Ολυμπιακός: Ο Σλούκας των 42 πόντων και το στοιχείο που τον κάνει μοναδικό
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Αναντολού Εφές. Οι 42 πόντοι που πρόσφερε ο Σλούκας και το χαρακτηριστικό που τον κάνει μοναδικό στην Ευρώπη, η άμυνα του Φαλ στους γκαρντ της Εφές και τα σουτ του Ντορσεϊ.
Ο Ολυμπιακός σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες φετινές του νίκες στην EuroLeague, αν όχι την μεγαλύτερη, επικρατώντας με 87-85 της Αναντολού Εφές. Το buzzer-beater του Κώστα Σλούκα τον έστειλε στον 7ο ουρανό και τον διατήρησε σε τροχιά playoffs. Και έδειξε το μέταλλο της ομάδας.
Παίζοντας ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της σεζόν και χάνοντας τον Τόμας Γουόκαπ πριν από το τζάμπολ, οι “ερυθρόλευκοι” δεν έπαιξαν κλεφτοπόλεμο κόντρα στα… πυρηνικά όπλα που έχει η Αναντολού Εφές στην περιφέρεια. Πήγαν το παιχνίδι στο δικό τους τέμπο, προσαρμόστηκαν όπου έπρεπε, έκαναν αυτά που χρειάστηκε. Στο τέλος, είδαν τους δύο παίκτες που σημάδεψαν όλο το ματς, τον Μουστάφα Φαλ στην άμυνα και τον Κώστα Σλούκα στην επίθεση, να δίνουν την νίκη. Θα φτάσουμε όμως και εκεί. Το θέμα είναι πώς έφτασε ο Ολυμπιακός σε αυτό το σημείο.
Το διαφορετικό ροτέισον λόγω Γουόκαπ και η 2η περίοδος
Με τον Γουόκαπ να τίθεται εκτός αγώνα λίγο πριν το τζάμπολ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας υποχρεώθηκε να αλλάξει το ροτέισον. Η πρώτη κίνηση ήταν και η λογική: Πέρασε τον Κώστα Σλούκα στην βασική πεντάδα. Ήταν μία απόφαση και έφερε κάποια αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο Ολυμπιακός έχτισε όλο το παιχνίδι του στην πρώτη περίοδο γύρω από την ικανότητα του Κώστα Σλούκα να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Μπήκε με φόρα, διάβασε σωστά το παιχνίδι, είδε τον διεθνή γκαρντ να χτυπάει στο Pick and Roll τον Τίμπορ Πλάις και είτε να σκοράρει μετά από ντρίμπλα, είτε να πασάρει στον σωστό χρόνο, με τον Ολυμπιακό να χτίζει μία διαφορά. Τα δύσκολα όμως θα έρχονταν μετά, όταν πέρασε στον πάγκο.
Στο κανονικό ροτέισον του Ολυμπιακού, ο Σλούκας είναι αυτός που έρχεται πρώτος από τον πάγκο, κρατώντας την ομάδα σε όλη την δεύτερη περίοδο. Από την στιγμή που ξεκίνησε βασικός, ήταν στον πάγκο στην δεύτερη περίοδο. Αυτό σήμαινε ότι ο Ολυμπιακός άλλαξε προσέγγιση, χάνοντας σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε την μπάλα κυρίως στα χέρια του Σακίλ ΜακΚίσικ, ενώ τροφοδοτήθηκε αρκετά συχνά και ο Πρίντεζης στο Post. Αμφότεροι έδωσαν λύσεις και κράτησαν τον Ολυμπιακό. Οι “ερυθρόλευκοι” όμως έγιναν προβλέψιμοι, η Εφές βρήκε ρυθμό και το παιχνίδι πήγε πάλι τον πόντο.
Το "τάισμα" του Πλάις, ο Μίτσιτς και ο Σλούκας
Η Αναντολού Εφές είναι μία ομάδα που έχει την τρομερή πολυτέλεια να παρατάσσεται συχνά με τρεις δημιουργούς/εκτελεστές στο παρκέ λόγω της παρουσίας των Μίτσιτς, Λάρκιν, Σιμόν, Μπομπουά και Μπράιαντ. Το να πιστεύει κάποιος ότι είναι εύκολο να σταματήσει την τουρκική ομάδα σε καταστάσεις Pick and Roll είναι ουτοπικό. Μπορεί ίσως να την περιορίσει. Και ο Ολυμπιακός έκανε σχετικά καλή δουλειά. Δεν μπορούσε όμως να τα σταματήσει όλα.
Η Εφές ήθελε να σημαδέψει τον Φαλ. Όχι όμως με τον παραδοσιακό τρόπο. Ήθελε να τον απομακρύνει από το καλάθι. Σε έναν βαθμό το κατάφερε αυτό, ειδικά στην τρίτη περίοδο, χάρη στην κλάση του Μίτσιτς και την ικανότητα του Τίμπορ Πλάις σε καταστάσεις Pick and Roll και Pick and Pop. Ο Σέρβος ήταν αυτός από τον οποίο ξεκινούσαν οι περισσότερες επιθέσεις, αλλά ο Πλάις ήταν συχνά ο αποδέκτης των ασίστ του. Αποτέλεσμα ήταν ο Γερμανός να “πληγώσει” τον Ολυμπιακό με σουτ από μέση απόσταση σε καταστάσεις Pick and Pop, αλλά και να χτυπήσει κάθε μις-ματς λόγω του τεράστιου κορμιού του όταν γίνονταν αλλαγές. Αυτό ωστόσο δεν πείραζε τον Ολυμπιακό στον απόλυτο βαθμό. Ο λόγος ήταν πως όσο σούταρε ο Πλάις, αυτό σήμαινε ότι δεν σούταραν - και δεν έβρισκαν ρυθμό - οι γκαρντ της Εφές.
Όσο ο Ολυμπιακός πάλευε στην άμυνα, ο Σλούκας ήταν αυτός που τον κουβαλούσε στην επίθεση, με συνοδοιπόρο του τον Σάσα Βεζένκοβ. Ο Σλούκας τελείωσε τονα αγώνα με 23 πόντους, ωστόσο η διαφορά φαινόταν σε έναν άλλο αριθμό: Οι ασίστ του πρόσφεραν στον Ολυμπιακό άλλους 19 πόντους. Συνολικά δηλαδή ο διεθνής γκαρντ ήταν υπεύθυνος για 42 πόντους της ομάδας του Πειραιά. Ήταν αυτός που ισορρόπησε την κατάσταση όταν ο Μίτσιτς (12 πόντοι, 13 ασίστ) έκανε ζημιά.
Ο ρόλος του Ντόρσεϊ και ο "βράχος" Φαλ
Με τον αγώνα να πηγαίνει στην παράταση, ο Σλούκας ήταν κουρασμένος. Τότε όμως ήταν που φάνηκε η αξία της παρουσίας στην ομάδα ενός παίκτη με ικανότητα στην δημιουργία του δικού του σουτ. Φάνηκε δηλαδή η αξία του Ντόρσεϊ (19 πόντοι), ο οποίος βγήκε μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο στην παράταση και έδωσε πόντους με προσωπικές ενέργειες.
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ντόρσεϊ πρόσφερε συνολικά 8 πόντους (σε 7 κατοχές) σε καταστάσεις Pick and Roll όπου πήρε το σουτ, 4 πόντους (σε 4 κατοχές) σε καταστάσεις hand off (πάσα χέρι με χέρι) και 2 πόντους (σε μία κατοχή) σε καταστάσεις Catch and Drive (όπου ελευθερώθηκε και πήρε προσπάθεια μετά από ντρίμπλα). Αυτοί είναι 14 πόντοι από προσωπικές ενέργειες, που είναι χρυσάφι όταν ένα ματς πηγαίνει στον πόντο.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα είχε σημασία αν στην άλλη πλευρά ο Μουστάφα Φαλ δεν σκέπαζε το καλάθι. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Γάλλος σέντερ κλήθηκε 8 φορές να μαρκάρει σε καταστάσεις Isolation (ένας με έναν) τους αντίπαλους γκαρντ της Αναντολού Εφές. Σε αυτές τις κατοχές δέχθηκε συνολικά 2 (!) πόντους. Έξι από αυτές τις κατοχές ήρθαν στο τέλος της τέταρτης περιόδου και της παράτασης, όταν οι γκαρντ της Εφές στόχευσαν πάνω του.
Ιδού το γράφημα με τα σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει ο Φαλ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός στο παιχνίδι:
Κάπως έτσι, φτάνουμε στην τελευταία κατοχή.
Η τελευταία άμυνα και αυτό που κάνει πραγματικά μοναδικό τον Σλούκα
Με το σκορ στο 84-85, η Εφές είχε την επίθεση. Ο Μίτσιτς “μέτρησε” τον Φαλ, έπαιξε ένας εναντίον ενός μαζί του, πήγε μέχρι μέσα στο καλάθι και αστόχησε. Στην εξέλιξη της φάσης πήρε την μπάλα ο Σλούκας, έτρεξε στο transition και πάσαρε στον ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός επιτέθηκε στην close out άμυνα του Λάρκιν (που πήγε να κλείσει το σουτ και τελικά έδωσε ξανά την μπάλα στον Σλούκα, ο οποίος αρχικά έκανε μία προσποίηση και τελικά σούταρε, δίνοντας την νίκη στον Ολυμπιακό.
Αναλύθηκε ήδη ο ρόλος του Φαλ στο τελευταίο καλάθι και στην ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Τώρα ήρθε η ώρα να δοθεί λίγο φως σε ένα από τα χαρακτηριστικά του Σλούκα που έχει περάσει στα… ψιλά, αν και είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες σε αυτό στην Ευρώπη, αν όχι ο καλύτερος. Ποιο είναι αυτό; Ο τρόπος που κινείται ακριβώς την στιγμή που πασάρει την μπάλα. Εκείνα δηλαδή τα δέκατα του δευτερολέπτου που αμυντικός του Σλούκα χαλαρώνει επειδή μόλις έχει φύγει η μπάλα από τα χέρια του. Και είναι εκείνα τα δέκατα του δευτερολέπτου που ο Σλούκας έχει το ένστικτο, την κλάση και την μπασκετική εμπειρία να ελευθερωθεί ώστε να πάρει ξανά την μπάλα.
Ο περισσότερος κόσμος στέκεται στο σουτ του Σλούκα μετά από ντρίμπλα, στο γεγονός ότι βλέπει το γήπεδο εξαιρετικά, στο ότι δεν φοβάται να πάρει το μεγάλο σουτ. Όλα αυτά ισχύουν. Είναι αμφίβολο όμως αν υπάρχουν περισσότεροι από 2-3 παίκτες στην Ευρώπη που μπορούν να κάνουν το “give and go” (πασάρω και φεύγω) καλύτερα από αυτόν, ζητώντας άμεσα την μπάλα για να εκτελέσουν. Αυτή του η ικανότητα είναι που τον βοηθάει να βγάλει εκτός ισορροπίας τον προσωπικό του αντίπαλο ώστε μετά να μπορέσει είτε να εφορμήσει προς το καλάθι, είτε να σουτάρει άμεσα. Και αυτή του η ικανότητα και το ένστικτο τον βοήθησε να βρεθεί στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή (έπειτα από δική του πάσα) έχοντας δημιουργήσει ανισορροπία στην άμυνα της Εφές στην τελευταία επίθεση πριν σκοράρει.
Μία σπουδαία νίκη
Ο Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια νίκη. Επέστρεψε για τα καλά στον σωστό δρόμο. Άντεξε στην απουσία του Γουόκαπ που λόγω συνθηκών και ρόστερ της Εφές ήρθε στο χειρότερο δυνατό παιχνίδι. Και έδειξε ότι έχει χαρακτήρα.
Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν κοιλιά στην απόδοσή τους μετά τα κρούσματα κορονοϊού. Πλέον ωστόσο δείχνουν ότι βρίσκουν πατήματα. Αυτοματισμούς. Οι συνεργασίες είναι καλύτερες, η άμυνα είναι πιο συντονισμένη, η συγκέντρωση έχει επιστρέψει. Αν συνεχίσουν έτσι, τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν.
Ο Κώστας Σλούκας μίλησε στην κάμερα του SPORT24 για το μεγάλο σουτ απέναντι στην Αναντολού Εφές και στον πρώτο στόχο της σεζόν για τον Ολυμπιακό: