιμς βρίσκει την πάσα στον Ουατάρα στην αδύνατη πλευρά, με τον Γάλλο να ευστοχεί σε τρίποντο:
Ο Τζέιμς είχε κακό πρώτο ημίχρονο στο εκτελεστικό κομμάτι. Ήταν σχεδόν άρτιος όμως στο δημιουργικό κομμάτι, αφού μοίρασε 6 ασίστ. Από αυτές τις 6 ασίστ η Μονακό σημείωσε 17 πόντους (πέντε τρίποντα και ένα δίποντο). Τελικά ολοκλήρωσε τον αγώνα με 24 πόντους με 6/17 σουτ και 10 ασίστ, από τις οποίες η Μονακό πήρε άλλους 27 πόντους.
Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλή άμυνα στον Τζέιμς. Απλώς ο Αμερικανός διάβασε σωστά το παιχνίδι, μοιράζοντας την μπάλα. Κάπως έτσι έγινε παράγοντας στο ματς ο Ουατάρα. Από εκεί και πέρα βέβαια ήταν και ο Πάρις Λι που δημιούργησε προβλήματα. Ο Αμερικανός ήταν σταθερός στην άμυνα, αλλά έκανε ζημιά και στην επίθεση, αφού είτε δημιουργούσε μέσω Pick and Roll για τον εαυτό του, είτε εκτελούσε σε Spot Up καταστάσεις.
Ο ΜακΚίσικ του… ΣΕΦ
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ (18 πόντοι) παίζει συνήθως έναν ρόλο… ξυπνητηριού στο ΣΕΦ. Ο Αμερικανός μοιάζει - και είναι - άλλος παίκτης στα παιχνίδια στο ΣΕΦ. Και ήταν αυτός που κράτησε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι στο κρίσιμο πρώτο ημίχρονο.
Με τους “ερυθρόλευκους” σε δύσκολη θέση, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ανάγκη από έναν παίκτη που θα έδινε λύσεις στο σκοράρισμα. Τότε ήταν που στηρίχθηκε στον παίκτη με το καλύτερο κάθετο παιχνίδι της ομάδας. Και ο ΜακΚίσικ τον δικαίωσε απόλυτα.
Ο Αμερικανός ξεκίνησε με δύο εύστοχα τρίποντα από Spot Up κατάσταση, εκμεταλλεύόμενος το γεγονός ότι η Μονακό έδινε βοήθειες με τον δικό του παίκτη στο Pick and Roll του Ολυμπιακού. Αυτό που μάλλον αμέλησε να προσέξει η Μονακό είναι ότι ενώ ο ΜακΚίσικ έχει ποσοστό 33% στα τρίποντα φέτος, στους αγώνες στο ΣΕΦ σουτάρει με 45%. Τα δύο τρίποντα ήταν η υπενθύμιση. Και μετά ήρθε η έκρηξη.
Με τον ΜακΚίσικ να έχει βρει ρυθμό, ο Ολυμπιακός του έδωσε την μπάλα και του ζήτησε να πάρει προσπάθειες. Αυτό ακριβώς έκανε ο Αμερικανός, σημειώνοντας τους 16 από τους 18 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο. Η δική του δουλειά είχε γίνει. Η σκυτάλη πλέον θα περνούσε στον επόμενο.
Ο Γουόκαπ που τιμώρησε το "Under" της Μονακό και οι 24 πόντοι που πρόσφερε ο Φαλ
Η Μονακό επέλεξε πολλές φορές στην σειρά με τον Ολυμπιακό να παίξει με “under” τα Pick and Roll που εμπλεκόταν ο Τόμας Γουόκαπ, δίνοντάς του το σουτ. Ο Αμερικανός συχνά επέλεγε να μην είναι επιθετικός, ψάχνοντας τους συμπαίκτες του ή αποφεύγοντας να σουτάρει. Στο Game 5 - και ειδικά στην τρίτη περίοδο - αποφάσισε να αλλάξει αυτή την λογική, παίρνοντας προσπάθειες. Πολλές προσπάθειες βασικά για τα δικά του δεδομένα. Ιδού και το Shot Chart του:
Ο Αμερικανός τελείωσε τον αγώνα με 17 πόντους με 4/5 δίποντα και 3/5 τρίποντα. Το θέμα ωστόσο ήταν πώς σημείωσε αυτούς τους πόντους. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Γουόκαπ σημείωσε 9 πόντους σε καταστάσεις Pick and Roll σε 4 κατοχές. Δύο εξ αυτών των κατοχών ήρθαν στην 3η περίοδο, όταν πήρε την κατάσταση στα χέρια του με ένα σουτ μετά από ντρίμπλα και ένα drive. Παράλληλα, σημείωσε και ένα τρίποντο έπειτα από hand-off (πάσα χέρι με χέρι) με τον Μουστάφα Φαλ. Εδώ είναι που φαίνεται και η αξία του Γάλλου σέντερ.
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός σημείωσε 16 πόντους έπειτα από φάση που ενεπλάκη ως σκρινέρ ο Φαλ! Οι 10 εξ αυτών ανήκαν στον Γουόκαπ. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόσφερε 11 πόντους με τις ασίστ του. Στην πραγματικότητα πάντως το σύνολο δεν είναι 27 πόντοι, αλλά 24, αφού μία εξ αυτών (το hand-off με τον Γουόκαπ) περιλαμβάνει και ασίστ και σκριν.
Ο Σλούκας μίλησε όταν χρειάστηκε
Ο ΜακΚίσικ έκανε την αρχή. Ο Γουόκαπ έφερε τούμπα το ματς. Και ο Σλούκας έμελλε να είναι αυτός που κλείδωσε το ματς, μιλώντας όταν χρειάστηκε: Στην 4η περίοδο, όταν ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν παίκτη με καθαρό μυαλό. Κάτι στο οποίο βοήθησε και η αποβολή του Πάρις Λι, ο οποίος τον είχε δυσκολέψει πολύ σε αυτή την σειρά.Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε την μπάλα στα χέρια του ηγέτη της ομάδας. Έστηνε τα Pick and Roll με αυτόν. Και η δικαίωση δεν άργησε να έρθει.
Ο Σλούκας ήθελε την μπάλα και το έδειξε. Πήρε μεγάλα σουτ σε καταστάσεις Pick and Roll. Πάσαρε στον σωστό χρόνο. Η στατιστική λέει ότι είχε 15 πόντους και 5 ασίστ, από τις οποίες προέκυψαν 14 πόντοι. Σε μία πρώτη ματιά αυτό μοιάζει εντυπωσιακό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι κάτι άλλο: Ο Σλούκας ήταν υπεύθυνος για τους 21 από τους 28 πόντους των “ερυθρόλευκων” στην τέταρτη περίοδο!
Ο Σλούκας σημείωσε 13 πόντους στο κρισιμότερο δεκάλεπτο της χρονιάς (10 εκ των οποίων από το 34’ και μετά όταν αποβλήθηκε ο Λι). Παράλληλα, μοίρασε και 3 ασίστ, από τις οποίες προέκυψαν άλλοι 8 πόντοι. Η νίκη του Ολυμπιακού είχε την υπογραφή του.
Νίκησε επειδή έπαιξε ως ομάδα
Στο κρισιμότερο παιχνίδι της σεζόν, ένα ματς που πήγε πάνω από τους 90 πόντους, ο Ολύμπιακός νίκησε επειδή ήταν ομάδα, παίρνοντας πράγματα από όλους τους παίκτες του. Πήρε για πρώτη φορά φέτος πράγματα και από τους 4 γκαρντ του (Σλούκας, ΜακΚίσικ, Ντόρσεϊ, Γουόκαπ). Πήρε πράγματα από τον Βεζένκοβ. Είχε άρμα μάχης τον Φαλ, αλλά παράλληλα είδε τον Μάρτιν να του δίνει πράγματα όταν ξεκουραζόταν ο Γάλλος. Στηρίχθηκε στον Παπανικολάου για να βγάλει εκτός ρυθμού τον Μπέικον. Σε αυτό το επίπεδο, όλα παίζουν ρόλο.
Ο Ολυμπιακός δεν έκανε το τέλειο παιχνίδι. Έκανε όμως… αυτό που έπρεπε, όταν έπρεπε. Κόντρα σε μία εξαιρετική ομάδα, με παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα, έμεινε πιστός στις αρχές του και στο πλάνο του, δεν πανικοβλήθηκε και πήρε μία πανάξια πρόκριση. Μία πρόκριση που την άξιζε ξεκάθαρα με την εικόνα του μέσα στο παρκέ όλη την σεζόν.
Παρακολουθήστε την Game Night: