X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός, ο απολογισμός και η ανάλυση του πρώτου γύρου της EuroLeague: Το δίδυμο Φουρνιέ-Βεζένκοβ, ο φρέσκος ΜακΚίσικ και οι πολύτιμοι ψηλοί

24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Στέφανος Μακρής κάνει τον απολογισμό του πρώτου γύρου της EuroLeague του Ολυμπιακού με την βοήθεια του Hudl Instat. Η κλάση των Φουρνιέ, Βεζένκοβ, ο εξαιρετικός ΜακΚίσικ, ο νέος ρόλος κάποιων παικτών και οι πολύτιμοι Φαλ και Μιλουτίνοβ.

Ο Ολυμπιακός έκλεισε με δύο σερί νίκες τον πρώτο γύρο της EuroLeague, και με ρεκόρ 11-6 ισοβαθμεί στην 2η θέση με τις Μονακό και Μπάγερν.

Οι “ερυθρόλευκοι” ξεκίνησαν κάπως ράθυμα την σεζόν, αλλά σταδιακά βρήκαν ρυθμό και μετά καθιερώθηκαν στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας, νιώθοντας πάντως την ανάσα των ανταγωνιστών τους, στην πιο ανταγωνιστική EuroLeague των τελευταίων χρόνων.

Το SPORT24 κάνει με την βοήθεια του Hudl Instat τον απολογισμό της πορείας του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο.

Η κίνηση μακριά από την μπάλα και η αλλαγή προφίλ σε επίθεση και άμυνα

Ο Ολυμπιακός είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα πέρυσι στην επίθεσή του. Είχε μία φιλοσοφία που θαύμαζε - και θαυμάζει - όλη η Ευρώπη, με την διαρκή κίνηση μακριά από την μπάλα και το passing game, αλλά ήταν σαφές ότι σε έναν βαθμό του έλειπε η ποιότητα στην επίθεση. Αυτό άλλαξε φέτος με τις προσθήκες των Φουρνιέ, Βεζένκοβ, Βιλντόσα και Ντόρσεϊ, παικτών δηλαδή με επιθετικό ταλέντο, κάτι που φαίνεται από ένα βασικό σημείο:

Το τέλος του περσινού πρώτου γύρου έβρισκε τον Ολυμπιακό με την 11η καλύτερη - ή αλλιώς, 8η χειρότερη - επιθετική επίδοση στην EuroLeague με 0.99 πόντους ανά κατοχή. Φέτος, βρίσκεται στην 5η θέση, με 1.04 πόντους ανά κατοχή.

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί βέβαια να είναι μία ομάδα που στηρίζεται στο off ball παιχνίδι. Είναι η ομάδα που παίρνει τους περισσότερους πόντους από κοψίματα στο καλάθι από κάθε άλλη (7.2 ανά αγώνα), αλλά και τους περισσότερους από κίνηση μακριά από την μπάλα (αν δηλαδή προσταθούν και τα off screen plays) με 11.83 πόντους ανά αγώνα (δεύτερος ο Ερυθρός Αστέρας με 11.35 ανά αγώνα).

Οι “ερυθρόλευκοι” εξακολουθούν να παίζουν ξανά σε ένα από τα χαμηλότερα τέμπο στην EuroLeague, αφού τα ματς τους κρίνονται στις 92.4 κατοχές (2ο χαμηλότερο τέμπο, μετά την Παρτίζαν, πέρυσι έπαιζαν στο χαμηλότερο τέμπο), ενώ έχουν την 4η χαμηλότερη επίδοση στην EuroLeague στους πόντους που παίρνουν σε κατάσταση Pick and Roll όπου σουτάρει ο περιφερειακός (9.1 ανά αγώνα) και την 7η χειρότερη επίδοση στους πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll (μόλις 0.79). Εντύπωση προκαλεί σίγουρα και το γεγονός ότι παίρνουν μόλις 12.5 πόντους ανά αγώνα σε κατάσταση Catch and Shoot (6η χαμηλότερη επίδοση στην EuroLeague) δεδομένου ότι έχουν αρκετούς καλούς σουτέρ. Αυτό όμως ταυτόχρονα δίνει και λόγους αισιοδοξίας, αφού η λογική λέει ότι δεν γίνεται να σουτάρουν έτσι όλη την σεζόν.

Εκεί που ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει κάνει ένα βήμα πίσω, αυτό είναι η άμυνα. Πέρυσι οι “ερυθρόλευκοι” είχαν την 4η καλύτερη αμυντική επίδοση, δεχόμενοι 0.95 πόντους ανά κατοχή. Φέτος δέχονται 0.99 πόντους ανά κατοχή, έχοντας την 8η καλύτερη επίδοση (μαζί με Μπαρτσελόνα και Βίρτους Μπολόνια).

Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να έχει μία από τις καλύτερες άμυνες στο Pick and Roll στην Ευρώπη, αφού δέχεται μόλις 0.71 πόντους ανά κατοχή (2ος πίσω από την Φενέρμπαχτσε). Την φετινή σεζόν ωστόσο δέχεται 1.16 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Catch and Shoot, όταν πέρυσι δεχόταν 1.1, ενώ παράλληλα δέχεται 6.5 πόντους ανά αγώνα στο ανοιχτό γήπεδο, όταν πέρυσι δεχόταν 6. Η διαφορά μοιάζει ανεπαίσθητη, ωστόσο αυτός είναι και ο λόγος που ο Ολυμπακός δέχεται περισσότερους πόντους από ότι έναν χρόνο νωρίτερα. Αυτό όμως είναι και το τίμημα που ενίοτε πληρώνει μία ομάδα όταν προσθέτει τόσο επιθετικό ταλέντο στο ρόστερ της.

Τα πεπραγμένα των παικτών

Το SPORT24 παρουσιάζει τώρα με την βοήθεια και του Hudl Instat αυτά που έκαναν οι παίκτες του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο. Το κριτήριο που τέθηκε για να συμπεριληφθεί ένας παίκτης ήταν να έχει πάρει χρόνο συμμετοχής σε τουλάχιστον 8 από τα 17 παιχνίδια των “ερυθρόλευκων”, για αυτό έμειναν εκτός οι Φίλιπ Πετρούσεβ (που εξάλλου αποχώρησε μεσούσης της σεζόν), Γιαννούλης Λαρεντζάκης και Ναζ Μήτρου-Λονγκ.

*Οι παίκτες παρουσιάζονται με βάση τον αριθμό φανέλας τους

Τόμας Γουόκαπ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 4.5 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 40% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες - 16 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Οι 4.8 ασίστ του Γουόκαπ δίνουν 10 πόντους ανά αγώνα στον Ολυμπιακό (15η καλύτερη επίδοση στην EuroLeague). Παράλληλα, όταν είναι ο κύριος αμυντικός σε κατάσταση Pick and Roll, ο Ολυμπιακός δέχεται μόλις 0.67 πόντους ανά κατοχή.
Με λίγα λόγια: Ο Τόμας Γουόκαπ κλήθηκε πέρυσι να έχει - πολύ - περισσότερες αρμοδιότητες από ότι άντεχε και αυτό φάνηκε, ειδικά στα κρίσιμα παιχνίδια. Φέτος, έχει έναν ρόλο πιο γνώριμο, αυτόν του αμυντικού εξολοθρευτή και οργανωτή. Και η αλήθεια είναι πως αν και οι αριθμοί του είναι χειρότεροι από πέρυσι, δίνει την εντύπωση ότι αισθάνεται πιο άνετα.

Ο Γουόκαπ ξεκίνησε μέτρια την σεζόν, όντας εμφανώς κουρασμένος, αφού παίζει χωρίς διάλειμμα εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Σταδιακά πάντως βρήκε πατήματα και άρχισε να θυμίζει τον Γουόκαπ που θέλει ο Ολυμπιακός, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Είναι αλήθεια πάντως ότι έχει περιθώρια βελτίωσης.

Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 6.6 πόντοι, 1.7 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ μέσο όρο σε 18.5 λεπτά συμμετοχής (14 αγώνες - 1 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Ολυμπιακός δέχεται μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή όταν βρίσκεται στο παρκέ ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. (9η καλύτερη επίδοση στην EuroLeague - μίνιμουμ 8 αγώνες και 15 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο).
Με λίγα λόγια: Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος έχει μία μέτρια σεζόν μέχρι στιγμής. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, κάτι που επηρεάζει σε έναν βαθμό και τον Ολυμπιακό, αφού είναι ένας από τους πιο κομβικούς και πλέον ποιοτικούς παίκτες της ομάδας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από ένα ακόμα γεγονός: Σε τρεις από τις σημαντικότερες φετινές νίκες των “ερυθρολεύκων” - εκτός έδρας κόντρα σε Παναθηναϊκό AKTOR, Μονακό και Μακάμπι - ήταν από τους κορυφαίους της ομάδας, δείγμα του πώς μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους Πειραιώτες.

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός περιμένει περισσότερα από τον Αμερικανό, ο οποίος έκλεισε τον πρώτο γύρο με μερικές μαζεμένες άσχημες εμφανίσεις και ελπίζει στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου να εμφανίσει τον γνωστό, καλό, εαυτό του.

Μόουζες Ράιτ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 4.7 πόντοι και .4 ριμπάουντ μέσο όρο σε 13 λεπτά συμμετοχής (11 αγώνες - 2 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Μόουζες Ράιτ σημείωνε 1.14 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Post Up.
Με λίγα λόγια: Ο μεγάλος άτυχος του Ολυμπιακού, αφού τέθηκε εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν, με αποτέλεσμα να αποκτηθεί ο Νέιθαν Μένσα στην θέση του.

Ο Ράιτ είχε έναν άχαρο ρόλο στο ξεκίνημα της σεζόν, αφού ήταν κάτι ανάμεσα σε 2ο και… τέταρτο σέντερ της ομάδας, κάτι που ήταν σε άμεση συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας των Φαλ, Μιλουτίνοβ και τον ρόλο του Πετρούσεβ. Όταν ήρθε η ισορροπία και θα είχε τον ρόλο του τρίτου σέντερ, ήρθε και το πρόβλημα υγείας του.

Ο Ράιτ δεν είχε την περσινή επίδραση στον Ολυμπιακό, ήταν όμως ένας παίκτης που έδινε κάτι διαφορετικό με την αθλητικότητά του στην επίθεση, αν και είχε αμυντικά θέματα στην άμυνα. Ακόμα πάντως και αν δεν ήταν στα καλύτερά του, ήταν ένας ψηλός που έδινε λύσεις.

Λούκα Βιλντόσα
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 5.1 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ μέσο όρο με 39.6% στα τρίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες - 8 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Λούκα Βιλντόσα σημείωνε 1.18 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll και 1.17 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Catch and Shoot.
Με λίγα λόγια: Ο Λούκα Βιλντόσα ήρθε το καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό AKTOR με στόχο να δώσει βάθος στην γραμμή γκαρντ του Ολυμπιακού, που είχε ανάγκη από χειριστές με ικανότητα στην δημιουργία και την εκτέλεση. Μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί απόλυτα στον ρόλο του και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι είναι ο πιο σταθερός γκαρντ του Ολυμπιακού σε απόδοση, δίνοντας αυτό που θα του ζητηθεί με καλή συνέχεια.

Ο Αργεντινός είναι ένας παίκτης που προσφέρει και στις δύο πλευρές του παρκέ, είτε ως βασικός, είτε ως αναπληρωματικός. Πιέζει την μπάλα, δημιουργεί καταστάσεις στην επίθεση και ενίοτε εκτελεί, δίνοντας το κάτι διαφορετικό.

Μουσταφά Φαλ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 5.8 πόντοι, 2 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο με 87.2% στα δίποντα σε 15 λεπτά συμμετοχής (14 αγώνες - 11 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Οι 2.4 ασίστ του Μουσταφά Φαλ Φαλ δίνουν 5 πόντους ανά αγώνα στον Ολυμπιακό, από τα σκριν του οι “ερυθρόλευκοι” παίρνουν άλλος 5.4 πόντους. Μόνο τέσσερις σέντερ (Ματίας Λεσόρ, Γιαν Βέσελι, Τρέβιον Γουίλιαμς, Ντέβιν Μπούκερ) προσφέρουν περισσότερους πόντους στις ομάδες τους με έμμεσο τρόπο. Όλοι όμως παίζουν +20 λεπτά ανά αγώνα, ενώ ο Φαλ παίζει 15.
Με λίγα λόγια: Ο Γάλλος γίγαντας αποτελεί σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού εδώ και χρόνια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο τραυματισμός του στο πόδι που τον άφησε εκτός δράσης στο ξεκίνημα της σεζόν τον πήγε πίσω, όπως και ο νέος τραυματισμός που προέκυψε λίγο αργότερα. Απολύτως λογικά, ήταν σκουριασμένος και εκτός ρυθμού. Ακόμα κι έτσι όμως, έχει προλάβει να δείξει κάποια πράγματα.

Προς το παρόν ο Φαλ ακόμα ψάχνει ρυθμό, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να τον προστατεύσει, αλλά και να τον αξιοποιήσει. Στο φινάλε του πρώτου γύρου πάντως ο Γάλλος έδειξε σιγά-σιγά να ρολάρει.

Σάσα Βεζένκοβ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 18.7 πόντοι, 6.4 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο με 62.5% στα δίποντα, 33.9% στα δίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής (15 αγώνες - 15 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Σάσα Βεζένκοβ είναι ο μοναδικός παίκτης στην φετινή EuroLeague που βρίσκεται στο Top-4 στις προσπάθειες που παίρνει - και ευστοχεί - τόσο σε κατάσταση off screen, όσο και κοψίματα στο καλάθι. Οι μόνοι παίκτες που βρίσκονται έστω στο Top-40 και στις δύο καταστάσεις είναι ο Τζος Νίμπο (πρώτος στα κοψίματα στο καλάθι, 37ος στα off screen) και ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις (10ος στα off screen, 39ος στα κοψίματα στο καλάθι).
Με λίγα λόγια: 5ος σκόρερ, 6ος ριμπάουντερ, 4ος σε PIR (δείκτης αξιολόγησης) στην EuroLeague. Αυτά είναι εν συντομία όσα έχει πετύχει μέχρι στιγμής ο Σάσα Βεζένκοβ στον πρώτο γύρο της EuroLeague, αποτελώντας έναν από τους υποψήφιους για το βραβείο του MVP της EuroLeague.

Ο σταρ του Ολυμπιακού, φάνηκε να ξεκινάει λίγο αγχωμένα την σεζόν, κάτι που, πάντως, δεν φαινόταν στους αριθμούς του. Σταδιακά βρήκε όμως τον εαυτό του και πρόσφερε στον κόσμο μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, με τρόπο που μόνο αυτός ξέρει, αφού είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη στην κίνηση μακριά από την μπάλα, δημιουργώντας κάτι από το πουθενά.

Κώστας Παπανικολάου
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 4.1 πόντοι, 2.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο με 34.9% στα τρίποντα σε 15 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες - 8 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Κώστας Παπανικολάου σουτάρει με 38.4% στα τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot. Παράλληλα, ο Ολυμπακός δέχεται μόλις 0.58 πόντους ανά κατοχή όταν ο αρχηγός του μαρκάρει τον χειριστή στο Pick and Roll
Με λίγα λόγια: Ο Κώστας Παπανικολάου ξεκίνησε την φετινή σεζόν γνωρίζοντας ότι θα έχει έναν διαφορετικό ρόλο μετά την έλευση του Εβάν Φουρνιέ. Ο αρχηγός των “ερυθρολεύκων” έχει ξεκινήσει σχεδόν στα μισά παιχνίδια και στα άλλα μισά ήρθε από τον πάγκο, ενώ συχνά έχει τον ρόλο της… κόλλας, αφού έχει χρησιμοποιηθεί από το 3 έως το 5 για να κλείσει τρύπες.

Μοιραία αυτό έχει επηρεάσει τους αριθμούς του, με τον Παπανικολάου να έχει μερικές καλές και μερικές κακές στιγμές, δίνοντας βοήθειες όποτε του ζητηθεί.

Τάιλερ Ντόρσεϊ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 4.2 πόντοι και 1.2 ασίστ μέσο όρο με 36.7% στα τρίποντα σε 11 λεπτά συμμετοχής (13 αγώνες - 1 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σουτάρει με 36.3% στα τρίποντα σε κατάσταση Catch and Shoot την φετινή σεζόν.
Με λίγα λόγια: Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ φανταζόταν διαφορετικά τα πράγματα όταν αποφάσισε το καλοκαίρι να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Η έλευση του Εβάν Φουρνιέ έφερε ένα λογικό ντόμινο στην ιεραρχία των “ερυθρολεύκων” στην περιφέρεια, με τον ομογενή γκαρντ να έχει δείξει μέχρι στιγμής τα μεγαλύτερα προβλήματα προσαρμογής.

Όντας ένας παίκτης ρυθμού, ο Ντόρσεϊ έχει δείξει μέχρι στιγμής πως αποτελεί πρόκληση για αυτόν να καταφέρει να αποδώσει όπως θέλει - σε επίπεδο EuroLeague - στον περιορισμένο χρόνο συμμετοχής του, ενώ στο παθητικό του έχει και μερικά DNP (μετάφραση: Δεν έπαιξε έπειτα από απόφαση του προπονητή). Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον καλό Ντόρσεϊ, ειδικά στην Stoiximan GBL, αλλά και στην EuroLeague, με τον άλλοτε NBAερ να καλείται να συνέλθει άμεσα.

Άλεκ Πίτερς
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 6.5 πόντοι και 2.8 ριμπάουντ μέσο όρο με 50% στα τρίποντα σε 16.5 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες - 2 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Άλεκ Πίτερς προσφέρει 1.33 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Catch and Shoot και 0.91 πόντους σε κατάσταση Post Up. Ο Νίκολα Κάλινιτς (1.52 πόντους ανά κατοχή σε Catch and Shoot και 1 πόντο ανά κατοχή σε Post Up) και ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις (1.2 πόντοι ανά κατοχή σε Catch and Shoot και 0.9 πόντους ανά κατοχή σε Post Up) είναι οι άλλοι δύο παίκτες που έχουν ταυτόχρονα +1.2 πόντους ανά κατοχή σε Catch and Shoot και +0.9 πόντους ανά κατοχή σε Post Up στην φετινή EuroLeague.
Με λίγα λόγια: Ο περσινός MVP του Ολυμπιακού είδε τον προπέρσινο MVP της ομάδας (Βεζένκοβ) να επιστρέφει, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πρέπει να κατευθυνθεί στον πάγκο. Ο Πίτερς παρόλα αυτά έχει δείξει να προσαρμόζεται άμεσα. Για την ακρίβεια είναι ίσως ο παίκτης που έχει δεχθεί καλύτερα από κάθε άλλον τον - πιο περιορισμένο σε σχέση με αυτά που έχει συνηθίσει - ρόλο του στους “ερυθρόλευκους”.

Ο Αμερικανός φόργουορντ παραμένει πολύτιμος για τον Ολυμπιακό. Το γεγονός ότι το παιχνίδι του μοιάζει πολύ με αυτό του Βεζένκοβ βοηθάει τους “ερυθρόλευκους” να έχουν ίδια προσέγγιση στο ματς για 40 λεπτά, κάτι απαραίτητο στον Ολυμπιακό. Το ότι παραμένει ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην Ευρώπη, σίγουρα βοηθάει και αυτό βέβαια.

Νίκολα Μιλουτίνοβ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 9.1 πόντοι και 6.6 ριμπάουντ μέσο όρο με 60.3% στα δίποντα σε 21 λεπτά συμμετοχής (12 αγώνες - 4 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ σημειώνει 1.14 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll την φετινή σεζόν και 1.45 πόντους ανά κατοχή όταν κόβει στο καλάθι.
Με λίγα λόγια: Ο κορυφαίος επιθετικός ριμπάουντερ της φετινής EuroLeague (3.3 ανά αγώνα, με τον δεύτερο, Ταϊρίκ Τζόουνς, να έχει 2.8) δίνει οξυγόνο στους “ερυθρόλευκους” με τον τρόπο που ανανεώνει επιθέσεις. Το πόσο σημαντικός είναι φαίνεται από το γεγονός ότι αν και ήταν ανέτοιμος στο ξεκίνημα της σεζόν - λόγω του νέου τραυματισμού του - ακόμα κι έτσι μπορούσε να κάνει την διαφορά σε αυτό τον τομέα.

Είναι σαφές ότι ο Μιλουτίνοβ ακόμα δεν βρίσκεται στο 100%. Δεν παίρνει πολλές μπάλες στην επίθεση, ψάχνει ρυθμό στις δύο πλευρές του παρκέ. Το γεγονός όμως ότι παρόλα αυτά παραμένει τόσο παραγωγικός σε μικρό χρόνο, δείχνει και την ποιότητά του.

Σακίλ ΜακΚίσικ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 8.8 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο με 38% στα τρίποντα και 60.3% στα δίποντα σε 17 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες - 0 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έχει Usage Rate (μετάφραση: Ποσοστό επιθέσεων της ομάδας του που επιχειρεί σουτ ο ίδιος όταν είναι στο παρκέ) 23.1%. Αυτό είναι το τρίτο υψηλότερο στον Ολυμπιακό, πίσω μόνο από τους Εβάν Φουρνιέ και Σάσα Βεζένκοβ.
Με λίγα λόγια: Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες του Ολυμπιακού την φετινή σεζόν, έχοντας δώσει λύσεις σε πολλά παιχνίδια. Όντας ο καλύτερος παίκτης των “ερυθρολεύκων” στο ένας εναντίον ενός, ο Αμερικανός έχει και φέτος τον ρόλο του παίκτη που θα αλλάξει τα δεδομένα στην επίθεση, προσφέροντας ανάσες στο σκοράρισμα.

Ο ΜακΚίσικ είναι ο 4ος σκόρερ του Ολυμπιακού, αν και είναι ο 7ος σε χρόνο συμμετοχής, αποτελώντας πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το γεγονός ότι τέθηκε εκτός ελληνικού ρόστερ στο ξεκίνημα της σεζόν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του στην EuroLeague.

Εβάν Φουρνιέ
Το Shot Chart του:

HUDL INSTAT


Οι αριθμοί του: 15.3 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 37.2% στα τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής (17 αγώνες - 17 ως βασικός)
Το στατιστικό του Hudl Instat που ξεχώρισε: Ο Εβάν Φουρνιέ έχει Usage Rate 30.5% φέτος. Αυτό είναι το 6ο φετινό υψηλότερο στην φετινή EuroLeague (μίνιμουμ 8 παιχνίδια και 15 λεπτά συμμετοχής), πίσω μόνο από τους Ναδίρ Χίφι, Κάρσεν Έντουαρντς, Τι Τζέι Σορτς, Λόνι Γουόκερ και Σίλβερν Φρανσίσκο.
Με λίγα λόγια: Η μεγάλη φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού και μία από τις μεγαλύτερες - αν όχι η μεγαλύτερη - στην φετινή EuroLeague. Ο Εβάν Φουρνιέ έκανε θόρυβο ερχόμενος και - μόλις βρήκε ρυθμό έπειτα από μερικά παιχνίδια - έκανε θόρυβο και στο παρκέ, αφού είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της φετινής διοργάνωσης.

Ο Γάλλος γκαρντ/φόργουορντ έχει προλάβει ήδη να κρίνει παιχνίδια με τις αποφάσεις του (αποκορύφωμα το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό AKTOR στο ΟΑΚΑ) και να γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας, δικαιολογώντας στον απόλυτο βαθμό την φασαρία που δημιουργήθηκε όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΒΑΝ ΦΟΥΡΝΙΕ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ