Ολυμπιακός - Μονακό: Το +20 του Γουόκαπ, η άμυνα στον Τζέιμς και οι 19 πόντοι από ασίστ του Σλούκα
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό. Η άμυνα του Γουόκαπ στον Τζέιμς, η δημιουργία του Σλούκα που “ξεκλείδωσε” την άμυνα των Μονεγάσκων και ο ρόλος του Γιώργου Πρίντεζη.
Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα στον δρόμο για το Final Four. Στηριζόμενος στην άμυνά του πήρε την νίκη με 71-54 επί της Μονακό στο Game 1 και χρειάζεται ακόμα δύο νίκες για να πάει στο Βελιγράδι.
Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν δύσκολο έργο, το οποίο φάνηκε να γίνεται ακόμα δυσκολότερο έπειτα από την κακή πρώτη τους περίοδο (8-15). Από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα όμως θυμήθηκαν τις αρχές τους, έκαναν αυτά που έπρεπε και πήραν το θετικό αποτέλεσμα μέσα σε μία "πύρινη" ατμόσφαιρα από τους οπαδούς τους. Πώς έφτασαν όμως μέχρι εκεί;
Έβγαλε την Μονακό από το παιχνίδι της
Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι ξέροντας ότι η Μονακό είναι μία ομάδα που έχει ως βασική φιλοσοφία στην επίθεση να δίνει την μπάλα στους γκαρντ της (και ειδικά στον Μάικ Τζέιμς). Ήθελε να το αποτρέψει αυτό και το κατάφερε. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που εκδήλωσαν επιθέσεις οι Μονεγάσκοι.
Σύμφωνα με το InStat Scout, στον δεύτερο γύρο της EuroLeague (με τον Σάσα Ομπράντοβιτς στον πάγκο) η Μονακό είχε ως βασικό άξονα επίθεσης το Isolation (ένας εναντίον ενός) με 11.4 κατοχές ανά αγώνα και δεύτερο το Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής με 10.8 κατοχές ανά αγώνα. Συνολικά δηλαδή, μιλάμε για 22.2 επιθέσεις. Στον χθεσινό αγώνα όμως οι Μονεγάσκοι εκδήλωσαν μόλις 14 επιθέσεις με αυτούς τους δύο τρόπους (9 με isolation και 5 και Pick and Roll, όπου εκτέλεσε ο χειριστής). Αντιθέτως, ο κύριος τρόπος εκδήλωσης ήταν το Post Up παιχνίδι με 11 εκδηλωμένες επιθέσεις, ενώ άλλες 9 επιθέσεις εκδηλώθηκαν σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση).
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ο Ολυμπιακός ήθελε να πάρει την μπάλα από τα χέρια των γκαρντ της Μονακό και κυρίως του Τζέιμς. Αυτό ακριβώς έκανε, αφού κλείνοντας πολύ συχνά τους διαδρόμους προς το καλάθι (αφήνοντας ελεύθερη την αντίθετη πλευρά) υποχρέωνε τον Αμερικανό να πασάρει, ενώ παίζοντας συχνά με αλλαγές από τις θέσεις 1-4 όταν δεν εμπλεκόταν στο Pick and Roll ο Τζέιμς, έδινε αφορμές στην Μονακό να ποστάρει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Ολυμπιακός κατέβασε το τέμπο, πίεσε στην μπάλα, υποχρέωσε την Μονακό να διαβάσει το παιχνίδι περισσότερο από όσο… αντέχει η γαλλική ομάδα, η οποία έχει παίκτες που στηρίζονται κυρίως στο ένστικτο. Κοινώς, την έβγαλε από το παιχνίδι της. Όλα βέβαια ξεκινούσαν από την άμυνα τον Τζέιμς.
Η άμυνα του Γουόκαπ στον Τζέιμς
Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού στο Game 1 με την Μονακό, έχοντας 11 πόντους, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα και +20 (ψηλότερο από κάθε συμπαίκτη του στο σύστημα +/-. Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι ξέρει βέβαια ότι στην περίπτωσή του όλα ξεκινούσαν από την άμυνά του στον Μάικ Τζέιμς.
Με τον Τζέιμς να ξεκινάει σε θέση σούτινγκ γκαρντ, ο Γουόκαπ ξεκινούσε μαρκάροντας over play, μην αφήνοντάς τον δηλαδή να πάρει την μπάλα. Το θέμα ωστόσο ήταν τι γινόταν αφού έπαιρνε την μπάλα ο Αμερικανός, όπου γινόταν όλη η δουλειά. Εκεί, ο Γουόκαπ ξεκινούσε - ειδικά το πρώτο ημίχρονο - χωρίς να έχει πρόβλημα να δώσει κάποιον διάδρομο στον Τζέιμς. Για την ακρίβεια, όταν ο σταρ της Μονακό έστηνε Pick and Roll από την κορυφή - με τον Ολυμπιακό να αμύνεται με “Flat” με τον σέντερ (Φαλ) μένοντας πίσω και με Hedge Out με τον πάουερ φόργουορντ (Βεζένκοβ) πιέζοντας την μπάλα - ο Γουόκαπ έμενε στον γοφό του Τζέιμς. Σταδιακά όμως αυτό άλλαξε.
Όταν ο Τζέιμς έστηνε Pick and Roll στις 45 μοίρες, ο Ολυμπιακός άρχισε σταδιακά να το συνδυάζει αυτό με “ICE”, με το να του αρνείται στο σκριν, για να τον υποχρεώσει να πάει προς τα μέσα. Όταν ο Τζέιμς επέλεγε να επιτεθεί, τότε έκλεινε όλη η άμυνα πάνω του, αφήνοντας ελεύθερους στην περιφέρεια της παίκτες της Μονακό, που είναι μέτριοι σουτέρ. Και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από μία φάση που έγινε στην τρίτη περίοδο:
Ο Γουόκαπ βλέπει το σκριν του Μοτιεγιούνας και παίζει με “ICE” τον Τζέιμς.
Ο Αμερικανός το διαβάζει αυτό και ορμάει προς το καλάθι, με όλη την άμυνα να πέφτει πάνω του.
Ο Τζέιμς πασάρει στον Ντιαλό, ο οποίος σουτάρει (και αστοχεί).
Η συγκεκριμένη άμυνα είναι απλώς μία από τις πολλές που έβγαλε ο Ολυμπιακός. Και ήταν περίπου τότε που άλλαξε η λογική των “ερυθρόλευκων”, που έκτοτε εφάρμοσαν έναν κλασικό τρόπο άμυνας στον Τζέιμς: Τον έστελναν στο αριστερό του χέρι, για να μην μπορέσει να κάνει δεξί drive. Ρίχνοντας τόσα μεγάλα κορμιά πάνω του - με πρώτο τον Γουόκαπ - τον κούρασαν.
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Τζέιμς εκδήλωσε 13 επιθέσεις για να σημειώσει 10 πόντους. Οι 11 από αυτές ήρθαν σε καταστασεις σετ γηπέδου. Σε αυτές τις επιθέσεις είχε 2/7 σουτ, 3 λάθη και ένα κερδισμένο φάουλ. Κόντρα στον Γουόκαπ σημείωσε μόλις ένα καλάθι, ένα step back τρίποντο στην τρίτη περίοδο από τις 45 μοίρες. Η αποστολή του αμυντικού εξολοθρευτή του Ολυμπιακού είχε επιτευχθεί.
Οι 19 πόντοι από ασίστ του Σλούκα και ο Πρίντεζης
Σε όλη αυτή την εξίσωση της νίκης του Ολυμπιακού δεν γίνεται να μην συμπεριληφθεί το δίδυμο των Κώστα Σλούκα και Γιώργου Πρίντεζη. Δύο παίκτες που σημάδεψαν ο καθένας με τον τρόπο του το παιχνίδι.
Ο Σλούκας τελείωσε τον αγώνα με 10 πόντους με 4/8 σουτ (2/2 δίποντα, 2/6 τρίποντα) και 7 ασίστ (η EuroLeague του πίστωσε μία λιγότερη). Από αυτές τις 7 ασίστ ο Ολυμπιακός σημείωσε 19 πόντους (5 τρίποντα και 2 δίποντα). Το θέμα όμως ήταν και πότε ήρθαν αυτές οι ασίστ. Τρεις εξ αυτών (για 9 πόντους) ήρθαν στην δεύτερη περίοδο, όταν ο Ολυμπιακός πήρε το πάνω χέρι στο ματς. Ήταν τότε που ο Σλούκας διάβασε την άμυνα της Μονακό στο Pick and Roll και βρήκε δύο φορές στην αντίθετη πλευρά τον Σακίλ ΜακΚίσικ και άλλη μία τον Γιώργο Πρίντεζη. Οι άλλες τέσσερις ήρθαν στην τέταρτη περίοδο (δύο στον ΜακΚίσικ και από μία στους Πρίντεζη και Βεζένκοβ).
Και καταλήγοντας στον Πρίντεζη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 12 πόντους σε 13 λεπτά συμμετοχής με 1/1 δίποντο, 2/2 τρίποντα και 4/4 βολές. Κυρίως όμως είχε το εξωφρενικό 2.52 πόντους ανά κατοχή! Συγκεκριμένα, σε “ζωντανό” παιχνίδι ο Πρίντεζης σημείωσε 3 πόντους σε κατάσταση Catch and Shoot, 3 πόντους σε κατάσταση Pick and Pop και 2 πόντους σε κατάσταση Catch and Drive. Αυτοί είναι 12 “οικονομικοί” πόντοι, με 5 εξ αυτών να έρχονται στην δεύτερη περίοδο, όταν έπαιρνε ανάσες ο Βεζένκοβ.
Μία καλή αρχή
Ο Ολυμπιακός έκανε απλώς το πρώτο βήμα και χρειάζεται άλλα δύο. Το πιο σημαντικό είναι ότι το κατάφερε αυτό σε μία βραδιά που σημείωσε μόλις 71 πόντους, αφού την ίδια στιγμή δέχθηκε μόλις 54. Η άμυνα έχει φέρει τους “ερυθρόλευκους” σε αυτή την θέση και αυτή του έδωσε την νίκη στο Game 1 με τους Μονεγάσκους.
Είναι δεδομένο ότι η Μονακό θα αντιδράσει. Θα κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές, θα προσπαθήσει να ελευθερώσει τον Τζέιμς, να δώσει μπάλες στον Μπέικον. Ίσως γίνει κάποια έκπληξη στο ροτέισον με πιθανή χρησιμοποίηση του Άντζουσιτς. Όλα είναι πιθανά σε μία σειρά playoffs. Και ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι έτοιμος για όλα.
Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα στον πρώτο αγώνα με την Μονακό. Τώρα πρέπει απλώς να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο και να παίξουν το δικό τους μπάσκετ. Όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.