Ολυμπιακός: Ο Γουόκαπ έδωσε αμυντικό σεμινάριο πάνω στον Οκόμπο
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Βιλερμπάν. Η άμυνα του Γουόκαπ στον Οκόμπο, το κλείδωμα του Γάλλου γκαρντ από όλο τον Ολυμπιακό και η Βιλερμπάν που πελάγωσε.
Ο Ολυμπιακός ήταν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ ισοπεδωτικός. Μετά την Μπάγερν, οι “ερυθρόλευκοι” διέλυσαν και την Βιλερμπάν (89-54), βγάζοντας απίστευτα επίπεδα ενέργειας στην άμυνα για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, με τους Γάλλους να μην καταφέρνουν ποτέ να μπουν στο κλίμα του αγώνα.
Ο Ολυμπιακός ήταν απολαυστικός στην άμυνα. Εξουδετέρωσε τα ατού των Γάλλων, με πρώτο τον Έλι Οκόμπο, έπαιξε όμορφο μπάσκετ και έκανε το 9/9 στο ΣΕΦ, όντας πλέον μόνος του στην τρίτη θέση. Πώς τα κατάφερε όμως;
Η άμυνα στο Πικ εν Ρολ και η αλλαγή στο ροτέισον που έδειξε πολλά
Ο Ολυμπιακός θέλησε από νωρίς να δείξει τις προθέσεις του στην άμυνα. Και αυτό ακριβώς έκανε. Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί πάνω στην μπάλα, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στην αρχική της πεντάδα η Βιλερμπάν είχε μόνο έναν χειριστή της μπάλας (Κρις Τζόουνς), με τον Τόμας Γουόκαπ να “κολλάει” πάνω του.
Η άμυνα στο Πικ εν Ρολ έμεινε παρόμοια σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, με τον Ολυμπιακό να παίζει “ICE” τον Αμερικανό (του αρνείτο το σκριν και τον έστελνε στην πλάγια γραμμή), με τον Μουστάφα Φαλ ωστόσο να είναι πιο μπροστά από ότι συνήθως για να κλείνει χώρους. Αυτό έδειξε τις προθέσεις του Ολυμπιακού, αφού όλοι οι παίκτες έβγαιναν επιθετικά πάνω στην μπάλα σε κάθε σκριν. Ήταν δε τέτοια η επιθετικότητά τους, που συχνά φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός έπαιζε με αλλαγές (κάτι που παραδοσιακά κάνει από το 1 μέχρι το 4), ενώ απλώς ο ένας παίκτης κάλυπτε τον άλλο. Αυτό πάντως που έδειξε την λογική του Ολυμπιακού ήταν μία αλλαγή στο ροτέισον που πέρασε στα ψιλά.
Με το παιχνίδι να οδεύει προς το τέλος της πρώτης περιόδου, από τον πάγκο σηκώθηκε ο Λίβιο Ζαν-Σαρλ και πέρασε στην θέση του Σάσα Βεζένκοβ. Ήταν ο πρώτος ψηλός που πέρασε στο παρκέ ως αλλαγή. Αυτό είχε να συμβεί από τις 28 Οκτωβρίου και τον αγώνα με την Φενέρμπαχτσε για την 7η αγωνιστική της EuroLeague. Από τότε, ο πρώτος ψηλός που ερχόταν από τον πάγκο ήταν είτε ο Χασάν Μάρτιν είτε ο Γιώργος Πρίντεζης. Καθόλου τυχαία, στο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός ήθελε να βγάλει επιθετικότητα στην άμυνα πάνω στην μπάλα στο Πικ εν Ρολ, ο πρώτος ψηλός που πέρασε στο παρκέ ως αλλαγή ήταν ο καλύτερος ψηλός του σε τέτοιου είδους άμυνα.
Ο Γουόκαπ και το πλάνο που αιχμαλώτισε τον Οκόμπο
Ο Ολυμπιακός είχε βγάλει εκτός αγώνα την Βιλερμπάν. Στην πραγματικότητα όμως ο λόγος που καθάρισε εύκολα το παιχνίδι ήταν ο τρόπος που αμύνθηκε πάνω στον Οκόμπο, κάνοντάς του την ζωή δύσκολη, με τον Γάλλο γκαρντ να μένει στους 8 πόντους με 3/9 σουτ (2/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/3 βολές), με 6 εξ αυτών να τους σημειώνει στην 4η περίοδο όταν είχε κριθεί το παιχνίδι. Το δε μοναδικό καλάθι που σημείωσε πριν την 4η περίοδο ήταν ένα τρελό σουτ μπροστά στον Φαλ, όπου η μπάλα έφτασε σχεδόν στην... οροφή του ΣΕΦ πριν καταλήξει στο καλάθι.
Τι έκανε ο Ολυμπιακός; Πρακτικά, αρνήθηκε τα πάντα στον Γάλλο, αλλάζοντας ακόμα και την συνήθη αμυντική του τακτική. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός συνήθως αμύνεται με “shadow”, δηλαδή “σκιά” στα σκριν μακριά από την μπάλα, με τον παίκτη δηλαδή να ακολουθεί από πίσω τον αντίπαλό του. Κόντρα στον Οκόμπο εφάρμοσε με τον Γουόκαπ κάτι που είχε κάνει πέρυσι κόντρα στον Μάρκους Έρικσον της Άλμπα παίζοντας “top-lock”. Τι σημαίνει αυτό; Έβαζε τον παίκτη που τον επιτηρούσε να τον μαρκάρει από πάνω, για να τον δυσκολέψει να βγει από τα σκριν. Βασικά, έκανε αυτό:
Και αυτό:
Αυτή όμως ήταν απλώς η αρχή. Όταν ο Οκόμπο δεν είχε την μπάλα, ο Γουόκαπ ουσιαστικά τον έπαιζε “over play”, δεν τον άφηνε δηλαδή να πάρει την μπάλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γάλλος υπήρχαν φάσεις που προσπαθούσε να βγει από σκριν στο τρίποντο και τελικά κατέληγε να πάρει την μπάλα σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου. Εκεί, όταν τελικά τα κατάφερνε, ο Γουόκαπ του έδινε έναν διάδρομο στο Πικ εν Ρολ που στηνόταν - παίζοντας συνήθως ICE - με τον Φαλ να είναι ακόμα πιο ψηλά για να μην τον αφήσει να σουτάρει.
Με λίγα λόγια: Ο Ολυμπιακός έκανε σαφές στον Οκόμπο ότι δεν θα τον άφηνε να αισθανθεί άνετα. Και ο Γάλλος δεν ένιωσε ποτέ άνετα, μοιάζοντας εγκλωβισμένος σε μία άμυνα που είχε προσαρμοστεί απολύτως πάνω του, αφού την ίδια στιγμή όποτε περνούσε προς το καλάθι έβλεπε συνεχώς χέρια μπροστά του. Και αυτό εξηγεί και το Shot Chart του:
Μία νίκη που δίνει ψυχολογία
Σε έναν αγώνα που ο Ολυμπιακός σημείωσε 89 πόντους, όλη η συζήτηση για το ματς αφορά την άμυνα που έπαιξε. Αυτό από μόνο του δείχνει πολλά για την εικόνα που έβγαλαν οι “ερυθρόλευκοι”, οι οποίοι υποχρέωσαν την Βιλερμπάν στην χειρότερη επιθετική της βραδιά.
Ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι. Έπνιξε την Βιλερμπάν με την άμυνά του και στην επίθεση έκανε τα απλά. Βρήκε χώρους, έτρεξε, χτύπησε τα μις-ματς, εκμεταλλεύτηκε κάθε λάθος συγκέντρωσης των Γάλλων. Κάπως έτσι, έχτισε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία του.
Οι “ερυθρόλευκοι” βρίσκονται σε καλό φεγγάρι. Η άμυνά τους, η ενέργεια που βγάζουν είναι ο λόγος που βρίσκονται τόσο ψηλά. Η επίθεση - όσο περίεργο και αν ακουστεί μετά από δύο βραδιές στην EuroLeague όπου είχαν 86 πόντους μέσο όρο - έχει ακόμα δρόμο σε καταστάσεις σετ γηπέδου. Όσο όμως αμύνονται έτσι και δημιουργούν ευκαιρίες στο transition, μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν.