Ολυμπιακός - Μονακό: Τα σουτ του ΜακΚίσικ που τιμώρησαν το αμυντικό ψεγάδι των Μονεγάσκων, το κομπιούτερ Γουόκαπ και η άμυνα στον Τζέιμς
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό. Το +11 του ΜακΚίσικ και τα σουτ του που πλήγωσαν το ψεγάδι της άμυνας των Μονεγάσκων, οι 22 πόντοι από ασίστ του Γουόκαπ και η άμυνα που οδήγησε τον Μάικ Τζέιμς στην χειρότερη φετινή βραδιά του στην EuroLeague.
Ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα κόντρα στην Μονακό και πήρε μία σπουδαία νίκη με 75-73, στην μεγαλύτερη φετινή του νίκη στην διοργάνωση.
Πλέον οι “ερυθρόλευκοι” βρίσκονται σε τροχιά τετράδας κοιτάζοντας με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα, μετρώντας 4 σερί νίκες.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού.
Ο Ολυμπιακός τιμώρησε το “Protect the paint” της Μονακό σε όλο το ματς
Η Μονακό είναι μία ομάδα με συγκεκριμένη φιλοσοφία, που ξεκινάει από την κάλυψη του Pick and Roll. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Μονεγάσκοι έχουν την 7η καλύτερη άμυνα σε καταστάσεις Pick and Roll όπου του σουτ παίρνει ο χειριστής (0.91 ανά κατοχή). Την ίδια στιγμή, είναι η ομάδα που δίνει τα περισσότερα Catch and Shoot (σουτ από στάση) από κάθε άλλη στην διοργάνωση (15.6 ανά αγώνα), η δεύτερη χειρότερη σε πόντους που δέχεται σε τέτοιες καταστάσεις (19.5 ανά αγώνα) και η 5η χειρότερη σε πόντους ανά κατοχή (1.25 ανά κατοχή). Όλα αυτά έχουν εξήγηση.
Οι Μονεγάσκοι έχουν επιλέξει να παίζουν στην λογική “protect the paint”. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύουν την ρακέτα τους και κλείνουν χώρους με παίκτες από την αδύνατη πλευρά, δίνοντας το σουτ. Στο δε Pick and Roll συνήθως αμύνονται με Hedge Out (ο ψηλός βγαίνει δυναμικά στον χειριστή της μπάλας) ή Flat (ο ψηλός μένει πίσω), με τον παίκτη της αδύνατης πλευράς δίνει βοήθεια στο ρολάρισμα του ψηλού, αφήνοντας ελεύθερο τον αντίπαλο του.
Αυτό δίνει ευκαιρία για ελεύθερα (ή σχεδόν ελεύθερα) σουτ. Ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε αυτό. Και πλήγωσε την Μονακό, τελειώνοντας τον αγώνα με 9/23 τρίποντα (39.1%) και - κυρίως - 5/12 τρίποντα (41.8%) σε κατάσταση Catch and Shoot. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Γουόκαπ στήνει Pick and Roll με τον Φαλ, με τον Τζαϊτέ να παίζει Flat. Ο Ντιαλό στην αριστερή γωνία παρακολουθεί και είναι έτοιμος να κλείσει μέσα.
Ο Γουόκαπ πάει προς το καλάθι, βλέπει την άμυνα της Μονακό να κλείνει πάνω του και πασάρει στον ΜακΚίσικ:
Ο ΜακΚίσικ ευστοχεί σε τρίποντο
Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ολυμπιακός σημείωσε 15 πόντους σε καταστάσεις Catch and Shoot σε 12 κατοχές (1.25 ανά κατοχή - ακριβώς στον μέσο όρο που έχει παθητικό η Μονακό δηλαδή, ενώ ο Ολυμπιακός φέτος σημειώνει γενικά 1.11 πόντους φέτος σε τέτοιες καταστάσεις). Οι “ερυθρόλευκοι” έψαξαν και βρήκαν τα σουτ που έπρεπε, όταν έπρεπε για αυτό νίκησαν.
Όπως γίνεται σαφές βέβαια, οι συνειρμοί γίνονται άμεσα: Το καλάθι του ΜακΚίσικ που έκρινε εν πολλοίς τον αγώνα ήρθε με παρόμοιο τρόπο: Ο Πίτερς έκανε drive προς το καλάθι, ο Οκόμπο έκλεισε προς τα μέσα, ο Αμερικανός βρήκε τον ΜακΚίσικ στην περιφέρεια και αυτός ευστόχησε σε τρίποντο. Ο Ολυμπιακός το έκανε αυτό όλο το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο τιμωρούσε την Μονακό και με αυτό τον τρόπο την τιμώρησε στην κρισιμότερη επίθεση του αγώνα. Ιδού:
Το +11 του ΜακΚίσικ και οι 22 πόντοι από ασίστ του κομπιούτερ Γουόκαπ
Ο ΜακΚίσικ (13 πόντοι με 3/4 τρίποντα) ήταν ο x-factor του Ολυμπιακού. Σε μία βραδιά που οι “ερυθρόλευκοι” πήραν - ξανά - πολλά από τους Κάναν (16 πόντοι) και Πίτερς (14 πόντοι), είχαν ανάγκη από έναν ακόμα παίκτη να τους κουβαλήσει. Να βάλει κάποια σουτ. Ειδικά με τον Γουίλιαμς-Γκος σε κακή βραδιά. Αυτός ο παίκτης ήταν ο ΜακΚίσικ, που έβαλε μεγάλα σουτ και είχε το τρομερό +11 στο σύστημα +/-, το οποίο ήταν με διαφορά το υψηλότερο στον Ολυμπιακό (ακολούθησε με +5 ο Πίτερς και άλλοι 5 παίκτες με +1). Ιδού το Shot Chart του:
Ιδού και οι τρόποι που σκόραρε:
Ο ΜακΚίσικ έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ανεβαίνει. Το συναπάντημα με την Μονακό σε εντός έδρας αγώνα αποδείχθηκε ευεργετικό για αυτόν, αφού οι Μονεγάσκοι του ταιριάζουν λόγω του τρόπου που αμύνονται. Ο λόγος είναι ότι πέρα από μία κακή ομάδα στην άμυνα του Catch and Shoot, είναι η χειρότερη ομάδα σε καταστάσεις Catch and Drive (όπου ο αμυντικός βγαίνει επιθετικά στον σουτέρ, δίνοντάς του διάδρομο).
Ο ΜακΚίσικ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στην Catch and Drive επίθεση, λόγω του καλού πρώτου βήματος που έχει, ενώ στο ΣΕΦ μεταμορφώνεται και ως σουτέρ. Ενδεικτικά, την περσινή σεζόν σούταρε με 35.4% σε καταστάσεις Catch and Shoot από την γραμμή του τριπόντου στο ΣΕΦ και μόλις με 25.9% στους εκτός έδρας αγώνες. Ο συνδυασμός της φόρμας του, των σουτ που του έδωσε η Μονακό και το γεγονός ότι το ματς ήταν εντός έδρας αποτέλεσαν την τέλεια ευκαιρία να θυμίσει τον περσινό ΜακΚίσικ.
Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται να μην γίνει αναφορά στο πόσο σημαντικός ήταν ο Γουόκαπ (9 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ) στην επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού. Ο νατουραλιζέ γκαρντ είχε 9 ασίστ για 1 λάθος, διάβασε την άμυνα των Μονεγάσκων και μοίρασε συνολικά άλλους 22 πόντους με τις πάσες του.
Η άμυνα που εξουδετέρωσε τον Τζέιμς και ανέδειξε Τζαϊτέ και Μπράουν
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία χθες (4/1) αν ο Ολυμπιακός δεν προσάρμοζε όλη την άμυνά του στον Μάικ Τζέιμς. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν σαφές από το ξεκίνημα ότι ήθελαν να πάρουν την μπάλα από τα χέρια του Αμερικανού, σε βαθμό που σε μεγάλο βαθμό αλλαξαν την άμυνά τους στο Pick and Roll (ειδικά όταν ο Τζέιμς έπαιρνε σκριν από τον πάουερ φόργουορντ). Ο Ολυμπιακός επέλεξε να παίξει Hedge Out τον Αμερικανό, κάνοντας συχνά ακόμα και παγίδα στο μαρκάρισμά του. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Τζέιμς στήνει Pick and Roll με τον Μπράουν, με τον Πίτερς να ετοιμάζεται να βγει επιθετικά πάνω του:
Ο Πίτερς βγαίνει επιθετικά πάνω στον Τζέιμς, στέλνοντάς τον στο πλάι.
Ο Τζέιμς υποχρεώνεται να πασάρει.
Ο Τζέιμς προσαρμόστηκε, όπως και ο Μπράουν. Ο σταρ της Μονακό πάσαρε νωρίτερα, ο Μπράουν έκανε Short Roll και είτε εκτελούσε από μέση απόσταση, είτε πάσαρε (έδωσε 10 πόντους με τις 4 ασίστ του). Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Τζέιμς στήνει Pick and Roll με τον Μπράουν, με τον Πίτερς να ετοιμάζεται να δώσει βοήθεια και τον Μπράουν να ρολάρει.
Ο Τζέιμς πασάρει άμεσα στον Μπράουν, πριν έρθει η βοήθεια, με τον Μπράουν να ετοιμάζεται να επιτεθεί.
Ο Μπράουν στέκεται στα 4 μέτρα και σκοράρει.
Αυτή είναι μία καλή επίθεση της Μονακό. Γενικά ο Μπράουν πήρε καλές αποφάσεις με την μπάλα όταν πήρε πάσες από τον Τζέιμς, όπως και ο Τζαϊτέ. Ο Ολυμπιακός όμως ήθελε από τους δύο ψηλούς να πάρουν αυτά τα σουτ. Κάθε σουτ που έπαιρνε κάποιος από τους δύο, ήταν σουτ που δεν έπαιρνε ο Τζέιμς και άρα δεν θα έβρισκε ρυθμό. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον - πιο ώριμο από ποτέ - Τζέιμς να έχει 10 πόντους (season low στην EuroLeague), 7 ασίστ για 0 λάθη και 4/14 σουτ. Οι 0.67 πόντοι που σημείωνε ανά κατοχή είναι το χειρότερο φετινό του νούμερο. Η άμυνα του Ολυμπιακού είχε κάνει την δουλειά της.
Μία σημαντική νίκη
Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη από αυτό το αποτέλεσμα. Οι “ερυθρόλευκοι” έψαχναν μία νίκη-δήλωση και αυτό ακριβώς κατάφεραν κόντρα στην Μονακό, σε ένα ματς με ατμόσφαιρα playoffs.
Οι “ερυθρόλευκοι” νίκησαν σε ένα βράδυ που πήραν λιγότερα από ότι συνήθως από το δίδυμο Φαλ-Μιλουτίνοβ και σχεδόν τίποτα από τον Γουίλιαμς-Γκος. Επιβεβαίωσαν όμως ότι ο ΜακΚίσικ έχει πλέον βρει πατήματα, κάτι που έχει ανεκτίμητη αξία για αυτό τον Ολυμπιακό λόγω του στυλ παιχνιδιού του Αμερικανού.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξανά σε τροχιά τετράδας. Παίζει καλό μπάσκετ - βασικά το καλύτερο της σεζόν μέχρι στιγμής. Η ομάδα δείχνει να ρολάρει. Και θα έχει την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις της σε μερικές ημέρες στην επόμενη διαβολοβδομάδα της EuroLeague, όπου θα αντιμετωπίσει διαδοχικά εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα και την Μπασκόνια.